Agoda


Friday, October 7, 2016

Blogging tips everyday




5 tops blogging tips everyday:

1.  Sentiasa top up idea dalam "bank otak"

Selalu-selalulah draft apa saja yang bermain di minda kita. Walaupun kadang-kadang yang terlintas di kotak otak kita nampak macam remeh dan funny tapi percayalah, there's someone out there will google about it.



2. Bangun dengan target dan Gol!

Bila dah ada idea untuk entry, automatically senang untuk kita setkan target dan gol. Taking photo/ pictures and do editing task before proceed to next task.

3. Don't forget to promote your post.

Lepas da up post, jangan lupa untuk promote post. Sekarang kan kt facebook ada macam-macam page untuk bloggers, travel group, cooking/recipe groups. Boleh promote post ikut kesesuaian group. In Sha Allah, trafik pun akan meningkat bila kita rajin promote post yang kena dengan content group tu.



4.  Bawa notebook dan pen ke mana-mana

Jangan lupa bawa notebook dan pen ke mana-mana. Sebab kita takkan tau bila kita akan dapat "light bulb moments" atau erti kata lain sparkling ideas, dont forget to jot down straight away ya. 

5. Structure our blogpost content.

Untuk ni, selalunya untuk entry DIY akan datang banyak sangat idea / post dalam sesuatu masa tu. Penting ya untuk struktur blogspost and content kita. At least struktur blogpost under DIY seminggu sekali. So that, content blog akan nampak lagi menarik. Takla tiap-tiap hari nampak DIY post and then tetiba blog tu nampak kosong ja kan. 

Sebab setiap orang corak blogging dia tak sama. Ada yang dapat berblog setiap hari, ada yang part time blogger, cuma blogging once a while (twice a week) n etc. So paling penting untuk kita sentiasa structure kan blog content kita agar tak nampak dull dan boring kan.

Semoga entry ni dapat membantu kita kekal berblogging dengan bestnya.


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png