Sunday, June 29, 2014

Paint Pot By MAC review

Aku ni mmg problem kalau pkai eye shadow ni...dulu la...
memang tahap fail kalau pkai eye shadow tu...mcm ekeleh...org lain pakai lawa ja...aku pkai mcm xnmpk..padtu kadang2 sememeh gila....
rupa2nya...aku xjmpa lg yg sesuai ngn aku as eyeshadow based...

sebelum ni just try pkai yg benefit utk based eye shadow...yg tu trial size...dpt free masa shopping bru benefit...oh ya benefit mmg suka bg free samples kalau korg shopping ngn diorg...

pastu try urban decay yg femes tu pun tak jalan jgk...rupa2nya eye lids aku mmg xsesuai ngn dua2 ni sebab aku pnya eye lids oily..so mmg eye shadows takkan stay longer kt eye lids aku...

kan hari tu aku p kelas make up by Yana n Farra....mmg bykla input aku dpt....so for aku punya type of skin Yana suggest pakai Paint Pot from MAC...sbb dia sdri pun pkai sbb dia pun facing menda yg sama ngn aku...sbb masa class tu pun aku mmg impress gila ngn outcome aku...ecewahhh....perasaan gila kot...

so apa lagi...harus serbu MAC...
harga satu pot tu dalam RM75...berbaloi beli sbb sesuai ngn aku kan...eyeshadow pun stay longer n tak comots2 sebab berminyak...





bare study... code dia...



kaler dia...



nak guna dia...apply ja the whole lid....bukan mata aku...ihsan gugel



neutral color ja apply



saja wat duckface bg nmpk mata kitewww...


ni pun hasil pkai paint pot MAC ni..best!!

recommended or not?
its a BIG YESSS for those yang ada masalah oily mcm aku ok:)

posted from Bloggeroid

Saturday, June 28, 2014

Ramadhan

sempena bulan baik ini...
izinkan aku mintak maaf kat korg2 yg secara sengaja atau tak sengaja terasa hati ka dengan hasil penulisan aku...
sama ada secara sedar atau tak sedar...

hopefully Ramadhan kali ni...lebih baik pengisiannya berbanding sebelum2 ni....
dan harap2 kita semua diberikan kesihatan yang baik sepanjang bulan yg mulia ini utk mengerjakan dan mengejar segala ganjaran yg telah Allah janjikan....




dari kami....

posted from Bloggeroid

Friday, June 27, 2014

makanan ooh makanan

ok lah
kali ni resipi2 tertunda yg brlmbak2 org duk tnya kat aku kan....

oklah maka dgn ini....

silalah rajinkan diri anda alia.....

MARINARA SPEGHETI(SEAFOOD)




bahan2:

pasta* spagetthi type
bwang merah
garlics
udang
sotong
crab stick
tomatoes*aku guna 3 bijik
button mushrooms
sos cili
black pepper
basils leaves

cara:

Pasta

*rebuskan ...titiskan minyak n sedikit garam..
n toskan...

Kuah pasta
1) 3 bijik tomato tu aku potong n blend...
2) Tumiskan bawang merah n putih...
3) Then masukkan tomatoes yg kna blend tu....
4) tambah sos cili kesukaan korg...aku guna sos cili maju..mmg best...
5)then buh basil leaves..aku pkai thai basils...mmg tanam kat balcony ja...da mcm hutan balcony aku tu..
6) buh la garam n apa yg patut scukup rasa....
7) bila kuah da pekat boleh la msukkan udang yg da buang kepala td...sotong n crab stick yg da dipotong....
8)then msukkn pasta yg da ditoskan td..n gaul2 bg kuah tu msuk sekata kt pasta....

dah...siap dah utk dingapppp...

sorry plating out...maklumlah bukan bdak culinary...budak chemical engineeringa katakan....bab2 mereka ni pndailah..bab2 plating mnghias out ke laut...janji sedapppp...laki pun sukaaa kenn



CHILI CRAB




sila abaikan gmbar sblah chili crab tu ya

bahan2:

