Agoda


Wednesday, April 15, 2015

Resipi: kimchi mudah


3 balang kimchi ni sekali buat haaa
Puasss hati...

Sejak dua menjak suka sangat nk wat lacto fermentation food ni...n kimchi is one of them....

Oklah...
Nak tau cara2 nak wat dia dan bahan-bahan dia?
Meh usha meh

Bahan-bahan

Untuk sayur:
Kubis cina
Carrot
Lobak putih/radish
Daun bawang
Garam

Untuk paste 1:
Tepung pulut 1cup
Gula 3 sudu(ni utk feed bacteria korang utk wat keja dengan efektif ya)

Untuk paste 2:
Sos ikan 1 cup(ada yang guna budu tapi sbb mama aku ajaq aku guna sos ikan maja gunskan sos ikan)
Bawang putih 2 labu
Halia panjang jari telujuk korang
Bawang besaq(aku guna yg betl besaq terus..so aku guna 1 labu yg besaq tu ja)
Serbuk cabai/cili

Cara- cara

Untuk sayur:
Kubis cina tu aku potong-potong macam dalam gambar ni...cuci betul2 dulu before potong gini



Then toskan dia smpai air betul2 kering...
Baru masukkan dalam bekas macam ni dan tabur garam bagi sekata.then wat layer by layer macam tu...kubis garam..kubis garam..gutuuu...pastu kau tindihkan kubis yang digaramkan tadi tu dengan penutup and menda berat(aku guna lesung batu jaaa)
Ni orang panggil process osmosis...nak remove water dalam kubis cina tu..sebab tu la kena letak menda berat skit baru cepat..aku wat dalam 4 jam macam tu..
Lepas 4 jam bilas 3 kali dengan air biasa..nak bagi hilang rasa masin tu..kalau terlalu masin boleh bilas byk2 kali lagi...
Ok...pastu kubis tu korang toskan la..sampai la air semua da keluaq...xmau la ayaq banyak2 kan...
Boleh wat reja lain dulu sambil nak tunggu kubis tu kering sikit...
Oh ya potong carrot ngn radish tu macam bentuk mancis gituuuu....sama gak ngan daun bawang...potong panjang...cuci dan toskan 3 menda alah ni...

Untuk paste 1:
Larutkan 1 cawan tepung pulut dengan air dan masakkan...guna api slow ja sampai la pekat...dan kacau jangan tak kacau ...dekat last2 tu masukkan gula naaa...tunggu la sejuk...ok?




Untuk paste 2:
Blend semua mak nenek bahan-bahan kat atas tadi tu...
Tunggu paste 1 tu sejuk dan combine kan sekali...

Semua da siap..dah boleh combine sekali paste yang ada dengan sayur-sayur tadi



Da siap dah..
Fermented la utk 1 hari mcm tu...
Pastu pindah la masuk jar baru segak bergaya skit kimchi ku...haha



Dan malam ni aku da belasah dah kimchi dengan nasik panas n sambai udang...
Perghhhh sangattttt....

Ok lah..
Tu jaaa cara2 nak wat kimchi....

Tapi klau hampa malas nak wat..meh la beli ngn hakak niiii....
1/2 kg RM12 saja...
Dijamin halal dam toyibban gituuu


Hat ni da ready nk jmpa buyer dia da esok....

Klau selain dari penang..boleh ja poskan..tambah rm9 jer....

Ok lah...babai...
Gtg na

posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. CAMNER RASA DIA???? SEDAP KE???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sheda rasa dia masam2 pedas gitu.....
      sedappppp...
      makan dengan sup ka bihun goreng ka...nasi panas ka..mmg umphhh sgt2....

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Mmg simple! Tpi tu la, still kna ad kerajinn nk buat..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png