Agoda


Wednesday, August 5, 2015

Cara menjimatkan tenaga eletrik

hi korang....
bila cakap pasal bil letrik ja ada yang geleng-geleng kepala...
alahai....
mahei bebenau bil hakuuuuu bulan-bulan kan....
aku pun tak larik la dari mengeluh tu....
tiap-tiap bulan dapat bil letrik rasa nak pitam....
average rumah aku ni RM160++ yer....
untuk umah apartment cinonet ni..pkai air cond sebijik...peti sejuk 2 pintu 1 bijik dan deep freezer sebijik...
bulan-bulan memang tak larik la bil macam gini haaa


ok aku nak cerita la experimen aku sepanjang dua bulan ni...aku start bulan 6 macam tu la...
aku boleh nampak la keberkesanan dia..
dari bil aku RM160++ tak larik...sekarang dah RM130...
ehh ok apa kan...
RM30 tu dah seppp uolls!

so meh sini aku share few tips yang aku apply la:

1. CABUT PLUG LEPAS GUNA...
contoh yang paling aku liat selama ni nak tutup suis adalah kettle...washing machine..modem...charger n etc...korang tau tak as long as korang tak tutup suis tu and tak cabut plug tu....keadaan arus eletrik adalah dalam keadaan standby mode...so still ada ya tenaga eletrik yang duk stanby kat situ...

2. KERAP CUCI KIPAS
ok menda ni simple ja...tapi memang malas nak wat kan...cuba korang rajin-rajinkan cuci bilah kipas tu...bila da cuci kipas tu..kadang-kadang no 3 pun da macam helikopter kan...so kat sini, bila ada kotoran..motor akan bergerak lebih perlahan dan banyak tenaga eletrik yang digunakan kat situ..logikal thinking...more heavy dust...more energy for the motor to work!

3. KERAP CUCI FILTER AIR COND
oh yang ni aku dah lama tak mintak laki aku cucikan filter..pastu bila air cond da kurang sejuk...bising pulak kan..nak cuci pemalas...sudahnya 20 degree C pun kau tak rasa apa...kau rasa dengan suhu yang kau tetapkan 20 degree C tu berapa banyak tenaga yang digunakan....heehhhhhh....hari sabtu ni jangan lupa remind encik suami cuci filter air cond ya...

4. SERVICE AIR COND
haa..ni pun aku nak kena remind husband aku gak..sebab dari start beli air cond ni masa awal-awal kawen dulu memang tak pernah lagi service air cond ni..bukan apa..selalunya yang nak guna and tarik tenaga yang banyak adalah kat bahagian compressor...sebab tu pkai menda-menda macam air cond ni maintenance kena jaga...ehh kang aku cita macam plant utilities and maintenance pulak dahhhh

5. GUNAKAN THERMOS INSTEAD OF GUNA WATER APA NTAH MENDA ALAH TU....
haaaa..balik kepada tradisi nenek moyang..why not kan..kalau dapat menjimatkan tenaga...kita kena berpikiran jauh..bukan jimat letrik ni semata-mata sebab kita nk jimat duit..tapi kita pikiaq nak jimat ni sebab nak jimatkan tenaga...untuk menghasilkan tenaga eletrik ni berapa banyak fuel, charcoal dan air yang digunakan untuk menghasilkan tenaga eletrik.....haaa kena berpandangan jauh tau...untuk anak dan generasi akan datang jugak.

6. MASAK AIR BANYAK-BANYAK KALI
yang ni aku selalu buat la..once da mendidih sekali...aku cepat2 tuang dalam jug tupperware tu..n then refill air tu then masak balik..biasa 3 kali berturut-turut..reason aku wat macam ni..sebab coil stil panas..so dia tak perlukan banyak tenaga untuk ank panaskan the whole kettle...ni pandangan aku la..abis kali ke 3 tu tupppp aku tutup suis da terus cabut...

7. MASAK AIR GUNA CEREK DAPOQ
haaa...hat ni paling jimat...beli hat kettle besaq tu kan..masak ayaq banyak-banyak...takpa nanti aku nak p cari cerek lagu ni gak...tapi untuk keselamatan beli hat yang bunyi bila steam da keluaq tu naaa..satg hampa duk nganga tengok tb 3...kering ayaq hampa tinggai cerek ja...naya!

8. IRON BAJU BANYAK-BANYAK
ermmm...hat ni aku tak pernah try..tapi ada yang kata memang berkesan..seminggu dia iron baju sekali(baju reja dia la kot..one shot gutu la)..dia dapat jimat RM20 wei...RM20 tu bukan skit cek kak naa..try la naa..aku xleh nk habaq keberkesanan dia sebab aku ni pemalaih nk iron baju ka shawl ka semua beli yang takyah iron..dulu reja kilang pun uniform memang tak dibenarkan iron gutu...selamat mak nak!