*cili yg da diblend
*bwang besaq
*garlic
*sos cili...aku suka cap maju or arnab sbb dua sos ni pekat sedappp
*1 biji telor
*ketam of cozzz
*garam
*basil leaves/daun limau purut

cara:
1) tumis bwang bsaq n garlic..then masukkan cili paste
2) masukkan sos cili...tambah ayaq...basil leaves atau daun limau purut utk enhance rasa dia....
3) agak2 da kering skit pecahkan teloq n kacau2 bg dia ncm pecah2..mcm ala2 wat char kuey tiaw kn ...pastu msukkan ketam2 korg yg da dicuci ...
4) nnt ayaq dr ketam yg manis akan kluaqkan.. so dr situ korg tmbah la aoa nk tmbah..garam ka.. tok aji ka...gula ka...tp biasanya aku tak tambah dah sbb air ketam tu da bestkan...
5) tutup api..then ajak laki korg mkn ni ngn nasik panas2..kompem laki korg syg gils kt korg kn...


SAMBAL IKAN BILIS DAN TERUNG PIPIT




bahan2:
* ikan bilis( goreng garing)
*terung pipit...ni mmg fav aku ni...(rebus dlu skit bg lmbut)
*cili paste...
*garam
*gula
*cuka

cara:
1) panaskan minyak n tumis chili paste tu...msukkn cuka skit bg rsa msam2...
2) tmbahkan ayaq...bg chili tu msak skit...n then biaq dia agk kering....
3) bila da nmpk kering...kirg msukkn ikan bilis yg da digoreng garing...n terung pipit yg da direbus tu...
4)bila dah ni br korg tmbh gula ikut korg pny taste bud...garam tu kena jga2 sbb bilis tu da masin...kang darah tinggi plak kang....
5) bg kering2 skit...then da bomeh tutup api n readyyyyy to eat okeyyyy...

*aku terung pipit ni rebus wat ulam makan ngn sambal belacan pun layan bhaiii...tp takut laki plak xlayan...maka harusnya msk la mcm ni....aku dua2 aku bedal...so tarak hal lahhh...



oklah...

sekian utk mlm ni....

gud nite...

posted from Bloggeroid

too old for that

hari tu aku ada dpt byk miskol dr 1 num ni tau...so aku ingat kwan2 lama aku kt MICET dlu...sbb num 012 ka 013 ka apa ntah tp strt ngn 6 kat blkg...so aku bajet2 kwan2 lama aku ni....msti diorg rindu kt aku neh...ehhhh....

so xpa aku kol...
aku tnya sapa ni....
dia ckp sorry2 salah num....
ok fine....
aku letak....
pastu dia msg aku ckp sory salah num..

so aku pun x reply apa2 sbb malas aku...
da salah num ok fine...
aku tak kesah...
lantaklah....

then tetiba smlm dpt lgi kol....
miss call dr num tu....
tp aku tak ingat la kan sbb what for aku nk save num yg salah num kan....

2 kali miskol...
so aku dgn xsyak apa2 pun..
kol la balik kot2 la technicians ka kol nk gtau ada emergency ka hapa ka...
takpun kwn2 lama aku dr MICET(2 x mentioned kwn2 MICET kan...nmpk sgt rindu kt korg semua ni gils2)

tp dia tak angkat...
last2 dia kol....
ok aku angkat....
so mcm biasa...

aku ni kan kerek2 alam...

"hello...ya sapa ni???"
"hai alia...bz ka?"
"eh sapa ni?"
"alia x kenai kot sapa saya...tp saja la nk ajak sembang2"

..........
"hah...."
aku dah la tgh dinner ngn laki aku...tgh bz suap Adriana lg ngn pasta bagai....
pastu aku plak wat muka pelik...pehal la ni....

yg laki aku da tnya sapa tu....
kang laki aku ni kuat jgk jeles dia ni...kang jdi abg zin plak..jenuh aku nk layannnn...
pastu anak aku plak da bising2 sbb aku suap dia lmbat...

"lani saya nak tnya...alia ni da kawen ka blom???"

ehhh wut d heck la....jelas2 aku tgh kalut layan ank aku...laki plak da muka semacam...terus aku hang up d fon...

