Wednesday, July 30, 2014

finally i don't belong to any company....

tajuk post kasik gegar ja kan...
yerppp...jumaat last week last day aku kerja kt Ibi tu...nearly 4 years aku survived kt sana...

tipu gila kalau aku cakap aku tak sayang kt kompeni tu...serious mmg tipu kot...tp aku lg sayang diri aku..anak aku...laki aku...family aku...sbb tu aku amik keputusan nk resign dari situ....dan buat menda yg aku suka....finally aku akan wat menda yg aku passionate....
i am no 77...
pekerja Ibi Electronics Malaysia yg ke 77..
masuk keja kt.Ibi dr kilang pun xsiap lagi...
n wat reja n prepare all the SOP or OM kt side ofis ja pun...masuk keja pun 2 weeks after i finished my intern at Bernas...
yerppp mmg penat kalau ingat balik...bertungkus lumus siapkan from zero n tgk hasil dia kt Plant 1 berbanding yg kat Plant 2 yg mcm hampeh(karang ada yg jikelempus yg baca2 ni kt B2 nak.sentap2 ngn aku...lantak korg lah...sbb korg hampeh la sbb tu B2 tu jdi lagu tuh!)
tpi aku rasa lega kot bila aku da last day hari tu kat situ...seriously aku rasa 1 burden hilang..selama ni bygkan aku bgun pgi2 termenung..paksa diri...smbil doa supaya hati ni ikhlas nak p reja(todiaaa punya la teruk!yerp aku tak rasa pun mcm ni masa dgn boss lama...heee...mmg bos lama aku cina...tp cina tu takla sebangsat melayu yg hampeh jikelempus tu....lagi terok pilih bulu...puihhh...hg jnis tak pndai gentel2...ckp gedik2...pgi2 beli nasik lemak kt bos...so u are the last people that the boss will hear ur voice....tpi xpa..aku tak kesah pun sbb aku tak hadap n tak hingin pun nk keja ngn org3 bodo sombong...nama ja hired org utk technical...tp ada mai belajaq nk troubleshooting ngn org2 lama? nan adooo jang oiii....dah la bodoh..sombong pulak...nak senang idup???lantak kau lah...i is blah oredy....ni yg selama ni aku nk.lepaskan....finally sbb aku dah x belong kt sana...bru boleh aku luahkan....heee...lantaklah hg nak baca ka nk sentap mcm nak mamposss ka...ada aku kesah....tpi yg pasti pndai2 la hg dgn anak2 buah kesyangan n org hrapan hg setelkan bila equipments rosak...setakat clog skit2 tu takkan nk pnggil vendor oiiii....menda basic tu boleh setel sdri kot....

haaaa
kan mak jemah da luahkan berkajang2...
but now i feel puas...

cuma one thing i regret...
aku tak sempat nk jumpa n say goodbye n thanks to my previous boss yg bg aku chances utk setup lab tu from zero....

aku sempat bersms ja ngn dia...
n aku pun ucap thnx kat dia sbb bg aku chances utk keja kt.situ....
but he the other way around yg say thanks kt aku sbb bersusah payah setup lab tu at the beginning n hope to work again in future...and aku pun reply i hope u could be my boss again someday...😑😑😑...huu sedeh...he know what i've been through...mmg kdg2 brcanggah pendapat tp dia tak pernah nk cut apa yg aku bg opinion...tak mcm yg sorg tu.....hampagas....

thanks boss, SP Lim....
i trully respect u...ur credibility on how ur handle the stress.
.not even once u made me feel uncomfortable....

thnx again

13/12/10-25/7/14

last day pakai uniform ni...


Monday, July 28, 2014

salam lebaran

assalamualaikum...

kat sini just nk ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin...
kalau ada slah silap disepanjang penulisan yg mana ada mnguris perasaan korg ka..tercalar ka ngn kata2 yg ditaip oleh aku...maafkan aku okey??
sesungguhnya yang baik itu dr Allah...dan yg buruk tu dari aku sendiri...

ikhlas dari aku si pesalah yg mngkin kadangkala lantang dalam mnyuarakan pendapat aku...sorry yer!!

ni muka dua2 mak and anak yg da belengas.
ketiak pun da semcam...tp masih bertahan di sebalik wajah yg ditepek2 persis barbie doll(phuihhhh)

to encik somi.....
sorry ya byk sgt org yg mnggores perasaan hg...ckp muka Adriana sbjik mcm muka ai kan....muahaha....mama ok jer....
papa dia xdpt terima kenyataan...
but for sure...masa Adriana fresh from oven sbijim mcm papa dia kot....
hahaha....

xpa lah ikut ai kan b...xdpt bygkan klau dia besaq muka dia mcm u versi pompuan....euhhhhh....

ok lah....
gud nite....
happy Eid Mubarak
(kang ada kata aku nk jdi arab celup...ehhh biarlah...aku yg nak type kan---》dasar suka bergadoh ngn org...ok2...sorry yer!!!)


