Agoda


Wednesday, December 30, 2015

REVIEW : GRAND OPENING MALVITA PENANG

Salam korang.
Cuti new year wat gapo?

Start jumaat ni cuti sampai la ahad cuti, weee bestnya la kan. Lama gila pulak tu. Baloqqq aaaa tu senin nak p reja kan pasni. Pakat duk Monday Blues sokmo la. Apa kata esok hampa p usha2 kat Malvita.
Alaaaa kan hari tu kami duk upload kat ig jadi gila sat p Malvita untuk review.
Memang berdarah wei mata tengok baju2 dia semua. Nangis bucu katil la kalau xgrab sehelai kan. ****nangis lagi****

Ok lah jom nak share serba sedikit pasal Malvita ni. Actually Malvita ni adalah Vendor Boutique yang exclusively membawakan brand2 yang best gila macam:

Adleenur
Adora.co
Alhumaira Contemporary
Ashh&Annas
Ammara Official
Anggun Zara
Arricia Core
Bymawaddahizzati
Bynuramirah
Cattleya
Chentaqaseh
Clarameeca
Claseekha
Dewi Anggun Hijab
D'loris
Edast
Elrah Exclusive
Fynnjamal RTW
Heaxabell
Imaan Boutique
Jubah Souq
Leeyanarahman.co
Malady Couture
Marlena Hijab
Medifeet
Mumu Scarves
Nealofarhijab
Neng geulis
Padieka Raccolta
Qaira Hijab
Qoma Boutique
Sincerelybyus Shawls
Shawlforyou
Sha Zaha
Sugarsista
Three_Ns
Wa.Clothing
Wrap Official

So amcam? Gila tak. Kami hat p review ni tahap meroyan dah. Ya lah kami masuk butik sebelum orang lain masuk. Dalam kul 9 mcm tu kami masuk untuk review2 and ambil gambaq dulu. Memang perghhhh kagummm aaaa.
Malvita ni dua lot kedai tau. So ruang dia sangat2 spacious memang orang kata best la nak shopping tu.

Tengok collection shawl yang ada. Best tak best?

Pantang jumpa cermin la aku ngn kakak aku sorg ni
Amcam rambang mata dak?
Tudiaaa crowd punya ramai tu. Nasib kami geng #projekbloggerutara dapat masuk review awai dalam kul 9 pg macam tu.


Antara koleksi-koleksi yang available kat Malvita.

Perasmian oleh kedua-dua parents owner Ain n Mat Duan.

Ni la dia geng blogger gila glam gitew ha. Seronoknya dapat goodies bag dari Malvita lagi tau.
Ni la ketiga-tiga owner Malvita. Dak Ain ni junior aku masa kt SAINA, aku form 5 dia form 1. Terasa tua sangat duk kat sebelah Ain.

Team #projekbloggerutara dan owner Malvita. Tenkiu na sebab jemput kami.

Me n Ain. Actually Malvita ni butik kedua si Ain n Mat Duan ni
First butik depa Dreamon dekat dengan Sunway tu betoi-betoi belakang Petronas ja.

Nak dijadikan cerita hari yang grand opening tu aku memang tak sempat nak grab apa-apa. So hari Rabu minggu lepaih apa lagi cilok sat la p kr Malvita.

Hasilnya......

Selamaatttt da grab sehelai jubah dr Cattleya. Harga asai RM199 tinggai RM99 ja. Tak ke melampau sangat tu SALES dia. Yang bestnya SALE utk Cattleya ni sampai 15hb jan ya.


Takkan jubah ja kan. Mesti la ada tudung sekali. Dis sparrow shawl/ tudung from Sincerlybyus shawl. Shawl/tudung ni sebenarnya RM25..now only RM20..

So memang berbaloi la kan nak grab jubah time2 gini haaa. Balik dari Krabi nanti nak grab lagi laa.

Hampa pun jangan miss tau SALES kat MALVITA ni tau. Rugi la tak grab sehelai dua. Next duk target kasuk Medifeet tu. Try pakai hari tu sedap and comfy sangat2 tau. Lepas ni bulan2 tau dah nak p mana kan???

Yang mana tak LIKE lagi page MALVITA naa

Fb: Malvita Penang>
Instagram:
Malvita Penang

From time to time hampa boleh la check update kat situ. Mana tau ada CRAZY SALES lagi ka. Rugi oiii rugiii tak usha tengok.

To Ain & Mat Duan, tahniah. Semoga terus berjaya di masa2 akan datang.

#teamSAINApower
Ehh tetiba pulak kan



Tuesday, December 29, 2015

Jom plan cuti tahun depan


Otak ni macam2 da pikiaq nak ke sini la ke sinun lah....

Haishhhhh.

Jom plan cuti n carik tiket murah2 jom.

Ke Perth ke Sabah ke mana ker????


Ehhhh verangan ja tauuuu

posted from Bloggeroid

Tips untuk jantina anak


Kalau based on Adriana hari tu memang betul la ikut kaedah ni.
Ni kaedah kalender Cina. Boleh

So lepas ni boleh pulun untuk baby boboi pulak la kan.

