Agoda


Wednesday, August 10, 2016

Cara guna debit card untuk pembayaran di Agoda /Booking dsb

Hai mesti ramai yang ingat tak boleh booking hotel kat Agoda or Booking guna debit card kan. Sebenarnya boleh ja. Cuma maybe kita tak tau and missing that part saja.

Yang paling penting kalau nak guna debit card korang untuk bayar booking hotel ka Agoda ka or anything yang online ni korang kena activate kan function E-commerce pada debit card korang ja. Macam mana nak activate kan? Boleh call careline bank masing-masing ya.

Macam biasala, kalau dekat Agoda, korang search la hotel apa korang nak stay. And then bila dah kena ngan taste and harga korang nak, korang noleh la select hotel and jenis bilik macam mana yang korang nak.


Contoh : Isi details korang ya. Then click CONTINUE kat bawah tu.


Haa ni la part paling best. Aku biasanya akan pilih PAY LATER sebab incase tak jadi ka apa ka kan. So takdak la masalah kat aku nanti. Korang nak PAY NOW pun takde hal. Ikut korang la kan.

Macam mana nak isi ya yang lain-lain tu?
senang ja, p amik kad bank korang n tengok betul-betul.

Ni contoh untuk kad debit Maybank ya, so korang kena pilih VISA la ya. Kalau kad korang Mastercard click select Mastercard tau. Then masukkan seketul-seketul number kat atas tu.

Card holder name tu nama hampa la ya. Kalau pakai company punya card, letak nama company la ya.

Expiry date tu letak yang VALID THRU ikut card korang ya.

Issuing bank, ikut bank mana yang korang pakai debit card tu.

DONE.

Kalau keluar failed or error tu maknanya debit kad korang punya E-commerce function tu tak activate la lagi tu. So nak wat macam mana ya? Macam aku cakap tadi, sila lah call careline bank masing-masing ya. Lepas da activate, COBAAA lagiiii ya.

So lepas ni takyah risau-risau dah ya takdak credit card takleh booking hotel ka apa ka. Semua sekarang ni di hujung jari and telinga ja. Semoga perkongsian kali ni dapat menolong hampa-hampa sedikit sebanyak ya.

***cara yang sama boleh di apply di website-website lain jugak ya, Trivago ka Booking ka.

Jangan cakap hakak tak payunggg hokeyyy










16 comments:

  1. wahhhh senang la nk bookk
    hehehe.. nice sharing kak lia

    ReplyDelete
  2. Yes akak pn suka agoda.. harga murah and dpt point.. :p

    ReplyDelete
  3. terbaik! surely ramai cari info pasal ni :D

    ReplyDelete
  4. Hai, nak tanya kalau booked now pay later pun still boleh pakai debit card lah kan?

    ReplyDelete
  5. Td bru baca dr blog lain . Kata tak bole tempah guna debit card. Tp semalam boleh je buat . Huhu. Btw. Smlm bru book bilik .tp kejap lagi nk tuka kad ke visa paywave ad apa2 effect ke ?

    ReplyDelete
  6. Hai nak tanya , kalau pilih pay later dia akan tolak duit dalam akaun? Masa bila? Akan ada notification tak? Tq ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akn tolak dr acc..so better nake sure ada amount yg mncukupi

      Delete
  7. hi nak tanya. saya ada booked bilik dekat agoda. and saya pilih untuk pay later and bayar on 4/4/17. then on that day, dia cakap, payment declined, and mintak saya isi form untuk number card tu lagi sekali, then, dapat terima msg dari bank, cakap, amount sekian sekian dah kena charge dekat bank account. means, duit memang dah kena tolak dari account lah kan? and masa nak check in nanti, kena bawa apa-apa document ke selain IC?hehe. first time book hotel pakai online ni, tak reti sangat. hehe. thank you :)

    ReplyDelete
  8. as salam..nak tanya..kalau choose pay later..dia akan tolak sendiri atau kena bayar sendiri macam bayar online tu?dan amount dia tolak dia ambil charge apa2 tak?thank you:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png