Sunday, July 20, 2014

diy organizer sendiri kat rumah

gmbaq2 ni semua ihsan en google tau...
tgh browse cari idea nk diy brg2 utk organizer rumah n tmpt keja baru kan...ehem ehemmm...kofff kofff..sakit tekak ai okeyyy

jom jamu mata


yg ni balut ngn wrapping paper pun omey..cuma utk pemegang dia tu guna felt paper...tahan lasak skit ye dak???



hat ni cara...aku mmg suka sgt kumpui tin ni smpi laki den pun marah...tp bila dia tgk aku diy tin2 ni utk simpan pen..sudu garpu bagai dia tak jadi marah...guna letak brushes make up and brg2 make ip mcm lip liner ka eye liner ka cara gak ni



kreatip kan???



kalau rasa byk sgt bangle tak guna tu..silakan wat mcm ni...nmpk organize gils kot



ni sma mcm hat ataih td tp ttp nak upload gak kecomelan tin2 ni...mak suka nokss



comelkan...just be creative ja..



byk sgt kasut?nasib aku bkn tahap kronik lagu ni...beli hanger mcm dawai tu then wat ja mcm ni...super space saving!!



ni pun leh diy jd organizer korg nk letak menda2 kecik korg



hat ni aku tgh kumpul jgk...nnt senang nk tagging plug2 aku tu..xdak la silap p tutup decoder astro nk tunggu dia on blim hazabkebedah...

ok lah....
chow...
Assalamualaikum

nak tdoq dlu
posted from Bloggeroid

Wednesday, July 16, 2014

Adriana tdoqqqq!!!


ni bukan gmbaq skrg...da tutup lampu dah tp stil duk active smbil stunt sana sini n wat muka chucky dia tu...
ohhh nooo Adriana syg...

tdoq la...
mama n papa nk mengopi sat smbil bincang hal bisnes mama nnt ni...

tolong ya syg...

SHAKLEE SUPPORT ISRAEL??

Omg....
betul ka shaklee support Israel ni..
berdegar2 kan..org serang shaklee konon support Israel kan....
ishk2....

betol ka tak betol ni???

jawapan dia tak betoiiiii....
sebabnya.....

Keneseth Israel ni satu jemaah yg menyokong israel
Salah seorang ahli Keneseth ni, nama dia David Miller adalah pengedar Shaklee

Siapa yg beli dgn Dave Miller ni, akan dikira menyumbang kepada israel
Website buat satu kesalahan besar iaitu menggunakan logo Shaklee kat situ
Sepatutnya dia guna logo Shaklee Independent Distributor (berbeza tau logonya)



haaa....dia sepatutnya xleh pkai logo ni...




dan sepatutnya dia pakai logo ni utk elakkan kekeliruan....
macam logo kt sidebar blog aku ni....

Kalau kita klik kat logo shaklee kat website tu dia akan pegi ke page si david miller ni lah.. dan boleh terus order secara online kat dia

Dan duit hasil belian dgn dave miller ni yg akan disumbangkan kpd israel
Bukan shaklee yg sumbangkan pd israel 😅
Kiranya mcm dave miller jd pengedar shaklee utk buat jualan sbg salah satu fund utk keneseth israel ni la
Macam kita, katakan buat jualan, 10% akan disumbangkan kpd Aqsa Syarif ke.. camtu la..

harap2 dah clear kot ya yg mana dok kompius2 lagi tu naaa...

posted from Bloggeroid

Monday, July 14, 2014

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

Salam korang...

hari ni da msuk 17Ramadhan...satja Ramadhan berlalu nk tinggalkan kita kan...perasan dak?
actually....tdi dok blogwalking kt blog kak shila...Nampak la ada contest dr Nile.com.my....korang pernah check tak Nile.com.my ni?

