Agoda


Thursday, March 2, 2017

The powerful milkbooster!



Saja nak share...
Lately ni Aishah macam refuse nak direct feeding sebab maybe tak puas and prefer bottle feeding (but still bmilk). Yes diakui, memang susu drop. Maybe due to pola pemakanan yang tingtong. Makan ikut dan, kadang2 tak sempat makan. Kadang-kadang makan pun macam tak makan. Ohoiii...pastu badan penat. Pastu bammmmm...susu drop. Serius jenuh kot, dah la duk kat rumah, tak nak direct feeding pulak tu???nak yang pump ja? Bila pump pun dapat sikit. Tak macam masa bf kat Adriana, 6oz satu session tu adalah biasa. Siap over supply and penuh 1 deep freeser lagi. Memang jenuh jugak pikiaq nak wat lagu mana ni...ni nak dapat 3oz pun bercinta untuk both side. Stresss T___T

Terus teringat dulu2 masa bf Adriana selalu minum air rendaman halba or fenugreek ni. Memang serius takdak masalah milk supply.  Awat la kali ni aku tak minum2 air halba ni dah? Semalam terus p kedai mamak kat rumah ni untuk beli.

Bammmm, pagi tadi engorged gila and lepas df Aishah sebelah, 1 side lagi pump dapat 4oz+ . Satu peningkatan la. So hari ni, dari pagi dia direct feeding ja maybe sebab dia dah rasa susu tu banyak  balik kot. Kalau tak, memang dia alihkan ja muka dia. Stress woi kalau anak tak mau direct feeding. Memang susu boleh drop kaw2 punya. Ni Alhamdulillah la dia start mau direct feeding balik macam biasa.

So hari ni akan teruskan minum air halba. Nanti aku update lagi hasil dan kesan dia dalam masa seminggu.

Silap aku jugak, sebab aku ingat dulu aku oversupply so dengan Aishah ni aku wat lek wat pis ja. Kadang-kadang nak p luar semua aku pump susu dalam botol sampai satu peringkat dia selesa lagi minum kat botol sebab tak payah susah2 sangat mnghisapnya kan. My bad. So lepas ni, minum botoi bila mama takdak kat rumah pi zumba or spa ja ya Aishah. 

Korang2 yang ada prob dengan milk supply. Silalah try halba ni. Aku rendam dengan air panas and mnum masa suam2. Takda rasa pun. Kalau nak ada rasa letak madu sikit. In Sha Allah, ni antara d best milkbooster ever yang aku pernah try. 

And jangan lupa kena banyakkan direct feeding dengan baby. Yang bekerja, ikut jadual pump masa kat kerja. Makan kena on time , takyah gatai nak diet bagai. Pastu air minimum 4L ya. Penting tu tau. Ingat jangan ngelat direct feeding, pump and minum air tau! And hubungan dengan Allah pun kena jaga, sebab nak bagi ke tak tu kat Dia. Banyakkan zikir Ya Matin tau. Ingat, nak bf ni memang bukan mudah. 

Apa pun, enjoy and cheerish the breastfeeding moment ya. Nanti bila anak da wean off mesti rindu gila bonding tu.

10 comments:

  1. Herba tu nak kena cari kat kedai mamak ke

    ReplyDelete
  2. k.el dulu mcm2 lah minum air halba..air longan..tp last2 malas nak buat haha..so end up k.el minum air masak bebanyak..n nasi tu x skip hahaha..alhamdulilah susu mmg banyak..tp bila period dah mai time tu dia drop skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni sebab malas lani dpt habuan dia susu drop..kikiki

      Delete
  3. yes..dulu pun saya minum halba ni untuk milkbooster..

    ~ Kisahsidairy~

    ReplyDelete
  4. Ilmu baru... Info utk ibu y bf anak ni..
    Lya dlu x smpat nk bf ank.. Just dlm 1hari camtu je.. Sbb mkn ubt sakit.. Bahaya utk baby

    ReplyDelete
  5. ohhh kena minum halba baru banyak eh.. nice info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni milkbooster ja nina...air kosong pun kena telan gak

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png