Agoda


Tuesday, March 31, 2015

Best ke WAHM?

Jawab aku......


BEST!!!!!!




Kenapa best???

Next time aku cita panjang lebaq okey....

Ni alu ngantuk sudaaaa...

Okey babai

posted from Bloggeroid

Sunday, March 29, 2015

Resipi : Ibu Sambal

Perghhhh...
Ibu sambal tu apa???
Ibu sambal tu kira nya macam sambal based la...

Kegunaan ibu sambal ni utk memudahkan ibu2...terutama ibu2 yang bkerja...yg tak bkerja pun boleh gak wat ni...senang...tak payah dah nk masak lama2 kat dapoq tu bila ada ibu sambal...
Dengan ibu sambal ni..korang boleh wat asam podeh...wat sambal ikan/ayam/daging..ayam masak merah...ikan sweet sour dll....

Bahan-bahan:
Cili kering 2 genggam(potong&rebus 2 kali..untuk hilangkan hitam air cili kering)
Bawang besar 3 labu
Bawang kecil 6 labu
Bawang rose 5 labu
Bawang putih 1 labu
Asam keping 2 keping
*bahan2 di atas blend ya
Minyak untuk menumis bahan2
Gula merah/ gula putih
Garam


Cara:
1. Selepas blend bahan2 yang disebutkan dekat atas...tumis dengan minyak yang agak banyak...
2. Tujuan guna minyak yang agak banyak utk preserve ibu sambal ni supaya tak cepat rosak.
3. Masukkan asam keping dan tambahkan air...
4. Masak hingga sambal pecah minyak dan pekat.
5. Masukkan gula merah, garam dan cukup rasa.(oh saya suka rasa sambal saya manis..so lebihkan skit gula merah)
6. Masak hingga pekat dan rasa sikit..kalau dah kena taste korang dah boleh tutup api dah.
7. Siap untuk makan terus atau untuk disimpan di dalam peti ais bahagian bawah(kena sejukkan dulu sebelum masukkan dalam bekas dan tutup)

So senang kan...nak makan direct terus boleh...nak guna untuk masak menda lain pun boleh...nk makan direct ni..just masak nasi lemak..goreng ikan bilis dan kacang...rebus teloq...
Dah meleleh....


Tengol gmbaq ni tengah2 malam pun boleh wat meleleh dah...
Ni tips utk orang2 yang tak suka duk kat dapoq lama2...boleh masak ibu sambal byk mcm ni sekaligus...jimat masa..jimat tenaga..dan yg penting..jimat gas dan duit...xpyah nk mkn kt luaq lagi cakap xdan nak masak kan...

Ok ibu2 sekali..harap2 tips ni dapat la tolong hampa semua

posted from Bloggeroid

Thursday, March 26, 2015

Celcom oh Celcom

kekadang aku rasa nak carut sangat dengan Celcom ni... sebab apa tau dak... sebab aku sign up pakej yang 3g pny tenet kan... tapi aku jarang sekali kot guna aku pny mobile data kecuali bila aku keluaq dari rumah... duk rumah tentu2 la layan Streamyx kan... memang tak ON kot mobile data tu.... tup2 bila aku keluaq ON mobile data..da reach 80% usage.... WOIIIII CELCOM WOIIII...CELAH MANA YANG AKU DAH GUNA SAMPAI 80% NI... MEMANG VAVI SUNGGUH LA CELCOM NI... DULU MASA RUMAH TAK PKAI STREAMYX TAKYAH CAKAP LA... LAGI SUKA2 HATI BAPAK DIA JA NI MEMANG BUAT AKU NAK TUKAQ KE LINE LAIN NI.... i was thinking of choosing UMobile..bnyak review cakap bagus... murah pun murah tak gatai2 mcm CELCOM mangkuk ni suka2 ja celah mana ntah aku guna data sangat... on Utube jarang sekali... setakat Ig ngn Fb takkan la luak sgt kot... tu pun keluaq...bila duk relax2 kat kedai makan ja baru ON data... CELCOM ni dah mcm AHLONG ni..mau cari gadoh ja yaaaa... KAU TUNGGU YA CELCOM!!

