Agoda


Thursday, August 28, 2014

resipi cheesekut yang simple dan mudah

tudia tajuk
yerp jam dah 2.33am...okei...
baru lpas buat cheesekut....
dah lama teringin nak buat..tpi kalau nk buat siang mmg kem slm...nnt si kenit ni sama2 nk nyibuk kt dapoq...

so biarlah siang2 masak lauk pauk je ok!
tgh mlm bru la mgila kt dapor sekangkang kera itewww....

buat cheesekut ja pun kecoh kan....
hewwwwww.....
harus kecoh...sbb ini belog aku....kalau tak suka...sila kan angkat kaki....
because haters will hate no matter what u do.....pfffttttt.....

ok lah bahan2 yg perlu ada

*cream cheese...aku pakai tortura ja...beli kt kedai barang2 baking murah kot...rm7 mcm tu kalau xsilap aku...aku dah lupa dah..pokok nya mmg murah dr supermarket la ->biarkan lembut skit kat suhu blik dlm 1 jam mcm tu
*susu pekat(aku tuang skit ja...tak smpai setengah tin pon sbb ai is tak suka manis)
*fresh milk
*roti kering(aku pkai hup seng )
*milo(abiskan stok milo pasni takmau beli milo dah..nk beli cap buatan malaysia pula...xmau beli yahudi lahanat pny brg lagi...hehhewww) ->utk topping giteww

cara:
1) masukkan cream cheese tdi tu bersama2 susu pekat tdi...tak lupa jugak 1 cawan freshmilk korg tu
2) putar la ngn hand mixer korg tu...ada org guna blender...sbb maybe diorg takdak mixer...tp pastikan bersih betoi2 la kang rasa cabai pulak wehhh
3) agak2 da smooth semua...rsa pun kena ngn taste bud korg...da siap utk adunan...wahhh adunan gitewww
4)pastu freshmilk korg tu masuk la dlm mangkuk...then rendam crackers dln tu...jgn smp lembik...cpt2 susun dlm bekas...elok2 skit ya susun tu...
5) bila da susun crackers tu penuh 1 layer...korg buh skit adunan cream cheese korg tu nipis2...
6) ulang step 5 smpai la lebam dan adunan tinggai skit...tpi utk atas tu kasik tebal2 skit la cheese dia tu
7) da siap tewww...kau tabur la milo nokss....
8)baru masuk peti sejuk...buh yg kt bwah ya...esk tgh hari aku nk rasa...ngihaha





paham ker step2 aku wat tewww???
sila la paham2 sndiri yek...
lupa la nk tgkp gmbaq step by step oo bebeh.....

ok good nite

posted from Bloggeroid

Tuesday, August 26, 2014

resipi bendi goreng belacan

wehuuuu....

sapa suka makan bendi angkat tangan??
sapa yg balik2 mkn bendi rebuih angkat tangan???
aku la tu dolu2...
skit2 rebuih ja smpai cemuih la...
sebabnya kalau bendi ja rebuih wat ulam...xpernah tau pun boleh wat menda lain....

sampai la aku browse cari resipi apa leh wat ngn bendi ni....

finally jumpa la resipi ni....
ok sempoi....maciammm sedapppp....
ok bila wat sekali....okey memianggg sempoi pun....
masak bg mama n angah makan pun depa kata sedapppp

cehhh type ni smbil duk terliuq balik bendi td tewww....ishkkk haru aih....




nampak sedap kan???
memianggg pun wehhh

ok lah nak resipi kan???

meh ahkakkkk bgi kt adik2 yaaa....

bahan:
*bendi(ikut la brp org nk mkn)
*sambai belacan (yg belen2 blender byk2 simpan dlm peti ais habuan nak makan)
* sos tiram
*bawang merah

cara:

1) Panaskan minyak dan tumis bawang
2) Masukkan sambai belacan then sos tiram skit...and msuk ayaq skit...
3) Then baru msukkan bendi2 yg da potong mcm dlm gmbaq kt atas....tgk dia mcm da masak...tutup api....
4) Da ready da utk dibelasah...simple kan but yet delishhhhh kottt

Pengajaran dia: sambai belacan tu blend ja byk2 pun xpa simpan dlm peti ais..nk makan bwak kluaq skit beda nk makan...kalau beda nk masak bendi ngn kangkung pun ok apa...senang dah ada...

