Sunday, November 30, 2014

Fuel price starting 1st Dec 2014

2013_Toyota_Vios_fuel_test 011
The government has announced that from tomorrow (December 1), the price of RON 95 petrol will drop four sen to RM2.26 a litre, the price of RON 97 petrol will drop nine sen to RM2.46 a litre, while the price of diesel will rise three sen to RM2.23 a litre. Euro 5 diesel which is currently available in Johor has gone up by three sen as well, now retailing at RM2.33 per litre.
The price changes follow the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism (KPDNKK) ministry’s announcement about two weeks ago that subsidies for RON 95 petrol and diesel would be no more from December 1, and that their prices would, like RON 97 petrol, be derived based on a managed float system.
Globally, the price of crude oil – which now directly affects RON 95 petrol and diesel prices in Malaysia – is currently at its lowest point since August 2010, hovering around US$70 (RM237) a barrel. If this keeps up, we could see more price drops in the months to come.

CREDIT TO PAUL TAN PAGE


Read more: http://paultan.org/2014/11/30/ron-95-rm2-26-ron-97-rm2-46-diesel-rm2-23/#ixzz3KbhS1kkx


Saturday, November 29, 2014

Urban garden katanya

Ni semua pokok2 aku kat balcony....







Ada rose, ada pine, rosemary, cilantro,thai basils... anak pokok chilies..
Yang terbaru..aku da pindahkan balik pokok2 cili aku yang kat luaq rumah...dat side macam tak direct sunlight sangat..
So bila aku pos ke fb group ni...yang kebun dalam bandar ni...diorg ckp pkok cabai aku terbantut sbb kurenggg direct sunlight....

So dengan pantas...3 pokok cili aku sumbat dah kt balcony...makin penuh balcony aku...cuma nya...balcony aku tu...kalau panaih...panaih sgt...org utara kata panaih lit lit....

Kalau ujan lebat mmg kuyup la sebab direct depan apartment aku ni level aku kira xdak apa2 halangan...flat yg kt depan tu smp tgkt 4 jer...umah aku tgkat 6..so angin tu kalau mai mmg syiok la....

Pokok hydrangeas aku pun...aku da pindah mai kat balcony...harap2 positive la skit...berbunga la wahai cik hyrangeas intan payung ku....

Tapi aku rasa roses paling senang nak handle la sebab tahan lasak....tahan matahari...tak lembik n lemah gemalai yoo..

Impian tu...nanti nak letak rumput carpet kt balcony ala2 umah kok ping...heee...Amir pun tgh survey kata nya rumput carpet yg murah n berkualiti...tp tak tau la kontraktor sorg ni nak bgi quotation yang dia sendiri bayaq tu bilakan...ahaks....

Nanti...nak bubuh mcm bidai badi teduh skit...pastu letak kerusi n meja kecik...habuan nak lepak minum teh petang2 sambil layan novel ka apa ka....pastu buh pebbles skit2 kat bawah tu bagi rancak....


Fuhyooooo

Dan2 aku mmg da berangan gila nak beli rack besi yang kt ikea tu....ehhh bila ikea penang bukak ni???



My kind of fav ....sebab rumput tuh...ohhh jangan lupa ai kan suka kaler2 ijau ni...


Ranggi ja..tp maybe aku prefer kerusi yg biasa tu kot..or yg bulat tu jer...boleh sumbat bawah meja after that..



Ni pun mcm best...cuma beza nya..yg kat bawah kayu tu ganti ngn rumput carpet jer....

Oh encik somi....sila lah realisasikan impian wife mu ini

And to my lovely and fav flower....
My lovely hydrangeas...please be nice to mama....tolonglah berbunga ya sayang...mama harap sgt awk berbunga ya syg....
Mcam ckp ngn anak2 ja kan...hihi...
Ngan pokok2 ni kita kena penyayang2...cakap2 ngan diorang sama...jaga diorg macam jaga pets jugak..sebab diorg pun makhluk Allah n in fact depa ni akan berzikir sepanjang masa...so sedikit sebanyak bila kita tanam n jaga depa..pahala2 tu p kat kita jugak ye tak???

Plus..bagi aku...bercucuk tanam/planting/ gardening ni one of the way to release stress...tak guna banyak cost pun n kadang2 korang boleh guna..cth untuk masak ka apa ka...sbb tu aku suka tanam herbs jugak

Wednesday, November 26, 2014

Mood

Sorry

Mood blogging aku serius sgt ke laut weh...
Macam2 dalam otak aku ni....
Berselirat wayar otak aku ni kot....

