Agoda


Friday, November 6, 2015

Trip Alia : Langkawi Part 1

Ok ni pun da masuk entry peram.
Macam xdak idea nak cerita dari mana pulak.
Tapi nak cerita jugak!

Actually trip to Langkawi ni last minit aku plan dengan husband since husband agak busy dengan kerja merja dia tu. (Hoiii rosakkan bahasa Alia!)

Memang decided taknak pergi time sangkut dengan weekend. Sebab taknak bersesak. Tak nak kena over charge dekat food bagai. Bahahahha. Dasar cheapskate!

So kitaorang gerak dari Juru dalam pukul 10.30 pagi macam tu kot after brunch kat area rumah ni. Isi perut dulu semua. By the time pkul 12.00 macam tu memang da smpai kt kola perlih dah. Parking pun senang ja kat tepi jetty tu ja. RM15 shari. So total RM30 sebab 2 hari kan.

So sampai-sampai terus la cari tiket fery. Tup dia cakap kul 12.30 ada ferry apa lagi cepat2 la kitaorang dengan terkencingnya aku brkejar-kejar ke toilet bagai. Kitaorang la orang last naik fery. Bahahah. Dalam ferry pun sebab orang tak ramai so boleh la nk duduk mana-mana suka pun. Lega gila.



Mama dan si anak!



Si anak sedang buli si bapak



Laki bini selpie sat

So dalam kul 1.30 mcm tu kami pun sampai la kat langkawi.


Da sampai jetty dah.



Cantiknya!

Ok here come d tak best part!!!

KERETA SEWA!!!

Ya kereta sewa..
Sebelum p tu memang plan nk book kt membe SAINA aku si Yob tu...tapu sebab aku kompem lambat so kereta dia abih. Tanyakan membe punya member pun habis jugak. So kitaorang pun gamble la amik yang kat agent kt Kuala Perlis tu masa beli tiket ferry tu. Kitaorang memang mintak Viva ja. So sembang pnya sembang dia cakap sampai hari Selasa sewa kira RM150...aku tanya balik, bukan hari ni sampai esok kira sehari ka? N sampai selasa kira 2 hari ka?
Dan-dan dia cakap ehh sory3 tersilap bagai. Hellloooo.

Tu takpa lagi. Sekali masa kt Langkawi kt jetty tu husband aku p ikut amik kereta tau dia bagi kereta apa? Kereta aeroback yang da buruk gila and tak power stereng. Diaorang cakap kat husband aku kereta viva tu orang tak pulangkan lagi.
HELOOOOO hotak hampa betui la.

Dah la kereta berbau. Bukan la nak berlagak ka apa ka. Tapi bagi la semenggah skit. Janji viva bagi la viva!!! Jangan la macam capati sangat oi. Dengan aircond bau enjin, pastu tak power stereng. Memang kitaorang call mintak tukar la kan. Mana boleh macam tu. Esok nak round 1 pulau lagi. Kalau kereta macam tu jenuh la. Dengan tayar pun gelong husband cakap. Kamon la, untuk taukey2 kereta sewa dekat langkawi tu. Nak buat bisnes kereta sewa buat la elok2. Please do some maintenance to your cars. Jangan pikir dek untung ja semata-mata. Kalau jadi apa-apa kat penyewa kereta masa tengah drive macam mana? Nasib kitaorang dapat tukar ke Myvi and kena tambah lagi RM10 sebab Myvi diorang charge RM60 per day.

So enuf of dat kereta sewa punya part. Nasihat aku kalau nak sewa kereta, sewa la dekat yang trusted punya tau. Kalau nak yang kawan aku tu aku leh tanyakan la.

Lepas ja dapat kereta buruk tu kitaorang terus la ke Pantai Cenang kan. Sebab memang sewa kat area sini. Kitaorang stay kat Delta Motel. Sebab kawan aku si Mas cakap sini ok. Siap ada breakfast bagai. Ok lah tu kan. Bab breakfast ni takyah nak pikiaq-pikiaq dah kan.