actually kt Nile.com.my ni kan maciam2 ada depa juai tau dak....dari baju kasut...handbag...accessories..hatta gadjet mcm power bank pun adoo tau dak...best gila!yg lgi best...hrga dia ya ampun...murahnya!!!!suka mak noksss....

http://www.nile.com.my/page.php?cd=76
 
and yg lagi best Nile.com.my akan bgi pada yg bertuah RM300...byk tu...kalau dpt tu sedap jugak kan...boleh la top up apa yg patut n yg paling penting kalau aku menang...aku niat nk sedekahkan sikit utk Aman Palestine ...tak salahkan...at least dapat jgk org2 kat Palestine tu smbut jgk Syawal mcm kita walaupun macam2 yang berlaku kat Negara depa....sedeh betoi kalau pikiaq psai depa...mak tak tahan betoi dgn kekejaman puak Zionist tu....

so korang2 kalau nak join...jom la join...meh klik kat SINI

mana tau...ada rezeki utk anak2 kita ka raya ni...mana tau kan..kan...

khasiat VIVIX shaklee-TONIK POWER

bulan ni Promo utk Shaklee VIVIX...
Beli 6 Percuma 1...
Tapi kalau korang beli 2 botol VIVIX dapat percuma membership....
tapi kalau korang nak dapat harga member....boleh ja join ahli dulu...
baru RM65 seumur idup....
tak rugi kot join...dah la dapat harga best...korang taknak ker???

so ada apa dengan tonik power Shaklee ni????

 
 
kandungan dalam tonik power Shaklee ni pulak?


1 Anggur Muscadine --
 Satu2nya anggur yg mempunyai lebih satu kromosom yg  menafaat utk kesihatan..Ia mempunyai cici2 menghentikan kimia penyebab kanser,anti virus dn anti bakteria.
Anggur muscadine dan bijinya adalah satu daripada sumber terbaik antioksidan dan mempunyai ciri antiradang. . Jika dibandingkan anggur lain, ia mempunyai 40 kali ganda lebih polifenol yang terdapat dalam arak merah yang terbukti berfaedah bagi kesihatan kardiovaskular, menurunkan tahap gula dalam darah selain melambatkan proses penuaan.
 
2. Elderberry atau Sambucus Nigra
Elderberry juga dikenal sebagai Sambucus Nigra. Buahnya bulat kecil berwarna ungu gelap bergerombol seperti anggur. Buah ini banyak tumbuh di Eropa, Amerika Utara, Asia, dan Inggris. Elderberry merupakan jamu popular dan telah lama digunakan dalam pengobatan tradisional.
Jus Elderberry telah terbukti sangat efektif dalam pengobatan dan penyembuhan flu dan juga digunakan untuk mengobati penderita flu selama epidemi di Panama pada tahun 1995.
  • Kandungan vitamin C yang tinggi membuat jus elderberry sangat bermanfaat dalam pengobatan penyakit yang disebabkan karena infeksi virus dan bakteri.
  • Manfaat lain yang sangat penting dari jus elderberry adalah kemampuannya untuk mencegah dan mengobati kancer, fakta dikaitkan dengan antioksidan yang dikandungnya.
  • Jus Elderberry meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta sangat membantu dalam mengobati penyakit AIDS dan kancer.
  • Jus Elderberry dikenal untuk menurunkan kadar kolesterol dan mengurangi kolesterol jahat. Hal ini dapat sangat bermanfaat dalam mencegah penyakit jantung.
  • Efek berbahaya dari pencemaran, stres, dan makan yang tidak sehat dapat dicegah dan dikurangi dengan mengambil jus elderberry setiap hari.
  • Jus elderberry mencegahan dan mebantu penyembuhan diabetes, perlindungan terhadap infeksi virus, dan sesak nafas
  •  Juga dapat meningkatkan kesihatan jantung dan ginjal,
3 Purpple Carot
.Ia adalah sumber terbaik vitamin A dn mengandungi phytokimial termasuk carotenoids ,phenolics,polyacetylenes,isocoumarins dn sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins,antioksidan yg mustajab. Anthocyanins adalah btanggungjawab pd warna merah menyala, biru dn ungu pd buah dn sayur.
 Asid klorogenik adalah antioksidan paling byk dlm semua karot dn ia bertanggungjawab mengurang diabetes.
  Kebelakangan ini kajian menunjukkan anthocyanins, bertindak
sebagai anti radang,anti mikrobial dn anti carcinogen.Ia mengurangkan
 risiko penyakit jantung.

