Agoda


Friday, January 30, 2015

Resipi Sticky chicken wing

Nyummmm...nyummmmm
Tengok tajuk pun da telan ailio....
Cisssss.....

Ni lah padahnya bila duk tengok balik gmbaq2 dalam fon....



Abaikan pinggan yg comot momot tu....

Bahan-bahan:

*wings 6 pieces(potong dan asingkan bahagian kepak dan drumettes)
*Garlics 6 ulas(ketuk2 ja)

Utk blend( A)
* halia
*bawang besar

Untuk sticky sos:
*kicap manis
*sos cili
*madu

Cara:
1) panaskan minyak dan tumis garlic dan masukkan chicken wings tadi.
2) selepas 5 minit masukkan bahan2 yang dah diblend dan lepas tu masukkan kicap manis, sos cili dan madu
3) then masukkan air, kacau bagi tak hangit sebab madu tu akan buat menggelegak...kacau dan alih-alihkan wings tu sampai kuah tu jadi sticky...kalau nampak macam tak masak lagi...masukkan air..dan ulang sampai pekat...
4) nak lagi best lepas da pekat tu...bakar jap guna oven or pemanggang ajaib...takpun kalau malas sangat buh dalam microwave sat, set dalam 1.30 minit...
5) dah siapppp dah haihhhh....boleh ngapppp teruihhhh

posted from Bloggeroid

Thursday, January 29, 2015

Kuch kuch hota hai

Favourite aku ni weiiii....
Tengok berapa puluh kali pun aku tak tau dah...
But stil boleh tersenyum2 kan....

Ehhhhh...jiwang sgt ni...
Pang karang...

Dekat wei ngan jiwa...
Sebab aku pun bercinta ngan kawan baik gak...
Berkahwin pun ngan kawan baik aku ni jugak...
Benggong aku dari dulu mai dia paham..
Benggong dia pun aku paham sgt2 dah...

So memang bagi aku...
Pyar dosti hai....
Cinta itu persahabatan...
I cant imagine living without u my best friend, my best rival...my best what ever!!!
Hahaha...
Banggang kan....

So ko xyah la nk gebang2 ngan aku...
Kalau laki ngan pompuan duk kawan2 baik sgt2 tu...xkkan ada perasaan...serius tipu...lagi2 pompuan..sebab pompuan yg cpt2 touching dulu...mcm anjali tu...serious wei...pompuan mmg akn cepat terasa apa2 dalam hati ni...kuch kuch hota hai la kan...
Tapi dalam kes aku ni...kuch kuch hotak hang la kan...dua2 jenih tak mau ngaku...tapi last2 aku ngaku jugak la kan..tu pun baru dia tau penangan kehilangan kawan baik dia ni ...ehhhhh



Heee...feeling weiii duk layan cita ni...laki aku dah ke laut.sgt dah...padahal td dia yg beria nk tengok jugak...ni aku layan ngan Adriana ja lah

posted from Bloggeroid

Resipi phad kra pao

Ni antara menu2 buntu kalau aku tak tau nak masak apa....masak phad kra pao ni ngn wat tomyam da setel mcm makan kat Hat Yai...




Bahan-bahan:
Ayam(bahagia dada...potong mcm dalam gmbar)
Garlic 6 ulas(potong nipis bulat2)
Bawang besar potong biasa
Cili padi 5 biji
Daun ketumbar jawa/ daun rempah vietnam/culantro
Daun selasih(kra pao org siam panggil)
Kicap ikan
Perasa(aji/cukup rasa)

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis garlic td.
2. Then masukkan cili padi, bawang besar dan isi ayam td.
3. Selepas 3 minit, terus masukkan kicap ikan dan perasa*(ni ikut la nk bubuh ka dak ka)
4. Then tambah air skit...
5. Masukkan culantro dan daun selasih....done...siap dah....