View dari bilik!
Cantik kan.
Tapi hujan la pulak petang hari kitaorang sampai tu.
Lepas ja hujan seriat skit kami terus gerak ke Kuah balik sebab nak tukaq kereta.


Amboi 2 beranak ni
Ni keesokkan harinya. Pagi-pagi lagi da amik feel n bau ayaq laut!
Feel woi.
Sebab tu dulu-dulu masa keja kilang belah pulau sana. Memang saja amik jalan jauh skit merempit pagi-pagi lalu tepu laut tu. Feel dia len macammmm.

.



Breakfast yang disediakan kt motel ni. Ok la not bad. Ada rasa. Tak banyak selection tapi ok la kan dari takdak n kena p cari pulak bfast kat luaq kan.



Ni la new building yang kitaorang duduk tu. Memang tepi laut betul-betul. Ada jugak yang macam chalet type tu. But knowing my husband preference, i choose to stay in this kind of room. Bahahha


Yang ni chalet type!
Ok ja kan.



Kawasan sekeliling motel ni.



Abis breakfast memang bawak si kenit ni ke pantai. Bawak main ayaq kat tepi- tepi tu ja. Tak plan nak mandi pagi tu sebab kami nak terjah ke cable car or Sky Cab pulak.


Breathtaking view!



Dapat siput!



Sayam mama ni.



Papa n adriana



Gambar wajib kot kan.

Untuk Delta Motel ni, untuk bilik yang kami duduk tu rate dia sebab kami p weekdays so jadi RM163 kalau weekend mahai RM10 rasanya.

And lagi satu, tak sesuai duduk ramai-ramai sebab lantai dia tiles. Gila sejuk kalau nak kena tdoq ataih lantai tu. Katil pun queen 1 saja tau. So kalau yang nk p ramai-ramai tu better tanya kot-kot yang jenis chalet tu lantai dia kayu ka mana tau. Boleh gak la nak tdoq pun kan.

Delta Motel contact number: +604-9551307

Apa-apa korang boleh call direct terus kat diorang tanya apa yang patut kan.

Oklah, bersambung Part II nanti ya.

posted from Bloggeroid

13 comments:

  1. teringat pergi bercuti last year ngan family kat Langkawi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best..tapi serba serbi kt lkawi tu mahal...kos saya p lkawi 3 d 2 n sama dgn kos sy p ke phuket 5 d 4 n..
      Pfttt

      Delete
  2. nak ke langkawi jugaks nanti..flight & hotel dah booking..keta sewa ni nak kena tanya kwn alia laa..kut2 dpt muroh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak murni nak p bila?
      Boleh ja tnya kan nnt..cuma kena hbaq awai takut full ja

      Delete
  3. wah syoknya....rindu Langkawi......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syiok jugak p lkawi...last p 2008....husband pulak 20 thn dlu...
      So mmg agk teruja...

      Delete
  4. Bestnya Langkawi..kereta sewa memang kena booking awal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best mmg best...tp agk mhal la kt lkawi ni...
      Ni kira p off peak season ni...
      Klau peak season jenuh apa

      Delete
  5. ish mmg nak plan pi langkawi
    tp ntahlah berbelah bagi
    ermmm
    tp syok lak tgk view pantai dia
    awesome

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkawi cantik!tpi everything quite pricey kak el....
      Tapi ok ja

      Delete
  6. ehehe samalah.. CT kena tipu gak dulu.. mmg kita tengah kalut x pkiaq abes trus stuju..
    joli sakan pakcik tu ngan duit aku.. tu la tlgla buat bisnes elok2.. hampa nak makan duit tu jadi darah daging.. kasi anak bini., isk isk.. kan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...xbaik kan...cuba kalau elok..mesti org akan rekemen...xpyah la nak wat bisnes taik mcm gitu

      Delete
  7. haiyoo ~ adriana siap cekak pinggang amek bau laut....

    uish.. sabar jelah part kereta tu.. nasib baik ada myvi sebagai back up.. tampo jugak satgi orang tu... haihhh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png