Agoda


Tuesday, September 29, 2015

Food review: Din Skot Mee Udang

Assalamualaikum n hai korang semua.

Kalau sebut Penang ja mesti semua duk terbayang nasik kandaq la, char kuey tiaw la, mee udang la, ikan bakaq la and the list goes la kan.

So hari ni aku nak cerita satu lagi port makan baik punya untuk mee udang. Tapi ni area mainland la. Aku ni discover pun sebab salah sorang uncle aku kat KL yang bawak kami mai makan kat sini masa kami p bercuti bersama-sama kat Penang. Dulu la dah lama rasanya tu zaman aku lepas diploma and keja kat Sumitomo sat kot before masuk degree balik. Punya la duk mai tiap-tiap tahun kat Penang pun tak pernah tau port baik ni. Orang jauh gak yang bawak. Hihihi. Yang bestnya husband aku pun tak pernah tau sebab ya lah dia kan origin from island part. So bila kawen, aku pulak bawak dia makan sini.

Aku cuma nak cerita makanan yang best-best ja tau. Ya la beberapa hari lepaih kan ada viral pasal mee udang siakap b@b! Ehhh tetiba pulak. Aku pun antara yang pernah kena. Sekali tu ja la aku p pun. Lagi sadis sebab tengah preggy time tu. Tergamak depa jamu seafood busuk kt mak buyung time tu. Ehhhhh tetiba nak cerita jugekkkk!

Balik cerita pasal Din Skot ni. Aku paling suka sebab makanan dia marvellous. Mee udang dia memang aku bagi 5 bintang!!! Sedappp oi. P up entry tengah malam pastu satg kebuloq pulak tengok gambaq. Tokey pun frenly sangat walaupun bekas army.



Sedap bagitau kawan! Tak sedap bagitau kami!!!
Ok pakcik Din, kami bagitau dah kawan2 kami ni!!!



Turun2 kereta bergegas ke meja nak menikmati sunset and pemandangan yang cantik!



Bestnya kedai ni betul2 tepi laut. Mengadap view island pulak tu.



Penang island masa senja. Cantik kannnn



Aku order mee goreng udang special.
RM15 macam tu. Siap ada sotong bagai. Sedap oi. Aku pulak sentap tengok mee goreng ni tengah2 malam ni.



Laki aku pulak order mee udang. Kuah dia sedap oiiiii.

Memang kalau aku nak makan mee udang ja sini ja lah port dia. Terbaik bohhh!!!

Oh lupa pulak nak bagitau location dia kan, kedai makan ni area Telok Air Tawar. Lepas dari kem tentera tu. Alaa hampa waze ja mesti jumpa aih. Tempat best takkan takdak dalam waze kot kan.

Pasai makanan lain aku tak berani nak cakap. Tapi tengok meja2 lain banyak gak yang order tomyam la ikan bakaq la bagai. Mesti sedap kan. Kalau tak sedap mesti orang tak order. And kebanyakkan yang mai makan kat sini pun regular customer dia. So dah tentu2 depa tau rasa dia kan.

Rating: 5/5

Satu lagi, hari Selasa depa tutup tau. Satgi p jauh2 tengok katup pulak. Nangis la nak!

Oklah
Aku pun nak tdoq ni. Takleh nak bukak mata dah. Satg duk jengey bijik mata ni nampak mee udang dia ja. Jenuh la mak jem ni nak menahan napsu makan mak jem ni!

Gud nite.

posted from Bloggeroid

Adriana Arissa dah jadi spidergirl!
























Bila si kenit ni beraksi!

posted from Bloggeroid

Wednesday, September 23, 2015

Eidul Adha

Eidul Adha korang semua.



Pic courtesy to Mr Google

Dikesempatan ini, saya, suami dan anak dengan rendah hati memohon maaf di atas segala salah di silap kami.