Senang kan....
Nak match kan dia...ada yg goreng teloq mata ja...selalu kt siam mmg makan macam tu...tapi aku nak lg power...wat tomyam ayam cendawan.....
Perghhhhh....telan ailio weiiiii



Hidangkan ngan nasi panas2.....
Jahanam la diet....
Ingat...nasi 1 genggam ja tau.....

posted from Bloggeroid

Monday, January 26, 2015

My current obsession

Jom layan gmbar2 urban garden aku ni....
Actually ni dekat balcony aku ja....
Stress release kot tengok2 pokok2 ni....


Japanese roses ni aku beli 1 bekas/pasu ni rm8 sajaaaa...puas hati nyahhh...nanti kerat batang dia cucuk kat pasu2 lain...sangat senang dijaga....tak perlu ait banyak sgt because this plant cam stand hot weather...cuma jangan la smpai seminggu ko tak siram dia..kesian dia nyahh...



Bell pepper ni aku beli kat nursery kat rumah aku ni jugak...rm10 kot...ntah dah lupa...tapi ada 3 pokok dlam ni kot..puaih hati..nnt boleh la bagi sepokok kat sapa2 yang nak..



Ok roses ni rm10...tapi tokey tu kasik aku rm8..ok sgt2 kot



Yeayyy..another English herbs...hoyeahh..da dapat parsley ngn thymes ni...2 pasu ni dia bagi rm15...dah la segar elok...sukanya...sukaaaa nyaaa



Pokok cabai ni eksidenly tumbuh..aku main campak2 ja benih yang ada kt dlm satu bekas ni...tengok2 haaa..naik subur elok gila...maybe sebab aku suka siram pokok2 aku dengan air basuhan beras+ikan kot....



Ni pulak roses angah bagi kat aku...hari tu lama jugak tak berbunga...ni dah galak berbunga balik dah...banyak putik duk keluaq dah....


Ni selasih or thai basils...masak apa2 buh daun ni perghhhhh....yg daun besaq2 tu pulak pokok hydrangeas aku...sedih sebenaqnya kalau cita psal hydrangeas ni..sebab dia galak berdaun jaaaa....bunganya tak keluaq2....sedeh lahai....ni nak try buh baja bunga tengok...tokey kt nursery tu kata...u gunting dia pnya pucuk kasik dia keluar itu bunga..dan bubuh itu baja bunga...okey...baik tokey...
Oh actually aku ada beli pokok hydrangeas kat nursery tu...rm10 kot..ka rm8..ntah..tak hingat...dlm range tu ja harga dia...tp da ada putik2 bunga la....heee cant wait



Kasik up closed skit bell peppers aku ni.....



Ni pulak yg cabai aku tertanam tu..crunchy n pedas berdenggung



Cepat la blooming yer....



Malam ni or esk nak wat rose infused water lah....hihi....

Sekian...

posted from Bloggeroid

Saturday, January 24, 2015

Fasa jahil berubah ke fasa baik atau fasa alim taik kucing

Dah lama aku nak tulis pasal menda ni...
Dari kes Kiki CDM250 lagi aku nk wat entry pasal menda ni....
Sampai la sekarang ni kes awek bertudung kena "cabul" ngan mamat Kepak or KPOP....(tu pun macam dah basi kan)

Kadang2 la orang kita kuat gila la nak judge orang....siap keluarkan kata2 kesat....
"Hey..pakai ja tudung...tapi perangai lahanat Ya Rabbi....tapi mulot puaka...tak hormat orang tua"...
Sambil2 tekan button SHARE video Kiki maki uncle tu...pastu sama2 bermulot puaka komen2 video tu ngan member2....dah tu...xsama ke kau ngn Kiki sekarang....kes Kiki tu pun da setel..dia da mintak maap lgi kat uncle tu...kau ngn kwan2 kau ada mintak maap kat Kiki tu???baik2 Cik Salmah....nnt jenuh awak nak cari Kiki kat Padang Masyar....

