Agoda


Monday, October 31, 2016

KEDAH menang & birthday Mak Ngah


TAHNIAH pasukan KEDAH!!!!
I'm proud KEDAHAN!



Heppy birthday Mak Ngah Adriana!
Tengok tu sapa yang eksaited lebih semalam. Dia nyanyi lagu birthday kat dia. Dia yang nk potong kek makngah dia.
Macam-macam kenit ni tau.

Apapun, semoga bertambah murah rezeki Mak Ngah...bahagia dunia dan akhirat. Amin.


Saturday, October 29, 2016

Fame Lip Matte Cream dari Fame Cosmetics

Hai hampa semua...

Ada yang mencari-cari lip matte yang bermutu tapi harga tak keringkan poket?

Hee, meh sini kami nak kenalkan Fame Lip Matte dari Fame Cosmetics. Dengan 7 warna yang memukau dan warna untuk LIMITED EDITION, pasti hampa semua jadi tak tentu arah nak pilih yang mana satu.

 Paling best, selain kaler dia cun2. Texture dia yang creamy pada awal2 tu tak mengeringkan bibir kita. After apply a few seconds, this lip cream will matte by itself. Macam self matte gitu haaa.


Which one ur fav?



Kami suka semua nyaaaa










Cuma RM29 per piece korang boleh beli macam2 warna pulak tu. tak ke best?????





For Limited Edition (Glam& Topaz)
 both mai satu set RM70 saja.

Berita baik untuk hampa. Buy 6 pcs, FREE POSTAGE ya.
Boleh pakat2 share ngan member and kumpul2 order. boleh pakat2 sep kat postage kan.



It's me wearing Candy code. Dan2 berasa sweet sangat hari tu. Ehhhh. korang taknak cun melecun jugak ke?

Cepat2 pi terjah kat Makeupglam_makeupjunkie ya.

Atau terus whatsapp 0133363775 kalau korang berminat dengan Fame Lip matte ni.


Tuesday, October 25, 2016

Scan 4D Murah di Penang , Poliklinik Marina

Hai hampa semua.
Kali ni nak cerita pasal klinik yang fames amos kat Penang ni especially mainland di kalangan ibu-ibu mengandung. Sebab apa aku kata femes, sebab klinik dia ni sentiasa penuh dengan ibu-ibu mengandung yang nak mai scan baby.

Dua minggu lepas tak silap, aku p wat scan 4D. Saja la nak tengok muka budak montel yang selalu duk siku mama dia la, wrestling la apa bagai dalam perut mama dia ni.
As expected kan, p hari Ahad memang ramai la kan. Masa nak register tu tanya siap-siap berapa ramai orang yang nak scan, dia cakap lagi 8 orang. Perghhh boleh tahan! Apa lagi, ajak si papa p makan dulu la. Lokasi makan paling dekat and selesa pun Tesco Extra Seberang Jaya la kan.

Dah puas makan semua, bagi Adriana main apa yang patut jap. Maka kami pun pi la ke klinik balik. Nasib masa kami mai balik tu cuma tinggai 2 orang ja lagi sebelum turn aku. Kira memang tunggu tak lama la. Duk sat ja sampai turn aku dah. 

Masa first-first scan tu tak berapa nampak rupa dia sebab dia kalih one side ja. Tapi boleh nampak la montel dia tu. Scan punya scan and tekan-tekan perut bagi dia jaga pun dia wat dek ja. Macam tu je lah. Doktor tak puas hati scan-scan lagi, last-last doctor sruh aku p makan ice cream dulu untuk bagi baby bangun. Nasib la ada 7E kat sebelah tu ja. Apa lagi, p la layan ice cream dulu and relax2 dulu punya nak bagi baby bangun.

Sekali sama ja. Memang nan hado dia nak bangun. Dia wat dek lagi ado la. Lagi pulak time tu hujan kan. Siap ada sekali tu dia amik tangan dia cover muka dia lagi. Eiiiii gerammm pulak la mama ngan si montel ni. Dapat captured sebelah gambar ja. Tu pun boleh tengok la pipi dia punya selambak! Fuhhhh montel sungguh si adik ni. Jangan besar sangat dik. Mama baru nak try normal tau.




Mukaaa,,,
dia kata..hey yuuuu...
dont mess with me!

Alhamdulillah masa scan tu doc cakap berat semua ok. Everything is ok. 



Ni kakak dia dulu, Dalam perut orang scan dia, dia boleh senyum. Adik pulak muka dunt mess with me! Apa pun tak boleh tau...



