Agoda


Monday, June 29, 2015

Apa itu Norovirus

Last week 3 hari Adriana kena admitted kt Gleneagles...ya Gleneagles...walaupun jauh skit kat pulau sana...walhal belah sni ada ja KPJ n Bagan Specialist...tapi ntah la..based on experience aku yang lepas2....1 mlm Adriana admitted kena charge RM1.3k...a trully wow kan....pastu tonsils aku kena operate hari tu pun RM8K++ mmg sgt la cekik darahnya...

Memang sejak2 tu..lepas aku da resigned...start dari tahun lepas yang Adriana demam2 xnak kebah tu terus kitaorang decide nak bawak dia ke Gleneagles...tanya dekat Awish..our agent..n my husbnd pny relatives jugak..he said better Gleneagles dr Lam Wah Ee...LWE agk crowded since rate dia mmg agk murah(kata orang...sebenarnya rate bilik dia sama ja ngan Gleneagles)..
Dr Chia yg consult n check Adriana tu pun aku puas hati bila dia check compared to KPJ pnya peds specialist dia..anak aku meraung2 terus taknak pegang...hehhhh..boleh gituuuu...oh ya anak aku ni mmg phobia dgn doctors n nurses tpi dia tak sedaq kot makngah dia tu pun doctor:p lulz kan..tu belum bab nak bagi makan ubat..kekdahnya kena kepit kaki tangan idung bagai nak bagi makan ubat(sebijik mcm kami adik beradik masa kecik2...aku mmg allergic ngn ubat2 ayaq ni tapi kalau ubat biji ok ja..telan ngm ayaq mcm takdak masalah..bajet mcm pro telan2 gitu)

Oh ya cakap pasal Adriana....hari tu dia kena admitted sebab vomit n diarrhea...smpai dua hari..makan taknak..mnum ja...minum muntah...pastu cirit..kesian oiii...dr 12kg...tinggai 10kg...kalau mak dia yang macam tu xpa la..selimmm la skit...ni dak duk gedempol mcm tu gak la....


Masa admitted tu aku kena collect stool dia skit utk hntar pegi lab...dalam otak aku...adoii jangan la rotavirus nakkkk....
Sekali esok masa ward round Dr Chia cakap stool anak awak ada Norovirus...pastu terangkan..bla bla bla...

Lepas Dr Chia keluar...terusss zassss gugellll apa Norovirus tu.....


Nasib la stil active walaupun asyik muntah dengan cirit...

Ok lah...
Jom baca apa itu NoroVirus?

Norovirus adalah virus RNA kecil yang berisi dan dikelilingi oleh lapisan protein. Dengan pengurutan RNA , para ilmuan telah menemukan beberapa norovirus. Awalnya strain diberi nama berdasarkan kota di mana mereka pertama kali diidentifikasi. Sekarang telah diketahui bahwa setidaknya ada 25 strain berbeda dari norovirus yang dapat mempengaruhi manusia.
Norovirus merupakan virus kecil yang sangat menular.3 norovirusses juga disebut Norwalk-like virus dan Calicivirus. Norovirusses menyebabkan gastroenteritis, infeksi makanan, keracunan makanan, dan gastroenteritis nonbakterial akut. 5
Sebagian besar wabah norovirus terjadi ketika orang yang terinfeksi menyebarkan kepada orang lain, namun norovirus juga dapat disebarkan dengan cara mengkonsumsi makanan yang terkontaminasi biasanya melalui air. Air terkontaminasi dengan cara air terkena tinja dapat melalui banjir atau system pembuangan limbah yang tidak bagus. Norovirus merupakan penyebab paling umum dari Gastroenteritis di Amerika Serikat.

Gejala Norovirus
Anda menderita gejala mual, muntah, diare atau kram dan nyeri perut? Bersamaan dengan itu disertai dengan badan meriang, sakit kepala, nyeri otot, dan rasa kelelahan di seluruh badan? Hati-hati, cepat periksakan diri ke dokter, jangan-jangan Anda terkena flu lambung. Apa itu? Flu lambung atau stomach flu disebabkan oleh virus Norovirus yang aktif di suhu udara dingin. Pertama kali dilaporkan mewabah tahun 1968 di Norwalk, Ohio, untuk itulah virusnya dinamakan Norovirus.

Flu lambung memang disertai gejala hebat, namun jangan kuatir, hal itu akan mereda dengan sendirinya dalam dua hari. Bagaimanapun gejala tersebut bisa menjadi ancaman serius bagi balita, orang jompo dan orang dengan daya tahan tubuh rendah. Sampai sekarang belum ditemukan penangkal bagi flu lambung, beberapa pengobatan lebih ditekankan untuk menghentikan diare, mual demam dan meriang yang menyertai gejalanya.

Untuk mencegahnya, selalu menjaga kebersihan tangan dan kaki, membiasakan diri mencuci peralatan makan dan minum dengan sabun, dan miliki gaya hidup sehat.



Info courtesy from
http://www.mudaandrian.com/2013/01/norovirus.html?m=1

So kawan2...be extra careful tau...nak2 bulan posa ni...macam2 penyakit boleh duk kena kt kita...
Aku ngan husbanf aku pun brjangkit tau Norovirus ni ngan Adriana..tpi nasib la kitaorang cepat recover balik....

Oklah...
Nak p tgk bahan-bahan kat dapoq....
Satg nak berbuka dah....
Ok bai...

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png