Agoda


Thursday, August 11, 2016

Cara elakkan anak terlalu attach dengan gadget

Lately Adriana ni ada satu hobby yang mana suka sangat tengok U tube. Paham-paham la bila U tube tu kan. Kadang-kadang ada content video dia yang tak proper untuk anak-anak kecil kita ni.

Sakit hati jugak tengok kadang-kadang tu , sebab tu aku memang akan charge fon Note 2 tu battery dia skitttt n ciputttt ja. Dalam 30-45 minutes dah padam battery dia. Time tu dia akan cakap mama battery da habis.

And time tu jugak la aku akan ajak dia for bed time story. Memang agak memenatkan bila ko tengah- tengah bercerita nanti dia tanya pasal gambar-gambar dalam story book tu. Ehhh ehhh. Tapi layan ja lah.



At least bagi dia less attach dengan gadget pun dah kira ok sangat dah kan.

Biar orang cakap dia kenal buku. Tahun depan pun nak masukkan dia ke tadika dah. Biar dia biasa dengan suasana kat sekolah. Memang kalau nak cakap, beza sangat kot zaman kita dulu dengan zaman anak-anak kita ni. 

Zaman dulu, mama dia ni 5 tahun p tadika pun jongos lagi. Darjah 1 baru tau membaca n mengira. Tapi sekarang mana boleh macam tu dah. Darjah 1 pun anak-anak da kena tau membaca n mengira. They have to be fast learner or else ketinggalan.

So lepas ni kena beli more and more story book la kan. Bila la next Big Bad Wolf kat Penang ni. Nak pi cari lagi buku untuk si Adriana sayang ni.

Ni belum lagi kira pening nak masukkan tadika mana pulak ni. Haihhh laaa. Nak pilih tadika kat anak pun boleh pening sampai macam ni. Takpa lah balik dari vacation ni mama akan survey-survey lagi ya untuk Adriana. 


4 comments:

  1. Kak farah pn dh start kena sorok ipad dari emir.. dia asyik nk layan youtube jer.. jom nnti bbw mai penang kita pi sekali.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom2 kak farah...kena p time hari reja...xramai org sgt...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png