4.Polygonum Cuspidatum
Polygonum cuspidatum  ( knotweed jepun) adalah tumbuhan perenial yg besar berasal dari asia, yg juga byk ditemui d amerika utara dan eropah. Knotweed jepun adalah sumber komersial Resveratrol
Polygonum Cuspidatum banyak menafaat kesihatan dn dgunakan utk merumuskan supplemen anti penuaan . Kesimpulan dari ujian demi ujian menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan,merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet, dn megurangkan berat badan.
 
Bagi yg berpenyakit mungkin berlaku tindakbalas negetif utk sementara waktu. Ia umpama rumah anda mungkin berabuk sedikit sebelum ia menjadi bersih . Bersabar dn tabah utk kesihatan yg unggul.
 
Cara Makan:
1 sudu setiap hari.
 
SIAPA YANG SESUAI CONSUME VIVIX SHAKLEE??
  • Pesakit SLE
  • orang yang berisiko cancer-keturunan
  • darah tinggi
  • strok
  • diabetes
  • cyst
  • anti penuaan
  • bantu baik pulih ketagihan merokok
  • pesakit jantung
  • bantu kurangkan nyanyuk
  • masalah mata
  • sakit lutut
  • asthma
  • allergy.
BERMINAT??
HUBUNGI SAYA 0133363775....
 

Sunday, July 13, 2014

Watsons Invigorating Wet Tissues Review


Sakura Scented
3 packs for RM5.90
6 packs for only RM8.90
1 pack consists of 10 wipes...
Alcohol free
Gentle&mild


ni muka make up....


close up skit muka make up


2 wipes application...

AFTER...


WALLAAA....
okla...for travel mmg bagus la...takkan la nk bwk make up remover pegi mall kan..kalau nk kena p solat tu..guna 2 wipes dah ckup utk tanggalkan make up kt muka...

smell?
okla..takla bau kuat sgt...

repurchase?
of coz...it works for me...harga pun murah...why not kan?

ok lah...
adios.....

posted from Bloggeroid

Friday, July 11, 2014

BOYCOTT ISRAEL!!!

yeah...
Israel atau kaum yahudi zionist ni...dalam kitab suci kita Quran pun dah habaq mmg 1 kaum yg sgt ego..sombong..bongkak...sebab tu la byk nabi2 yg diutus dari kalangan Bani Israel ni...but stil depa ni ketegaqqqq....




so korang pun tau mcm mana depa boleh divert attention kita p kat World Cup and depa sedap2 p duk attack Gaza kan...
kojaqqq sungguh puak2 lahanat ni....

apa yg kita boleh buat???
nak tolong kat sana...aku rasa kita ni mmg tak mampu...kadang2 duk kat Malaysia yg kadar jenayah maciam2 pun kita da takut ni kan pulak klau rockets duk lalu ataih pala hoi hoih...

1 way to help is of coz by our du'a....yess..du'a is d greatest weapon we had as a Muslim...remember Allah is always be with us....

2nd....lets donate to Aman Palestine...all ir donations will straightly goes to the Palestinians....

3rd BOYCOTT ISRAEL PRODUCTS...
YEAHHH....BOYCOTT THOSE PRODUCTS...McD...STARBUCKS...VICTORIA SECRET....BLABLABLA....

aku rasa...tak mati pun kalau tak makan mekdi tu kan...even Jamie Oliver also proved that McD been using peroxide in their burgers and used the low quality meat that should been feed to animals...not us!!so is there any concrete reasons why u should say oh no...i'm gonna die if i dont eat that McD???

if people in UK can boycott their products such as soda pop until bungkus...why cant we??malu la skit...if we dont want to..dont make fun of others yg berusaha utk boycott all those products...nnt nampak sgt "tak pandainya"....simpan skit tak pandai tu utk masa depan yeahh...org kt UK perjuang as the name of HUMANITY...tp kita kena berjuang as Muslim blood brothers n sisters...






lists of product that stand for negara haram Israel...



bar code for Israel products

tak boleh boycott semua...kita boycott half...at least this is what we can do to help our brothers n sisters there...dan tak lupa jgk supaya economy Israel lumpuh...depa pun tgh kecut teloqqq tu dengaq EU nak start boycott products depa...so kita ni mmg takdak reason kot nk tak boycott products depa...