"sapa kol u tu" laki aku

"ntah...nk ajk sembang2...gila kot" aku

"aah...kompem gila"... laki aku

"dats y la..."

mmg aku tak detect lgsg num tu num yg pernah kol aku dlu...

seriously aku ingat kwan2 MICET aku...azim ka padil ka...epul ka...tp diorg ni aku cam sgt sora....sora ni sumpah aku xkenal.....heyyyy....

bila dia start sms aku...ckp sorry slah num...bru aku nmpk history sms...ehhhh dia ni...mangkuk yg hr tu kata silap num...ni boleh plak nk ckp ngn aku kenal nama aku bagai...



nak kata mirul?sora mirul pun aku kenai...ni bukan kwan aku tu....

so to mr who ever u are....
i'm too old for that....
i have a wonderful husband and daughter for ur concern....

so stop playing old tricks...buat2 salah num tp kau boleh tau pulak nama aku ya?bukan lah aku nak bajet aku ni nora vanish ka fasha sendat ka..apatah lg kak pajura yg cuns melecuns tu.tapiiiii....please la...aku ingat ada emergency sapa2 ntah kol aku....benggong betoi....buang masa aku......

so please stop....
i'm too old for that trick...

posted from Bloggeroid

Wednesday, June 25, 2014

fakta bukan auta

fakta pertama: UniKL mmg sebuah universiti swasta di Malaysia

fakta ke 2: fully owned by MARA...DIULANG FULLY OWNED BY MARA...

fakta ke 3: pencapaian tier 5 dlm universiti2 di Malaysia...

fakta ke 4: excellent student from MRSM kebanyakkan diserap masuk ke dalam UniKL because fully sponsored by MARA

fakta ke 5: where knowledge is apply...fakta yg tak boleh disangkal...cuba bagitau aku kat U mana yg diploma student boleh run freeze dryer sendiri utk fyp without any supervision?dpt tajuk...dapat manual..supervisor/lecturer and technician terang skit...nah...kau buat sendiri a to z....diberi kepercayaan penuh eventho ko baru diploma student...u lain?aku dgr student Master ja dpt pegang equipments...ni lecturer aku sdri yg mngaku sbb diorg pun student local u jgk dlu....so they said..u shud be thankful sbb diploma pun dpt pegang equipments tau...ktorg dlu..technicians run demo ja..so tell me..kat mana lekehnya U kesayangan aku ni???

fakta ke 6: sapa kata private U ni lekeh?meh sini aku nk luku kepala korg laju2...private u lain aku tak tau...tp UniKL aku ni...fully owned by MARA so i think u better trust MARA ok!

fakta ke 7: kau ingat senang nk.lpas MQA accredition?aku ni first batch..tau la mcm mana nk dptkan akreditasi MQA ni...dah la yg jdi panel tu Prof2 local u...masing2 kemain haaa....kerek kemain...tnya soklan tu soklan ni...check lab report itu ini bagai...kau ingat si diorg ni nk bg senang2 ktorg lepas?

fakta ke 8: lab yg superb...sesuai dengan student engineering....budak2 local u pernah tak run bubble cap distillation column sendiri masa diploma ngn degree?pernah tak?ka korg kena sambung master baru boleh run???ehhh sorry la kalau soklan ni kerek2 alam...sbb aku pun mnyampah jgk bila org kata ala private u...ada duit jalan...i tell u...waklu...ko hingat lecturers ktorg ni bingai nk bgi lulus kalau kau tu tak layak lulus???

fakta ke 9: senang nak dapat reja...terbukti....tak abeh belajaq lgi pun dah pnggil reja...ni kejadian sebenar ke atas diri aku dan kawan2....

fakta ke 10: theory ngn practical gempak...sbb where knowledge is apply la katakan....sesetengah tu nama ja engineering student...gempak tang theory ja..tapi practical harammmm......takyah ckp lani...berlambak2 ja kt tmpat aku keja pun...kunun dr U yg gempak gila suka tendang menendang org...tp...menda simple pun problem solving takdak..technical skill hancoqqq....aku pun tak paham apekejadah yg gempak sgt ntah....