ok lah...ai nk p tdoq peluk my lil chucky nii





punya la byk akai sgt2...nk snap gmbaq dia pun bkn men payah...gerammm tau...cubit kang....


nanite

posted from Bloggeroid

Saturday, August 23, 2014

make up service penang and kedah





for make up service for ocassion like akad nikah, dinner, reception, photo shoot, outdoors..etc...kindly whatsapp me 0133363775 for fast responds...

only use high quality make up products for my dear clients...
what i used..is what i will be using to my dear clients....




posted from Bloggeroid

Wednesday, August 20, 2014

spoil

spoil....
aku nak ckp psal spoil kan anak....
ya...aku mmg agk manjakan anak....
tapi aku kurang setuju kadang2 dengan laki aku lagi2 bab2 nak belikan baju dia yg mcm gap kids ka guess kids ka...truddy teddy....

i mean come on....
utk baju cinonet ja harga nak RM90?GOSHHHH....tak payah la....bukan nak berkira....she stil in a rapid grow phase kot...kalau masa study microbe dulu...grow phase dia tgh mencanak-canak...means tbat kau beli baju tu kejap ja anak kau boleh pkai...maybe 2 3 kali dah xmuat sbb singkat or ketat sbb badan anak kau bertambah debot...

lagipun....
if u can buy 2 or 3 pieces with that price...why u should spend so much on that one piece?because of d brand??oh my.....
she stil a kid...kalau kecik2 da ajaq guess kids bagai..besaq2 nak pkai guess jugak ker?? nan adooo nyaa...mesti nak upgrade ke LV ka Prada ka...time tu kalau kita x dpt nk provide menda2 mcm tu...kang ada yg membentak???sapa yang susahhhh???

salah sapa???
salah kita kalau anak tu dah jd mcm Anakku Sazali...kecik2 da kita ajaq mcm tu...mesti la besaq2 dia nk bergaya d vogue d vasss kan....sbb tu kadang2 aku mcm bluerghhh jgk ngn laki aku tau....ngada2...ala skali ja i nk beli kat anak i...kt bini tak pulak!!cehhhhh(ini bukan jeles ngn anak)...

aku ni pesen nya kalau nmpk yg cantik...murah pun aku beli...cth mcm kasut...
aku: b jom beli kasut kt Adriana
amir: i nak beli Nike ja kt dia nnt
aku: poyo lah....nyampah pulak akuuu....

sengih ja lah laki aku....
sbb dia tau aku geram kt dia bab2 ni....
rasa nk cubit2 ja....

korang mcm mana pulak?


resipi danish butter cookies yg mudah





Danish Butter Cookies
Resepi: Kak Fida@myresipi.com


Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.


***ni aku kopi pes ja ni sbb senang jd rujukan aku....sbb aku mmg suka danish butter cookies ni...nnt leh try wat


credit to : sue punya blog

3 waktu yang ditegah mandi



Sebelum ni kita mandi, ikut rasa nak mandi kan... Baru tahu, rupanya da tiga waktu dilarang mandi... Waktu-waktu itu ialah:
A. 30 Minit Setelah Solat Asar.
B. Setelah Maghrib.
C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.
Penjelasan :
A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang panas, jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah dan penat untuk melakukan perkerjaan.
B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.
C. Setelah solat isya, ini saatnya jantung kita berhenti dan melakukan istirahat, jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.
Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12 malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih memberikan energy kepada badan seperti mana bateri yang telah lemah di cas semula.


dulu masa zaman aku mat sbp...selalu bgun 4.30 pgi utk mandi...sbb time tu org semua membuto lgi....malaih nk berebut shower ngn org2 lain punya cita....mmg fresh rasa..tp sbb syg tdoq pnya psai...smbung tdoq balik..then kui 6.30 pgi bru bgun solat subuh n p class....teruk betoi...patut bangun p study ja kan...kikiki

Monday, August 18, 2014

rambut gugur???

okey...
aku lani tension sgt2 sbb rmbut asik gugur jaaaa
sat2 kena sapu rmbut2 yg gugur tu...
ohhh gugur kauuu
gugoqqqq laaa alia...

apa pun aku tgh try ni...
bau Wangi....
product from Safi...Shayla...
khas utk wanita bertudung....
auwww rasa Muslimah sgt tauuu
 

 
ni antara range Shayla...byk choices korg
 
 
ni yg aku pilih utk masalah aku ni....
hopefully it will help...
 
 
ohhh lupaaa....
aku pun da lama tak makan zinc complex Shaklee...
nak kena amik balik....
asik lupa jaa
hopefully bye2 rambut luruh yaa



DIY wedding guestbook / photo booth/candy buffet

Salam,

Dear readers....especially for the lovely B2B......
still looking for a fresh idea for your  wedding???
nak kawen tapi tengah cari2 idea lagik?





