Agoda


Friday, September 4, 2015

Resipi Sambal Goreng Petai

Salam korang

Hari ni nak share 1 lagi simple resipi untuk korang try ya
Petai ni memang favourite aku so masak apa pun memang aku suka
Kalau hang makan petai sorang-sorang tak ajak aku, memang boleh wat gadoh woi. Hahahah




Bahan-bahan:
Ikan bilis
Bawang besar / merah
Bawang putih
Ibu sambal ( boleh refer sini ya )
Petai
Minyak masak

Cara:
1. Panaskan minyak , goreng ikan bilis hingga garing. Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. Aku tak pakai minyak banyak masa goreng ikan bilis, kalau korang guna minyak banyak sebelum masukkan bawang merah n putih tu boleh buang skit minyak tu ya.
2. Kemudian masukkan ibu sambal tu agak-agak cover semua ikan bilis.
3. Bila da nampak salut ikan bilis tu dengan sambal masukkan pulak petai. Biar dalam 3minit macam tu sambil kacau-kacau dia. Dah boleh tutup api lepas tu.
4. Siap dah untuk dihidangkan.

***makan ni dengan nasik boleh terbabas-babas ni. Beware tau!

posted from Bloggeroid

8 comments:

  1. kenapa ari ni blogwalking semua cite pasal petai hahahaha
    petai mmg old time fevret hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi...kan boleh wat gaduh kalau org x ajak mkn petai sama2

      Delete
  2. Replies
    1. Faveret saya...suami sya tak berapa sgt....tp mkn la jugak

      Delete
  3. hahaha jgn marah kak oi, husna tak ajak sebab akak tu jauh sgt..:p

    husna suka masak sambal yg basah tu, tak kering mcm ni.. kalau gitu siap boleh bertambah2 nasi..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna...gimme 5...
      ada geng petai...
      hahahah
      husna try msak mcm ni...
      terangkat gak ni husna oi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png