Agoda


Thursday, June 23, 2016

Difteria Outbreak

Difteria outbreak.
serious case! Kemon la anti vaccine, apa yang hampa mau ni?
Cukup-cukup la jadi penunggang agama dan senang-senang duk pompang-pompang kata ni agenda illuminati yang menyesatkan. Yang hampa ni tak paham-paham bahasa ka , ulama pun da cakap kpentingan vaksin ni.

Kemon vaccine ni salah satu cabang ilmu perubtan, sains dan teknologi. Kau ingat ilmu ni dari mana? Dari Allah juga beb. Berlapang dada lah. Terima pendapat yang ahli nya, kalau setakat belajar dengan gugel tak abih-abih..class Biologi dulu pun cikgu ajaq duk melena kat belakang tak yah nak pompang-pompang itu la ini lah.

Dulu aku tak kesah pun ngn golongan anti vaccine ni sebab bagi aku tak kacau aku pun. But after serial of outbreak- pertusis, polio , measles dan yang laest difteria ni memang serius shit aku kesah!!!! Hang tak sayang anak hang sudah la...tapi tolong la kesian kat makpak yg memang duk vaccine anak depa especially baby2 yang baru ja beranak and tak cukup lagi bulan untuk p jab tak memasal-masal ja kena jangkit measles la pertusis la apa bagai. Ada otak pikiaq la sama, tak payah nak jadi penunggang agama tak habis-habih haih. Otak mana otak?

*** harap-harap kerajaan boleh mnimbangkan cadangan bagi certificate utk setiap vaccine yang diwajibkan supaya annti senang nak p tadika ka sekolah ka kena refer dengan cert2 ni semua. Time tu hampa ajaq la anak hampa guna gugel sajaaaa.

12 comments:

  1. takut sangat kan ! Mummy ini mmg jenis akur je dengan klinik. Apa yg di sarankan mmg ikut shj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah..sbb kita tak tau kn prsekitaran kita mcm mna lani...dgn pndatangnya...yg tu dan tentu2 x kna vaksin...ni mnambah lg pulak...
      Adoiyaiii

      Delete
  2. Tambahan skrg nie macam2 penyakit baru.. Kita disuruh berusaha mencegah baru mengubati.. Tapi kalau saja xnak vaksin tu memang mengundang la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni penyakit2 lama pun duk mai balik dah...
      Org da tak dengaq polio zaman lani tetiba tup2 ada balik...
      Adoyai depa ni...suka sangat berguru dgn gugel

      Delete
  3. tak memasal bebudak yang tanggug disebabkan mak bapak yang akal tak berapa panjang

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..dari mak akak dlu suka jer bw anak p cucuk kat klinik..walaupon org kg kurang pendidikan mak akak ketepikan segala kata2 jiran yang tak mau vaksin anak depa..mak kata aku org miskin jadi aku kalau boleh tak nak anak2 sakit..btul kata org mencegah lebih baik dari mengubati..loni akak ikut jer jejak mak akak pulak..tambah2 kawen ngn abg MA..lg ler senang citer..selebihnya kita tawakal jer laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaksin kan salah satu langkah pencegahan. Islam pun da ajaq mencegah lebih baik dari merawat. The rest mmg kita tawakal kt Allah saja

      Delete
  5. xfaham dengan anti vaksin ni
    papepun mencegah lebih baik dari merawat..
    anak2 iols pun semua amik suntikan

    ReplyDelete
  6. macam2 penyakit ada skrg ni.. naik takut dengaq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scary facts mcm2 penyakit lama duk mai balik lani nina.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png