Tuesday, May 27, 2014

Thai style daging masak merah recipe

bahan2:
*daging(sukahati byk mana korg nak letak...biar ketul besar pun xpa)
bawang besaq
bawang puteh
pewarna merah
daun limau purut
kacang pjg/buncis
bunga kobis* aku xletak sbb xda
cabai....bkan c!b@i yer!!!
sos cili
sos tiram
garam
aji/ckup rasa

cara2:
1) Rebus daging yg ketul2 besaq tu smpai empuk....(mmg lama gila aku rebus)
2) selesai ja rebus daging tu..angkat n potong lawan ira daging(elak keras..ni mama ajaq...but since da rebus lama td..xkesah pun sebenarnya)
3) dalam kuali, panaskan minyak...tumis bawang besaq dan bawang puteh smpi naik bau
4) masukkan daging yang da dipotong td...
5) masukkan air rebusan td...n pewarna merah...n daun limau purut
6) pastu masukkan sos cili/atau paste cili..sos tiram...garam dan aji ckup rasa...
8) masukkan balance bawang puteh n bawang besaq yg potong td tu
9) pastu boleh masukkan cabai...buncis..bunga kobis...carrot dll kalau ada stok kt umah korg...

tutup api....da siap utk dimakan dgn nasik panas2...

*biasa kalau korg selalu p thailad mcm aku ni...diorg biasa goreng dulu daging tu bgi keras2 skit...but before goreng tu diorg akan perap sat dengan pewarna merah lepas potong hiris daging rebusab tu...tp aku prefer yg lembik2 gini skit....

oklah...
apapun...heppy trying



ber bento ke tmpt kerja adalah amalan yg sihat...hewhew

posted from Bloggeroid

Saturday, May 24, 2014

The Road Taken

hewww...
tetiba aku teringat psl literature msa form 4 ka form 5...tajuk english literature pnya novel tu The Road Not Taken....

cita psal dua choice dlm idup kita...
1 jalan yg selalu kita amik...1 lg the other way around la kan...

tpi aku bukan nk cita psal tewwww laa korang.....

aku nk cita trip to Melaka hari tu masa our second anniversary....

kalau ikut plan asal nak p ke krabi....
tpi disebabkan br ja pas operation kan..cancel plan sbb angah consult ngn kwan dia dlm ENT dept...better jln2 kt dlm Malaysia ja...dia ckp we not familiar with the weather...the virals...the hospitals..bla bla....phewwww....
lap peloh kalau jdi apa2 kt sana nnt

payah
ssh....
sistem hospital depa tak sama lgsg ngn kita...

so takyah amik risks....
moh ler kita p ke tmpat kita bercintan cintun dlu ya papa...ehhh sekarang pun bercinta jgk...

so....MELAKA.....
rasa mcm rindu sangat....
gila hg...6 thun kot duk belajaq kt sana..

but seriously aku tak pernah naik Taming Sari...tak pernah tgkp gmbaq n brjalan 2 kat bagunan merah Sthadyus tu TT.
teruknya aku ni...
6 thun kot duduk sana...tp x pernah p pun...lalu ja sbb nk p lepak kt DP...

zoo melaka dll lagi xyah cita la...tmpt lepak...JJ ayer keroh...DP...pastu kat last2 tu Jusco yg baru tu baru bukak masa last sem kt sana....Jonker Walk tu mmg selalu jgk la jln2 cuci3 mata....tpi tak pernah pun mkn laksa nyonya yg fames ka apa ka....
eeee teruknyaaa lahhhh kannnn....
asam podeh lagi la...sbb bukan my kind of food....

eden suko mkn kt akak kt kendong tu ja...siput sedut masak lomak cili padi...itu den suko...sbb MICET kan kek sempadan Melako n Nismilan yoo...dats my kind of food....cehhh poyos jaa

apa pun...masa p tu agk kejakunan jgk la...
sbb byk yg berubah...
klebang pnya pantai da reclaim gila2...
cehhh...ya2 ja kutuk Penang reclaim bgai nak gila...Melaka pun sama ja...

ilang keindahan Pantai Kelebang yg dlu port nk lepak tepi pantai oikk


tak makan kt Pak Putra tak sah oiikk



tak mai jln2 kt Jonker walk pun rasa x lengkap kot...




kemestian n kewajiban



jonker walk yg gila heritage sgt!!