Hihihi.

posted from Bloggeroid

Tuesday, December 22, 2015

Tips jimat beli bahan rumah

Hai korang.

Kali ni meh nak share skit tip jimat nak beli bahan rumah. Ya lah sekarang ni apa-apa pun kena jimat noks. Tak jimat nanti Najib murka macam mana nok. Jenuh nak ngadap Kak Mah seumor hidup! Bahaha

Ok tips yang pertama , yang ni untuk detergent baju hampa. Hampa suka beli yang macam mana? Beli yang biasa ka then beli softner asing ka macam mana?
Aku dulu memang suka beli detergent yang murah and then beli softner downy yang hitam Mystique tu in fact sampai sekarang aku stil suka yang tu untuk rendam tudung-tudung aku.
Tapi sekarang ni aku lebih prefer detergent yang sekali dengan softner. Macam fab ni.


Suka sangat-sangat bau dia. Kadang-kadang sental toilet pun pakai ni. Apa de hal kan. Bau wangi. TETAPI meh aku nak SHARE sikit, kadang-kadang cuba check untuk size yang kecik tu and then compare kan berat yang besar dengan harga. Macam lani untuk Fab Downy dan Fab yang bau lain-lain tu harga dia untuk 800g RM4.50. And untuk 2.3kg harga dia RM13.90. So mana yang sebenarnya lebih untung? Cepat-cepat kira dalam otak tu. Biasa kita akan set kan dalam otak kita beli yang besar lebih jimat. Tapi tak semua macam tu ya. Sebab tu otak kena cepat2 calculate time nak beli tu.

Kalau based on calculation aku,
Peket kecik= 800g × 3 pek=2400g= RM4.50×3=RM13.50
Peket besar=2300g= RM13.90

STILL HAMPA UNTUNG RM0.40 DAN 100G. SAPA NAK BAGI WOI?

Next pulak.

Untuk body bath, ada yang tiap2 bulan angkut botol yang berbeza2 ka?
Macam aku memang suka konsep refill ja. Agak nampak tinggal suku memang aku akan topup ( sama jenis la)


Ni antara brand yang aku suka Palmolive. Tapi sekarang sejak2 buat sabun homemade sendiri lambat betul body shampoo aku nak habis. Memang aku jenis banyak body shampoo sebenarnya. Sebab tu prefer beli sekali dalam botol and then bila da luak aku topup ja. Bau main rotate2 sebab suka bau yabg berbeza2 ikut mood aku.

Tu cerita bab bahan mandian and bahan basuh baju. Macam mana yang part stock makanan pulak?

Aku bet semua kalau beli bahan makanan suka beli yang size besaq kan. Sama la macam aku. Beli rempah kunyit nah haiii amik yang macam nak meniaga. Walhal bukan hari2 pun goreng ikan or ayam. Bila dah lama sangat buka ( even da ikat getah or simpan dalam bekas) lama kelamaan percayalah rosak jugak rempah2 yang dibeli tu. Habih la bubuk2 mak nenek tu mai. Sayang oi...

Sekarang ni aku da bijak dah skit. Beli ja size yang patut padan sebab size kunyit adabi yang paling kecik tu pun berbulan2 nak abih. Kalau besaq makan tahun la jawabnya. Point is dont be bodoh to buy beyond ur usage. LESSON LEARNT OK! or else kena duk de clutter kitchen sokmo lepas 4 5 bulan sekali kan.


Beli ja kecik macam ni. Pastikan Adabi...
Melazatkan adabi menyelerakan. Mengandungi pelbagai rempah melazatkan kari dan kuah.heyyy.

Termelalut pulak.

Oklah tu ja tips untuk hari ni. Len kali aku share lagi na.

posted from Bloggeroid

Thursday, December 17, 2015

Merap kat husband

Semalam masa petang kan aku macam demam2 kora sikit.
Sat demam sat ok kekdahnya.

Maka dengan galakbya merap la kat husband. Dah tu mesti la aku merap kat husband aku. Takkan nak p merap kat laki org kot.

Kol tanya tengok2 dia memang duk tengok reja dia kat Bayan Baru.
Yahooooo!!!!

Apa lagi....


Metallic cheeze satu dari Rockstarz Burger. Kalau nak tau lanjut pasal Rockstarz Burger boleh tengok kat SINI ok.

Sedap oi.
Memang tak share dah. Semawa dia pun dia xnak. Dia duk sedap makan nasik goreng yang aku wat. Sedap la aku makan sorg2 burger tu.

Tenkiu en suami.

posted from Bloggeroid

Wednesday, December 16, 2015

Grand opening Malvita Penang

Hi assalamualaikum

Korang apa cer?
Sehat dak?
Weekend ni apa plan korang?
Kalau takdak plan apa2 lagi jom nak ajak hampa semua p ke grand opening kat Malvita Penang.



Kalau hampa blur kat mana Malvita ni...hampa tau dak Mydin Mall yang baru bukak tu? Dia opposite ja Mydin tepi Shell tu. Ada bangunan baru kat situ. Haaa kat situ la tau!