DIY wedding guestbook now open for orders

 
 
 
 
 
harga???
RM50 onwards....
 
Kami juga provide service utk photo booth and candy buffet(berdasarkan bajet korg)
 
Photo booth idea
 
 Photo booth idea
 
 


 
Candy Buffet
 
 
Candy Buffet
 

 
Korang boleh terus email ke aliafarhansaid@gmail.com with title "Wedding Guestbook
 /Photo Booth/ Candy Buffet" or whatsapp directly to me 0133363775

Cover area for Photo booth and Candy Buffet: Kedah/ Penang/Perak(till Taiping area)

Harga?

don't worry.....In Sha Allah dalam bajet korg
 

Saturday, August 16, 2014

from my lens

lens Note 2 ja pun
jom layan....





lokasi kejadian: Chalet Terapung Segantang Garam, Merbuk, Kedah

Apa yang menarik?
fishing spot...sesuai utk kaki pancing...

Review???
nnt aku review len kali okeyyy...
ni nak layan tdoq ngn ank dlu...

please tell me how

yeah..mencabar...
i know...parenting is not an easy task rite?
payah admit that...
what u do today will reflect ur kids in their future...

pernah tak kadang2 rasa nk loose temper?
geram sgt kadang2 bila anak kau asik nangis2 jaa...geram sgt2 gerammmm....
nak pakaikan diapers pun nk kena bersilat...nangis2 jerit2...hoihh..mmg mencabar...baru anak sorg alia oiii...
org anak 10 relaks ja kan....

masa dia ok...mmg la ok jgk mood engkau kan...bila dia da start ngamuk2....hahhh...mula la kau pun nk ngamuk sekali...dalam hati istigfar byk2...seriously geram gila kot...kadang2 geram sangat tu jari ni cubit2 jgk kaki dia...because i heard somewhere Rasulullah pesan umor2 Adriana ni kalau nk pukul ker (pukul2 manja la)..pukul kt area kaki...jgb atas dri pinggang....kalau salah tolong betulkan..

but if happen dia mengamuk2 sgt ngan aku n buat perangai sangat ngn aku...memang aku passover kat Amir ja...tu kalau papa dia ada la..i let myself cool down a little bit dulu la...but now as her babysitter pulak da beranak and project aku pun xjalan lagi(ada hikmah jgk lambat skit start) and Julia her bs terberanak awai....maka all my time will need to keep my eyes on her...yes on her!!! nope bukan merungut....cuma tertanya2  how u guys managed to take care of ur childrens without helping hands?

how u guys ajaq anak korg simpan mainan balik baik2(yeah i know normal kids at Adriana age buat sepah and everything) but the question is how u managed to keep all the things back in order?rumah kemas sokmo....bilik tak tunggang langgang...yeah i know people will say...kena ajaq skit anak2 tu dari kecik...i know that...but with the house chores....erghhhh....it's killin me...

Lord, i guess it ain't easy to be a woman or precisely a mother....
is it normal for a mother to loose a temper at her kid...and feel sorry later and then crying for gulity feeling she had after having a bad feeling she is not a good mother???yeah...dat is what i feel sometimes if i scold Adriana and let her cry alone after she's having her tantrums....rasa mcm kejam ja aku biaq dia nangis sorg2 bila dia ngamuk tu...yeah probably i dont want her to make it as habit....

she's a lovely girl....cheeky...n can melt everyone around her....tapi bila nanges...sekupang pun tak guna my mama said once....

to my daughter,
if u happened to read this when u grown up...please know that kalau mama pkul u or scolded u...probably because mama love u sayang...mama don't want to spoil u too much simply because mama love u...
Adriana Arissa, mama n papa love u so much syg.......




her first foot steps on the beach sand

kesian kan my baby...
nama ja duk kt penang...
tp xpernah pun
main2 sands....
rs mcm pernah tp time tu dia br 8 bln kot..kena gitu2 ja sbb masa tu family day kt Tanjung Bungah...
tp kejap ja lah...tu pun lepas mandi kt pool

seriously kemain seronok lgi dia...
yalah..pasiaq pun halus2 ja...
sedap la...bukan kata dia..aku pun seronok...
pasiaq kat penang agk kasaq..