Geram nya...
geram nyaaa

oh ya ni sedikit details pasal scan ya:

Scan biasa : RM30
Scan 4D (gmbar+ CD) : Rm80
Scan 4D & details : RM100




So yang hari tu aku scan 4D biasa tu ja, total semua RM80 je. Okla tu kan, dulu masa scan Adriana kat Mahsuri pun kena RM150. Pernah survey kat Pearl Maternity Centre  kat Sungai Ara tu lagi mencekik darah sampai RM250 tak silap masa aku tanya untuk Adriana dulu. Mak ngah aku cakap kompem owner tu nak cepat kaya! kahkah. So bila dapat rate tak sampai RM100 kat Poliklinik Marina ni aku da kira cheap sangat la. No wonder la orang ramai. Servis pun bagus. Doctor pun bagus siap explain kat kita one by one, pasal air ketuban la, kepala baby kat mana la apa la semua. 

Overall, aku memang recommended sangat la kat sapa-sapa yang nak pi scan mai scan kat sini. Cuma kalau hampa tak mau ramai sangat tu hampa kol la dulu tanya ramai ka dak ka. Kalau ramai tu, hampa pandai-pandai la pi makan dulu ka apa ka kan.

Ok tu je lah nak share pasal scan 4D murah kat Penang ni.






Monday, October 24, 2016

Menganggur dan mencari kerja kosong? Jom check kerja kosong di sektor kerajaan


Bila tengok keadaan ekonomi sekarang, kadang-kadang rasa takut pun ada. Banyak syarikat-syarikat dalam dan luar negara terpaksa gulung tikar dengan keadaan eknonomi yang semakin mencabar. Sudah tentu tempias dia sedikit sebanyak akan kena kepada kita penduduk Malaysia ni. 

Untuk pengetahuan kita, pada tahun 2015 sahaja, 30000 orang telah hilang pekerjaan sama ada dipecat atau syarikat gulung tikar. Keadaan ini menyebabkan pengangguran meningkat 3.9% setiap tahu. Banyak kan? Scary pulak rasa. Kalau nak tau, jumlah rakyat Malaysia sekitar 30juta orang, dan jumlah yang menganggur kira-kira 3.9%, dalam erti kata lain beranggaran 1.2juta orang. Ramai tu!!!


Banyak faktor-faktor penyebab meingkatnya kadar pengganguran di negara kita seperti faktor ekonomi, pelabur asing lari, kejatuhan harga minyak dan lain-lain faktor ekonomi. Selain itu faktor terlalu memilih pekerjaan juga menjadi punca utama makin ramai orang menganggur.

Disini, saya ingin memperkenalkan 1 laman web jawatan kosong  yang menyediakan lebih daripada 10,000 jenis kerja kosong yang anda boleh mohon. Oh ya, website ini sangat bagus dan telah membantu ramai orang mendapat pekerjaan yang mereka impikan. Mungkin ramai di luar sana masih menganggur kerana tidak menjumpai pekerjaan, atau tidak mendapat tawaran kerana tidak menjumpai sumber untuk mengisi jawatan kosong yang sesuai.


Government.My juga menyediakan jawatan kosong kerajaan  dan memberi anda peluang untuk mohon kerja kerajaan dengan lebih mudah dan effektif. Oh ya, kerja kerajaan adalah satu peluang kerja yang sangat menarik dan menjamin masa depan. Jika anda mencari security dalam pekerjaan, silalah apply dan memohon jawatan kosong kerajaan.

Antara kerja kosong yang popular dan senang untuk dimohon di laman web Government.my adalah jawatan kosong Maybank, jawatan kosong kastamjawatan kosong jpj dan jawatan kosong kemas . Antara kelebihan jika anda apply pekerjaan dengan website ini adalah penerimaan dan serapan masuk kerja lebih tinggi kemungkinannya.

Jom korang-korang semua yang tertekan dengan pengangguran sekarang, boleh cepat-cepat apply jawatan kosong dekat sini ya. Pendek kata, di kala ekonomi meruncing macam sekarang ni, diharap jangan ada yang terlalu memilih pekerjaan. Jom hapuskan pengangguran. Bantu share artikel ini supaya semua orang yang masih belum ada sebarang pekerjaan boleh mengisi kekosongan jawatan yang disediakan di laman web ini. Pihak kerajaan khususnya Kementerian Sumber Manusia  kenaikkan kadar penggaguran di negara kita.

Giveaway Play-Doh x Azlinda Alin.


click banner to join ya


Sebab kenapa saya patut menang?

