Agoda


Tuesday, February 9, 2016

Resipi : Ayam Sambal Bali

Hai hampa...
Mesti kaki2 fb semua familiar kan dengan resipi ni kan...kannnn...
Tapi hari ni 1st day makjem try...
Walawehhhhhhhhhh

Sedapppp ohoiiiii
Tahap sedap dia tu kennnn...
Mak mentua lalu belakang pun hampa tak sedaq...

Walaupun nampak macam biasa n resipi dia pun simple...tapi percayalah...rasa dia sedap nak mam...

Ok jom tgk resipi dia

Bahan-bahan:
1. Ayam
2. Kunyit
3. Garam
4. Minyak untuk menggoreng
5. Serai yang diketok
6. Daun kari
7. Halia
8. Bawang besar
9. Bawang putih
10. Serbuk perasa
11. Gula
12. Ibu sambal paste--> resipi di sini
13. Kicap

Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit n garam dan goreng separuh masak (jangan garing nanti keras and tak best)
2. Simpan separuh minyak yang guna utk goreng ayam tadi..and then masukkan serai yang diketuk n then masukkan daun kari.
3. Lepas tu masukkan bawang besar dan putih n tak lupa gak halia.
4. Then masukkan paste ibu sambal n kicap utk bagi kaler menarik.
5. Then masukkan ayam yang da digoreng tadi n make sure bagi ayam tu betul2 masak sebab kita cuma goreng separuh masak ja kan tadi.
6. Tambahkan air if nak kuah lebih. Macam aku masak xlama sebab aku da ada paste ibu sambal sbb tu sat ja da boleh ngap.

Kakau hampa nak cepat..try la prepare sendiri ibu sambal ni. Memudahkan kerja hampa. Tak perlu nk blend cabai bagai setiap masa. Senang kan???

So apa lagi hampa...
Sila la try naaa...





7 comments:

  1. oo kena tambah serai n daun kari ja lagi...
    ooook, paham dah. :)

    ReplyDelete
  2. Ok.. mudah nie.. cuma kena rajin je..
    Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala kak sha...
      Senang ja ni kak sha...
      Kompem kak sha masak sambil pejam mata aja

      Delete
    2. Ala kak sha...
      Senang ja ni kak sha...
      Kompem kak sha masak sambil pejam mata aja

      Delete
  3. sama ekin pun dah cuba memang sedap sangat alia...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png