tengok kemain..panggil pun wat boo layan okeh!!

b
mama n pak usu dia kambus dia half badan pun relaks ja...suka la tu

indahnya ciptaan Allah...kuala besut


In Sha Allah will come back again for Perhentian Island

so what's ur nx trip destination??
me?absolutely Perhentian


Tuesday, August 12, 2014

wabak ebola dan pencengahannya

kini wabak Ebola meletakkan kita semua berisiko. Tolong bantu mendidik orang2 sekeliling anda dengan menghantar msg ini kepada semua kenalan anda ..

Apakah Ebola?

Ia adalah virus yang menyerang sistem darah orang:

Ebola adalah apa yang saintis memanggil demam haemorraghic - ia beroperasi dengan menjadikan mangsa berdarah dari hampir
mana-mana sahaja pada badan mereka.
Biasanya mangsa berdarah hingga mati.

Ebola mudah berjangkit;
Yang dihantar melalui
sentuhan dengan cecair badan
seperti darah, peluh, air liur,
air mani atau pelepasan badan yang lain.

Ebola Walau bagaimanapun BUKAN merebak melalui udara atau airborne.

AMAT maut:
Kira-kira 90% daripada orang-orang yang
Mendapat Ebola akan mati daripadanya.
Ia adalah salah satu penyakit yang paling dahsyat
di dunia,
membunuh dalam hanya beberapa minggu.

Tidak boleh Dirawat (tiada ada ubat):
Ebola tidak mempunyai rawatan yang diketahui atau mengubati.
Mangsa biasanya dirawat kerana gejala dengan harapan bahawa mereka akan
pulih.

bagaimana Saya Tahu Seseorang mempunyai Ebola?

• Demam
• Sakit kepala
• Cirit-birit
• Muntah
• lemah2 badan
• sakit2 sendi
• Sakit Perut
• Kurang selera makan

Melindungi Diri Anda:
• Basuh Tangan Anda
dengan Sabun kerap kali. Anda boleh
juga menggunakan hand sanitizer. Elakkan
sentuhan fizikal yang tidak perlu dengan orang.

■ Hadkan diri anda untuk makanan yang anda sediakan sendiri.

■ membasmi Persekitaran Anda
Virus ini tidak boleh
hidup dengan  haba, cahaya matahari langsung, bahan pencuci dan sabun.

Bersihkan !:
• bunuh Perosak.
• Tikus boleh menjadi pembawa Ebola.
• mengasapi persekitaran anda & buang bangkai dgn betul!
• Mayat masih
Boleh mengakibatkan Ebola.
• Jangan sentuh mereka tanpa
pakaian perlindungan atau lebih baik lagi mengelakkan mereka sama sekali.

Melindungi Diri Anda:
• Gunakan pakaian perlindungan jika anda
mesti mengambil berat atau pergi berhampiran
seseorang yang anda mengesyaki mempunyai
Ebola.

Laporan:
• Laporkan sebarang mencurigakan
tanda-tanda pada diri sendiri atau
sesiapa sahaja dengan SEGERA.

Jangan berlengah!

Mendidik orang:
• Beritahu jiran anda,
rakan-rakan dan domestik
kakitangan (sesiapa benar-benar). Pada asasnya anda lebih selamat apabila
semua tahu mengenai penyakit ini

Sunday, August 10, 2014

bloop hand sanitizer review

ckp psal hand sanitizer ni kan
rsanya xperlu kot nk pjg lebar kena explaim why we should have one in our handbag kan???
item wajib ada dlm handbag u olls...

currently aku obsessed dgn bloop pnya hand sanitizer ni....


yerppp
aku beli ni kat parkson
this whole box for rm25 saja okey!!
kalau beli asing2 satu botol tu rm5
tp kalau kau nak beli hand sanitizer tu sekali ngn holder dia dalam rm12.90 kot kalau tak silap la tapi alang alang tgk ni murah sangat kot dengan dapat holder dia lagi...mmg terus grab tak cakap byk la kan...


alang alang banyak ni kan...nnt nak bg kat laki aku satu utk dia bawak...buh dalam back pack keja dia...tu pun kalau dia ingat nak pakai la kan...pastu leh bagi kt angah sama....hihihi...i is suka u olls...


comel ja ehh lombuuu moo moo ekau duduk kek beg bunjut eden tu haaa....

 so korang2 yg obsessed dengan kebersihan n sentiasa rasa gelimat tu...mmg elok sgt beli menda alah ni...sila lah ke parkson utk membeli yoo...



moi fav bag design currently.....

fav bag aku currently bucket bag....
atau drawstring handbag....


