Agoda


Tuesday, August 9, 2016

Breakfast dan supper yang sihat untuk ibu mengandung / menyusu

Hai..kali ni nak sharing skit pasal menu breakfast dan supper yang sehat untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu. Ya la kan, bila mengandung ni cepat ja lapaq. Sama la jugak bila menyusu asyik nak makan ja!!!
Pastu bulat macam belonnnnn....

Dah la sedia macam belon, lagi bertambah-tambah belon la kan. Kali ni nak share menu breakfast / supper yang super healthy


Tak lain tak bukan ESP dari Shaklee. 

Sebenarnya masalah aku dengan ESP Shaklee ni adalah aku tak boleh nak minum dia saja. So mau takmau kena la mix dengan benda lain jugak. So one of the way adalah blend ESP dengan frozen strawberry , campor dengan fresh milk from Farm Best (currently fav milk!sedap tau brand Farm Best ni) dengan 3 spoons of ESP. lepas tu blend guna blender macam biasa ya.

Kenapa ESP bagus untuk ibu mengandung dan ibu menyusu?

Seperti mana yang kita semua tau, ESP ni terkenal dengan kandungan Glisemik  Indeks yang rendah. And for your info, bila indeks glisemik rendah, gula yang dibebaskan adalah secara berperingkat dan mengikut keperluan badan kita. Secara tak langsung mengawal kandungan gula dalam darah kita. Sebab tu ibu-ibu yang  disuspek Gestational Diabetes atau kencing manis semasa hamil digalakkan untuk mengambil ESP semasa breakfast dan supper untuk 
mengawal kandungan gula dalam darah.




See...ESP punya Glisemik Indeks , GI antara yang terendah 39 ja u olls. No wonder la bagus untuk mak-mak mengandung and menyusu yang semedang ja lapaq kan. Memang serius bila amik ESP ni pagi-pagi kenyang sampai ke tengah hari. Sama gak kalau malam-malam tu lapaq, ESP la jawapannya.


Baru la paham kenapa kadang-kadang tu makan rasa da berat dah tapi sat ja da lapaq balik. Macam membela pun ada gamaknya. Sebab tu la pentingnya juga waktu breakfast and supper amik makanan yang rendah Glisemik Indeks nya ya. 

Apakah indeks glisemik??  

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Siapa yg memerlukan index glisemik yg rendah? 
1. pesakit diabetes
2. mereka yang ingin berdiet.
3. mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggi

4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu yang sentiasa lapoooorrr jeee

So kalau korang adalah salah satu kategori di atas, korang boleh la try ESP dari Shaklee ni. Tak terhad ja kena blend dengan stobery kan. Boleh lagi blend dengan mangga ka, pineapple ka campur dengan milo ke. Janji tekak korang boleh telan. Macam aku ni memang xleh telan ESP dia saja. Memang kena add on something. 

Takpun korang boleh try macam resipi-resipi kat dalam gambar ni


Dan bagi korang-korang yang nak dapatkan ESP Shaklee ni boleh la hubungi kami di 0133363775 . In Sha Allah ada special untuk pembaca blog ni. 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png