Agoda


Friday, January 27, 2017

Get organized with Ikea Istad

Hi...
Kali nak share cara simpan sayur n etc kat dalam peti ais guna plastik Ikea Istad ni.

Nah beli2 sorting terus dalam ni.


Senang nak tengok.


Semua letak dalam tu. So senang nak monitor apa yang da habis apa yang tak. Kalau main letak ja dalam plastik biru kuning hijau tu jawabnya ada yang mereput dalam peti aid and da beli yang lain.


Ni ja rupa plastik Ikea Istad tu. Siap ada double ziplock lagi. 1 box ni ada 2 size. So aku beli 2 box size yang berbeza. So aku dapat la 4 different plastic sizes.

Sebenarnya bukan takat isi sayur ja. Aku selalu gak isi udang, sotong ka untuk potion sekali makan. So takdak la crowded sangat. Ada jugak yang guna untuk sorting baju anak-anak untuk pi travel ikut hari and letak dalam plastik bag instad ni. 

Harga dia pun ok la bagi aku. Cuma RM9.90 ja sekotak. Untuk yang plastik purple tu dalam dia ada 50pcs plastic ziplock, 25 pcs ×2 different sizes. Kalau yang warna merah tu a bit smaller la, so dalam dia ada 60pcs and ada 30pcs for each size. 

Macam best skit guna ni. Kalau tak ka bahagian sayur kat dalam peti ais tu la bahagian yang aku paling menyampah. Nak try jadi OCD tengok macam mana pergi dia. Kahkah.

So korang organize peti ais korang macam mana? Sayur, ikan, sotong bagai simpan macam mana?

8 comments:

  1. wah, well organised kak alia...nice..

    ReplyDelete
  2. Hahahah...nadia, ni mai mood rajin ni

    ReplyDelete
  3. skrg ni duk pakai tupperware ikea tu lah nak buh sayur2 n bahan2 basah..tp utk sayur tu better pakai plastik cam ni jimat ruang..tp mmg pun dulu2 main campak je sayur2 tu ngan segala plastik hijau merah putih hahaha lantakle situ berkulat smpai tumbuh akaq haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..mereput ja kt bawah tu..husband selalu perli...carrot kat bawah tu tunggu dia beranak jadi 2 dulu ka baru nak buang...kahkah

      Delete
  4. Senang guna plastik transparent ni. Senang nak cari sayur, senang nak monitor dah layu ke segar lagi. Murah je plak tu. Pernah ada plastik ni jgak. Tebal elok plastiknya kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mmg plastik ni tebal elok..boleh recycle pakai pulak tu

      Delete
  5. Replies
    1. Haah mmg jimat ruang..n senang nk organize

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png