Agoda


Friday, September 9, 2016

Tips Kemas Rumah Tanpa Penat

Ok kali ni nak share skit tips yang aku dapat dari satu website yang sangat particular bab2 organizing and cleaning ni. Tak lain tak bukan , CLEAN MAMA.

So meh aku share pulak, mengikut method yang diguna pakai oleh Clean Mama ni untuk sentiasa rumah tu kemas dan tak memenatkan kita sangat at the same time. Tapi aku olah ikut kesesuaian aku la ya.



Isnin- major cleaning untuk toilet. Yang brkerja opis tu, bangun awal2 pagi boleh spend masa utk toilet cleaning for monday.

Selasa hari untuk lab habuk. Spent masa at least 15 minutes untuk lap2 habuk kat rumah korang pada hari Selasa. Be at the morning before going to work or after work.

Hari Rabu, hari untuk vacuum. Pandai-pandai la korang curi2 masa untuk vacuum. Awal2 pagi sebelum mandi n pergi keja ka apa ka.

Khamis pulak hari untuk cuci lantai, mop ke lap ke. Janji amik at least 20 minutes untuk sweep the floor and mop dia.

Jumaat ni aku change skit, kalau Clean Mama biasa Jumaat ni dia kutip2 balik mana yang dia tak sempat buat. Tapi aku decide untuk hari towels& bedsheets. Kalau Clean Mama dia buat masa Saturday tapi aku takleh wat Saturday sebab biasanya on Saturday laundary loads aku brlambak, baju Anena kt umah pngasuh bagai semua nak basuh hari Sabtu. So pandai-pandai la korang adjust ya.

So hari Sabtu ni aku biasanya akan kutip2 apa yang aku tak sempat buat time weekdays. Time ni la rancang nak beli groceeries ka apa ka. Check balik la kot2 ada check list aku dalam minggu tu yang tak terbuat. Afterall, Sabtu kan family day.

Ahad ni biasanya cuma buat kerja-kerja rutin yang lain macam masak ke basuh baju ke n kemas yang skit2 je, bukan yang major2. And Ahad biasanya sama macam Sabtu, family day.

So, cerita dia sebenarnya jangan la hempuk semua kerja cleaning nak buat satu hari. Memang akan penat la cerita dia. Konsep dia hari ni buat ini, esok buat yang nu pulak. Kan ker senang skit. Takde la rumah tu macam tongkang pecah sangat bila dah masuk weekend tu. Weekend pun boleh chill2 ja ngan suami and anak2 kan. Tak ke best gitu haaa?

Korang kalau nak tips organizing and cleaning boleh jenguk Clean Mama ni. Best website dia...full of tips!


Ok adios



8 comments:

  1. Replies
    1. Aah btul kurang penat bila apply method ni

      Delete
  2. lagi best setiap orang lakukannya kan alia..
    kita ni mak2 byk keje oiiii hahaha
    tp gud tips ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul..pakat2 buat xdak la penat sgt....
      Kalau sorg2 nk buat semua mmg pitams

      Delete
  3. tips yang menarik ni..tp nak praktikkan tu agak susah ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. good tips :) illy pun suka buat jadual senang tak yah pikir banyak just stick to routine :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul...ada mcm ni senang skit kita ni...
      Kdg2 nk sekali harung tmbah2 tgh preggy mcm ni bukan larat sgt pun

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png