***setiap kali musim haji ni, hati sayu ja tengok Kaabah dan Masjib Nabawi. Ya Allah bilalah nak dapat jejak kaki ke sana. semoga impian kami suami isteri untuk ke sana dipermudahkan Allah SWT.

posted from Bloggeroid

Product review : Too Faced Sugar Pop Eyeshadow

Wewit
Sapa suka make up angkat tangan!!!

Bagi yang suka make up macam aku ni, kedai-kedai macam Sephora, MAC, Parkson esp yang ada kaunter NARS memang lah kena elakkan diri.
Bukan apa, takut terlupa diri.

Ni pun kes lupa diri terbeli Too Faced punya eyeshadow yang kiut miut ni.
Adoi, mak jem tak leh nak resist lah!


Cute sangat oi packaging dia. Sebab tu aku memang dari dulu mai suka sangat dengan Benefit and now Too Faced pulak dah.



Cantik kan colors dia.



Siap bagi lagi cara-cara nak apply bagai.



Ehhh. Nah cantik gila kan.



Color dia. Menarik. Aku paling suka warna macaron tu. Cantik ok!



Ni aku just pakai eyeshadow warna macaron tu ja. Nak cepat. Malas nak main banyak-banyak warna sangat.



Color pun pigmented sangat-sangat. Suka aih.

Harga: RM115

Kat mana boleh beli ya?

Boleh p terjah Sephora.
Kalau nak aku belikan pun boleh, almaklumlah da jadi personal shopper untuk barang-barang kat Sephora , Nars , MAC bagai.

Nanti untuk eyeshadow color lain yang ada kat pallet ni kalau aku pakai, nanti aku update ya macam mana rupa dia.

Ok lah.
Sekian sahaja update untuk barang make up kali ni.

posted from Bloggeroid

Tuesday, September 22, 2015

Puasa Arafah

Jom kawan-kawan Puasa Arafah esok


Besarnya fadhilat dia.

Now ready nak tdoq. Esok nak bangun soq goreng ikan

posted from Bloggeroid

Big Bad Wolf (BBW) Penang is back!!!


WEHUUUUU

encik somi ku, jom la p serbu.

posted from Bloggeroid

Monday, September 21, 2015

DIY handmade / homemade playdough

Hi korang,

Dah lama nk upload entry pasal ni. Tapi lupa memanjang. Maaf ya.



Teruja tak nak buat playdough sendiri kat rumah??

Jom tengok bahan-bahannya:
2 cups tepung gandum
1 cup garam halus
1 cup air
1 sudu tartar ( ni aku tak letak pun sebab takdak kat rumah , optional ja tau ni)
2 atau 3 sudu minyak masak.
Food Coloring

Cara dia:
1. Masukkan semua ke dalam satu bekas kecuali air.
2. Masukkan air sikit-sikit sampai dough terbentuk.


3. Uli doh dan bahagikan sama size. Aku buat 5 ketul utk 5 color ya.


4. Ni lepas da letak color maler ya. Uli la doh tu sampai kaler tu sekata ya.

Dah siap, boleh la main dengan anak kan.



Ni baymax hijau. Sebab mak pak dia ijau ok! Hahaha


Buat la macam- macam bentuk asalkan anak kau suka kan.



Ni pulak baymax kat taman. Haha



Kemain kenit ni kan.



Mak pun eksaited lebih nak main.


Yang lebih tu simpan dalam plastic zip lock. Katanya tahan sampai 1 bulan. Nanti nak main boleh amik yang dalam ni.

Texture dia sama mcm playdough yg maheiii nk mam tu haa. Buat sendiri murah ja.

Apa lagi korang, boleh la try DIY sendiri kan.

posted from Bloggeroid

Sunday, September 20, 2015

Buncis ku

Yahuuuu
Setelah sekian lama menanti buncis renek ni keluarkan hasil.