fakta ke 11: pinjaman mmg kaw2 ngn MARA..tp kalau score....byaq skit ja lah beb....lab report jgn malas buat...buat betul2...hg malas wat lab report bagai...lecturer pun malas la bg markah kt hg kan...walaupun kdg2 aku sdri pun mnyampah gila nk wat lab report...sbb almost every subject ada ja lab kena wat...dah ada experiments...kompem2 la kena wat report kan...tu belom kira esaimen bgai lg....study weeks pun tak pernah ada kt UniKL tu...so struggle lah kalau xnak byaq byk2 kt MARA tu....
lgpun MARA bukan kejam mcm ptptipu...ehhhh...tetttt....sowieee😅😅😅

oklah...
sekian sahaja...
dr ex student UniKL MICET

posted from Bloggeroid

Tuesday, June 24, 2014

hati jelly

nampak ja aku ni kasaq....
ckp kdg2 ikut suka hati aku ja....

tapi.....

hati lembik....
macam jelly laki aku kata.....

bygkan tgk ujung2 cita apa ntah kt tv3 tunjuk adik firdaus yg diabaikan mak dia pun...aku dah nk meleleh dah...Ya Allah....

pastu sambung plak cita Bersamamu....
terus aku ckp
b...bukak cita lain...

laki aku da pham sgt dah bini dia ni...
tgk muka aku...mata berkaca2...ehh ayat..pehhhh...

u ni hati mcm jelly lah...lembik...skit2 nak nangis....

yalah2...i mmg hati mcm jelly....

tu cita adik firdaus aku da boleh nangis...belom lgi tgk baby2 yg kena buang...kena hurung ngn semut bagai la...kena campak dr tgkt 13 la....

haih la manusia...kenapa la banggang sgt ni....
banggang tahu ...banggang???
nak sedap pndai....
ingat skit balasan Allah oiiiii....

aku kadang2 p keja dlm keadaan Adriana nangis2 sbb nk susu pun aku dah rasa sebak....sambil drive kdang2 tu mengalir jgk air mata ni sbb rasa kejam...boleh biaq anak mnangis nak susu....bukanla aku tak bg dia susu pun...dah bg susu aku dlm botol...tp kdg2 biasa lah...da makin besar...makin byk akal....nak direct ja...aku ni plak pg2 kalut la nk p keja lagi..last2 tinggal la si kenit tu ngn papa dia...

sorry Adriana...mama bukan saja2 nk tinggai syg..tp mama have to...xpa nnt mama keja sdri mama boleh gomol2 Adriana pgi2 lama skit ya...


Adriana jgn sedih2 lg ya...nnt Adriana sedeh mama pun sedeh jugak....sbb Adriana Arissa lah sumber kekuatan mama....sesuai dgn nama Arissa yg bermaksud yg kuat....

semoga Arissa mama ni membesar menjadi anak yg solehah dan berguna kepada agama kita...Amin

posted from Bloggeroid

Monday, June 23, 2014

apa salah dia

1 Malaysia kecoh ada mak yg kurung anak OKU dlm blik smpai kurus kering...dah plak tu dlm bilik tu penuh dgn najis...tanah...air kecing etc....

aku tak dpt bygkan mcm mana perasaan mak tu smpai tergamak sekali buat anak dia mcm tu...apakah tahap level banggang akak ni lebih tinggi level dia smpai tak tercapai oleh mana2 org kak??

nak letak gmbar budak tu dalam ni pun aku tak sanggup...nnt meleleh ayaq mata aku...lgi la tgk video tu budak tu kluaq2 panggil mak dia...sedehhhh!!!anak punya cari mak....yg mak nya...haih laa...

pastu ko ckp ko kesempitan hidup...tgk fb kau mcm tak ja...langsung tak hokeyyy....kenapa...kenapa...kenapa hang wat anak hg mcm tu....

pastu ko ckp ko tak mampu....ko kena kerja...ya kau kerja doploh pat jam kan..ya abih tu laki ko mana?goyang teloq doploh pat jam??

ko keja smpai ko tak sempat nk uruskan anak ya...kamon..ko keja brahim katering kan..takkan xdak kot balance mknan yg tak abih nak bwak balik.....ehhh takkan la nak masak nasik...goreng teloq pun xsempat kak...nak mandikan n basuh taik anak kau pun x sempat2?

