Agoda


Thursday, April 27, 2017

Recipe: Chilies Chicken With Thai Basils ala Black Canyon

Kali ni nak cerita pasal dish fav kat Black Canyon. Memang fav sangat la sebab sedap sangat oittt. Nak buat pun sebenarnya senang ja ha..




Sebelum tu jom tengok bahan-bahan yang digunakan ok:

* isi ayam yang da dipotong
* isi udang (kalau BC dia letak tapi aku tak letak)
* paste Ibu Sambal (click sini)
*bawang besar
* bawang putih
* sos tiram
* daun selasih/thai basil
* cendawan (aku suka guna shimeiji mushroom, kat BC diorg guna straw mushroom)
* telur sebiji
*daun bawang

Cara masak:

1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih, masukkan paste ibu sambal dan ayam. And jangan lupa tambahkan sedikit air.
2. Kemudian masukkan sos tiram dan cendawan.
3. Lepas tu masukkan daun selasih /thai basil , daun bawang and pecahkan telur dalam masakan tadi.
4. Kacau kejap, jangan bagi telur fully masak ya, buat ala-ala cair macam char kueytiaw melayu tu skit then terus tutup api.

Dah siapppp...senang bangat kan...
Aku letak lagi daun selasih / thai basil tu sebab aku memang suka sangat-sangat daun selasih ni.

Selamat mencuba ya korang

10 comments:

  1. Replies
    1. Saya dah kongsi entry ni kat watsap. Tentu ada yg minat.

      Delete
  2. untung laa pandai masak..bila teringin boleh terus masak..Akak save dlu resipi ni nanti ada masa boleh masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alala..resipi senang ja ni k.murni..campak2 jadi😊😊😊

      Delete
  3. Boleh try ni kak buat kat asrama haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba khairul...
      Rajin ya duk asrama pun rajin masak ya

      Delete
  4. mostly kt black canyon semua makanan thai. cheq suka dish ni.. boleh try

    ReplyDelete
  5. tak pernah buat... boleh cuba nanti

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png