*tak mati pun aihh tak makan mekdi kak ton oiii


ni mmg mkn dalam la...tak paham lg tak tau nk kata apa la


ni bapak segala banggang bingai dan waklu...hat yg malaysia sambut bagai nak rak...siap berselpie lagi...phuihhh...tak hingin aku nk selpie ngn dia ni...



bagi yg nak menderma utk Aman Palestine...ada num2 acc dan ada jugak cara nak menderma melalui sms ja...hope this will be bekalan for us kat "sana" nnt...lagi2 bulan posa ni kan...xnak pahala berganda2 ker kak ton oii??

ok lah...

pikir2 kan lah....
kita ada choice utk buat something...
to help and protect them...
because kat Palestine la ada Masjid Aqsa kita...our first Kiblat...tempat suci utk org Islam...kalau kita tak tolong depa...xtau la nak kata apa...

sekian....

ai is kena masuk dapoq nak masak for iftar...babai

"ISRAEL IS THE THE REAL TERRORIST AND SHOULD BE ROT IN HELL"

posted from Bloggeroid

Thursday, July 10, 2014

cara nak elakkan marah anak2

untuk perkongsian buat mama hebat...

aku pun amik dr org...
senang paste kt blog sdri...nnt apa2 tgk kt blog balik ja...
aku bkn apa kadang2 termarah jgk kat Adriana...biasalah budak tgh lasak...
kita pulak bz ke laut ja...
nk wat keja rumah lgi...kita mengemas..dia pun nk tolong kemas jgk...mau x kena marah kadang2 tu....

apa pun...mama2 jom kita baca ni...

MENGATASI MASALAH KUAT MARAH PADA ANAK

Buat renungan kita bersama..para ibu bapa sekalian..
Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah.


Anak kita adalah cermin diri kita……..



Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak.



Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai.



Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak.



Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak.


Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini.

1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya.

Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil.


2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri, luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak.
Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.


3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan.
Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya.
The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.


4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb.
Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih.

Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan.

Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.


5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya.

Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya.

Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar.


Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling.

Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya.

Sekian, semoga Allah mengurniakan rahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.





sorry yana...klau mama mrah2 yana....tpi mama ngn papa syg sgt yana...

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 9, 2014

beli breastpump secara ansuran

yeahhhh...

untuk korang2 yang mmg nak sgt beli breastpump yg bgus tp kurang skit kemampuan...ya lah...nk kluaq sekaligus kadang2 ada nak pkai duit tu kan....i know...been in that shoes before...sebab tu aku wat installment plan ni...dengan niat nk tolong korg2 yg senasib mcm aku dlu2....

setakat lani...aku cuma wat utk 2 jenis pump ni sahaja ya...In Sha Allah...nnt akan bwak lebih byk lgi bpump utk pakej installment ya...



Autumnz bliss
RM359 exclude postage...
boleh 2 atau 3 kali byar..
harga cash?
sama ja sebab niat aku nk tolong korg2 yg kurang berkemampuan nk beli cash...
dapat semua freegift mcm dalam gmbaq tu ya...




Autumnz Passion Double Electric Pump
RM499 exclude postage
sama 2 atau 3 kali bayaq jugak...
freegift semua mcm dalam gmbaq...

so kalau berminat cepat2 whatsapp or msg ya 0133363775

posted from Bloggeroid

Saturday, July 5, 2014

masak sendiri

mak aku kata...kalau boleh tu masak la sendiri makan kat umah...sebab setiap suapan yg anak2 dan suami makan akn ada keberkatan kt situ..
dah pulak tu...kita tak tau org tu msak mcm mana...ntah2 korek2 idung pastu relaks ja sambung masak tanpa basuh tangan bagai...euhhhhh...pastu ntah2 kuku dia panjang...kan kotoq tu..aku paling pantang kalau tgk org yg masak tu kuku pjg ka...kotoq kot weiii...xpsai2 benak anak kita weiiii...ingat makanan kita mempengaruhi tahap IQ kita...sbb tu la org yg tahfiz ka depa xmkn sebarangan...
pastu bila masak sendiri ni...bila duk basuh beras tu kan...sambil basuh sambil selawat dan doa supaya anak2 dan suami lembut hati...doa la time2 ni...mujarab kot...tapi jgn la duk p wat nasik kangkang...tu nak mampos namanya....khurafat n tak bau syorgaa weiii...