Macam2 la scene aku tengok kadang2 tu...macam2 la..nnt kawan2 kat dalam friendlist aku akan share menda2 yg tengah trending macam kes Kiki....kes pakai tudung tapi itu la ini lahhh...sampai latest...kes Kepak/KPOP ni...

Balik cerita budak2 yg pakai tudung tapi kena peluk ngan mamat Kpop tu...kau rasa la kan..kalau budak tu Melayu tapi TAK PAKAI TUDUNG ...agak2 jadi bahan tak???AKU RASA TAKKKK KAN!!...bukan lah aku nak back up diorg..langsung tak..wrong is wrong...point is...kita yang duk sebar video dan aib diorg pastu kutuk2 PAKAI JER TUDUNG TAPI MACAM TUTTTT....kau agak2 lah kan....kau dapat pahala ke dapat dosa kering ja??
Kamon...aku pernah muda remaja...aku pun pernah juga ada perasaan kegilaan melampau2 terhadap retis2 ni...tapi aku xminat la Kpop...aku minat Brandon Boyd ja...fav band aku Incubus...tapi tengok la aku sekarang...1 lagu sekarang pun ssh nak lekat dalam otak aku...faktor usia sama kot....takkan anak da sorang nak angkut p concert Incubus plak kot....
Nanti viral...ibu bertudung kejam bawak anak ke konsert Incubus(bunyi macam vanggang jer kan)

pastu cermin balik diri kau....mungkin dulu satu ketika dulu kau pun pernah ada fasa jahil...cumanya...dat time...tak secanggih sekarang...semua org boleh amik video n viralkan kt internet....kau pun dulu pernah...nama ja pakai tudung tapi berkepit ngan boipren tapi at the end tak kawen pun ke dengan boipren ko tu(ni contoh la ya aku bagi)....apa perasaan kau..kalau orang canang xerita kau ni kat orang2 lain? Pedih tak rasa?

just because sekarang maybe kau da start mendalami ilmu2 agama...ya lah...start masuk fasa yang lebih baik...kau kena rasa orang yang free hair tu kompem2 masuk neraka jahanam ka hapa ka...dan kau rasa darjat kau depan Allah naik satu anak tangga ker kak Salmah???kamon....mana tau orang2 yang kau caci bagai nak gila...itu la ini la..sexy tak ingat tuhan ker...tak takut azab api neraka ker....adoiyainya pun nya...
Kau tengok Miss Nina.....sapa sangka kan?now look how lovely n humble she is...

Kita ni baru jadi baik skit dah wat alim teruk sangat dah...ni nama dia penyakit alim taik kucing....aku tak kesah...kau kata kau nal berdakwah ka apa ka....Nabi Muhammad pun dah pesan...jaga aib orang...jaga aib orang...jaga aib orang...kalau kau nak Allah tu jaga aib kau....
Dan kalau nak menegur pun..bukan depan2 orang ramai....
Tegur secara persendirian or personally supaya tak jatuh maruah orang tu...

Allahu....aku paling takut bab2 aib ni...sebab aku tau....aku ni pun bukan baik...cuma berusaha setiap hari nak jadik yg lebih baik....

So friends,

Let just spread a good things about our Deen....bukannya hari2 buka aib orang sana sini....jenuh nanti banyak pulak waiting list duk que nak cari kat Padang Masyar nanti...

*sudah2 la..playing a God's role...kita ni siapa...hatta Nabi pun xpernah nk hukum ummat dia...kita ni sapa la sangat kennnn

Nama cik Salmah dalam ni hanya lah rekaan semata2...

posted from Bloggeroid

Wednesday, January 21, 2015

Hobby....

Aku ni boleh dikatakan banyak jugak la hobby.....semua tu menda2 yg aku suka wat....

