Agoda


Friday, September 26, 2014

stay tuned....

there are so many things playin inside my head....
thus i'm a WAHM now...
don't tell me ahh lucky u...u got so much time...
hahahahaha...believe me I don't....
all my time goes to my lil girl....
but that's it....
it's a good and the best investment so far....

but....
as u guys now....
I really into homemade soaps...
whenever I passed by and saw any booth selling homemade soap..i will definitely go there and sniff snifffff.......ohhh sukaaa nya....
and I also having problem with my frozen breastmilk stock....
that's why I'm so eager to produce my own homemade soap....
now on the process to buy all the chemicals from my previous vendor....
NaOH jer pun...ethanol and some glycerine....
tak susah pun but need some precaution la kan as NaOH can be corrosive....
dah biasa dah memandai2 kat dalam lab dulu buat my own detergent by using NaOH....

have u heard about saponification process?chemistry form 4 and form 5 kan....
jangan lupa ya adik2...



pic courtesy from mr Google....

nak tunggu aku punya????


STAY TUNE BEBEHHHHH~~~~

Thursday, September 25, 2014

resipi bolongnaise spagetthi mudah tanpa Prego


resipi ni khas untuk orang-orang yang rasa sos Preggi tu over dan mahai dan tak berbaloi nak beli... 

lagi satu aku ni ada penyakit...penyakit paranoid...paranoid ngn process food...almaklum lah kan...process food msti akan ada preservatives...so baiklah aku guna yabg fresh from scratch kan....ni kes terpengaruh ngn Chef Michael Chef @ Home tu jugak...

Bahan- bahan:
* tomatoes( byk pun xpa...aku guna yg besaq tu 3 biji..then campoq ngn cherry tomatoes) yg tomatoes ni aku potong-potong dan masukkan dalam blender dan campoq kan satu biji bawang besaq...buh ayaq skit dan blend....
* bawang besaq potong dadu
*bawang putih
*chicken stock
*garam
*daging yg dipotong kecil2..nk guna daging cincang pun boleh tpi aku xberapa suka sbb tak berasa sgt daging dia so aku prefer daging ketul tu kan potong kecik2..
*sausages potong bulat2
*capsicum
*button mushroom
*spagetthi yg da direbus ala dante
*basil leaves(aku guna thai basil or selasih..mmg ada tanam kat herbs garden aku kt balcony tu)

cara-cara:
1) tumiskan bawang besaq dan garlics...then masukkan tomatoes yg da diblend tadi....
2) Masukkan chicken stock dan msukkan daging....lepas tu rasa...then put some salt....rasa lagi kalau ada apa2 nak tambah..sila tambah....
3) then msukkan capsicum, cendawan butang dan saugsages....kacau smpai kuah agak likat....then masukkan basil leaves yg da dipotong....if nak rasa pedas skit...masukkan black pepper..if taknak takyah....
4) then msukkan spagetthi yg da direbus tadi dan kacau2 smapi kuah dia kena semua dan rata....(oh ya..aku prefer makan spagetthi mcm ni...masuk siap2 dan gaul rata dengan kuah...kurenggg skit yg togel buh kuah ataih dia ja...hihi)
5) siap utk plating....agk ada basil leaves fresh yg lebih...letak2 la atas korg pnya pasta yg da siap dihidangkan tu....

oklah....
adios amigos...

sorry...mood nak blogging hilang ke laut disebabkan hormones yg mngganas lately ni....

cabaran pun entah ke mana...

sekali lagi adios amigos...



Tuesday, September 23, 2014

30 days blogging challenge, Day 5: what's in my handbag???

dalam handbag aku ni...


todiaaaa....
semak ya ampun....
ada wallet...duit2 yg Adriana main...
pastu tisu yg Adriana carik2 kadang2 tu...
tak lupa jgk silica gel utk prevent beg aku dr lembab sbb apa2 ka...ni pun sbb beli2 hbag ada sekalo dah..tak buang2 lagi...



lipsticks 3 batang....
sehari sumbat satu...3 x keluaq berjalan...3x jugak sumbat lipstick berlainan....so boleh agak tak aku ada brpa byk lipstick???