Finally



Tadaaaaa
Wehuuu da keluarkan hasil.
Yang ni kita simpan kasik wat benih pulak untuk future ya.
Banyak lagi bunga dia duk keluar.
Seronok tu Allah ja yang tau.
Yang gila berkebun ja akan paham. Walaupun secara kecil-kecilan kan.
Cukup la habuan nak makan skit, letak dalam nasi goreng Mat Maslan ka. Hikhik.
Jom usha yang lain sama.
Selamat menjamu mata di balcony kecikku ini.



Kacang panjang yang tak berhenti-henti berbuah.



Sweet pepper.



Landscape pun sendiri-sendiri ja bikin



Peria katak cepatla berbuah ok.



Pokok-pokok bunga ni kegunaan dia untuk divert attention serangga-serangga perosak. Lagi bagus kalau dapat bunga taik ayam or marigold tu. Memang boleh buat companion tree yang sangat bagus. Salah satu kawalan organik instead of using harmful chemical pesticides.



Stress pulak haku sebab kenit ni suka betul main-main ngan batu putih mama dia ni. Haishhh

Oklah. Tu ja lah nak update pasal balcony garden atau urban garden kesayangan aku ni.

Sekian.

posted from Bloggeroid

Cantik tak???


Hihihi...
Neno neno...




Cantik dak???
Feeling feeling kajol sat lahhhh.
Tpi hat ni ter kojol haa
Time kawin dulu memang aku tak wat sebab nak simple simple ja.
Time kezen aku bertunang kt Baling kelmarin masa duk kalut malam sebelum tu sempat la menempek sekali haa.
Pandai adik tu lukis kan.
RM10 ja satu tangan macam ni. Kalau 2 belah rm20 ja.

Orang-orang Baling kalau berminat leh gitau. Nanti aku try minta kt kezen aku contact number adik ni.

posted from Bloggeroid

Friday, September 18, 2015

Gambar anak Lisa Surihani & Yusry

Wahhhh....
Tetiba jadi mcm blog kepoh dot com dot my kan...
Hahhaha....

Tapi sebenarnya sebab suka sangat dek kecomelan Lisa Surihani ni. Memang la aku agak teruja jugak nak tau pasal anak dia. Alahai mesti comel ni kan.



Tengok Lisa preggy pun wat kan aku x sabar nak preggy lagi kali kedua. Tapi plan tu kena hold dulu satttt. Hahahaha. Lisa ni preggy pun relax ja cun melecun. Kalau aku macam mak lampir dah.
HAHAHAHA



Alololo. Cutenya!!! X sabar nak tengok yang close up punya. Tengok dari jauh pun da comel lote. Ini kan pulak kalau dari dekat kan.

Dan dan rasa nak baby lagi. Kalau bukan sebab alahan yang teruk. Allergic abih satu badan, braxton hicks sampai kena tahan kat wad and tak lupa jugak carpal tunnel syndrome, aku rasa memang la aku relax ja nak selalu selalu mengandung ni kan.

posted from Bloggeroid

Thursday, September 17, 2015

Penyakit anjing gila di Penang



Tudiennn kat Penang duk ada dah penyakit anjing gila or rabies ni...
P dahhhh.....

Jom baca ni....

Pulau Pinang telah diisytihar sebagai kawasan jangkitan penyakit anjing gila berikutan berlaku dua kes yang membabitkan seorang kanak-kanak berusia 11 tahun dan seorang dewasa berusia 44 tahun.

Sehubungan itu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng mengeluarkan Perintah Suntikan Pencegahan Penyakit Anjing Gila (Negeri Pulau Pinang) 2015 yang memberi kuasa kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk mengambil tindakan sewajarnya. 

“Ekoran daripada perintah yang saya keluarkan, semua langkah yang perlu akan diambil untuk menghapuskan anjing liar,”katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau turut memberi amaran bahawa sekiranya tiada sebarang penguatkuasaan dijalankan, beliau akan mengambil tindakan terhadap pegawai terbabit memandangkan keadaannya adalah mencemaskan dan perlu ditangani segera.