Jom kita usha-usha apa yang best kat Malvita Penang ni.



Penang Exclusive Muslimah Fashion Hub dimana puluhan brands terbaik dan top akan berada dibawah satu bumbung. Konsep butik yang exclusive di Pulau Pinang dengan harga yang berpatutan. .
.
Apa tunggu lagi, mark up your calender ok?! .
.
19 DECEMBER 2015
⏰ 10 pagi - 9 malam
Malvita Penang
.
Antara brands hebat ialah :
Adleenur
Adora.co
Alhumaira Contemporary
Ashh&Annas
Ammara Official
Anggun Zara
Arricia Core
Bymawaddahizzati
Bynuramirah
Cattleya
Chentaqaseh
Clarameeca
Claseekha
Dewi Anggun Hijab
D'loris
Edast
Elrah Exclusive
Fynnjamal RTW
Heaxabell
Imaan Boutique
Jubah Souq
Leeyanarahman.co
Malady Couture
Marlena Hijab
Medifeet
Mumu Scarves
Nealofarhijab
Neng geulis
Padieka Raccolta
Qaira Hijab
Qoma Boutique
Sincerelybyus Shawls
Shawlforyou
Sha Zaha
Sugarsista
Three_Ns
Wa.Clothing
Wrap Official
.
.
.

SAVE YOUR MONEY FOR MALVITA
.
Ajak kawan-kawan, Makcik-makcik, Jiran , semua lah datang MALVITA PENANG. Tak sabaqq dah ni. .



Wewit hampa....bestnya kan.
Bestnya!!!!
Takut pun ada nak p sebab takut ter over spend kat Malvita...
Mati la mak nak!

Jom hampa kita pakat2 serbu Malvita sabtu ni naaa

posted from Bloggeroid

Saturday, December 12, 2015

Bukan senang nak senang


Ni la tempahan sabun2 comel yang aku hadap selama 2 weeks plus ni...

Bayangkan 2000pcs aku kena siapkan sebab diorg nak wat as doorgift utk Xmas nanti.

Well aku pulak buat sorang-sorang kan. Nasib anak aku hntaq ke rumah bs. Saja la nak bagi Adriana berkawan sama kan.
Pulun la siang malam struggle sorang-sorang. Hari tu masa Adriana demam panas n sakit gums dia tu aku memang ingat kalau kena admit kat Gleneagles memang aku nak refund balik. Nasib Adriana ok lepas p ke dentist semua tu.

So struggle la aku buat sabun ni sorg2. Husband tolong aku packing2 skit ja. Yalah dia pun byk dateline project yang nak kena kejaq ujung2 tahun ni kan.


Tak sempat nak susun-susun dah time ni.

Fuhhh tengok2 semalam badan aku da start panas bahang semacam ja. Malam semalam pun mengigil. Pagi tdi kemuncak aku rsa macam tak larat sangat. Tu nasib aku da removed tonsils aku, kalau tak aku rasa badan aku boleh p ke tahap 39-40 degree C ok. Mandi ais takyah cerita la zaman dulu-dulu.

P la ke klinik tadi nak check tekanan darah sama sebab lately ni kepala aku selalu gak pusing2 ngn migraine lengkap. Nasib tekanan ok ja. Aku ni selalu low blood tu yg aku risau tu. Satg pengsan kat rumah sorang2 pulek dah.

Da siap jumpa doctor semua n tapau makanan sikit. Amir hantaq aku balik ke rumah. And dia bawak Adriana ikut dia p tengok kerja. Fuhh lega papa nak jagakan Adriana hari ni.

Telan ja ja ubat lepas solat Zohor terus aku lena sampai kul 5.30 ptg tadi. Bangun2 tu ok lah skit kan. Dah boleh la packing balik skit sabun2 tu.

Penat tu memang la penat kan. Tapi bila nampak hasil dia penat tu hilang la skit kan.


Cantik tak sabun homemade aku n kakak aku?
This soap stil available tau.
Sesapa nak boleh contact aku teruih na
Dijamin puas hati ok.
Yang paling penting PARABEN N SLS FREE!


Tempahan utk homemade soap doorgift pun masih dibuka tau. Cuma untuk kuantiti yang banyak tu kena roger awai2 la na. Sebab kita produk homemade tau. Bukan produk dari kilang oem naa. Kilang oem lain la tau. So please dont compared it. Nanti dah masuk cerita lain pulak tau.

So sesiapa yang nak order sabun homemade boleh check page kami kat
fb : Kathy's Homemade Soap
Instagram : kathyshomemadesoap

Yang nak order boleh whatsapp 0133363775 ok.

posted from Bloggeroid

Friday, December 11, 2015

Demam

Down with fever....
Mmg lemah gemalai dah ni...
Lapaq mcm2 tapi tekak perit bila makan.
Allah tarik nikmat bila kita jatuh sakit ni...
Bak kata pepatah...sakit tu kan penghapus dosa...



Stay tune for more review by me.
Teka kat mana ni??