kipas ni pun mmg tak tinggai p mana2...senang berkipas...laki aku kata macam Wan Azizah....ok apa Wan Azizah dr kak Mah kan....cuma tak berapa setuju kes nk jd MB tu jer(ehhh termasuk politics pulak....)
nutriferon pun standby mode...cuaca tak menentu...jerebu memanjang so memang harus standby nutriferon ke mana sahaja utk system immune yg bagus...nak beli nutriferon shaklee ni??meh la roger2 n whatsapp akak ok....

barang2 lain yg selalu sumbat masuk dalam ni selalunya diapers and rompers Adriana...malas kot nak bawak n angkut beg lain...n tak lupa jugak Nursing Cover dari Mama Arissa Shoppe yg lawa tewww....ini pun ahkakk juai adik non...

pastu wallet laki den pun kadang2 terlepas masuk jugak...kunci rumah..kunci kereta...power bank la...kiranya memang aku ni tak sesuai la nak pakai beg2 kecik2 ni...memang first choice aku totes...now dok aim the next totes from.....ehem...ehemmmm.....

oklah dats all....

korang pulak apa ada dalam handbag korang tu????


Berminat dengan produk Shaklee??
whatsapp kami di 0133363775

posted from Bloggeroid

Monday, September 22, 2014

30 days blogging challenge, Day 4: Tips kemas rumah

hadoihhhh....
memang macam salah orang ja nak bagi tips ni...
sebabnya....
tips aku kemas rumah...adalah kemas rumah time Adriana tengah duk lena tuu....

tapiiiiii.....
aku kemas dalam 30 minit...akan bertahan lah sampai dia bangun dari tdoq...
bila dia bangun...disaster balik....kadang2 geram...grrrr....tapi nak wat mcm mana kan...sel2 otak dia tengah pesat berhubung tu...

biarkan...

tapi at the same time ajaq dia mana nak simpan balik toys2 dia semua tu...bubuh dalam raga balik sebelum tdoq or keluaq ka....

and biasanya sebelum aku tdoq...which means dia dah tdoq lama dah...aku akan kemas2 skit apa yang patut...

esok repeat jadi balik disaster...

so macam tu la keadaan rumah aku....

hari-hari jugak sapu sampah sebab biasa lah nanti sampah makanan tumpah la..rambut la...maciam2 adaaa

sekarang ni pun wat satu tempat untuk SOHO aku ngn amir...kt dalam bilik ketiga kt rumah ni....ok lah.bilik kecik...just nice...kat situ letak segala stok bagai...
ni meja aku kat dalam SOHO...
JUST NICE....spread the posutive vibes...wehuuu

sebelum buat kerja boleh la macam ni...dah wat kerja mmg takdakla rupa ni...

ni pulak laundary zone aku...sempit...biasa lah..nama pun apartment...mmg sekangkang kera ja lah....nnt ingat nak letak shelf kt atas tu utk susun detergent bagai...tapi tak tau la boss nak tolong drill bilakan...biasa kalau rumah sendiri mmg la lambat...kalau rumah org cepat ja kan encik amir kan???

okla...tu aja tips kemas mengemas dari aku...

macam tak berapa kena ja...apa pun...for safety purposes...rumah memang kena selalu apply konsep 5S...baru la kita selesa dan safety pun terjamin...

till then....

babai






Saturday, September 20, 2014

diy used bottles ideas

jom cuci mata...

save kan byk2 dalam ni...

sebab tgh byk ideas for my herbs garden ni










































boleh hack ideas2 ni utk next diy project...
maciamm2 dalam otak ni...

stay tuned
posted from Bloggeroid

cool box


nampak mcm normal box ja kan

wait until u open it



















nah amikkkk...lengkap satu bilik kauuu...
posted from Bloggeroid

cabaran 30 hari blogging:Day 2 Resipi: Nasi goreng seafood

wehuuuu...

sahut cabaran tuhhhh....

simple recipe..tersangat mudah disediakan...

mulai hari ni dan tika ini...
aku akan start wat mcm ni....
senang buh dalam satu tempat potong2 n nanti tak kalut2 nak potong itu ini...
hihi...aku ni kelam kabut skit org nya....



bahan bahan:
seperti gambar2 di atas....
except seasoning ja xda dlm gmbaq...
seasoning ikut korg prefer mcm mana...