1. FOTOGRAFI
ni rasanya aku mewarisi dari arwah abah aku kot...sebab arwah mmg cool sbb suka fotografi mcm aku jugak...actually kami dua cool sebab kami 2 rapat....aku ni anak manja arwah abah....dapat UPSR 5A dapat kamera...walaupun time tu cuma yg pakai filem tu...tapi tetap rasa wehuuuuu...perasaan dia???pecah pala wei ada kamera time tu.....
Pastu bila da besaq....masa da abih degree...en tunang aka en husband belikan dslr pulak...melampau2 la kau kan alia.....layan ja laki aku dengan aku ni...time tu trending sapa sangkut kat leher dslr tu kewllll....lagi2 la kalau hang pompuan...wewitttt....berasa cool sgt time tu.....

Pastu lani...dslr tu ada...ada dlm bilik opis kt belakang...jarang da nak usung p mana2 dah....sebab rasa berat...dengan anak lagi weiii....cuma kalau travel mcm p krabi hari tu ka memang bawak.....sbb still rasa cool jugak guna dslr utk captured moment2 indah....ecewahhh...

Tapi lani...aku byk guna fon saja...senang....terussss zasss hapload kat instagram....penuh dengan #AdrianaArissa sahaja kat ig aku tu....
Obses ngan anak sendiri?
Ermmmm....maybe.....
Kat ig tu la ada gmbaq dia dari frst day dia lahir sampaj ke hari ni...
Ig tu macam journey aku....mcm2 ada dlm tu...selain dari blog ni


Ok la....guna fon pun lawa jugak...



Selain dari gmbaq Adriana Arissa...aku suka jugak captured gambaq makanan dan buh #FOODPORN ...kejadah food pun nak porn sgt kan....



Tak lupa jugak captured moment2 indah msa p berjalan2...ni kat Blue Pool , Krabi...
Nnt aku update entry Krabi hari tu yek...

Ok....
Now hobby lain....

2. COOKING
ni aku rasa bukan lah nk kata hobby sangat...tapi menda yang macam wajib dab harus dibuat oleh kaum hawa kot....tapi aku memang enjoy cooking...then plating lawa2..then snap picture.....


Masak sambai teloq hat simple lagu ni pun nak tangkap gambaq buh dalam blog kan......kan...kan....
Ada la tu yg duk mngata kan....kesah pulak la aku ni...


Resipi ni aku adaptasi dari dish fav aku kat Black Canyon..okla...menjadi jugak!!!

Ok yang ketiga hobby aku...

3. GARDENING

ok hobby ni sgt aku suka...sebab hasil dia memberangsangkan....seronok kot..nak masak petik ja kat balcony pokok2 yg kita tanam tu...


Nahhh ni pokok cabai aku...hasil yg best kot...tu belom tengok rosemary ngan ketumbar jawa lgi...huishhh nikmat..
Ilang stress kot bila gardening ni...
Korang2 yang stress keja tu...
Kalau stress try la gardening...tak nak yg susah2 pny pokok pun try la pokok2 hiasan mcm money tree tu ka..letak dalam air pun...xpun bela roses...sebab roses pun xrenyah sgt...bila dia berbunga tu....perghhhh perasaan tu sukar nk digambarkan...


Ni plak yang latest kegilaan aku...
Letak dalam kitchen cabinet ja....
Dalam masa 4 hari dah dapat hasil memberangsangkan....



Xsuka lagi ka dapat hasil macam ni??



Dapatla masak hasil tuaian kan...sup ayam cendawan...nyummmyyy

Nak resipi???
Nanti pulak ya aku upload.....

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Simple make up on the go

Sejak2 duk amik job make up org ni kan...suka la jgk make up nk ter over2....
Ehhhh....
Pastu nanti encik suami pun bising la....
"U ni nak p mana...make up lawa2 sgt ni???"

Ehhh dia ni....
Dia tak tau ka....bini dia ni da bergelar seorang mak andam...so kena la calit skit2 tak kasik pucat...
Ateee kalau ghopa ni....


Sapa la nak amik make up job ngn ai??rupa sendiri macam hantu kak limah dah....huhu

Ok lah....
Basically...
For the beginning....aku mmg takleh tinggal menda alah ni


Rasanya takyah nak cita pjg kot psal menda alah ni sbb da well known kan...