Doakan aku cepat sihat ya.

posted from Bloggeroid

Wednesday, December 9, 2015

Wordless Wednesday


Mendalam kata-kata Almarhum TJ.
Still can't move on bila dapat tau TJ telah pergi dijemput Allah.

Kagum dengan kekuatan TJ.
#fightlikejalil.

Lagi sedih bila baca rintihan hati bonda Almarhum Raja Zarith Sofia. Itu lah perasaan seorang emak.

It's ok TJ, sleep well now. U had been through a lot of pain. Selamat berehat bersama Sang Pencipta. U are in a good hands now , Tunku.


A very sweet, charming and fighter prince. No wonder why people love him so much!

posted from Bloggeroid

Tuesday, December 8, 2015

Teruknya lahai hospital kerajaan ni

Terpampang la kat media-media sosial macam fb tu bad service hospital kerajaan. Nak beranak kena tidoq atas lantai la. Aduhhhh memang aku takleh nak hadam sangat cita ni oii.

Tu belum lagi cerita misi gila nak tengok konek lelaki. Doktor laki pulak berebut-rebut nak tengok faraj mak-mak nak bersalin. Nah amik kau faraj lagi haaa..

Kalau nak ikutkan pengalaman aku, aku memang check up masa mengandung kat government ja. Klinik Desa Juru n Klinik Kesihatan Bukit Minyak. Sekali sekala ja balik scan kt angah kt HBSB. Pernah 1 kali scan dekat Pearl Maternity kat Penang ni and 3D scan dekat Mahsuri Jitra tu. Ikutkan semua pengalaman aku kat tempat-tempat ni semua ok ja.

Klinik Desa Juru paling lama aku tunggu turn utk misi check heartbeat baby aku semua cuma lah 30 minit. Klinik Kesihatan Bukit Minyak la yang lama berjam-jam pun. Tunggu dari pagi kul 12.30 pun x setel lagi. Perut lapaq n klinik tu pulak panas nak mampos oi almaklumlah klinik lama. Sekarang dah rasmi guna yang baru and I can't wait to try. Tapi bila time doctor check tu ok ja. Siap dia explain satu2. Cari heartbeat baby slow-slow and ajaq aku tengok kaki la jantina la kepala la apa la (walhal aku tak paham n nampak pun okey!

Disebabkan tu jugak la dari nak amik half day off terus jadi full day off. Hahaha. Ater da abih kul 12.30. Nak makan lagi. Pompuan mngandung kan slow. Dah taraf2 ikan paus slow mo la jadiknya.

So bila aku da cerdik sikit. Bila ada check up kat KD n depa nk refer aku ke KK..aku akan mntak check tengah hari. Elok aku keluaq dari kilang kul 1.15 tu. Sampai dalam kul 1.40 mcm tu. Tunggu2 main tenet sat. Pintu bukak aku org first yang masuk. Fuhhh lega. 2.30 da siap boleh balik lena lagi kat rumah.fuhhhh lega wei. Lagi 1 nak habaq na, kat KK biasanya depa pakai system kwasan ok. Contohnya untuk kawasan Juru ni akan kena check up kat KK setiap hari Khamis setiap minggu. Hari lain utk kawasan lain pulak. Jangan la hampa suka2 p terjah tak ikut kawasan. Depa pun ada system depa nak kena follow kak oi. Ni pun untuk kemudahan bersama jugak. Kalau semua mai serentak bayangkan la macam mana jadinya.

Pernah masa mengandung disebabkan false contraction / braxton hicks masa 33 weeks aku kena tahan kat Hospital Seberang Jaya. Mak oiiii masa duk check CTG kat dalam bilik tu aku dengaq la riuh rendah mak2 dalam tu duk mengerang sakit. Ada yang SAKITTTT MISSIIII...ada yang AYOYO...AYOYO. memang riuh la padahal da pukul 1 pgi time tu. Tu belum lagi misi-misi duk amik order tengah2 malam nak makan apa. Nasik goreng kampung la nasik pataya la nasik kandaq la. Aku ni haa telan ja la ayaq lioq.

2 hari kena tahan kat HSJ. fuhhh azab. Dengan crowded nya. Memang diakui la ada misi2 yang cengey macam kena makan dengan tebuan. Ada la yang berdrama ayaq mata sebab sakit. Kalau aku nak bersalin, memang awai-awai aku lari p GH Penang kalau terpaksa. Sebab angah pun cakap GH penang lenggang sebab orang-orang kat Penang byk bersalin kat private. Otak aku memang da set kalau tak sempat lari balik Jitra memang aku p lari beranak kat GH Penang ja lah. Azab aku tengok kat seberang jaya tu. Dah la hospital lama, bilik ayaq pun eerie wei.

Tapi Allah permudahkan urusan aku, masa nak bersalin tu aku ingat lagi time tu baru 37weeks+ so memang aku asyik rasa senak macam nak berak pun ada. Aku memang sungguh-sungguh tahap killer whales dah. Slow mo gila. Perut pun melayut-layut. Aku siap da kawtim la ngan doktor aku sorg tu nak amik MC ja kan. Penat ahhh nak usung perut boyot aku tu kat production. Dengan bau chemicals lagi. Aiyoooo.