Sebabnya Play Doh ni dari dulu-dulu lagi favourite saya. Kalau dapat ni boleh la menambahkan koleksi playdoh yang ada. Selain boleh memberikan anak ber kreativit, maknya pun boleh join sekaki untuk buat aktiviti bersama si kecil. Seronok boleh buat aktiviti dengan si kecil guna play doh ni sebab one thing kita dapat memupuk minat si kecil terhadap sesuatu menda and bagi diorang focus pada sesuatu.


Jom kawan2 kita join contest Alin ni. Mana tau ada rezeki menang ka.



Sunday, October 23, 2016

Resipi : Shell out at home

Hari Rabu lepas punya la teringin nak ber shell out dekat rumah. Apa lagi p pasar malam, beli la bahan-bahannya.


Bahan-bahan untuk shell out:

Jagung -2 tongkol je aku guna
Brokoli-half
Carrot- 2 biji
Green capsicum(half je aku guna)
Udang-14 ekor lebih kurang (beli dekat2 1kg)
Ketam-3 ekor
Sotong-10 ekor( beli guna semua)
Bawang besar, bawang merah , bawang putih(blene kering/kasar)
Cili kering yang da diblend (aku guna Ibu Sambal aku je)
Sos cili
Crushed black pepper
Garam
Gula
Cukup rasa


Total damage semua:

RM65+

***Korang2 nak guna kepah ka lala ka semua boleh, tapi hari tu aku cari kat psar malam takda. So aku guna ja bahan-bahan kat atas ni.

Cara masak shell out:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar n bawang merah yang da diblend kering/kasar.
2. Then masukkan cili kering yang da diblend. Macam aku guna Ibu Sambal, process memasak tu cepat la. Tak perlu nak tunggu sambal korang masak dulu ka apa ka.
3. Then masukkan sos cili, nak letak sos tiram pun boleh. Tapi memandangkan sos tiram kat rumah aku da habis, aku tak letak la.
4. Bagi sambal tu agak kering, baru masukkan ketam. Masak la ketam sampai masak ye. Then masukkan la crushed black pepper skit, garam apa yang patut ya. Kalau taknak pedas takyah letak black pepper pun xpa.
5. Dalam periuk lain pulak, korang boleh la start merebus jagung. And then carrot, brokoli sat ja tau sebab kalau lama tak sedap. Kat rumah aku kebetulan ada pakchoy lebih, so aku celur jap je. Masukkan sekali.
6. Ketam tadi, bila da nampak masak ko angkat la dia.
7. Ulang la step 1-4 guna udang and sotong pulak, cuma last tu aku campak sekali green capsicum aku tu.

Dah sudah dah shell out aku.
Senang je. Mula-mula ingat nak hidang dalam pinggan besaq tu. Pastu ahhh, malas nanti kang dengan ketam bagai. Bentang ja lah, plastik besaq atas meja...kita humban segala2 yang kita masak tadi.

And sila lah makan suami dan anak-(anak) termasuk yang dalam perut ni.

So amcam? Senang ja kan?? Tutup mata pun boleh buat.

Friday, October 21, 2016

Senarai keperluan bayi dan ibu ke hospital



Sedar tak sedar sat ja dah nak masuk 34 weeks. Memang kali ni nak kata dugaan mengandung kali ni pun kalau ikutkan lain la jugak dari dugaan mengandung Si Adriana dulu. Sebab tu la orang kata setiap anak tu tak sama kan.

Dup dap dup dap gak sebenarnya ni tau. Satu sebab harap-harap sangat la kali ni boleh normal deliver si adik ni. Tak sanggup lagi nak rasa ngeri and nyilu lepas csec tu. Memang la tak rasa apa masa nak deliver tu, tapi hanya Allah je tau perasan bila doc bagitau kena csec sebab baby da lemas time tu. T__T
tapi tak pe lah, mana-mana pun takpa janji baby selamat dan sehat ye dak.

Kalau ikutkan si Adriana dulu masa 37weeks 3 days da beranak dah. So possibility nak keluar awal tu ada la jugak kan. Ye dak? Barang-barang pun alhamdulillah duk prepare da. Cuma tak masuk-masuk lagi ja dalam bag. 


Perasaan tu of course bercampur baur. Ada rasa cuak, ada rasa takut. Allah ja lah yang Maha Mengetahui kan. Tapi at the same time tak sabar jugak nak jumpa dengan si montel dalam perut tu.