Pre Wash Cloth Diaper

Semua cloth diaper baru (apapun jenis dan materialnya) perlu dilakukan prewash sebelum digunakan (dipakaikan) pada bayi anda. Tujuan prewash? 1. Tujuan pembersihan: untuk membersihkan CD daripada sisa2 pembuatan fabrik dan juga ketika proses pengilangan CD itu. CD dibuat daripada material baru, jadi rasionalnya mmg perlu dibasuh dahulu sblm digunakan. 2. Tujuan penyerapan: bagi membolehkan CD anda menyerap dengan lebih baik. Semakin kerap CD dibasuh, semakin bagus kadar serapannya. 3. Supaya mendapat bentuk dan saiz sebenar CD itu (to fit-snugly on baby). Utk itu CD perlu dibasuh dan dikeringkan beberapa kali (bagi sesetengah material, mgkin ada material yg mengecut (shrink) atau mengembang?). Biasanya pihak pengeluar telah mengambil kira hal ini semasa proses pembuatan CD :) Berapa kali prewash? Utk CD biasa (kebanyakan CD di pasaran) perlu diprewash 2 hingga 3 kali. Bagi saya, minimum adalah 3 kali prewash. Bagi CD/ insert bamboo/ insert hemp perlu diprewash 6-8 kali utk mendapatkan kadar serapan yg optimum. Begitu juga dgn material organic cotton (seperti soaker grobaby/ grovia) minimum 6 kali prewash. Bagaimana yg dikatakan prewash? Basuh, jemur (hingga kering) dan basuh semula. Ulang sebanyak 3x (atau sehingga serapan ok). Caranya? Utk prewash boleh basuh tangan (hand wash) atau pakai mesin basuh. Utk basuhan pertama boleh gunakan sedikit sabun (sabun yg tiada campuran softener) dan utk basuhan kedua dan ketiga boleh basuh tanpa sabun. Utk prewash kali pertama boleh juga gunakan air panas (suam). Cadangan prewash? Cara saya: Utk CD baru saya just celup2 air atau lalukan bwh air paip. Then, perah dgn lembut dan jemur. Boleh juga spin dgn mesin basuh sebelum jemur (mesti letak dlm laundy net). TIPS: Boleh tumpang spin dgn CD lain yg dibasuh, ketika spin yg terakhir.. huhuhu.. Adakah semua bahagian CD (insert/ soaker/ shell/ cover/ pocket pant) perlu diprewash? Ya, terutamanya insert/ soaker perlu diprewash utk meningkatkan kadar serapan. Sebaik-baiknya prewash insert/ soaker mengikut jenis material atau mengikut aturan/ cadangan pihak pengeluar. Shell/ cover CD (utk jenis AI2) boleh diprewash 2 kali sahaja. Pocket pant dicadangkan 3 kali prewash (supaya inner dpt menyerap basahan dgn baik).

Tuesday, March 24, 2015

Hasil tangkapan Big Bad Wolf Penang Part I

Aku ni jarang2 jugak la beli buku cita ni..novel ka amenda ka...
Dulu2 plak klau novel Ahadiat Akashah mmg la aku agk gilos skit...tapi beli yg betul2 minat la..macam Lagenda Budak Setan..pastu Pilot Cafe...untuk 3 Hari..bla bla bla...
Pastu kalau novel English..mmg dari sekolah suka gila Sweet Valley High School tu...tak tau la..lani ada lagi ka dak ka...ada 2 org twins tu..sorg nama Elizabeth sorg lagi Jessica kalau xsilap aku...novel bapak gila pnya tebai nak2 yang Elizabeth Secret Diary kalau xsilap..aku boleh abih kan dalam masa 1 atau 2 hari...