Alhamdulillah dapat beranak di HSB seperti yang aku rancang. Layanan memang first class. Hospital pun baru kan. Dapat pulak bilik yang sorang tu. Lega laaaa. Tapi sunyi gak la kan. First and second day tu aku memang xbf lagi Adriana sebab susu tak keluaq lagi. Pastu nanti siap ada misi yang bahagian penyusuan lagi mai courage pasal bf tau. Terharu mak jem oi. Memang overall aku berterima kasih sangat-sangat lah kat staff2 wad bersalin kt HSB tu haaa.

Ok la mai cerita part baby pulak, seingat-ingat aku masa Adriana masuk 4 bulan kot dia ada demam-demam and batuk-batuk. Time tu memang da risau. Mau tak mau memang time tu bawak dia p HSJ. Memang kena tahan la jawabnya, doctors semua ok. But the annoying parts are, kalau ada 10 orang doctors wat ward round, 10 orang la hang kena jawab soalan yang sama. Yang tu memang aku nak bebai gak la. Can't u just read the report. Aku da explained in details habis da kot. But knowing they just following their procedure aku layankan ja lah. Banyak yang menanya pun HO gak. Satg tak tanya kena bambu ngn MO depa pulak. Kesian pulak kan. Pastu part katil rapat2 tu la yang agak sadis. Dah la dengan nak bf Adriana lagi kan. So dari situ la husband aku nekad amik AIA insurrance untuk kami anak beranak. Geng-geng Prudential jangan la sentap pulak aku takmau amik Prudential naa. Aku memang taknak Prudential pun, memang dari awal2 da suruh husband aku sign up for AIA. So stop asking why AIA? sambil wat muka cencorot tu naa.

Ok since da ada inssurance, mesti la sakit nak guna inssurace and check in private hospital kan? Ye dak??? So ada satu time tu Adriana umoq berapa bulan tak tau la. Maybe 1 tahun lebih skit kot kan, demam taknak kebah and ada macam kahak. So kami pun bawak la dia ke KPJ BM ni. First jumpa paeds dia pun aku rasa da fail gila dah! Time tu dia sorg ja paeds kt KPJ tu tapi dengaq kata lani ada peads lain dah. Adriana ni macam besa la fobia apa ntah kalau dengan doctor tu. Baru doctor tu nak check dengupan jantung dia, dia da reyau sekuat-kuat alam. Terus doc tu taknak proceed check. Dia macam takut-takut nanti Adriana teriak lagi. Aiyooo boleh pulak macam tu eh.

So tengah hari tu check in la kat ward. Sebab takut la kan. Diorang pun nak amik sample kahak Adriana sama takut la ada viral infection ka apa ka. Kami stay kat bilik yang 3 orang tu. And esok petang tu kami boleh discharge sebab result kahak dia takdak apa-apa. Can u guess how much they charged us?RM1K++ per nite for 3 persons/room, dah la tak drip apa pun. Over gila nak charge sampai 1k plus macam tu. Memang tobat lahom la nak p aku kata kt husband aku. Dengan bilik tak best nyam doctor pun macam kehampeh-san tu.

Second time Adriana demam panas tak baik-baik kami laki bini decide nak bawak dia hospital kat belah island since husband aku pun keja belah2 sana kan. And aku pun time tu da start tak kerja dah kan. Called our agent, which one to go LWE or Gleneagles? He told ua better for us to go to Gleneagles. Bukan LWE tak bagus. LWE ok ja. Tapi agak crowded since charges dia agak murah. Personally he told us the rate tak banyak beza pun. Nearly the same. So kitaorang pun decide untuk ke Gleaneagles ja.

Kat Gleneagles, paeds yang kitaorang jumpa time tu Dr Chea. Suka cara dia handle Adriana yang kuat menjerit tu. Kewl ja dia. Dia kata takpa menangis pun xpa. But doc needs to check u Adriana. Suka aku. Kompiden kat situ da satu hal dah. Doctor pun cekap n kemas!

And paling best kitaorang stay kt Gleneagles utk 1 bilik sorg tu for 4 days 3 nights tau dak charges dia berapa? Rm2k++ ja. Berbeza tak dengan rate KPJ yang bongek tu? Memang lepas-lepas tu kitaorang kalau Adriana sakit xmau baik2 ja bwak check in ke Gleneagles la. Service tiptop. Doctor cekap. Nurse pun ok. Kalau KPJ tu dulu masa aku kena operation removed tonsils pun aku panggil mngadu sakit kat tempat drip ayaq n ubat tu and mintak tukaq p tangan sebelah da wat muka bagai. Aku lesing kang baru akai. Choi sangat2 lah. Memang menyampah lahai kat KPJ tu!