Kes anjing gila atau ‘rabies’ mula dikesan selepas seorang lelaki digigit anjing di Pokok Sena, Seberang Perai Utara pada 8 September lalu dengan kes kedua dilapor pada 15 September di Taman Nelayan, Kuala Sungai Pinang, Daerah Barat Daya berikutan seorang kanak-kanak turut digigit anjing.

Guan Eng berkata, kerajaan negeri bersama Jabatan Perkhidmatan Veterinar,  Jabatan Kesihatan dan pihak berkuasa tempatan turut menubuhkan Jawatankuasa Pengawalan Wabak Rabies untuk memulakan operasi pengawalan dan pembasmian anjing.

“Operasi ini melibatkan penangkapan, pemusnahan dan pelupusan semua anjing yang terbiar di negeri ini. Semua anjing peliharaan turut diperintahkan untuk dikurung, divaksin, ditanda serta dilesenkan sehingga wabak ini berakhir,” katanya.

Guan Eng turut mengingatkan orang ramai yang digigit atau bersentuhan dengan anjing liar agar mendapat rawatan segera dan melaporkan kepada pihak berkaitan.  Bilik Gerakan Jabatan Veterinar boleh dihubungi di talian 04-5041407. – Bernama



LGE pun da bg order kan...so yang berkenaan sila jalankan tugas anda. Risau lepas satu satu penyakit duk ada.

Yang mana boleh kita elakkan kita elak. Nampak anjing hat pelik-pelik kita elak buang la kan.

posted from Bloggeroid

Saturday, September 12, 2015

Inside Out Anak Hampa

Yeah...
Ever wonder apa yang selalu ada dalam otak anak kita?
Tak payah kata anak la, kita sendiri pun kadang-kadang bermain dengan emosi kita sendiri. Kejap sedih kejap heppy kejap grumpy kejap confius eh kejap takut kejap menyampah. Eh macam-macam la.

So hampa da tengok ka cerita Inside Out ni?



Cerita ni sebenarnya banyak bagi input kepada parents especially new parents macam aku and husband.

Sebab apa aku kata macam tu?
Sebab nya emosi-emosi kat anak kita ni sebenarnya akan mempengaruhi pemikiran dia dan perlakuan dia. Either she / he grows up to be a rebels, good girl , shy or low self estem.

Percaya tak umur-umur macam Adriana kau cakap la apa pun, cepat ja dia absorb kat otak dia and tangkap apa yang kita cakap. Sebab tu apa-apa sekarang ni aku kena cakap dengan berhati-hati. Even kadang-kadang bila aku tertengok berita kat tv3 aku nampak muka najib ja aku rasa nak maki bertalu-talu. Tapi aku control ja. Taknak terlepas cakap dat F word yang kalau dulu tu wat lek wat peace ja aku cakap sebelum tak kawen, preggy and jadi mak-mak budak ni.

Sebab otak budak baya-baya umur Adriana ni dia macam span tau. Boleh bayangkan span? Hang letak la span hat tak basah tu dalam semangkuk ayaq. Silap-silap ayaq tu semua kena serap dengan span tu kan. Sama la jugak kes dengan budak-budak ni. And oh yes semalam hari Jumaat, aku tengok Fiqh Wanita yang ustazah Fatimah Syarha yang sebelum ni pernah kena viral kat fb ( sebab tersilap cakap pasal susu lembu ja pun, lek aaa. Bagi aku, pernah dengaq u are what u eat? Ok enuf of dat topic. Nanti sekali ngan aku pulak kena kecam. Choi nanti mula la pergaduhan lagi antara mak-mak yang tak dapat menyusu badan dengan mak-mak menyusu badan ni. Boring aaa. Takdak topik lain ke nak gaduh wei? Yang tak dapat nak menyusu badan next time usaha lagi, yang berjaya tu boleh la encoorage lagi ibu-ibu kat luaq sana, share dengan depa pengalaman hampa. Tu pun kalau depa nak terima la. Eh termelalut pulak. Okei babai)

Okei berbalik kepada perbincangan Ustazah Fatimah Syarha dengan guest tu, aku tak ingat la the exact topic actually. Tp more or less to communication between husband and wife la. Macam mana percakapan kita mak mak and ayah ayah ni mempengaruhi emosi anak-anak.