Xpa...only Allah knows whats next....
Tapi In Sha Allah i can handle it....

Jamu mata dulu la yer....















Da besaq da ank dara aku ni kan....

Adriana,
Nak adik x???tetttt

Testing

Testing
1
2
3

Thursday, November 13, 2014

Resipi ikan nyior-nyior masak asam

sebenarnya... resipi ni resipi from mama...kalau rasa sekali-sekala nak tekak kampong bolehlah masak ni.... simple tapi sedap.... Bahan-bahan: 1. Ikan nyior-nyior(aku tak sure org selatan panggil ikan apa...) or ikan ketul/ ikan kembong 2. Bawang besar-2 / 3 biji...potong nipis2...kalau suka banyak letak banyak 3. bawang putih -ikut korang suka banyak or sikit 4. Cili* aku tak letak sebab ni nak bagi Adriana makan since pishhh is her fav dish.... 5. Asam Jawa-wajib...sebab nama pun masak asam kan...aku guna yang Adabi tu jer.... 6. garam 7. cukup rasa 8. gula perang/ gula Cara-cara: 1. Gorengkan ikan macam biasa(letak kunyit garam bagai). 2. put aside ikan yng da digoreng tadi...keluarkan minyak yang balance goring ikan tadi....agak patut padan utk menumis. 3. tumis bawang besar dan bawang putih(bukan semua ya..sikit jer utk menumis) 4. Masukkan paste asam jawa Adabi...masukkan air....kacau bagi paste tu fully diluted. 5. Masukkan garam, cukup rasa dan gula perang.(korang rasa...dah rasa masam2 manis tu kira ok la tu) 6. Then masukkan balance bawang besar, bawang putih dan *cili. 7. Masukkan ikan yang da digoreng tadi...dan biarkan kuah tu pekat sikit.... 8. Then tutup api...dah sudahhh dahhhh.... Senang kan...see told ya... oklah.... apapun...aku tengah kesengalan ni..sebab Note 2 aku da arwah rasanya.... sedih pulak..sebab dalam phone tu ada mcm2 video n gmbq Adriana dri dia beranak dulu...almaklumlah Amir bagi aku sebab lahirkan anak dia. heeee...... boleh pulak kan nak rosak celah2 ni..... dugaan betul

Sunday, November 9, 2014

grilled set yang nyummmehhh


ok this grilled set tersangat lah healthy....
accept the rice potion mcm byk skit...tapi xper...i shared this with mek kenit yg makan banyak tu....
dalam set ni ada salmon, chicken n prawns...n not to forget some grilled cabbage, carrot and taugeh....
most of the salmon eaten by Adriana...mama layan chicken je lah...anak i ni kan suka makan pishhhh...pishhhh je memanjang...but it's ok...it's good for her...high in Omega...
kalau dia reject fish lagi aku pening daaa....
chicken makan gitu2 jer...
prawn mmg A++ la kalau Adriana ni...dri dalam perut lagi papa da jamu macam2...

so harga set ni RM18.90
last time aku suka order yg salmon set tu...RM16.90...tpi rasa macam rugi plak sebab yang ni kan ada macam2...
tapi yang salmon tu potongan dia of coz la besaq lagi kan....but this set varieties la kan....

kat mana ya ni????



ni kedai nya....kat food avenue kat Aeon Jusco Bukit Mertajam tu....
dijamin korang akan suka and jatuh cinta...



jangan tak caya...1 mulut suap dia...pastu baru suap mulut aku....nisbah is 1:1...takpa lah...janji anak mama mau makan n sehat ye dakkkk...

Saturday, November 8, 2014

resipi kerabu kacang botol / kelisa

memandangkan hari tu balik ke jitra....
terkagum sat tengok urban garden angah n mama kt belakang rumah...umah taman ...teres ja pun boleh maciam2 ada... mmg organic kata kau....
dan disebabkan kacang botol or kacang kelisa ni tengah galak berbuah....bunga pun byk....tak menang tangan nak kutip oiii....ada la aku kutip dekat 30 biji jgk kot....mama ngn angah sampai xlarat makan la cita nya ni....aku amik ja yg agak2 muda pun amik..lagi la crunchy...sedap sungguh wat ulam kan....

dan disebabkan xlarat da nk makan dia jadi ulam...maka harus buat kerabu

bahan-bahan:
-kacang botol / kacang kelisa
-bunga kantan(hiris halus)
-bawang besar(hiris halus)
-cili padi(potong)
-limau kasturi(aku xdak so aku guna cuka)
-garam
-aji
-ikan bilis goreng
-kerisik(2 sudu makan)

cara-cara:
1) potong kacang kelisa halus
2) masukkan kesemua bahan dan gaul
3)rasa apa menda yang tak cukup then tambah ikut lidah korang...

taraaaaa.....