Tu la kan, pendek kata tak semua hospital kerajaan tu teruk nak mampos sangat. And tak la semua hospital swasta tu bagus gila. Ada yang tak bagus pastu mencekik darah pulak tu. Aku lempang jugak kang.. yang misi2 n doctor bajet baguih tu tak kira la kat swasta ka kat government ka tu bukan masalah hospital tu sebenaqnya. Yang masalah tu depa ja. Nak2 kalau yang keja government tu, dah la tak cukup orang. Pastu kena cover keja 2 3 orang, kalau aku pun mungkin sehari ja aku jadi doctor yang hari lain-lain aku jadi HULK terus ja.

And lagi satu dari kita membebel2 taknak doctor lelaki sambut kelahiran bini kita or misi pompuan basuh anu bapak hampa, baik hampa set kan bila ada anak pompuan nanti bagi depa pelajaran bagus2 and suruh depa jadi MO / Specialist kat O&G department. Pastu anak lelaki hampa pulak set kan la jadi misi lelaki. Boleh dak lagu tu? Negara kita pun kekurangan misi lelaki wei!!!

And satu lagi, kepada pihak hospital swasta tolong lah jangan terlalu mengambil kesempatan dan duk over charges just because of that piece of shit ( inssurance card) wei. Over la hampa ni tauĆ¹uuu. Memang la rawatan perubatan mahai. Tapi takkan la 1 malam sampai 1k kot????apa ke menda ni woi?

posted from Bloggeroid

Saturday, December 5, 2015

Review Tepung Kek Ajaib

Ada tak kat sini yang suka nak baking tapi mempunyai tahap kemalasan melampau2 mcm aku ni? Malas nak sukat, malas nak p beli itu beli ini?

Dah korang takyah nak risau2 dah. Dengan tepung kek ajaib ni...korang cuma perlu tambah 2 bijik teloq sahaja tau. Aku handwisk ja. Sebab tahap malas nak keluaqkan hand mixer bagai. Nampak tak malas aku level berapa? Dengan sabun homemade punya order aku nak kena kejan, memang tepung kek ajaib ni memang power la.
Haaa ni lah dia tepung kek ajaib tu. Yang ni untuk chocolate moist tau.
Ajaib gila cuma letak 2 bijik teloq sahaja.

Aku as usual lagi sekali pemalas, kukus saja. Untuk sesiapa yang kukus cuma 35minit. Dan untuk yang guna oven, panaskan oven pada suhu 150c selama 10 minit, then baru bake cake ni selama 50 minit ( tapi apa pun depends dengan oven korang jugak...sebab tu la mak jem prefer lagi kukus...lebih moist pun 1 hal)

Amcam?terlioq dak????
Suruh Adriana buat pun dia pejam mata ja buat ni...hihi

Tudiennnnn...ni fav Adriana ni.. sat2 mama nak kek...mama nak kek...mentang2 la da sihat kan...layan ja lahhhhh...


Untuk pembelian, boleh contact 0174597615

Terima kasih kepada BME Enterprise http://www.bungamalam.com

Food Review : Greentown Halal Dimsum Ipoh

Hai korang.

Untuk segmen food review kali ni aku nak review sikit tempat makan best kat Ipoh. Yalah kan, alang-alang hari tu hantaq che ta kat KK, kami pun lajak la ke Ipoh untuk makan dimsum yang best ni.
It was actually our second time visiting this place.

Ha ni lah dia kedai makan yang disebut-sebut. Dont worry gerenti HALAL ok!

Dijamin HALAL!

Tuan Amir Firdaus tengah pilih dimsum n dumplings.

Sedap ni. Dalam dia isi ayam!

Alamak! Tetiba lapaq pulak tengok gmbaq dimsum ni!!!ohoiiii

Rasa mcm benggong pun ada pergi upload gambaq ni tengah2 malam oiii....

Overall dimsum kat sini memang sedap-sedap. Bukan yang stail rasa tepung tu tau. Kalau dia kata ayam, memang akan ada ayam la dalam tu. Sama la dengan udang,memang akan ada la isi udang dalam tu. Memang puas hati kalau makan dimsum kat sini. Chi cho fun dia,wantan mee and radish cake pun sedap oiii. Yang ni pernah makan masa our first visit dulu. Sanggup oi dari Penang shoot ke Ipoh sebab nk try dimsum kat sini. Berbaloi2 sangat dengan rasa dia. Kedai pun sentiasa ada orang.

Rating: 4.5 / 5

Details tentang kedai:

Address:10, Persiaran Greentown 4, Pusat Perdagangan Greentown, 30450 Menglembu, Perak, Malaysia

Dibuka hari ini 8:00 PG – 9:00 PTG

Kalau on WAZE pun ok senang ja nak jumpa.

Ok la, tu ja segmen food review kali ni ya.

Wednesday, December 2, 2015

Jumpstreet Trampoline Park Penang Review

hai korang,

watpa tu?sehat ka? kali ni mak jem nak cerita sikit pasal Jumpstreet Trampoline Park Penang, kalau korang nak tau kat sini dia punya park adalah indoor tau. Betul-betul terletak dalam D'Piazza Mall. So takdak la alasan panas kedaung ka apa ka. tapi still peluh la keti tu. Apapun untuk kesejahteraan kawan-kawan yang sama-sama melompat sila lah hampa pakai deodorant dulu kat keti hampa tau....ehhh termelalut pulak dah.

haaa ni dia la Jumpstreet Trampoline Park Penang tu.