Ingat dulu masa kt Saina...selalunya..aku akan baca novel ni hari Khamis...pantang cikgu masuk kelas lewat..bukak novel..pastu sambung ke prep...pastu kalau ada makan beradap plak..aku curi2 baca masa time makan tu...pastu lepas bacaan Yassin terus laju2 balik dorm nak sambung baca...kalau dah light off tu gila sanggup bersengkang mata baca dalam gelap...smpai la tertdoq...kalau tak abih..esok Jumaat cuti...sambung membaca....perghhh gilo....

Dah nak masuk form 5 start la baca novel yg English nya bahasa agak enchanting skit...dah start terjebak pulak ngan Judith McNaught...dari US punya bahasa yg agak light...alih ke UK pnya bahasa yg agak sarat...amik masa la jugak utk aku abihkan satu buah novel...novel 1st Judith yg aku baca...Once &Always...perghhh ingat lagi...amik masa 4 days jugak utk aku merangkak2 nak paham ayat enchanting dia tu...

Tengok...dah melalut aku pokpek ke menda lain..
Pendek kata...aku mmg suka baca novel..dulu2 la..lani..asal bukak novel ja aku leh tdoq....zzzzz terus...
Ni azam baru...nk start reading balik...

Jom usha hasil rembatan kt BBW Penang petang tdi...



Ada lagi 2 aku tak masukkan dalam gmbaq ni



Meroyan pulak aku tengok buku cookies cute macam ni...RM12 plak tu..harus jakun sebentar



Aku mmg suka tengok rancangan cooking Chef Rachel Khoo ni dalam Little French Kitchen kt channel 728...suka tengok life dia kt France sana...



Tengok gambaq pun da menarik..maybe beli buku ni sbb gmbaq kot..
Next in d list nak cari Chef Michael Chef At Home, Jamie Oliver, Nigella ngan Rachel Ray pulak....



Lama dah tak layan Chicken Soup for The Soul-stay at home mom ni...sesuaiiii ngan ai noks



Ni pun beli sbb geram.kekdahnya kot



Omeynya...omeyyy



Ni pulak recipe dalam buku hello kitty tu..hee..simple lak tuhhh



Ni pulak buku pasal book scrapping...comel jek...tapi ni...macam angah ja yg lebih ke arah tu....

Tu ja..sekian...
Menyusul lagi part II...
tu utk bahan bacaan Adriana pulak..

posted from Bloggeroid

Sunday, March 15, 2015

Adriana at play ground




























Cepatnya awk membesar Adriana...
Semua nak buat sendiri...nak makan sendiri...nak mandi sendiri...nak berus gigi sendiri...lepas ni boleh tolong mama basuh baju..sidai baju n lipat kain pulak ya...

Barulah sedaq diri ni dah tua....anak da makin membesar...my baby is not a "baby" anymore....dah masuk 2 years dah...dah macam2 pe'el dah sekarang ni....geram mama ngan kamu tau...

Apapun...mama n papa love u Adriana Arissa...

posted from Bloggeroid

Wednesday, March 11, 2015

Scandinavian Home Style

aku ni tengah cari idea nak make over skit hall apa la... paling aku minat lani...SCANDINAVIAN style....dinding putih..polos...banyak main ngan color kat sofa..rugs n etc.. jom layan gambaq dulu lah... aku save kan blog... senang nnt nak wat reference
ok puas hati sangat2 tengok home decor diorg.... SUKA-SUKA-SUKA SANGATTTT