Jom kita semak checklist untuk ke hospital:

Senarai Keperluan Bayi


2 helai tuala mandi
2 helai selimut
20 helai pampers
4 helai baju
4 pasang seluar panjang
4 pasang mitten & booties
2 helai receiving blanket/ napkin untuk bedung baby




Senarai Keperluan untuk Si Mama:



1 helai tuala mandi
1 helai tuala muka
1 pek besar pad (overnite-aku memang prefer pakai overnite masa confinement)
3 helai baju tidur (bawak lebih pun xpa, kalau kena cser lama jugak dekat hospital)
2-3 pasang stokin
1 pasang selipar
3 helai nursing bra
6 helai seluar dalam
barang mandian
bedak nak tempek masa nak balik (tapi aku nak feeling2 che ta leh dak kali ni buh mascara n lipstick skit)
pakaian balik ke rumah
breastpump (untuk elak bengkak susu or nak stimulate pengeluaran susu masa awal2)
susu/ horlicks / milo
thermos + mug
IC mama
buku merah check up tu.


Perghhhh banyak nau mama kena bawak barang mama ni nanti. Waduh2 nasib deliver kat HSB. Ada angah n mama boleh tolong tengok2 kan. 




Macam da tak nyabor nak start balik BF session ni. Rindu bonding ngn anak. Kak Nena da tak heran dah ngn mama baby boo. Nanti baby boo geng ngn mama ya. Biaq kak nena geng ngn papa.

Korang-korang doakan urusan aku dipermudahkan ya.

Segala salah silap mohon diampunkan.








Thursday, October 20, 2016

Comfort food

Cerita dia hari Rabu hari tu memang ada pasar malam kat rumah aku ni. Aku kalau ke pasar malam ni memang kompem aku melahap sup kat pasar malam ni. Favourite aku sama ada moi sup, kueytiaw sup atau bihun sup. Kalau boleh sumbat tiga2 sekali aku da sumbat dah.

So cita dia petang tu aku lapaq sangat masa nak p beli bahan2 untuk Shell out kat rumah kan. So apa lagi terus la aku singgah ke kedai sup kegemaran aku di pasar malam juru ni. Budak2 ni sampai da kenai muka aku ni.

Aku ni jenis sorang2 pun boleh je makan kat mana-mana. Senang idup aku. Tak kesah pun kalau xde orang temankan ke apa ke. I'm weird like dat gituuu. Weird ke?


Jeng2 moi sup special da sampai! Ayam n perut je. Daging xmoh. Moi tu apa?moi tu buboq nasik ok. 



Selagi tak merah kuah dia. Selagi tu la aku tak berhenti buh sambai dia. Oh ya sambai mcm ni memang so UTAGHAAA!
 And yang paling best, umpan2 or lauk2 dalam sup dia ni memang banyak. Bayangkan yg biasa pun every bite ada umpan dia. Ni kan pulak yang spesel macam ni. Moi da habis, ayam dengan perut tak habis2 lagi. 

Ahhh gila ahh cakap pasal comfort food aku malam2 buta ni. Buat baby ni lagi menari n berguling2 ja tau.

Minggu depan nak pi lagi makan bihum sup pulak! Nak ajak si moon la. Dah lama tak borak2 ngan minah senget kwan aku sorang tu.

Tuesday, October 18, 2016

Mengidam Dominos Pizza

Semalam akhirnyaaaa setelah sekian lama duk mengidam Classified Chicken Pizza from Dominos dapat jugak mencekik. Fuhhh lega wei lega.

Husband balik semalam pun dekat2 kul 9 dah. Memang mak da sentap gila dah. Sempat ke tak ke nak p makan Dominos ni. P la ke Alma. Sekali Dominos situ da tutup. Memang da tak wujud da Dominoa kat situ. Ehhh lama sangat nampaknya tak melayan Dominos ni. I cannot brain why depa tutup branch situ sebab ok ja duk tengok bisnes kat situ. Pfffttt.

Da sentap dah. Takpa la jom la makam tomyam ka apa ka. Sekali husband ajak p Dominos kt Sunway. Eiii mana sempat cakap dia. Dia sruh aku check Dominos
 katup kui berapa. Rupa-rupanya pukui 11 wei. Dan lagiiii laaa. Haaa tu la. Jangan duk sentap2 sangat ngan laki cerita dia.

Sampai-sampai terus la order 2 set large pizza yg RM50 tu. Dengan tambahan apa ntah RM19.90 tu. Dapat FREE PEPSI 1.5L tu.