Kalau dari luaq D'Piazza ni actually hampa dah boleh nampak da entrance dia. Nak parking kat area sini pun senang. Tapi jangan la duk p parking bersepah-sepah pulak kat tepi jalan-jalan tu. Don't worry dalam ni ada gak carpark kat Basement. Kami parking kat situ ja, baru kena RM2. ok la tu kennn.

Amcam? nampak best kan? tu baru nampak, tak main lagi. Main lompat-lompat dalam ni lagi best oii.

Family Blogger Utara.

Untuk pengetahuan korang, ni sedikit sebanyak info tentang Jumpstreet Tramopline Park Penang.



JumpStreet Trampoline Parks are an amazing urban playground for adults and children alike, with hundreds of interconnected trampolines from the floor right up the walls and multiple jumping attractions at every venue - It doesn’t matter if you’ve never jumped on a trampoline before – you’ve got to try Asia Largest Trampoline Parks and experience the thrill of Defying Gravity. Come with your friends and/or your family and enjoy the thrill of flight at Malaysia’s ONLY indoor trampoline parks.


PARTIES

Jump Street Birthday Parties are unforgettable!


GROUP EVENTS

You can play all you like, but at some stage you’ve got to get serious.

BECOME A MEMBER

JumpClub is Jump Street’s exciting Member program.



Venue :
70, D'Piazza, D'piazza Mall, Jalan Mahsuri, Bayan Baru, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia.


Entry Fee :

Total Price (Monday to Wednesday): RM 22/Pax (Incl 6% GST)
(1 Hour Jumping + Reusable Socks )

Total Price (Thursday to Sunday): RM 27/Pax (Incl 6% GST)
(1 Hour Jumping + Reusable Socks)


You can try out just about all the 9 attractions listed below with guidance from JumpStreet Instructors:
► 2 Dodgeball Courts
► Slam Dunk
► Main Court
► The Wall
► High Performance
► Tower Jump
► Foam Pit
► Battle Beam (Restricted to Kids Only)


Jump Street has hosted numerous small to large sized corporate groups and our Jump Referees are very experienced in handling large numbers of people. Each group will be assigned a Jump Referee to serve as your host, where he/she will be with you from the moment you arrive, during the checkin process, lead the warm-up and stretching and conduct the Basic Trampoline Skills lesson.

S/he will lead other Jump Referees to brief your team members on the rules of each activity, to keep score, and most importantly, they will ensure that each jumper jumps within their capabilities and are safe at all times. Please find below a sample of the jumping activities that a group would generally participate in.

Ice Breaker @ Main Court
After the Check-in Process, our Jump Referees will conduct a Safety briefing and lead your group through some stretching and demonstrate 5 basic trampoline skills:

· Straddle Jump
· Tuck Jump
· Pike Jump
· Knee Drop
· Seat Drop

Trampoline Dodgeball @ Dodge Ball Courts
Dodgeball Teams will play a competitive game on both courts using the Round Robin Format.
· Teams will earn points depending on how many players are left on the Court, based on 10 points per player (Eg.: 3 players left standing = 30 points).
· Time limit given per game is 3 minutes.

NBA Sharp Shooter @ Slam Dunk Lane
· Each team gets to play this game together.
· The object of the game is to score as many hoops as possible within a time limit of 2 minutes.
· For a team of 10 people, we recommend the breakdown of jumpers as follows:
· 10’ hoop = 3 jumpers, 9’ hoop = 3 jumpers, 7’ hoop = 4 jumpers.
· Points will be given based on the following:
· 10 Hoop = 30 points, 9’ Hoop = 20 points, 7’ Hoop = 10 point

Foam Pit Relay @ Foam Pit
2 teams will jump at the same time.
· A large black padding will be placed 5 feet from the trampoline.
· Each jumper needs to jump into the foam pit, touch the Dodge Ball, crawl out of the foam pit and tag the next person.
· The process is repeated until all team members complete the challenge and are Saved.
· Points are given for each Saved Player in the team, based on 10 points per player.  Time limit given is 4 minutes per team.


Jumping Safety .
Let’s get one thing clear: Jump Street is serious about your safety. 
Jumping on trampolines is a high intensity sport and it may result in injury. If you act recklessly and endanger yourself or other jumpers we will ask you to leave. We want you to have the best time of your life, but we won’t sacrifice safety for anything.

Every jumper at Jump Street will have to sign our Waiver and Release of Liability and Terms and Conditions before they can jump (which you’ll do when making your online booking). In this page we just call that document “the waiver” to make it easier. But once that’s done, the fun starts. Check out our rules below (which may change from time to time).

Jumping on a trampoline is an inherently dangerous activity and can be categorised as an action or extreme sport. Patrons of Jump Street Malaysia, by participation, accept these risks of which the ordinary prudent person is or should be aware.