Kebaikkan Cloth Diapering

Salam korang.... sebenarnya...dah lama nak share psal cloth diapering ni tapi asyik tak ter-share ja kan..dari start preggy Adriana lagi mmg dah nioat nak CD kan dia...ni pun sebab ter-isnpired dengan my make up gurum, Yana...memang dari dia la i tau skit2 psal CD ni...pastu dia yang suggest aku pkai QQ brand for start..which for me...aku sgt2 lah satisfy dengan QQ brand pnya CD ni... keterujaan aku nak CD ni memang dari preggy dah start... masa preggy 5M kalau tak silap..setiap bulan da start beli 5 pcs CD from QQ brand... dah plak..QQ brand ni selalu wat sales BUY 5 FREE 1..gila kau tak grab!so buy the time perut aku dah ranum aku dah ada nearly 20pcs CDs dah.... ok lah... aku kat sini nak share psal goodness of cloth diapering....
satu lagi aku nak add on.. bila pakai CD ni anak korang akan cepat dapat bezakan kering and basah... so diorg ni macam tau bila dah pee2 byk ke..poo poo ka apa ka tak macam bila pakai DD..payah skit diorang nak bezakan...
aku ni memang gila skit cute prints
bukan gambar aku tau ni... kepuasan tau bila nampak fluffy CD korang tersusun mcm ni...by the time Adriana dah msuk 6M adriana dah ada almost 35pcs CDs..ni semua sebab mama dia teruja gila...tapi aku jenis tak beli yang mahal2...beli pun QQ brand ja..sebab tujuan asal aku pun nak berjimat cermat kan...heee...tapi half of it dah letgo dah sebab since aku dah WAHM ni senang skit nak laundary compared masa reja dulu.... sp tak rugi pun kalau korang beli CD ni...xsuka prints tu,,kau boleh letgo kat group kt FB...so takda la perkataan waste tu kan... ok lah... len kali aku cerita pulak psal Pre washed dan sebagainya...

Tuesday, March 10, 2015

jom tolong kawan2

rasanya abg Raja Shamri ni memang dah cukup2 famous di kalangan kita sebagai Unsung Hero... walaupun diri Abg Raja ni tak sempurna macam kita...tapi MashaAllah..Allah kurniakan hatinya yang cukup murni...malah lebih murni dari kita... dari Day1 Kelantan dilanda musibah..hingga sekarang dia tak jemu2 dengan aktiviti sukarelawan dia...semoga Allah dapat membalas jasa Abg Raja kawan2... jom kita tolong seperti mana yang Abg Raja maklumkan... kesian kat family ni hari ni hari mereka...mana tau esok hari kita pulak ka?
semoga usaha kita yang sedikit ni mendapat ganjaran utk kita di hari kita "sesak" atau di "SANA" nnt....

Monday, March 9, 2015

Bento

Sorry...
Dah lama tak memunculkan diri ni kat blog...been MIA....huahua

Saja bz ngan rutin harian sebagai seorang mama...seorang cleaner..seorang bibik..dan seorang WAHM jugak...macam org2 ckp la...tak keja kan...boleh goyang kaki kat rumah...yeayyyy...clap ur hands...

malas nak layan....

Ok la..lately ni selalu sgt tengok gambaq2 mak2 duk wat bento kt fb la..kt blog la..best kan...seronoknya wat bento kt anak2...seronok tahu?seronok....dah mak2 sangat aku ni...naluri keibuan teserlah sangat...
tangan kat bahu...mata ke atas...

Nak wat kat anak aku bento2 cute mute ni...anak pun kecik lagi..lagi pun dia kan kat umah ja...wat kat papa dia...kang malu plak org tua tu....ngihahah...



Hoihhhh comel tahu comel!!!



tuan gambar...sory i amik gmbar ni wat contoh..so cute ....ihsan google n tuan punya gambaq



Wat mcm ni kat papa Adriana pun mcm ok jugak kan....
Hehehe...

Cutenya lahhh...
Semoga panjang umor boleh prepare bento utk Adriana dan adik2 nya
ehhh adik2nya????dah2 aku blom preggy lagi..relax dulu lahhh...
Nanti kalau preggy aku kasik tau ok..
Bajet mcm che ta sangat nak masuk Pureen Chak Chak Chak

Okey babai korang

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png