                





berkenan betul aku...
lagi2 kalau coklat....
bru gila vintage.....
suka sgt kot....

dok aim bucket bag from coach....tpi rasa mcm rugi ja bli bucket bag coach....dah la mahai...kecik....beli yg guess sudahh.... murah skit.......

korang suka patent beg mcm mana?
aku mmg obsess dgn totes n bucket bag ni.....

xkisah la takdak brand skali pun...kalau cantik di mata aku...mmg aku beli ja....

Saturday, August 9, 2014

cepatnyaaa

cepatnya masa berlalu...

rasa mcm baru ja eksaited preknen...then eksaited dgaq heart beat dia...pastu eksaited kna kick ngn dia kt dlm perut...pastu eksaited nk tau gender dia....then eksaited nk scan 4d tgk muka si kenit dlm perut mama dia ni....bila da scan asyik usung n sikit2 tgk gmbaq scan 4d baby duk tgh senyum kt mama n papa dia yg duk eksaited sgt sruh doc teropong dia...

pastu masuk pulak fasa eksaited nk tunggu bb keluar bila da ranum tu nak2 bila da tau dilated 4cm...tgk2 2 hari dilated 4cm...without any contraction n pain at all smpi last2 kna akur jgk kna csec....janji baby selamat ja...

eksaited nk tgk baby punya psal rasa takut nk kena csec pun hilang mcm tu...rasa ngilu n rsa Dr Haida kwan angah tekan2 perut nak keluaq baby pun boleh ingat...takdan mama nk tgk baby makngah dia da bwak larik keluaq tunjuk kat papa dia dlu....

comel sgt awak masa tu Adriana mcm ice age baby sgt.....sekarang pun comel cuma da semakin ayu pulak...first time pegang awak Adriana mama rasa mana lah org yg paling bahagia dlm dunia....syukur tak terhingga... bau syurga tu mama still ingat...wangi sgt...skrg pun wangi...kdg2 ja masam bau susu....hihi....

pappppp......
tengok2 awak dah cptnya membesaq Adriana...cpt sgt!
dan mama pulak mkin tua....huhuhu....







cepatnya masa berlalu....
semoga anak mama ni sentiasa menjadi muslimah yg berguna...anak yg solehah....dan sihat selalu

mama n papa heart u so much syg.....

nursing room yg selesa di AEON Bukit Mertajam

mcm xreti ja nk pnggil aeon...nk jgk pnggil JJ...huahua....jj ni mmg selalu jd pilihan tmpt2 nk shopping grocerries ka baju ka chillex ka...bla bla bla

tapi aku. bukan nk cita psal shopping kt situ....tp aku nk cita psal nursing room kt situ....seriously aku kagum...aku bg 5 bintang kt arkitek jj ni....gika kentang aku impress gila2...

jakun sekejap di situ...

spacious....ko boleh cuci bontot ank kau...bukan ko sorg jer tp 2 3 mak2 lg leh nyelit skali....



sorry gmbaq aku poor quality...my bad
siap ada balance scale lgi...bru aku tau anak aku yg 1thun 4 bulan ni baru 10.05kg...selim...mama n papa dia ja debab debobbb


ni tmpt utk anak2 nk main ka bila da penat nk jln2 kt dlm mall tu kan....siap ada water filter dgn ayaq sejuk panas bagai...mmg curlass kau mariaaaa....



ni pulak msuk lgi ke dalam ada lagi 2 bilik kecil utk ibu2 mnyusu khususnya....yeayyy...thumbs up...mmg sgt selesa la aku nursing adriana kat.sni...xdak gangguan...Adriana pun selesa ja...siap sofa sedap bagai...mama dia pun mcm nk lena sekali tahu....

sebenaqnya byk lagi gmbaq yg aku nk amik but since Adriana da mula nk jdi hulk kt dlm stroller dia....maka eloklah mama dia sedaq diri dan cepat balik....

apapun mmg kelasss laa....
mmg pilihan aku ssgt sbb dia pnya tmpt aku nk nursing Adriana pun selesa....
lepas ni mmg akan selalu shopping kt sni la nmpk gayanya....

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png