Each jumper (or their parent /legal guardian for jumpers under the age of 18) entering the trampoline jumping areas is required to sign the waiver prior to commencing their jumping activity. By signing the waiver the patrons acknowledge that they have read and understood the risks associated with this activity and agree to behave in accordance with our rules.

Here at Jump Street we have developed a set of safety rules designed to minimise the chance of injury while jumping, bouncing and having fun on our trampolines. It is important to understand that potential for injury remains even when jumping safely. The risk of injury can be greatly reduced by following the four golden principles:

1. JUMP ONLY WITHIN YOUR LEVEL OF ABILITY
2. NEVER TRY TO LAND ON YOUR HEAD OR NECK
3. BE AWARE OF OTHER JUMPERS
4. FOLLOW THE RULES
SAFE JUMPING RULES

GENERAL JUMPING RULES – apply across all areas of the trampoline park
BEFORE YOU JUMP:

DO NOT JUMP if you have health limitations or injuries, are pregnant or are under the influence of alcohol or drugs.
ALWAYS empty your pockets and remove all objects from your mouth.
NO sharp objects or protruding objects on clothing allowed on courts.
NO cameras, phones or any other hand-held devices allowed on courts.
All jumpers MUST wear Jump Street grip socks and a correct wristband.
WHILE YOU JUMP:

NEVER attempt to land on head or neck
ALWAYS remain in control
ALWAYS watch out for other jumpers and give smaller jumpers right-of-way
ALWAYS follow the Jump Referees’ directions
DO NOT attempt any activity beyond your skill level
DO NOT jump or land on padding
DO NOT affect another jumper’s bounce in any way
DO NOT sit or rest on trampolines
NO rough play, pushing or running
NO climbing or hanging on nets
NO food or drink on trampolines
DO NOT JUMP IF a Jump Referee is not present
Performing flips and tricks can result in serious injury – perform flips and tricks at your own risk.

ADDITIONAL FOAM PIT SAFETY RULES


NEVER dive head first into the pit.
ALWAYS be in control and safely land on your feet, back or bottom.
ALWAYS wait until previous jumper is out of the pit.
DO NOT throw the foam cubes or linger in the pit.
Performing flips and tricks can result in serious injury – perform flips and tricks at your own risk.

ADDITIONAL HIGH PERFORMANCE SAFETY RULES

Trampolines in the High Performance area have stronger bounce. For safety reasons jumpers under 110cm in height are not allowed into this area.

Performing flips and tricks can result in a serious injury – perform flips and tricks at your own risk and never attempt activities outside your skill level.

ADDITIONAL BIG BAG SAFETY RULES

NEVER attempt to land on your head or neck.
ALWAYS be in control and safely land on your feet, back or bottom.
ALWAYS wait until the previous jumper has exited the bag.
ALWAYS exit the bag to the side.
DO NOT exit the bag back towards the platform.
ABSOLUTELY NO tampering with the air bag.


************************************************************************************************************************************


Kat sini hampa akan buat pembelian untuk masuk ke sini. Jangan lupa beli socks khas depa tau. Tak beli tu jangan harap la dapat main and sila lah simpan kalau nak p main lagi len kali naa.

ni la rupa socks tu tau. Tak sama macam socks besa tu naaa.

Anak dara kami baru baik demam nak main lompat-lompat jugak.


Tu tengok jr bloggers tu duk siap sedia nak review. Seronok bila tengok anak-anak kami semua pakat enjoy duk main lompat-lompat tang situ. Toing toing toing sorang-sorang depa. tak tau penat pulak tu. Mak-mak depa yang semput tau dak.

Melompat sambil pegang mek ni, sebab awai-awai tu dia macam takut-takut skit. Kat rumah atas katil kemain lagi melompat kan....hehhhh

Budak comel ni suka sangat tengok dia melompat-lompat. Siap takmau balik lagi tu. Comel sangat anak Zai ni.
Berebut-rebut dua orang budak comel ni nak minum ayaq Kak Nina depa. Comelkan Si Uwais, anak Puan Kiera ni friendly pulak tu.

Group selfie. Ni yang paling penting. Kami-kami da surrender sat dah nak melompat. Tapi seriously memang best la.

Overall, trampoline park MEMANG BEST AND BERBALOI la kan. Lagi-lagi cuti weekend and school holidays pulak kan, memang best sangat la layan kat sini. Dari asyik beriadah kat shopping mall ja. Busuk-busuk mesti terbeli apa-apa kan. Baik mai main lompat-lompat kat sini. Lompat la puas-puas ok. Balik tu kompom kroh krohhhh dengan berjayanya.

Apapun ribuan terima kasih kepada pihak Jumpstreet Trampoline Park Penang kerana menjemput kami Sabtu yang lepas. Kami geng-geng Blogger Utara memang enjoy sangat-sangat. Malam tu siap dapat pakej tidoq yang lena lagi tauuuu dakkk.

Hampa-hampa yang duk Penang tu jangan la lupa bawak anak-anak hampa beriadah kat sini. Seronok tau dak.

Ok lah, kami pun plan nak p lagi bila-bila free nanti.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png