9. TUTUP LAMPU DAN KIPAS YANG TAK DIGUNAKAN
hat ni memang selalu la careless..kalau kat rumah mama dulu selalu kena pokpek...sampai lani kadang-kadang ada lagi careless tu...hampa ada dak habit lagu ni?jom la kita pakat ubah..tak guna tutup naa...

10. GUNAKAN ELECTRICAL APPLIANCES YANG ENERGY SAVER
kalau rasa barang letrik tu hat lama-lama...yang tak berapa nak energy saver tu..boleh pakat-pakat tukaq da skit-skit..kami pun nak start tukaq kepada lampu LED instead of traditional lampu kalimantang ni haaa....tak urban la pkai lampu kalimantang lagi kannn....

oklah...

tu ja lah apa yang aku duk apply and apa yang aku baca pengalaman orang lain jugak...
jom sama-sama educate kita punya anak-anak untuk berjimat dengan pengunaan eletrik ni...
ingat bila kita jimat eletrik..actually banyak menda yang kita tolong untuk bumi ni...boleh google psai how electricity is generated...so by this way..mata kita akan luas jugak terbukak....

oklah....

tata....

24 comments:

  1. betul tu..bab cuci kipas tu mmg liat hahaha
    thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part paling liat nak wat kan...tapi bila da cuci tu suka pulak kan kipas laju semacam ja...hahha

      Delete
  2. kdg benda kecik je yg kita terlupa boleh consume kpd ssuatu yg besar.. moh le tukar gaya kita ye.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. Perkara no 2 tu memang selalunya malas nak buat.. hehehe...
    No 5 tu memang amalan..
    Sha memang guna cerek dapur..
    Kat umah water heater ngn cerek eletrik dilarang.. hehehe...
    Demi menjimatkan eletrik..
    No 8 tuh memang menjadi amalan..
    Biasanya akan gosok selaki jalan every sunday semua baju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus sha...kami ni mmg jarang sgt iron baju...setahun boleh kira la brpa kali iron baju...so part no 8 tu mmg tak applicable utk kami...hahahaha

      Delete
  4. btl la...dl pkai cerek ja bil xda la byk sgt...bl pkai water apatah nk eja tu trus nek dkt 10 hengget

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la...xtau nama dia...hahahah...tpi hat tu mmg mkan karan kuat...dah la dengan deep freezer lagi kt umah ni 24 jam...kira senang kata 2 peti ais la duk ada....
      Mmg consume byk tenaga....
      Kena la pndai2 berjimat

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Perkongsian bermanfaat. Memang kita selalu ambil mudah pasal semua nie tapi itulah jalan terbaik nak jimat elektrik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..menda simple kadang2 kita tak sesar yg consume byk tenaga eletrik kt dalam rumah

      Delete
  6. bab masak air banyak-banyak kali tu baru terfikir... huhuhuhuu... betul juga kan... errmmm... thanks 4 sharing this... :)

    yang lain-lain dah biasa buat.. insyaAllah teruskan amal... yang penting dapat jimat.. hehehehee..


    Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Kan tu la kan....
      Sebenarnya bila kita msk air 1st time mmg lama...tp bila kata 2nd round lepas ja 2nd round tu..perasan tak...cepat ja msak...1 sbb coil dia da dalam keadaan panas dah...so tak payah la lama sgt nk msak air kan...

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. nampak tak ada kesan langsung kan bila kita tak tutup dan cabut plug, rupanya ada..hemm. yang sikit tulah penyumbang jadi banyak..banyak le kena bayo tiap bulan. Tima kasih.

    mai singgah blog pcl www.nazlee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa tu la...kat bil saya beza kt RM30...bygkan klau setahun tak ka rm360...perghhhh byk tu.....kannnnn

      Ok btw thnx sbb BW sini...

      Nnt kami terjah pulak kt blog awk😊

      Delete
  8. Assalam alia,
    ooohoooiiii
    memang mahai la bil letrik uols
    umah iols sebulan dam rm 30-40 jaaaaa he3
    ater iols xdop aircond :)

    ReplyDelete
  9. part nak masak air pakai gas tu selalu sgt lupa.. huhu..x dan nak tunggu.. kadang bunyi kadang tak bunyi.. tp bil letrik tak banyak sangat, sebulan around 30-50 je.. bil air free.. save kat situ.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah bestnya bil letrik 30-50...kitaorg ni jenuh...tp sbb ekon..ngn freeser...deep freeser lg.....

      Delete
  10. Sy kena istiqomah buat yg no. 1 tu..punya la pemalas nk ttp suis n unplugged..

    ReplyDelete
  11. http://madey09.blogspot.my/
    done follow first ya

    ReplyDelete
  12. Mahalnye letrik saje dh rm160, kami kat rumah ni bulan2x rm100 leh bayar utk bil api,air&astro.... Xde aircond guna air cooler je,huhuu....;-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png