Agoda


Sunday, March 27, 2016

Resipi: Lidah Masak Merah



Ok kali ni makjem nak cerita pasal menu favourite makjem...
Tak lain tak bukan lidah masak merah.
Kedai xdak la menu ni cik oi. Kalau ada pun pernah jumpa kt Hatyai tu pun sejemput ja. Coiii betoi.

Apapun jom kita check bahan2 & cara2 nak wat dia.

Bahan-bahan:
•lidah lombuuu yang da direbus
•minyak untuk menumis
•pewarna merah
•bawang holland
•bawang putih
•cabai melaka
•sayur2 yang hampa rasakan sesuai (makjem malas time ni so tak bubuh)
•sos cili
•sos tiram
•nam pla (kicap ikan)
•serbuk perasa

Cara-cara:
1. Potong nipis lidah yang da direbus dan lepas tu masukkan pewarna dan gaul dengaj lidah yang da dipotong tadi.
2. Panaskan minyak untuk menumis bawang putih.
3. Masukkan lidah yang da diwarnakan tadi. Hahahhaha.
4. Agak garing skit masukkan sos cili, sos tiram dan nam pla.
5. Then masukkan bawang holland dan cabai melaka and tak lupa jugak serbuk perasa.
6. Dah nampak sebati elok siap la tu.


Fuh terlioq pulak tengok gmbaq ni.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png