Contoh, si suami balik dari kerja bagi salam. Si isteri pun jawab la salam dengan senyuman sebab si suami actually dah greet kita. ASSALAMUALAIKUM tu sendiri dah bermaksud yang baik SALAM SEJAHTERA KE ATAS KAMU.
Allahu, ruginya kalau kita tak jawab salam suami kita. Walhal dia da doakan kita. So basically, bila anak-anak dipengaruhi environment yang membina ni automatically emosi dia akan lebih seimbang.

KEDUA yang aku belajar dari program tu, INTONASI yes intonasi.
Even perkataan BENCI is a negative word tapi bila disebut dengan intonasi yang berlainan akan membawa maksud yang berlainan.

"EEEIIII PAPA NI!!!!MAMA BENCI LA PAPA NIIII!!!" Sambil muka masam mencuka.

" benci tau papa ni" sambil tumbuk-tumbuk manja perut si suami yang one pax tu.

Mana satu yang lebih manis? Ya perkataan benci tu adalah negatif tetapi intonasi kita juga penting. And that why we need to control and tone down our words. Remember kids tu mcm spongebob ya, apa kau cakap, apa kau buat dia absorb and simpan ya.




Macam cerita Inside Out ni pun banyak penyampaian yang cuba nak disampaikan.

As parents, kita sendiri kena kawal emosi kita depan anak-anak. Ya cakap memang senang, aku pun kadang-kadang macam Tarzan jugak terpekik terlolong jugak bila tengok si kenit ni sepahkan itu ini. Tapi bila pikir balik, what do u expect from 2 years old lil girl? Nak expect dia sapu sampah, mop lantai, basuh pinggan semua? Memang tak la kan. Layan ja lah.

SABAR. the word sabar is easier to say than implement it. Sumpah wei. Aku sendiri kadang-kadang Ya Allah menangis sorang-sorang bila rasa bersalah tu mai kat diri aku.

And lagi 1 pasal MARAH...marah ni datangnya dari SYAITONNNN ya kawan-kawan. So bila kita nak marah tu dia akan ada satu perasaan meluap-luap. Sebab tu bila kita nak marah, kita kena beristigfar ya. Dengan cara ni perasaan marah ni akan berhenti di otak dan kalau kita marah lepas tu pun akan jadi marah yang membina. Marah yang membina ni biasanya tak akan menyakitkan hati dan mengguris hati pihak-pihak yang terlibat. Even perasan tak, kadang-kadang bila terlepas marah or meletup kan kita sendiri akan rasa bersalah. Orang yang kena marah apatah lagi kan. So dalam hal ni, kena banyak-banyak beristigfar. Nabi pun da kata orang yang berjaya orang yang dapat kawal amarah dia. Yang ni memang aku kena prektis lebih lagi. Aku ni cepat sangat oi nak meletup...istigfar banyak-banyak ya Alia!!!

Bukan senang nak jaga anak syurga kan. Tapi itulah cabaran kita as parents.
Jom Inside Out anak kita. Selami and belajar apa yang depa rasa bila kita marah depa ka, bila kita kiss depa , bila kita hug depa, n bila kita kata sayang anak mama ni. Muahhh.



Abaikan sofa yang ditogelkan sarung dia tu. Ada budak muntah and mama dia duk jemur sofa cover tu.
Ni sel-sel otak dia tengah berhubung la tu, p amik pencil color p cucuk-cucuk kat situ.



Mama n papa sayang Adriana!

Till then,
Nanti aku akan kongsikan lagi input-input yang aku dapat dari program Fiqh Wanita ni. Lepas ni memang aku nak record dalam decoder. To be frank, aku suka cara ustazah tu cakap. Lantak hampa la nak kata ustazah tu apa pun!

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png