Agoda


Tuesday, August 23, 2016

Travel Tips : Tempah apartment atau hotel di Agoda ? Booking ? Airbnb?

Hai..

So today nak cerita pulak another tips yang berguna untuk korang yang nak travel ke luar negara mahupun dalam negara. Sebab musababnya ramai yang tanya ehh u booked hotel kt agoda ke booking ke... ehhh u booked apartment kt airbnb ke mana ke..ke ke ke ke. Punya la banyak ke nya nyahhh.

Airbnb kee


Booking.com keee


Agoda keee


So entry ni sekali harung la ya. Mula-mula masa plan iti ke Perth ni memang la usha-usha gak apartment yang lengap serba-serbi sebab aku kan nak masak memasak gitchuuu. Tapiiiiiii....bila diteliti balik cost2 yang agak hidden oleh airbnb yang normally dikenakan oleh owner nyaaa...for example, cleaning charges sampai AUD50. maka aku pun berkira-kira n wat calculation dalam otak aku sendiri! Heloooo banyak tu. Lagipun aku tak plan nak stay kt satu tempat tu for the long period sebab aku nak jelajah ke South Western side of Ostolia gitewww haaa.

So bayangkan kalau aku check in Airbnb kat 3 tempat yang berbeza, maknanya mungkin aku akan dikenakan Aud50 × 3 × 3.1 . AHahahaha...boleh bayangkan tak berapa dah aku kena bayaa kt cleaning charges sajiaaa????

Lagipun konsep Airbnb ni d longer u stay, lagi ada rebate2 skit. So dis one tak sesuaiiii dengannn mak nyah oi!

So kat mana aku booked semua hotel /resort aku masa kat Perth? Aku ni boleh dikatakan setia jugak kepada AGODA. sebab Agoda yang selalu bagi rate paling murah kat hakuuu. Tapi hampa kena tau tricks Agoda ni.... Harga hampa online kt PC selalunya lebih mahai kedaungggg nak mampoih berbanding harga hampa bukak kot google browser kot phone hampa. Tapi kalau hampa on kot Agoda apps yg donlod kt Playstore tu nnt rega mahai skit dr yg gugel browser tu. Tiga2 ni rega tak sama hokeyyy.

While Booking.com pulak klau hampa bukak kat phone pulak rega sruh terjun gaung. Apa ke jahanamnya rega kat gugel browser kt phone oiii booking oiii. Kalau online kot PC rega biasanya murah. Tapi ntah kenapa aku memang tak berapa la nk prefer sangat booking.com ni. Satu hal nak kena bukak pc bagai. Satu hal lagi serabut pulak aku tengok booking.com kat pc....eiii serabut2. So ikut korang la korang prefer guna medium mana satu. Asal dapat rega murah dan korang yakin dengan review kat situ kira ok la kan.

Macam aku memang kompiden dengan Agoda. 1 sebab review2 depa selalunya tak menghampakan.

TRIVAGO???? bagi aku Trivago antara sampah2 yang suka bagi hampa buang masa nak survey hotel2 n resort ni. Sebab apa, Agoda takdak dalam list tu pun. Yang ada booking.com , expedia n apa ntah. So menyusahkan aku sebab dia tak compare dengan rate kt Agoda sekali. Sebab most of the time aku selalu jumpa rate kt Agoda jauh lebih menggoda dan merenyamkan lagi.

ANDDDDD tips terakhir, biasanya hotel2 n resort kt Aus ni dia sediakan microwave or kitchenette or both. Ni depends dengan rega jugakla kan. 3 tempat dr 4 tempat yg kami stay ada sediakan microwave. So senang la kami nak panaskan makanan ke hapa ka. Yang last kat Perth tu ja tak sediakan microwave tapi nasib la kami gigih angkut rice cooker kami tu. Boleh la nak panaskan lauk2 lebih yang tapau tu. microwave tu kan kat rumah. Tapi percaya la kat negara orang yang tengah sejuk macam kami p time winter ni. Tobat microwave tu sangat2 berguna hampa tau dak. Set seminit dah hampa boleh makan n isi perut hampa yang duk berkeroncong sokmo tu.
Sila jangan lupa baca description bilik/tempat hampa nak book naa

AND LAGI SATUUUU... *tadi kata last dah*
Kat Perth ni normally la kan hotel/resort dia bagi Queen bed n single bed. So kami tdoq dengan berjayanya walaupun dia state kan kt situ utk 2 persons. Ehhh lantaklah janji tak bersempit aku nak tdoq kan.  So setakat ni, tu ja lah dulu untuk travel tips kali ni.
Sila jangan lupa baca description bilik/tempat hampa nak book naa sebab besa depa ada hbaq katil mcm mna depa sediakan.

Sekian dulu tips untuk kali ni. Penat dah haihhhhh. Rindu kt Perth especially culture depa tu. Beza sangat dengan negara kita ni.

10 comments:

  1. Setuju.. k.farah pn lebih suka agoda lg..harga dia murah lg kalau nk compare dgn yg lain..btw nice tips alia..=p

    ReplyDelete
  2. saya pun prefer Agoda , memang lagi senang dan murah. Trivago sumpah tak paham apa function dia, balik2 nanti dia tolak pi web biasa balik. Apa tah, mengusahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...kan...
      Mnyampah ngan trivago tu...
      Apa menda ntah dia merepek2 tu

      Delete
  3. yes i oso like agoda..murah kut

    ReplyDelete
  4. baca agreement tu sangat penting.. !!! CT da buat silap da. nak murah punya pasal dan kelam kabut hamek kau.. lupa nak check pasal toilet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhui..
      Betul2..kena yg toilet kt luar mmg naya..
      Kan2

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png