Agoda


Sunday, January 24, 2016

Resipi : Udang Masak Sos

Kali ni berturut2 entry resipi saja ya.
Diharap bertabah la ya sesapa yang baca. Ada ka yg baca?
Hikhik

Untuk resipi kali ni kan...tercetus la dari idea da cemuih nak makan sambai udang. Tapi tetap nak masak udang jugak. Nak habiskan and clear stock yg ada. Apa lagi, jom kita main masak2 ja asal boleh.


Bahan-bahan:
♡ udang
♡ dua sudu paste ibu sambal (RESIPI SINI)
♡ sos cili
♡ sos thai
♡ bawang besaq potong bulat2 besaq
♡ crushed garlic
♡ daun ketumbar jawa
♡ garam
♡ kunyit
♡ minyak untuk menggoreng udang


Cara-cara:
1. Goreng udang sebentar.
2. Utk kuah, selepas goreng udang tu..minyak tu amik guna skit untuk tumis garlic n bawang tu.
3. Masukkan 2 sudu paste ibu sambai, sos cili dan sos thai.
4. Then masukkan air dan kacau hingga kuah pekat.
5. Then masukkan daun ketumbar dan bawang besar yang balance tadi.
6. Kalau tak rasa garam, masukkan sikit bagi rasa dia balance.
7. Then masukkan udang yang dah digoreng tadi.
8. Siap boleh angkat da hidangkan.

Taraaaa...siap la untuk makan kami 3 beranak. Masak simple2 ja lah biasanya yg ON pun kat rumah ni.

Takpa lah..janji masak dari asyik makan luaq je pun rasa jemu n muak gak.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png