Ni la tambahan tu. Semua sedap oi.


My classified chicken pizza. Semestinya extra thin crust. Aku memang suka thim crust. Kalau yg tebal2 tu macam tercekik nak habiskan. Sebab tu la aku tak suka Pizza Hut punya pizza. Kalau p Pizza Hut mesti aku order pasta ke apa ka. Jangan tak tau, aku dengan Adriana abihkan tau Classified Chicken pizza ni kat sana semalam. Memang fav kami 2 beranak!


Ni laki aku punya favourite. Dia makan 2 ketul ja. The rest tapau bawak balik. Makan breakfast tadi. Aku memang kurenggg la minat skit kalau crust cenggini. Tapi at least yg Dominos punya tak la setebal Pizza Hut punya crust.

Apapun tenkiu en husben yang melayan tekak bini dia semalam yang teringin nak makan pizza kat Dominos. Dia kalau ajak aku makan Pizza Hut mesti tau dah bini dia punya pe'el. Muncung ja. Tapi pasta dia layan ja. Suka yang sesame pasta with tempura prawn tu.

Tetiba rasa lapaq balik classified chicken pizza semalam. Ada fight makan dengan Adriana ni tau. Haishhhhm makan la pizza papa tu next time.



Monday, October 17, 2016

Delishdelishyum....something different

Selalu kalau kat northern side ni susah gila kan nak dapat fancy cookies, delivery club sandwich yang sedap-sedap kan. Selalu yang banyak tengok mesti kat belah-belah KL nu haa.

Sekali ada la ig ni nama @delishdelishyum follow kt ig. I wassss liokkeee wowww cute nyaaa fancy cookies dia....n d club sandwiches look super tempting too!

Oh no! Pleaseeee....jangan bagi i terpikir okey psal the taste of the club sandwich!

Sekali punya la check, lolz the owner is my old friend, Cik Lina kita. My SAINA girl. Laaa hang rupanya pemilik Ig super tempting tuuu...benci2 awat tak habaq awai2. Mak da mngidam macam apa lagi dah.

Last week, masa Adriana kena quarantine kat rumah, Si Lina cakap nak beli sabun tapi terpaksa la mintak dia mai ke rumah sebab aku xleh nak keluaq.  So apa lagi, rezeki mak buyung Cik Lina kita bawak club sandwich , Dao Ming Se Cookies , and layer cake!


Haihhh la. Termenung aku tengok gambar ni sekarang tau.


Layer cake ni pun sedap. Tak manis sangatm Adriana asyik ulang makan ni ja.


Ni la cookies tu. Sedap. Ada choc chips dalam tu.


Ni pulak fancy cookies. Susah nak jumpa lat belah utara ni orang buat tau.


Tengok la hampaaaa....cute kan. Kami gerammm sangat sebab tomey2 gila.

Hampa kalau tempah untuk doorgift of special event boleh la roger2 kawan kami Cik Lina ni tau. Kalau rasa malas gak nak masak macam kami lani, tahap al baloq liat al pemalas...boleh la order club sandwich yang sedap gilos niiiiiii.

Harga hampa refer sini na:


Sandwich (tuna, chicken slice & egg)
Sandwich ada rm3 - 3 keping
Sandwich rm6 - 6 keping
Sandwich rm8 - 8 keping
Boleh request nak campuq atau x mau sayuq

Choc Chip Cookies rm12 - 150 gram

Kek Lapis choc cheese - rm20 satu bar 8" x8"

Fancy Cookies harga ikut theme dengan corak
rm2-rm5 sekeping


Hampa2 jangan lupa follow naaa Instagram @delishdelishyum naa



Follow here



Sunday, October 16, 2016

Travelog Perth : Day 4 , Cape Leeuwin Lighthouse

Hi, again. Finally an update about my Travelog to Perth and to be precise to Western Australia side, although I think we only manage to cover 1/3 of WA side. Hahaha. So can you imagine how long we should cover the whole Australia? Tak pernah dibuat dek orang kot cover the whole Australia with car kot. Kalau ye pun maybe it would take a month and half of it.

*** So please bear in your mind that this entry is panjanggggg gilaaa with lots of pics!

Ok back to our story, as usual. Kat sana bangun pagi aku prepare breakfast and bento for the next journey. Pagi tu pun breakfast nasi goreng bodo-bodo je and masak untuk bento pun asal boleh ja. Janji nasi kan. lapar kot long hours journey lagi-lagi pulak tengah winter tu.