cara-cara:
1) tumiskan bawang, bawang putih, dan cabai melaka....
2) masukkan carrot then pecahkan teloq....kacau....
3) then masukkan udang, sotong dan crab sticks yg dah dipotong....
4) seasoned kan skit then masukkan nasik....rasa dulu..klau seasoning tak cukup tambah.....
5) dah ckup rasa semua tutup api dan sedia dihidangkan




ni ai punyerrrr....
cabai melako potong tak tahan...
mmg xleh tinggai jah oiii...

ok x?simple kan...
pejam mata pun leh masak kan....

posted from Bloggeroid

Friday, September 19, 2014

my bridemaid now married!!

yeayyyy....
tahniah my bridemaid Dr Juliana aka Kak Juli....



ok kak Juli ni actually a fren of Angah....mmg kira bff angah la kiranya...2 3  tahun lpas dia posting kt kedah...sama hospital ngn Angah...so dia rajen la lepak2 kat umah ktorg..datang tdoq la makan n lepak2..balik kampung mancing semua....mmg kira kamceng la..mama pun kalau masak havoc2 mmg akan panggil la kak juli ni...

kak juli ni masa kenduri aku dlu...dia la pengapit aku kan...so kali ni...Angah plak pengapit dia...
so make up angah ni...aku yg make up kan...saja la make up ala2 suwit2 skit...mana tau next year angah punya turn pulak kaaa???Amin...

aku mcm biasa..make up simple2 n se natural yg mungkin...nnt kang org ingat aku plak pngantin..wakakak....gedix tauu....

to Kak Juli, selamat pengantin baru....semoga berkekalan hingga ke Jannah

cabaran 30 hari blogging Day 1: Siapa saya??

ok..nama penuh Alia Farhan Binti Said...kat umah arwah abah,mama n adik beradik panggil achik sbb anak ke 3...yg bestnya anak2 menakan pun panggil achik jugak..muda la ai kan...
Amik Diploma in Chemical Engineering Technology Major in Bioprocess dan masa Degree plak amik Bac of Chemical Engineering Technology Major in Process...main reason tak amik major in bioprocess dah masa degree sbb ai ni spesis susah nk lekat memory byk2..nak2 subject bioprocess byk kena hapai...kira2 takpa...ai is sukaaa....fav subject MASS TRANSFER sbb lecturer tu masa tu Mdm Induk n Mdm Marmy now dah Dr...they make it easier for us to understand the concept of Mass transfer....phewww...i liokke....subject paling azab aku rasa...Process Control ....phewww...blajaq asal lepas ja...1 subject ja kantoi tak ingat dah nama subject apa...tpi yg tu yg elektif bio yg aku amik...cis bedebah betul boleh kantoi subject elektif plak tu...nasib baik boleh amik short sem dan grad on time...

start kerja after 2 weeks abeh intern....walawehhh...seronok!xpikiaq nk mnganggur...and now resigned already after nearly 4 years working there....to do what i love and passionate....seronok...dpt spent more quality time with anak dan husband...project still on goin n in progress....bukan senang nak senang kan??kena la byk berkorban...but stil i practise what i learnt during chemical engineering school....sesuai ngn tema UniKL, WHERE KNOWLEDGE IS APPLY!

Oh ya lupa nk habaq....akak graduate UniKL-MICET...isteri kepada wonderful husband En Amir Mohammad Firdaus...mama to a cute baby girl Adriana Arissa....LOVE GREEN COLOR TO THE MAX...oklah...dats all


gmbar little family...



grrrrrr....geramnya budak busuk ni

posted from Bloggeroid

Thursday, September 18, 2014

cabaran 30 hari blogging....jom!

jom...
sesapa yg kekadang rasa mood nk blogging sentiasa ke laut kekdahnya mcm ahkakkkk ni...
meh la kita join cabaran ni...




amcam?
boleh???

try tgk...
boleh tak sahut 30 hari cabaran blogging ni...
kalau boleh...
kena treat diri sendiri salmon kt Hard Rock Cafe Penang...
hahaha....

posted from Bloggeroid

resipi nasi goreng tomyam



simple tapi sedap...

bahan-bahan:

