Agoda


Wednesday, September 21, 2016

Travelog Perth : Day 3 , Busselton Jetty

Sambungan dari entry Mandurah , lepas ja settle di Mandurah isi minyak semua. Kat Aus, isi minyak dulu baru bayar ya. Gelak2 aku ngan En Amir, duk kata kalau Malaysia ka wat macam ni. Isi minyak baru bayar, nanti ada ja petrolpump yang bankrap. Serious kagum kot dengan depa ni. Tu belum cerita shopping grocceries kat Coles, scan and bayar sendiri guna card. Ko rasa kalau kat Malaysia boleh buat tak??? Boleh tapi nanti ada la yang beli 10 barang, scan 2 3 barang ja, the rest is FREE kot
 Hahahhaha. Kagum kot aku dengan mat2 salleh kat Aus ni yang perangai depa lebih Islam dari kita.

Ok selesai, buh minyak semua maka aku pun take over untuk drive. Ok ja untuk perempuan drive kt Aus ni. Tak scary pun lagipun orang-orang sana drive pun bagus. Atittude tak macam orang Malaysia pun bawak kereta. Cuma orang Malaysia kat sana kena be careful skit la ya. Patuhi had laju yang ditetapkan, coz camera every where.

Perjalanan dari Mandurah ke Busselton amik masa plus minum 1 hr 45min plus la tak masuk berhenti cari toilet n etc. Kalau ikutkan iti awal nak singgah ke Bunburry tapi disebabkan cruise tadi da delay and banyak amik masa kat Mandurah tu maka kami terpaksa skip Bunburry. Dari Mandurah kami terus ke Busselton.
Jauh gak tu. Nasib ada co driver kan. Time tu pun husband aku da macam nak demam. Ya lah sejuk kot pastu asyik kena hujan ja.



Ngantuk gak drive sorg2. Yang 2 lagi kat belakang da selamat kroh kroh dah. Nasib jalan elok. 2 lanes lagi haa. Memang jalan selesa, nak drive pun ok ja.

View sepanjang perjalanan.

Time ni da tukaq driver dah. Makyong da penat n da sampai Busselton dah. Ntah kenapa aku suka sangat Busselton ni, dia macam town kecik ja tapi ala-ala English colonial tu memang terserlah sangat kot. No wonder la sejarah Busselton Jetty ni pun involve British.

Sweet ja Busselton ni. Kereta memang tak banyak. Kalau compared kereta ngan kat Jitra, rasa macam 1 nisbah 15 kot.

Yeayyy da sampai Busselton Jetty! Time ni angin kuat sangat. Sejuk takyah cakap la. Memang freezing cold gitew haaa.


Meh acik bagitau sejarah Busselton Jetty ni ya:

Busselton Jetty is the longest wooden jetty (pier) in the southern hemisphere,[1]stretching almost 2 km out to sea from the town of Busselton, Western Australia. Because the shallow waters of Geographe Bay restricted ship movement, a long jetty was required so that cut timber could be transported to ships.


Sit back and relax while our train driver takes you on a 1.7 kilometre journey across the calm, clear waters of Geographe Bay. With 50 seats available and trips leaving throughout the day, the Jetty Train is the perfect way to experience the Busselton Jetty.

Masa kami p tu train ni tutup due to bad weather. Sob2 jugak la. Tapi takpa la lepak2 kat Interactive centre depa tu sat.



Sejuk tak sangga org kedah kata.



Berjalan2 nak ke depan tu je, Interactive Centre depa.

Antara tarikan-tarikan and aktiviti yang boleh dibuat di Busselton Jetty ni. Yang paling menarik tu Underwater Observeatory tu.

The culmination of 10 years of planning and fundraising resulted in the opening of the Busselton Jetty Underwater Observatory on 13 December 2003.

Located 1.7 kilometres from shore at the end of the Jetty, the Underwater Observatory has been designed to accommodate up to 48 people at one time. Descending 8 metres beneath the waters’ surface, visitors can view the amazing corals and fish life through eleven viewing windows, at various levels within a 9.5 metre diameter observation chamber.
Described as Australia’s greatest artificial reef, the Busselton Jetty, with more than 300 individual marine species, is host to an awe inspiring “forest” of vividly-coloured tropical and sub-tropical corals, sponges, fish and invertebrates. Each year during autumn and winter, the Leeuwin Current brings a narrow band of warm water down the Western Australian coastline.
Kat dalam Interactive Centre tu.

Ada juga cerita pasal history Busselton Jetty ni.
Selesai ja pusing2 dalam tu Interactive Centre tu maka, it's the time for makan2. Lapaq weiii, dah la sejuk kan.

Ni la lauk yang masak pagi tu. Ok la dengan tekak Melayu ni kan asyik nak sambal ngn nasi ja. Masak yang simple2 sudah. Janji boleh telan. Kalau nak tau, nasik ni pun sejuk gedi macam duk dalam peti ais bahagian bawah tu. Tapi lapaq punya pasai, bedai ja. Janji kenyang.

Ni budak sorang ni kemain lagi haa chasing the seagull. Seronok bukan main dia dari Fremantle lagi duk ligan seagull tu semua.

Lepas ja habis makan kat sini and piknik dalam kesejukkan dengan angin kuat nak mati, maka it's d time to say Goodbye, Busselton.

Perjalanan pun diteruskan lagi sebab time tu pun da lewat kan about 4pm tak silap. Kami nak kena sampai ke Augusta pulak untuk kami punya last pitstop hari tu. 

For those yang nak tau sedikit sebanyak pasal Busselton Jetty, don't forget to click here ok.

Nanti kita sambung pasal last pit stop kat Augusta pulak ya.


Untuk previous entry boleh refer sini: 







10 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png