DA SIAP....

Tuesday, November 4, 2014

orang lelaki tak boleh buat kerja rumah

haaa...
tajuk panjang nauuuu kannnn....
heee lantaklah...janji hampa semua paham apa aku nk gebang kat blog malam ni

selalukan ada yang kadang-kadang set mentaliti macam ni...
kalau lelaki yang ada mentaliti maciamm ni...dia ada lah kategori lelaki ego...memang saja2 bagi alasan takmau tolong mak..kakak...adik...n bini terutamanya....

lelaki macam ni...harus lah di-puihhhh kan laju2 dan pekat2....

tapi kan....
tak kata jugak...semua ni jadi bila dah asuhan dan didikan kat rumah ti sendiri dah setkan macam tu....
contohnya:
satu family tu...ada 5 org anak....anak perempuan 3 orang..anak lelaki 2 orang...yang anak lelaki semua kerja rumah macam sapu sampah...cuci pinggan...lap meja...cuci baju..jemoq baju...lipat kain...semua takyah buat...
tapi yang dikerah mak ayah cuma 3 orang anak pompuan ni....

hampa rasa la kan...salah sapa dalam hal ni???of coz la salah parents depa ni...yg anak pompuan hampa bedai suruh wat maciam2 kerja rumah...tapi hat anak laki hampa bagi relax ja goyang teloq...sampai kadang2 masyarakat Melayu amnya...kaum perempuan lebih tough berbanding kaum "jantan" katanya....phewww sangat kan..

sebab tu kita as parents ni...kalau nak bahagikan tugas...bahagikan tugas betul2...hari ni si A kemas meja...si B hidang lauk...si C lap meja...si D basuh pinggan...si E sapu sampah....without considering about their gender....fullstop....

kalau kau rasa nak tengok anak laki kau jadi org yg tak berguna...dan hanya tahu mengoyangkan teloq sahaja sepanjang hidupnya..silakan bagi keistimewaan kepada dia...biarkan dia besar kepala dan berasa...helloooo...kerja rumah...is woman things ok!

so to men out there....
please....do help ur wife doing the house chores....tak boleh basuh pinggan sebab allergic sgt dengan sabun tu ker..at least tolonglah wife korang tu jaga anak ka...mandikan anak ka...sidai kain ker apa ka....tak kesian ker kat wife tu sorg2 terkontang-kanting buat kerja2 rumah sorg2...yg mana bekerja lagi....yg WAHM tu lgi la besaq cabaran dia...mana rumah lagi nk kena kemas...anak nak kena tengok..kerja/business nk kena handle...masak..kemas rumah lagi....tdoq pun time2 cenggini la haaa...kul 2 3 pgi baru nak tdoq...

kepada wanita2 semua...stay strong...
kepada lelaki2 di luar sana..please be gentleman...tolonglah bini2 korang tu yer...kesian kat depa tau....

and to my husband....
thanks sebab selalu tolong kemaskan rumah bila Adriana wat sepah and tak makan saman bila kena marah ngn mama dia ni....thanks jugak sebab selalu basuh pinggan sendiri...tak payah nak tunggu bini dia ni basuhkan...thanks jugak sebab iron baju sendiri sebab tau bini dia ni mmg tak suka gila bab meng-iron ni...
Te Amo, Me Amour.....



mampoih kena luku kalau dia tengok aku upload gambaq niiii.....

posted from Bloggeroid

Monday, November 3, 2014

bahagia mereka....bahagiaku juga

lately Adriana trsgtlah manja ngn papa dia...
sangat2 ok...
papa nk p toilet pun nangis nk ikut...
nampak sangat mmg anak manja papa dia....

mama dia mcm besa...bahagia la skit mau kata dia duk mlekat ngan papa ja...tdoq pun kt ketiak papa klau dua2 tu duk layan utube...
legaaa...mama leh layan food network dengan berjayanya....











i'm happy to see both of them happy....
semoga kita sekeluarga sentiasa heppy2 mcm ni

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png