After few minutes pkai essence tu..aku apply ni skit...utk spf protection for my skin...not only moisturise my skin..tp berguna jgk as sunscreen protection since contain spf25...

After that baru la tempek foundation...

Biasa fav aku ni lah


Studio fix foundation ni...utk skin tone aku pkai NC25....bestla...tahan la 8jam mcm tu...tp bila da lama2 pkai tu dia blend tu rsa mcm xpkai foundation pun



Blusher ni wajib....sbb mcm nk bg ghopa tu berseri2 gituuuu



Then apply ja lip ice mcm ni kalau mcm nk make up releks2 wat lek wat pis kannn...make up ala2 kpop pipi ngn mulut ja nmpk light2 pink gitewww.. .

Hasil dia....taraaaaa....


Ok part kening mata mmg aku malas nak amik port kalau on the go ni....very the malas ok....

Make up abih simple ni...
Nak cpt...husband dah soundddd...cepatttt....satg tinggaiiii baruuu tauuuu

P/s: booking utk make up 2015 masih dibuka lagi ya

posted from Bloggeroid

Tuesday, January 20, 2015

Kcolly tak berkesan???

Ya lah...
2 3 hari lepas AJL(yg aku tak tgk pun...atau lebih tepat tak teringin tengok pun...faktor usia mnganjak 3series maybe)...banyak la yang mngecam Qu Puteh....Qu Puteh....mstilah puteh...ewahhh....aku pun salah sorg...kahkah...

nasib aku tak tengok..kalau x...mesti aku pun ter-annoying dgn iklan Qu Puteh yg AG ngn Scha duk wat tu kot...dan mungkin aku dah baling kerusi kt tv tu kot....grrrr.....nasib tak tengok.....

Sejak2 melangkah ke 3 series ni...ehh mcm bmw yg ai minat pulak u olls...aku pun nekad la....nak berdiet...nk kurus...nak cantik bagai...kulit flawless bagai....tpi satu ja...dulu aku ni...mmg beria-ria la beli Kcolly bagai..makan kadang2 jer...so hasil dia???mmg aku tak nampak la...seminggu sekali kau makan derrr...nak jadi apa...collagen tu lekat kat lemak2 perut hg ja alia oiii....

Tapi kali ni aku nekad betoi2....serius betoi pnya la....nak cantik...nak kurus ka...kena la rajin...rajin berusaha!rajin check calori makanan.rajin masak makanan yg healthy..rajin work out..rajin cuci muka...rajin pkai moisturiser n serum dan semua la...dan tak lupa jaga...rajin amik balik kcolly....amalkan pagi dan malam......

Seminggu aku amik non stop kcolly...Alhamdulillah....nampak perbezaan....masuk 2 minggu lebih...eh da habih pulak...harus pantas order...
Nasib sekarang ni main click2 ja order...wait at ur doorstep only....


Ni masa aku keluaq p dating ngn husband aku hari senin hari tu...pakai bedak skit...blusher skit..lip ice skit...xda mood mak andam nk make up lebih2 pagi2 buto yooo...ok ni pkai application face beauty kat samsung note 3 aku...skala 2....



Ni bila da malam...ok la...time ni bedak pun dah ke mana hala dah...tak touch up apa pun....beauty face pny setting dah off ok time ni....

So what say u???
Lepas ni xpayah la aku nak teruk2 sgt make up muka aku ni...sbb da tak byk dah cela2 n kawah2 nk kena cover...

But seriously weh...aku mmg suka gila kesan dia.....sebab muka aku da kurang berminyak kat tzone...n kat v zone aku plak kurang kering...muka dah tak kering..xberminyak sgt dah..oh ya..aku ni spesis combination skin...rambut kurang gugur da....n lgi satu dulu aku ni mmg prob skit ngn kuku...kuku jenis mudah patah...skrang ni ok...

So apa pun...aku memang sgt2 puas hati.....

Sapa2 nak beli kcolly...boleh roger ai ok??
Harga kasih sayang terbabas-babas ok...

