Agoda


Sunday, August 16, 2015

Susun atur : ruangan dapur kecil

Hi korang....

Kali ni nak share skit macam mana susun atur kat dapor aku yang kecik tu. Almaklumlah umah apartment ja korang. Tapi Alhamdulillah selesa untuk kami 3 beranak.

Untuk pengetahuan korang kat dapoq ni banyak jenis DIY ja. So kena pandai-pandai la hack apa yang patut.



Contohnya, sejak jadi mak-mak ni maka aku pun tak lari dari hobby kumpul pinggan mangkuk. Aduyai. Nasib bukan gila corelle kalau tak mau kena cepuk ngan laki aku ni haa. Oh ya, untuk ni aku susun pinggan aku guna file rack. File rack ni aku beli kt Daiso ja korang. Campoq GST RM5.30 ya. Kalau nak cari, p cari kat bahagian stationary. In Sha Allah situ ada. So dengan guna menda alah ni senang skit aku nak amik pinggan-pinggan yang mungkin berlainan jenis. Kalau susun menimbun tu Ya Allah susahnya la nak amik. Mesti kena angkat semua turun and then amik la yang 1 kita nak tu.



Ni pulak rack Lennart dari Ikea. Aku hack untuk gunakan kat dapoq. Buh bawang aku. And yang kat drawer last sekali tu aku letak vitamin Shaklee aku. 2nd drawer kosong lagi, tengah pikiaq nak isi apa dalam tu...



Ni pulak rack Hyllis dari Ikea gak. Harga dia RM39.90. Ikut description boleh tampung sampai 25kg. So apa lagi sumbat la microwave oven bagai. Berbaloi kot. Berbaloi gak aku angkut dari KL-PENANG. Duduk senget bagai sebab nak bagi muat dalam keta punya pasal. Sampai laki aku membebel-bebel la. Sekarang bila dia tengok hasil aku beli semua ni, baru la muka ada senyummmm. Hahahahha. Tu belum lagi cita aku letak rack hyllis aku kat balcony utk letak pokok2 aku semua. Memang tahan lasak betul. Aku memang rekomen la rack ni. Muahhhh muaahhh sangat kat rack ni. Hahaha. Hoverrr sangat



Kitchen aku wat masa sekarang. Tak tau la akan datang kalau berubah rupa lagi. Tapi In Sha Allah akan menyusul another DIY N HACK project by Alia. Hahaha.

Ok lah...

Saja la nk kongsi. Ruang aku bekerja tiap-tiap hari untuk jamu anak dan laki aku.

posted from Bloggeroid

41 comments:

  1. kemasnyer dapur dia..elok jer pingan tu kat bwh..klu umah akak dah hbs dikerjakan oleh 2org askar tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu mula2 dia nak kacau gak kak murni..pastu gtau dia...ni kaca nnt pecah kena kaki dia...pastu dia pun xkacau dah

      Delete
    2. Kak saya nak tanya saya tinggal bilik sewa saya mempunyai oven dan aisbox yg kecil.. boleh tak jika saya meletakkan oven di atas aisbox saya.. bahaya tak ye??

      Delete
    3. Kak saya nak tanya saya tinggal bilik sewa saya mempunyai oven dan aisbox yg kecil.. boleh tak jika saya meletakkan oven di atas aisbox saya.. bahaya tak ye??

      Delete
    4. Kak saya nak tanya saya tinggal bilik sewa saya mempunyai oven dan aisbox yg kecil.. boleh tak jika saya meletakkan oven di atas aisbox saya.. bahaya tak ye??

      Delete
  2. Replies
    1. Ruang limited...terpaksa la hack utk bg selesa kan

      Delete
  3. teringin nak ada dapur sendiri.. kan best kalau ade.. hehe.. salam perkenalan ye.. saya follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allaj 1 hari nnt akn ada dapor sendiri jugak..thnk deeba sudi follow blog kita

      Delete
  4. kemas dan teratur.. cayalah kak.. tp pntang betul bila ada yg sibuk nak kacau susun atur kita tuh.. sabar jelaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah...nk wat 5s...part pling ssh adalah part nk sustain......hihi

      Delete
  5. guna file rack tu mmg idea menarik la..nk ikut la..hihihihi..pening gk dgn pinggn mgkuk kt dapur tu.. bw dr housewifearts.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Assalam alia,
    samaaaa laaa
    dapor iols pun ciput sajork he3

    ReplyDelete
  7. comel sgt tempat susun atur tu
    kemas n segak

    ReplyDelete
  8. luas la jugak...dapoq kita muat2 sorang lalu ja...adeh...

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Hee thnks...time kemas mmg nmpk ok...bila mai angin kus2 tu....fuhhhh ya ampun...nyampah tengok

      Delete
  10. Kemasnya dapur dia... Kalah dapur ekin.hihihihi

    ReplyDelete
  11. alia tempat letak bawang tu beli mana

    ReplyDelete
  12. nice sharing,,salam kenal,,i follow u,,

    ReplyDelete
  13. sama la sis...saya pun baru dok pindah umah apartment..kecik jer... semua nak kene DIY dan let go brg2 yg dirasakan x bleh nak sumbat dah dlm umah tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa umah kalau limited space kena cpt2 de clutter kalau menda2 yg tak perlu tu...
      Kalau tak akan jadi serabut nnt

      Delete
  14. salam.. nak tanye alga mekah tu biak dalam tu semut x kacau ke pada paip tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde pun semut dik...
      Rasanya semut pun xsuka dia sebab msam2 gitu kot

      Delete
  15. kemas dapur sis..murah rak ikea tu..nk cari 1 laa..hihi

    ReplyDelete
  16. biar ruangan dapur nya kecil tapi penataannya sangat bagus. jangan lupa kunjungi balik saya ya by author Peluang Bisnis Indonesia

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum alia...cantik2 kemas dan simpl jer...

    ** Mama Maszull

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png