Agoda


Wednesday, April 8, 2015

Resipi : Retak Seribu Goreng Pedas


Ni la dia retak seribu goreng pedas yang less then 10 minutes nak msak dia...
Aku tak sure korang panggil ni apa..tapi kat tempat aku mmg panggil retak seribu.maybe sebab tgk kat shell dia tu mcm retak2 kan...

Ok lah....
Jom kita usha bahan2 dia...

Bahan-bahan:
*siput retak seribu(kalau nak ganti ngan kepah ka lala pun boleh jugak)
*garlics yang siap dipotong
*ibu sambal(sebelum ni da bagi resipi dah)
*sos thai
*kicap ikan
*daun selasih or thai basils omputih panggil... (nak ganti ngan daun limau purut pun boleh..tapi effect n bau dia lain la skit kan)
*minyak (sikit ja...utk menumis ja) tapi kalau guna minyak kelapa...perghhh dia punya wangi n sedap tu lain macam weh
*gula
*garam

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis garlics hingga naik bau.
2. Masukkan ibu sambal dan sos thai, masukkan siput retak seribu.
3. Then masukkan sos ikan, biarkan seketika. Jangan tambah air ya. At first memang akan nampak takda kuah. Tapi nanti air dari siput tu akan keluar.
4. Then seasoned to taste.

Dah siap weh...
Modai tak sampai rm9 kot...
Makan kt kedai siap la mendapat..
Ni hrga beli siput ni sekilo baru rm8 ja..
Makan puas hati...
Tu la best nya homecook ni..
Makan puas...
Muka ada sunyum lah

posted from Bloggeroid

1 comment:

  1. terima kasih atas perkongsian resipi nie...insyALLAH bleh la rietta cuba esok...

    PS : Salam perkenalan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png