Agoda


Monday, November 2, 2015

#bloggerutara FAM TRIP, FUN RIDE with PENANG HOP On HOP Off | REVIEW

hai korang...
ada yang pernah naik bus Hop On Hop Off ni tak ? tak kisah la yang kt Penang ka kat KL ka...
seronok tak? heee seronok kan? kami geng-geng #bloggerutara yang dijemput oleh team Penang HOHO ni enjoy gila ahad 25 oktober hari tu.
serious wei seronok gils!

Untuk pengetahuan korang, Penang HOHO ni bermula seawal jam 9 pagi dan berakhir pada pukul 8 malam. Dan untuk Penang HOHO ni terdapat dua laluan - Beach Routes dan City Routes. Dan yang LAGI BEST tu diorang ada wat promotion RM5 SAHAJA UNTUK PEMEGANG MYKAD OK!!!

HARGA TIKET PENANG HOP ON HOP OFF

(Ada dua tiket: 24 jam dan 48 jam)
Dewasa:
RM19 (24jam)
RM32 (48jam)

Kanak-kanak/Pelajar/OKU RM12

Kanak-kanak bawah 5 tahun PERCUMA


Maklumat dan tiket kaunter yang akan menjadi link antara antara Route Bandar dan Pantai Route akan berada di GURNEY DRIVE (STOP 9) dan Pasar Chowrasta (STOP 1). Sepanjang laluan itu, terdapat lebih daripada 60 tarikan di mana pelancong boleh naik ke atau naik-turun di mana-mana daripada 33 perhentian yang ditetapkan.

Ni antara pit stop pit stop yang akan dilalui sepanjang perjalanan HOHO ni.


PIT STOP STANDARD AND ON DEMAND

Pit stop standard, bas akan berhenti walaupun loceng tidak ditekan atau tiada orang yang menahan untuk menaiki bas itu. Dengan kata lain, pit stop wajib untuk bus berhentilah.

On Demand pula bas akan berhenti sekiranya ada penumpang yang ingin turun disitu. Penumpang boleh menekan loceng sekiranya ingin turun di pit stop on demand. Bagi penumpang yang ingin menaiki PENANG HOP ON HOP OFF di pit stop on demand, anda harus menaikkan flag sebagai tanda supaya captain PENANG HOP ON HOP OFF berhenti.

Atas undangan pihak Penang HOHO, kami geng-geng #bloggerutara amat berbesar hati untuk join tour ni. Okay serious cakap memang excited ni sebab ni first time untuk aku berjumpa dengan ahli-ahli lain BU ni kan. Seronok bila sembang macam dah kenai 10 tahun. Bahaha. Nampak sangat macam mak jem aku ni kan. Kitaorang semua berkumpul pukul 10 macam tu kat Gurney drive untuk naik bus ke laluan pantai.


Dengan orang kuat BU kak farah!


layan la mata jamu gambar-gambar kami kat atas HOHO tu nah

Pemandangan sepanjang Beach Routes ni.

Monaco in Penang hihii

Last pit stop Taman Rimba Teluk Bahang.Sempat la selfie berlatar belakangkan empangan tu.

Group selfie dengan team HOHO Penang n Kl.

Berhenti kat Taman Rimba ada la dalam 15 minit kot. Pastu pusing patah balik ke Gurney Drive. Sepanjang routes tu layan gila duk kat luaq tu ha. Amik angin n bajet tourist. Serious best sebab tinggi nampak la laut tu cantik gila la pulak kan.



Cantik kan?

So dalam pukul 12 tgh hari macam tu kami sampai kat Gurney drive. And tunggu pulak for the next routes! CITY ROUTES.... YEAHAAA..
Menunggu routes yang berikutnya.

Antara tempat femes yang jadi pit stop untu City Routes, tak lain tak bukan Penang Hill atau nama melayunya Bukit Bendera.

Penang Time Square. Jangan tanya ada apa dalam ni ok! Ada Mr DIY ja rasanya. hihi

Trademark Penang. Si KOMTAR yang tesergam indah nun di sana. Nasib la jerebu da reda sikit time ni. Dapat la gambar cantik-cantik skit kan.



Ni pun dekat bulatan yang nak menghala ke bangunan-bangunan Heritage dan menghala ke Padang Kota. Cuba teka apa yang simbolik sangat dekat bulatan tu? Kalau nak tau tu la arca BUAH PINANG YANG DIBELAH. Ya la nama Penang kan Pulau Pinang. Simbolik dengan buah pinang kan. dekat bendera pun ada pokok pinang kan. ni pun one of my chinese friend yang bagitau , Si Yen Shen tu yang bagitau.

So dari Padang Kota tu akan lalu pulak ikut City Bayview dan seterusnya terus ke Gurney Drive balik.
Dalam pukul 2.40 jugak rasanya kitaorang abih city routes kitaorang ni. Penat tu mengalahkan kami yang bawak bas pulek.

Sampai-sampai ke Gurney Drive terus terjah Gurney Plaza. Solat apa semua then terus serang Seoul Garden. Team HOHO belanja geng BU kat Seoul Garden. Tak rugi simpan perut kan geng!

Kemain tau adik kita dua orang ni tau. Takpa janji semua enjoy kan.

Ni pulak Cik Munirah kita, orang kuat Hop On Hop Off.

Overall kami semua memang enjoy sangat-sangat naik HOHO ni. Servis pun bagus. Kami pun da bajet-bajet macam orang korea jadian dah hari tu.bahaha. Korang yang plan nak mai bercuti kat Penang nanti boleh la book siap2 tiket kt web tu, cuma perlu isi details korang, print, bawak n bayar RM5 masa nak naik bus tu. CUMA BAYAQ RM5 JA TAU BUKAN RM19 (untuk pemegang MYKAD SAHAJA).

UNTUK PROMOSI RM5 TU CLICK SINI YA

RUGI LA kalau tak grab promo ni.

Aku ni memang siap da ajak encik suami lagi dah.
Mari la En suami kita p bajet2 tourist dari Espanyol pulak dah.

Untuk detail pasal PENANG HOP ON HOP OFF, korang boleh click dekat SINI.

18 comments:

  1. mmg best giler
    giler pun x best mcm ni hahaha
    terima kasih pada semua yang terlibat
    we did it
    yeahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..best gila kan
      Nnt p ngn family pulak la kan

      Delete
  2. jom minggu ni kita bawa family pulak

    ReplyDelete
  3. Wah, keluar dh entry berhoho..
    Best3!

    ReplyDelete
  4. Memang best tahap gaban hahahaha..#BU memang havoc..

    ReplyDelete
  5. Alia jom kita naik hoho kl pulak..heee =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom!!!
      Nak naik semua HOHO yg ada kt dunia ni....
      Heee tamak skittt

      Delete
  6. Replies
    1. tggu dia cuti xtaw bila hihihi kijo sokmo

      Delete
  7. wah.. bestnya.. busyra pun org utara jgk... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busyra..kalau mai pnang..jgn lupa naik HOHO naaa

      Delete
  8. bila la dpt pergi ni...nama ja dok utara...hihi

    ReplyDelete
  9. sukalah Cik Munirah tu masuk entry ahaha.. tayang muka dia ahaha..
    CT ritu naik beach route je sampai abes.. city route x naik lagi.. naik time lauching saja sekejap..

    ReplyDelete
  10. Best sgt... Rs cam pelancong... hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png