pastu...satu lagi la isu...selalu org kata n mengaku...aku tak makan ajinomoto....tpi hari2 menkedarah kt luaq....choyyyy...mmg dogeng la kata2 mu tu...bgi aku kedai mana hat tak pakai msg ni wei...silap pkai hat koman punya..haa hat tu bahaya weiii...semua pakai...chef two pun pakai wei sbb tu dia boleh kalahkan ramsey bagai kot...mcm aku...aku mmg ngaku aku pkai ajinomoto sbb mak aku masak pun pakai...aku dibesarkan dengan ajinomoto dan sgt2 jarang makan dekat luaq sbb mama aku mmg saving n suka masak kot...mama aku kata...makan kat kedai mmg la sedap contoh nasik royale kegilaan aku tu...masak nasik pun silap2 buh ajinomoto...bendi rebus pun silap2 buh aji...patut la sedapppp oiiiii....
pastu aku teringat...ada kawan aku pernah tnya lecturer bioprocess aku pak usop...psal bahaya aji letak kat rumput..rumput mati...pastu pak usop kesayangan aku tu ckp...helooo...yg pegi test kat rumput apesal?rumput ngn manusia sama ka?dah sah2 tak sama2...menda apa pun kalau amik overdose mmg bahaya....contoh gula garam...menda ok ja...tp bila amik overdose..tu yg kencing manis...darah tinggi...sama la jugak aji pun...ada jgk kata yg mkn aji ni nnt otak lembs n bodo...Alhamdulillah...otak kami adik beradik tak lembs tara mana pun la...sbb tu mak aku kata...masak kat umah...kita boleh control sdri byk mana kita buh aji tu...
lagipun ajinomoto tu brand ja kat Jepun...msg or penambah perisa tu adalah rasa umami or rasa sixth sense kt lidah kita...ya la...lidah kita kan rasa..masin..manis..masam..pahit...so ni kira mcm additional la ni kan...tp selalu la org highlite aji tu bahaya...tp kau pkai knorr cukup rasa tu apa menda kak...sama ja tu kak oiii....hentam twisties like no one bisnes..tak pikiaq plak aji yg berkilo2 dalam tu...hentam McD tu pun sama ja kak oi...byk gak tu penambah perisa depa duk buh....
so pendek kata..sama2 la mulai hari ni kita start masak kat umah..so that we can control apa yang patut kan...
entry ni xda nak kata kt sapa2...just peringatan untuk diri aku sendiri yg kadang2 baloq Ya Rabbi nak masak kadang2 tew...tpi2 kadang2 tu kira cheat day la kot ya???

ok lah..since today kat umah mentua..laki aku ajak mkn kt luaq..so lyankan ja lah...selalu2 sangat makin nipis la duit n rambut laki aku yg semakin nipis ozone layer nya...



kadang2 masak sendiri yang simple2 tu pun rsa sedap sgt...even ikan goreng ngn sambai belacan ja pun haaa...kannn???


lagi satu...aku nak la bila besaq2 nnt Adriana n adik2 dia kalau duk boarding school mcm aku dulu tu rasa rindu ja nam balik makan masakan aku...macam aku selalu homesick sbb rindu masakan mama yg sedap gils tu kan....orang kata..pikat suami dan anak2 melalui masakan ye dok???

ok lah...

got to go...
babai...
geram pulak Adriana duk freestyle smbil menyusu kat aku ni....haih laa

posted from Bloggeroid

Friday, July 4, 2014

sup ayam ala siam

so hari ni kalau ikut menu yg ditetapkan aku kena msak sup itik....

ni msak ala2 sup siam kan...masam2 skit...marveles!puji diri sendiri skit...

tapi yg ni aku ganti la kan...sesetengah org tak mkn itik...n wat muka pelik pulak bila aku ckp aku mkn itik...apa peliknya derrr...menda halal derrrr....

proceed dengan recipe la ya...
sbb xleh nk tdoq pulak ni
tdi pas smyang isyak nyusu Adriana terus terlena kami tiga-tiga beranak..penat apa ntah..tp kul 10 aku da terjaga...n smpai skrg kul 1.30 xleh nk tdoq...japg nk msk dlu smbai teloq before tdoq sat...

