Agoda


Saturday, January 23, 2016

Resipi : kuey tiaw goreng simple

Ok lah hampa...
Ada dak sini yang suka makan kuey tiaw macam aku ni tak???
Kalau suka...hampa boleh la try goreng sendri dekat rumah. Bukan payah pun. Senang n kacang ja wei.


Bahan-bahan:
♡ kueytiaw
♡ paste ibu sambal (boleh refer SINI utk resipi)
♡ sos tiram
♡ kicap manis
♡ kicap ikan
♡ udang
♡ sotong
♡ fish ball
♡ anak kobis (orang selalu panggil baby kailan..walhal dia baby kubis kot)
♡ crushed garlic
♡ minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis crushed garlic.
2. Masukkan paste ibu sambal , sos tiram , kicap manis dan kicap ikan.
3. Masukkan fish ball dan kemudiannya kueytiaw.
4. Ratakan dan kacau kueytiaw sehingga sebati dengan bahan-bahan tadi.
5. Bila da sebati masukkan udang, sotong dan anak kubism
6. Taraaa...sedia untuk dingappp.

Actually masak kueytiaw ni tak sampai pun 10 minit kalau bahan2 da tersedia dah. Sebab tu aku prefer guna paste ibu sambai tu. Senang...nak masak apa pun senang ja kekdahnya. Ni pun da start risau n runsing sebab stock ibu sambai aku tinggai skit ja. Alahai.

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png