1) nasi sejuk
2) pes tomyam(aku guna yg bli kat Padang Besaq tu)
3) bawang besar
4) bawang putih
5) cabai melaka
6) bilis(goreng dulu dan asingkan)
7) telur(goreng dulu dan bg hancur2)

cara-cara:
1) tumiskan bawang besar dan bawang putih dan cabai melaka
2) masukkan pes tomyam(amount agak2 cover nasik korg yer)
3) masukkan nasik dan gaul sehingga rata pes tomyam td..
4) masukkan bilis dan telur yg da goreng td dan ready utk dimakan..

nota: kalau korang xnak pkai bilis nak pkai sotong ka ayam ka udang ka...masukkan lepas tumis bawang n msuk pes tomyam tu...
senang kan???

selamat mencuba resipi kak ton naaa

posted from Bloggeroid

Adab dan sunnah menyikat rambut

Sikat Rambut Mengikut Sunnah
Rasulullah SAW. Assalamualaikum.. Kami baru
terbaca satu artikel ini. SubhanaAllah.. rupanya ada
juga sunnah dari Rasulullah SAW kita tentang cara
menyikat rambut yang betul. Jom sama-sama kita
amalkan..
1. Rasulullah s.a.w melarang menyikat rambut di
dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan
umbi rambut.
2. Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat
kerana ia akan mengguatkan otot jantung dan elak
daripada melakukannya secara berdiri sebab ia akan
melemahkan jantung.
3. Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan
terjebak dalam masalah hutang. ﺳﺒﺤﺎﻥ ﺍﻟﻠﻪ …
4. Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat
daripada perak atau bersadurkan perak.
MasyaAllah..indahnya sunnah Rasulullah SAW.
Semoga memberi manfaat kepada semua pembaca..
Jangan lupa kongsikan kepada kawan-kawan anda
ya..
Yang Penting AMAL DAN SAMPAIKAN..

Ingat lepas ni jom sikat rambut sambil duduk ya


posted from Bloggeroid

Friday, September 12, 2014

Kidzoona Aeon Bukit Mertajam a place for ur kid

klau tengok org Key Elll update tmpt2 bwak anak2 p ujung minggu...mesti aku is jelly..ye lah..depa ada Kidzania la..Aquaria la...Discoveria la....maciam2 lerrr....akak ni pulak pening2 weekn nak bwak anak p celah mana....

Asik2 queensbay.. Queensbay smpai nak muntah....ni nasib Aeon Bukit Mertajam dah bukak ganti Aeon Perda dulu tu...and nasibbb lagiiii baikkkk jugak sebab lagiiii best dari hat dulu tu....best sebab nursing room dia comfortable baq hangggg.....
tunggu Ikea bukak kt Batu Kawan plak after dis...hewhew....tak ngegeh sgt bila p KL nk p Ikea laki aku kata...

oklah...nak cita pasai Aeon BM ni...kat dlm Jusco tu kat level 2 yg bahagian kanak2...mainan...pakaian etc tu ada satu satu corber tu depa wat mcm Kid Zone...tapi nama Kid Zoona..mcm tu rasanya nama dia...

Entry fee: Weekdays RM10
Weekend RM15



suka sebab ada education games kat dalam ni...



let her develop her motorskills



dan masalahnya jugak papa dia pun sebuk jgk nk develop motorskill dia sekali kan...nk pjuk aku nk bg green light nk beli moto besaqqq lew tewww....



nasib la p tym weekdays so org pun tarak sgt...so boleh la kami mak bapak dia pun sama nek kan...


gigih memanjat



dora the explorer



bapak the explorer pun bolehhh



baru berani nk slide ke bawah



over kan org tua ni....



heee...anak beranak ni



seronok lew tew

actually ada byk lgi fun game..tp aku tak sempat nk tgkp gmbaq lagi...maciam2...yg pastinya Adriana mmg suka la kat dalam tu...mama dia pun suka la layan dia jugak...she's having fun n put a smile and that made us a happy parents....




korg...sapa ada jual ni sila la pm aku eh...aku mmg cari ni utk Adriana...time for homeschooling kan....

lepas ni plan nak bwak dia ke sini lagi..tpi bukan weekend kot...sbb klau weekend kompem berduyooonnnnn la org kan....

ok lah....
selamat datang weekend.....
wehuuu

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png