Lepas ja da siap breakfast and cuci rumah/ tempat kami stay, maka kami pun siap la untuk Check out semua.

Nampak macam cerah and panas kan. Hakikatnya fuhh sejuk.

Pandangan luar tempat kami menginap malam sebelumnya. Hari sebelum tu tak snap pun gambar sebab sampai da gelap and hujan-hujan. Tak tahan oiii terus masuk rumah ON heater!

Sederet ni semua rumah untuk disewakan. Yang kami sewa ada 1 bilik, Ada yang 2 bilik jugak.

Bye- bye Augusta Escape. Bagi yang nak booking Augusta Escape, hampa boleh check kat Agoda or Booking.com 

Buh minyak dulu bagi penuh. Pagi yang tenang di pekan kecik Augusta.


along the road to Cape Leeuwin Lighthouse, sepanjang tu akan nampak South Ocean belah kiri, Indian Ocean belah kanan.


Yeayyy da sampai.



Kami sampai dalam pukul 9am+ so nampak a bit cloudy belah kiri, tapi belah kanan nampak ok je!


i just love the clouds over there! So beautiful. Subhanallah.




Dua beranak ni asyik berkepit ja lah.


Nasib ada yang lalu lalang, boleh mintak tolong snapkan. Oh btw, my tripod nak selfie patah masa kat sana hari tu.


To the entrance, sampai sini tak payah bayar lagi. Masuk ja dalam office dia and untuk jalan ke kawasan sekitar Cape Leeuwin Lighthouse ni kena bayar. Aud15 per adults. Adriana foc. Moh layan gambar-gambar dulu ye.



Dulu mengikut sejarah Cape Leeuwin Lighthouse ni, ada 3 cottage ni untuk pekerja lighthouse ni. But now, one of them da bertukar jadi office / show room and cafe untuk lighthouse ni. And the other 2 remain as office. 


Teropong apa tu sayang?



Look warm but it's so windy and cold!


 Berjalan menuju ke lighthouse.



Oh ya, sepanjang lawatan ni boleh pilih untuk ada guide atau guna audio ni. So kat setiap audio check point kita just tekan ja, nanti akan keluaq la explaination panjang berjela-jela. 





North, South , East , West


Dekat sini ada warning sign ular orok-orok ye. So be careful all the time ok.


Tak puas lagi teropong ke sayang?



Breathtaking scenery!


Adriana da gigil time ni. Takda mood nak tangkap gambaq bagai.


As usual , she refused to cooperate.


Can u see her nose turn into red already? hahah. Pity my princess.


Menghayati kebesaran ciptaan-Nya.


Some warning. Ada ka yang turun p ke situ?



Cantik sangat-sangat. No word can describe it. Subhanallah.


Yes. Ni la contoh audio check point. Tekan ja macam walkie talkie tu nanti hampa dengaq la uncle mana ntah duk explain.


Kasik chance la mak buyung nak bergambar kat point terpenting di dunia ni, where Indian Ocean meets Southern Ocean.


Kesian kat my lil princess, da mengigil sangat-sangat da time ni.



Overview Cape Leeuwin Lighthouse

Situated at the most south-westerly point of Australia, Cape Leeuwin Lighthouse is the tallest lighthouse on mainland Australia. Cape Leeuwin is also the point where the Indian Ocean meets the Southern Ocean. It's also one of the best land-based vantage points for spotting whales from May - September! 

Terletak di Selatan Barat Australia, Cape Leeuwin Lighthouse adalah rumah api tertinggi di Australia. Cape Leeuwin Lighthouse juga merupakan titik di mana dua lautan bertembung iaitu Lautan Hindi dan Lautan Selatan. Cape Leeuwin Lighthouse juga dikenali sebagai tempat untuk melihat ikan paus sepanjang Mei- September.


Opening Hours




8.45am to 5pm daily.Guided Tower Tours every half hour from 9am to 4.30pm.Precinct Tours - self-guided audio. Closed Christmas Day.


Masa Beroperasi

                       8.45 pgi sehingga 5 petang. Pemandu arah setiap setengah jam, bermula 9pagi hingga                           4.30petang. Tour "bebas"-menggunakan khidmat audio di setiap check point. 
                        Tutup pada Hari Krismas.


Lepas ja abis pusing-pusing kat sekitar kawasan lighthouse, maka it's the time to say good bye to Cape Leeuwin and Augusta. And we're heading to Albany but with a few pit stops along the journey.
Will tell later in the blog about Pemberton and Green Pool, Denmark!

Till then, bye2






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png