pastu kau sanggup plak biaq anak kau duduk dlm blik tu mcm tu...i bet he must be calling u...mak mak...tipu kalau dia tak panggil kau....sanggup kau biar eh...sanggup kau???apa dosa dia?

xkkan kau boleh beli tudung bling2..anak kau yg sorg lagi pkai elok ja kau kata kau tak mampu kak....bg alasan logik skit boleh tak?kau keja doploh pat jam...tapi ko boleh main candy crush smpi level 152...aku level 30 pun xlepas2 kak...dr aku main candy crush baik aku layan anak....dari kau main candy crush baik kau.pegi masak nasik n goreng teloq at least bagi anak kau makan....

apa ni?apa ni?
i cannot brain all ur excuses...
seriously not!!!!


laju ja ayaq mata aku ni mengalir...tak tahan...naluri keibuan kot...Adriana jatuh tergoleh pun kalau dia menangis teruk..sekali2 ngn aku pun menangis la kawan...apa hg ni tak dak hati perut ka?sanggup buat darah daging sdri mcm tu....

ya...org tak paham kesempitan hidup kau...tp kau bolehkan mntak bantuan kt pihak2 yg berwajib...yg mungkin dpt jaga anak kau elok2...takkan kau nak bagi aladan tak tau nk register kat mana...fb boleh register takkan nk daftar anak kt mana pun tak sista oiiii....

heee....emosi aku...emosi...terganggu aku setiap kali aku nmpk gmbaq adik tu....Ya Allah...smpai hati hg buat anak hg mcm tu...aku pun kalau marah Adriana...bila da kool tu aku menangis sendiri sbb marah kat dia....

apa lah nak jadi dengan dunia zaman lani...are we living sick society??

posted from Bloggeroid

Saturday, June 21, 2014

MUA IN PENANG & KEDAH

salam guys...

if korang stil tercari2 MUA for ur dinner...engagement...nikah or even reception....

boleh roger2 aku ya...




















if looking for natural make up esp for engagement n wedding....
boleh la cpt2 roger ai ok...

50% discount okeh...

oh em geee....

ni num ai ok
0133363775

posted from Bloggeroid

let it go....



dats what i do now....

posted from Bloggeroid

Friday, June 20, 2014

rindu aaa rinduuuu




rinduuuu aaa nk tgk cita ni

rindu hero eh alia???

ehhh rindu nk tgk pompuan tu gedik2...laki tu pun sama gak...ehhhh...

tpi yg pasti part dua2 duk gedik kami laki bini tgk pastu duk renyih smpi ke tinga.....
tingat zaman bercinta lew tewwww.....

pangggg satu dassss

ok lah...
apapu ammar n izreen....
u guys rock aaaa!!!

ammar n izreen kompem meletup pasni...ammar kompem jdi hero sokmo aa pasni....
aku rsa ammar bahrin ni lg nsem dr aaron aziz kot....kottt....kotttttt

ok lah....

babai....

kerana terpaksa aku relakan abihhhh....


okei...
babai...
babai betul2 ni...

chowww

posted from Bloggeroid

Sunday, June 15, 2014

i quit...

yeah...

i quit from my current job....


tipu lah klau aku kata aku x sayang ibiden tu...sgt tipuuuu....
dr plant 1 tu x siap lgi pun aku da keja kt sana....

employee num pun org ke 77...
num ong aku betul ni....

tp aku percaya Allah ada lg percaturan yg lebih hebat utk aku....

n aku pasti...rezeki aku bukan kt tangan Si A atau Si B....
tapi yg pasti di tangan Nya yang Satu....


whatever it is...
the future is still wide open for me to treasure...

In Sha Allah...if according to the plan...i will do something that i love....
no more pressure....
more time wif my familia....my dotter...

ok lah...
gtg.....

i'm taking the cough syrup n it made my head spinning around...lalok....nak tdoq jap.... (i'd been 5 days on off high fever...semoga Allah hapuskan segala dosa2 ku dengan sakit yg diberikanNya...Amin)

tolong doakan aku sembuh cepat ya...xnak la kena admitted....penat nnt kena drip...sbb mmg kompem2 kena sbb alu da dehydrate teruk gila....bibir pun kering...mana pernah bibir aku ni kering...haih laa

posted from Bloggeroid

Wednesday, June 11, 2014

Glam Caddy Make up Organizer

wehuuuu....
sapa suka make up angkat tangan cepatttt.....