ehhh melalut pulak dah...

bahan2:
* ayam/itik/daging/tulang/ekoq/kambing(ehhhh ikut korg lah yer)
*bwang besar and garlic yg da diblend agk2 ngn potion ayam itik korg nk msak
*carrot
*celery
*bawang besar n garlic potong kasar
*tomato
*cili padi
*daun ketumbar bukan daun sup ya...org siam.suka guna daun ketumbaq lg yaa
*cuka
*garam
*ckup rasa knor
*susu cair

cara2:
1. masukkan bahan2 yg blend td dlm periuk..then panaskan...masukkan ayam ka itik ka daging ka bla bla bla
2. agak2 macam ayam itik daging tu da msak..korg letak la garam...ckup rasa knorr tu...
3. then titiskan cuka..bg masam2 skit...nama pun thai style kan..harus la ada rsa msam2 ni..
4. then msukkan carrot dulu then celery yg da dipotong..pastu msukkan bwang bsar dan garlic yg potong asing td tu..
5. pastu ketuk2 skit cili padi n msukkan dlm sup...nk pedas buh byk...kalau taknak pedas kurangkan...
6.dekat2 nk last sblum tutup api tu...msukan skit susu cair dlm tu..skit ja..nk bg dia pnya kuah tu lain skit...n then msukkan daun ketumbar ya...
7. da boleh hidang n mkn panas2 dgn nasik....fuh maveles tell u!!



ni yg msak hari ni punya...sup itik ala siam...



ni menu utk this whole weekdays...hri bkerja...nx week menu apa pulak yaaa??

aku ni jenis kena plan awal2 nk msk apa...klau tak kang aku serabut...serabut nk pikiaq msak apa...bila da ttpkn menu senang skit aku...bwk kluaq brg n cri brg dalam peti ais pun xmngelabah sgt...so kejap la skit nk bersilat kat dapoq tu kan...

korang pulak macam mana???

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 2, 2014

the missing star

i supposed to be happy because today is my birthday...

but stil whenever i browsed around my fb...all the status esp MICET's students including me...all of us feel the loss.....total loss....




to my dear brother....
i admired ur personality...ur view...ur intelligence n all in u...
being ur classmate...is an oppurtunity for me to know u better...
Ya Allah...u are so amazing...u look things differently whenever most of us lost a hope...u really have a positive mind and vibes....

semua orang sayang abang...semua....i bet u parents...family must be really proud of u...because we do!!!cuba cakap sapa tak sayang n bangga dgn abg??meh alia nak sekeh laju2...

u fav words to us...sengal la korg ni...sebenarnya abg pun sengal sama...kalau tak...takkan leh join dgn budak2 sengal mcm kitaorg ni...truth is...kami bertuah sebab dpt 1 class dgn abg...dpt sedut idea2 abg..pemikiran abg yg bernas lg kreatif tu...

Ya Allah...sebak...type ni pun rasa sebak ya amat...tp alia yakin u in a good hands now bro....

terkilan sbb selalu kata nk plan gathering utk budak2 class kita yg sengal tu tapi tak pernah jdi...teringat bila abg ckp teringin nk jmp "anak buah " abg si kenit Adriana ni sbb geram tgk gmbr2 dia...dunt worry abg...i will let her know who are u...the genius uncle she ever had....genius dan tak pernah kedekut ilmu....semua menda nk share.... i will teach her n her adik2 In Sha Allah to be like u...to care about the others....n share the knowledge with others...jgn kedekut ilmu...

abg...alia jmpa moon pun...nnt kami nanges bila ckp psal abg...Ya Allah...rindunya kami kat abg...tak sangka abg akan jmpa Sang Pencipta secepat ini...tp kami redha...sbb kami tau...Allah lebih sygkan abg...

berdamailah abg di bumi para Anbiya...seperti mana yang abg mahukan sebelum ni...dari jauh...hanya doa yg mampu kami sedekahkan....

semoga berjumpa lagi wahai abg yg disayangi dan dikasihi...

to a person called "sahabat" , brother n LEGEND....

U WILL ALWAYS STAY IN OUR HEART FOREVER....

AL FATIHAH.....

#TRIBUTE TO ALLAHYARHAM IDRIS NASRUDDIN




posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png