Agoda


Tuesday, April 7, 2015

Resipi: Cheese butter prawn


Tengok gmbar ni pun da telan ailio wehhh....

Hampa tengok gmbaq ni drooling dak???

Oklah..jom kita tengok bahan2 dan cara wat

Bahan:

Untuk udang goreng
*udang besar
*kunyit
*garam
*minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan kat atas ni untuk menggoreng udang ya

Untuk kuah:
*minyak sedikit
*butter 2 sudu
*garlics yang dicincang
*daun kari
*susu sejat/fresh milk pun boleh
*cheese keping /cheese parut(tak kesah sangat jenis cheese..asal bukan cream cheese)
*garam sikit
*gula skit

Cara-cara:
1. Goreng udang seperti biasa, angkat dan toskan.
2. Untuk kuah, masukkan sedikit minyak dan butter(guna api slow sbb bila letak butter, cepat hangit).
3. Tumiskan daun kari dan garlics cincang, masukkan susu sejat/ fresh milk.
4. Masukkan sedikit garam dan gula, seasoned to taste.
5. Lastly masukkan cheese, kalau kuah terlalu pekat n korang nk kuah banyak, masukkan air skit biar jap.
6. Tutup api....curah kuah atas udang goreng tadi.

*makan ngan nasik perghhhh Ya Ampun....jadi la 2 genggam atau 3 genggam...abih diet noks!

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png