sapa byk make up bersepah2 mcm aku nk angkat tangan cepat......

sapa dah buntu nk simpan mcm mana angkat tangan cepatttt.....

ya lah ....
ya lah....

bukan korg ja buntu...

aku pun buntu kdg2 bila tgk brg2 make up aku brsepah2....

makaih......
serabut kdg2 tu....
nak cpt2 cri...jdi lmbat pulak nk bersiap kan....
cik abg da hangin duk tunggu....

so meh aku nk bg solution terbaik kt korg...



mcm best ja kan menda alah ni....
mcm comel jer...
mcm cantik jaaa
bila make up korg yg byk2 tu kt dlm ni kan...


boleh pusing2....
dan yg pling penting boleh simpan byk gila kot.....
up to 200 items...mak aih...
gila mak jemah...
brg make up korg x sebanyak tu pun...korg leh simpan accessories korg..pandora korg....mcm2 lah


boleh tarik2 gitu korg...
bagus kan....

kalau korg berminat dgn glam caddy yg glam gila ni...meh la order n beli kt aku meh....


RM75 SAJERRR...WITH FREE POSTAGE...
SABAH SWAK ADD RM5

mcm biasa...whatsapp mak jemah ok... 0133363775 to order

posted from Bloggeroid

Monday, June 9, 2014

cepat lah cepat

cepat lah cepat...
cepat lah dua bulan berlalu...
xsabaq dah ni...

penat...


titik!

Saturday, June 7, 2014

my sunday...

hola....

hows ur sunday??

me?

a bless one with my lovers...

a good homecooking(ehh puji diri sdri pulak)



yeah simple....tpi simple yg sedap kennn

and also a quality time with my hubby n little princess...


dia da tdoq...
now mama pun nk join skali...

okei babai...

posted from Bloggeroid

Thursday, June 5, 2014

cereal dispenser murah2

hi...
korang2 yg suka bfast cereal n nak feeling2 mcm kt hotel kan...
meh la grab cereal dispenser ni....
tak rugi pun beli...
lgi2 bila terhidang mcm ni...
anak2 pun semangat nk bfast...
lgpun bfast kan penting utk kita...
bukan kata anak..kita yg tgk ni pun nmpk ada mood ja nk breakfast kan...
nak single...
double pun ada....



single
RM50



double
RM65

boleh whatsapp 0133363775 utk order ya...

posted from Bloggeroid

Sunday, June 1, 2014

feel like....

adoihh

tetiba rindu nk p cameron highland...
camno ni????
nk hirup udara nyaman kt cameron

tak tahan nk breathe in breath out chemical2 kt ibiden tu....

lagi 2 bulan ja alia....

hang in there!!!


breath takin scenery!!


uwaaaa...nak p
semalam pun jdi la..
2 mlm boring kang



green n fresh!!!

seriously want to go there!!!

posted from Bloggeroid

food review: Manhattan Fish Market

nyummmmsss
tu la perkataan yg kluar dr mulut kan everytime nk mkn kt sni...

klau org yg suka mkn fish2 ni...
Manhattan mmg sesuai utk korg mai mkn...
worth ur cents la org kata....

dis plater comes with 2 drinks
2 cowders
for only RM49.90



dis one plak order asing....
sbb Amir mmg suka sgt bb octopus kan...
RM9.90
sedap pun sedap




yg ni plak RM5.90
teringin punya psal mac n cheese ni...
tp rsa dia kureng lah bg aku...

apapun...mmg sedap la...sbb mayb sbb dah lama kot xmkn kt Manhattan ni...
mula2 ingat nk mkn kt Sushi Tei tp tgk meja yg frenly utk org yg ada bb mcm kmi ni penuh...maka tak jadi la ber sushi tei...
kalau tgh lapaq ni mau hentam sushi more than RM100 kami 2 org ni...
better not....

zaman inflasi..kena brjimat cermat...
ehhhh...
xpa lah weekdays ni kita mkn kt umah ja ya papa...
nnt mama masak apa yg ada kt dlm peti ice tu

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png