Agoda


Monday, August 22, 2016

Travel Tips : Bawak Bahan Masak Memasak ke Australia.

Ni tips utk kt Aus la ye. Tempat lain aku tak tau.
Kalau jnis perut Melayu dewata raya mcm aku ni bawak la food packs from Brahim, sos peket2 kecik yg dpt masa tapau kepsi tu. Kalau nak bawak sambai tumis bilis ka haapaaa kaaa...boleh tapi make sure guna hot press sealer. Jangan ikat getah bodoh tu, alamat dia bodoh2 ja immigration dia lempaq ke dalam tong sampah.

Untuk makan-makanan yang nak bawak dari Malaysia macam beras tu ka elok la bwak 1kg dulu habuan 1st day sebab tak sempat ke kedai diorang mcm Coles ka Woolworth ka apa ka untuk grocerries. Kalau habis boleh beli ja kat kedai-kedai yng cakap tadi. Sebab harga kat Coles tu tak la mahal mana sangat. Cuma jangan la gataiiio convert! And make sure korang letak dalam satu lugage ya kena check in ya. So bila diorang nak check senang, bukak ja lugage yang ada makanan tu. And one more thing jangan tersilap bawak any food in hand carry lugage tau. Silap2 kena FINE minimum AUD300 tau. Sila la convert berapa ya!


Satu lugage ni penuh dengan stok mkanan ja tau! Lupa nak snap gmbaq lugage penuh dengan makanan hari tu. Hahahah


And nak lagi senang, DECLARE everything yang hampa bawak. Kat Aus xleh bawak daging,or hasil tenusu ya. Tapi kalau FM anak tu ada pengecualian la ya. And paling bagus silalah buat check list makanan korang bawak tu dalam EXCEL SHEET ya. Aku passkan kertas checklist tu ja untuk dia check. Siap dia kata DIS IS GOOD MEM, have a good daiii in Perth. Thank you mem.
Wahh kembang gitewwww. Pendek kata declare la semua yg hampa bawak tuuuu.

Kat sana pun masak yang simple2 ja. Macam ikan bilis tu da goreng ranggup2 da kat sini and sealkan guna hot sealer ya bagi nampak semenggah. Sama jugak dengan kuah sambai tumis tu. Mama yg wat kan utk bagi tahan lama. Teloq, udang salad n timun tu beli kat Coles ja.

Ni beli kat Coles gak . Udang tu 1 bekas tu 6dolar ja bhai. Barramundi (siakap ) fillet yg bapak besaq tu cuma 6 dollar gak! Beras pun 2 dolar plus ja kat sana. Siap 2nd day tu beli lobster harga 19.9 Aud saja. Balik kukus2 makan ngn nasik goreng. Perghhh nikmat tauuu!

Kalau agak pemalas nak bawak lugage makanan. Korang boleh la beli mkanan mcm ni kt Coles. 5 dolar saja u olls. Boleh heat kan guna microwave ja.


So ni la serba sikit tips dari aku untuk bawak bahan memasak ke Aussie ya. Kat negara lain ada ja aku baca diorg bawak frozen food dari sini letak dalam cooler bag and seal betul-betul. Kat sana just panaskan ja. Sebab tu la aku takleh tinggai rice cooker aku tu. Sebab jenis perut melayu ni kadang-kadang nak jugakkk nasikkk oiii. Lagipun dapat gak berjimat while travelling. Tips ni apply kat those yang ada sedikit kerajinan n berniat nak sepp bajet la. Lagipun masa kt WA hari tu kami banyak travel ke  side South Western Aus kat sana susah skit la nak dapat halal food. Larat ke nak makan fish n chip hari2? Sebab tu la masak gak. Tak la penat pun sebab sejuk kan kat sana. Lagipun bawak rice cooker ni best gak, sejuk2 boleh masak meggi n makan ramai-ramai woo. Sedap berebut-rebut makan meggi masa msa sejuk-sejuk tu.

Oklah, nanti kita share lagi ya tips and travelogue aku tu ya. Ni duk demam plak dah. Naik2 flight terus demam! Apakah! Ewahhh.





2 comments:

  1. rajin masak.. baguih. kami 2 hari first je masak.. lepas tu semua tibai makan kat luar. syukur tekak tak ridig sangat. terima jelaa kebab pun sampai jemu..

    tapi sekarang rindu kebab balik T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami masak smapai kat Albany ja. Balik Perth tak masak dah. Mentang2 la da stay kt Murray St dekat ja nk mkan apa2..bleh la berlagak skit...huhu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png