Wassap Alia: 0133363775

posted from Bloggeroid

Wednesday, January 14, 2015

Resipi kangkung goreng belacan



Bahan- bahan:
~ left over sambal belacan(dalam 3 sudu makan..nak sedap bubuh byk pun xpa)
~ kangkung(potong dan asingkan daun dan batang)
~ sos ikan
~ minyak utk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis left over sambal belacan.
2. Then masukkan batang kangkung...n goreng sat smpai nmpk mcm lembik skit.
3. Bila nmpk mcm batang tu da kurang keras...baru masukkan part daun....
4. Dalam 3 minit mcm tu rsa kuah..kalau kurang rasa boleh bubuh sos ikan skit...
5. Dah boleh tutup api dah....siap untuk dihidang.

*ni mmg fav sgt ni..nk msak mmg kejap...tp part nak potong n asingkn kangkung tu ahkakkkk tak tahan betul dikkk non.

posted from Bloggeroid

Wishlist 2015

Ok lah.....

Cakap psal wishlist aku utk 2015 kn....
Walaupun org lain da wat wishlist ni berkurun dah....but it's ok....

Better late than nevaa rite???

2015 wishlist:
1. To be a better Muslimah, better wife, better mama, better daughter and better sister.
2. To stay focus.
3. To watch my calory intake.
4. KURUS n FIT.
5. KURUS N FIT.
6. KURUS N FIT.
7. KURUS N FIT.
8. KURUS N FIT.
9. KURUS N FIT.
10. KURUS N FIT.

kenapa banyak sangat nk kurus n fit????
Takpa...biar banyak n beringat nak2 lgi time2 nk mencekik... dr no 4 - no 10, biar ingat balik kenapa nak kurus kan...

Setiap tahun azam yg sama...tapi tahun ni letak lebih byk lagi nk kurus sbb abam kevin zahri kata...u are what u eat....

Ok lah...babai....


3 generasi Nain Hashim...

Sunday, January 11, 2015

hiatus....

salam...

sorry for a long pause...
kata nak update psal krabi la kan...apa la..
last2 entry tu aku kasik peram dulu lama2...
salah satu sebab nya...


ni lah dia....



banjir ni...

walaupun bukan kena kat aku..tapi ntah...aku rasa...aku xdapat la nk share menda2 yang aku duk seronok2...
p jalan..makan syiok2...tapi depa duk bertarung nyawa...

sorry aku ni spesis hati tissue...
maybe terlalu tissue sangat kot....
mungkin nampak aku ni macam kahaq2 org kedah kata...
laki aku pun selalu kata dulu masa zaman duk gaduh xboipren gerlpren..bukan main hati keraih macam batu....siap kata BRING IT ON,AMIR FIRDAUS....hahaha
pas da declare...kemain la hati jelly...lembik!nak2 jadi mak budak ni...makin menjadi2 jelly n tissue nya...huwaaa












boleh kau bayangkan....kita sedap2 melantak...diorang makan sekut kering ja lani???boleh???

nak2 sekarang ni...fasa pasca banjir..ada yg rumah total lost...rumah xserupa rumah...tdoq dlm khemah terbuka...

adoih...
berat betul dugaan utk diorg....

tu bukan dugaan utk diorg ja..tp dugaan utk kita semua...Allah nk tengok...kita yang tak kena ni..boleh tak tolong sedara2 kita kat sana yang mungkin sekarang tengah kesejukkan tdoq dalam khemah2 terbuka....Allahu.... T__T

sedih....
still cuba xnak pikiaq sangat tpi takleh..
hati lembik ni....
memang payah....
terpikiaq kat baby2 tu...
macam mana la depa kan...
orang2 tua yg sakit2 tu...

so....
mintak maaf ya blog kesayanganku...
dah lama mnyepi...
nanti2 den upload entry yg krabi tu....
memang duk terperap ja kat draft tu...
xda mood lgi nak share psal krabi....

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png