Pantai Puteri yeayyy...nasib x reclaim!







hari last tu lalu jgk balik kot Alor Gajah....
ni jalan nk masuk umah sewa dlu...hewhew...classic siot



xsangka bagunan ni kat Vendor City la sgt ni akhirnya siap...lama penantian aku tauuu...dr zaman dip smp abeh degree x siap2...apekejadahnyaaa



last but not least....
my lovely UniKL-MICET where i met my husband...my one true love...n my soulmate....

last2....smpi ke sudah jgk xdan jgk nk p bgambaq kt Sthadyus tuuu...sedeh mama tau papa ^___^
benci2...
apapun....
thanks papa sbb bwak mama n Adriana jln2 Melaka ya pa...

we love u so much papa

posted from Bloggeroid

My so called SOHO ideas

hewwww.....
sejak2 nak ni kannnn
asik mencari ja ideas utk my SOHO...

ermmmmm
SOHO tu amenda?
SOHO tu stands for Small Office Home Office.....

ohhh kebetulan aku kna share SOHO aku ngn amir...
so it wil be quite packed...
jenuh pengsan....
dengan all his hardware stuffs n my bf stuffs kan....
phewww

but stil...
i need ideas....

ni yg aku save kan gmbaq2...

so senang aku nk refer nnt


















konsep aku?
ikut suka kot...
mix n match...

tgk ja lah nnt kan;)
posted from Bloggeroid

cadbury oh cadbury

why ohhh why....

why cadbury??why???
are u testing d Muslims sensitivity?
come on...dis is a big deal man!!!

darah daging kot.....

dah la aku mmg suka hazel nuts tu....

ssh sgt ka kau nak pastikan all ur ingredients halal n toyibbah???

come on the halal kit (for porcine)only detect YES or NO....n how come u wouldn't know ur product is FREE from PORCINE??? plus it's not measure in percentage...its not like u have to decide its HALAL or NOT...

ohoiikkkk......





jangan main gila bro....
makanan membentuk darah daging kita...

gud bye cadbury......

*bukan babi ja haram ya korang as Muslim...arak..rokok....rasuah...pegang tgan boipren girlpren pon haram ok...

as time being...as a Muslim...we should maybe try become a good one;)

and plus...the dakwah things is not only ustad n ustazah jobs...its part of our must do thing as we are born to be a khalifah...

i also gone through the Jahil season...but as time pass by...i want to be different...i want to become a good Muslimah...ok lah.....

gud nite......

to cadbury lovers,

maybe its a good bye for us with the bonding we had between cadbury n us rite.....

xpayah nk sedih2 sgt lah....
byk lg mknan Sunnah yg boleh menenangkan utk diambil menggantikan chocolate fav korg ni;)

posted from Bloggeroid

Friday, May 23, 2014

dugaan

Allah uji aku may be sbb Dia tau aku boleh hadap..
so aku akn hadap n bangkit semula....
In Sha Allah..
dengan support dr husband tersayang....angah n adik....
aku harap semuanya akan go with d flow seperti yg dirancangkan

posted from Bloggeroid

make up

perempuan n make up???
berpisah tiada...
paling busuk2 pun mst ada compact powder Silky Girl or Maybelline kan..
pastu lipice kaler2 skit kan....
untuk yg minat make up tu mmg la berdozen2 collection diorg lg2 kalau yg mmg keja nya make up kan org...

aku ni...jatuh kategori byk make up tp tak make up org...just make up dri sdri tpi selalu xdpt kwal napsu nk mbeli alat make up...
sampai asik kena marah la ngn mama sbb asik beli make up ja....

ehhh...tpi bila da ada anak ni jarangggg tau jarangggg...tpi hri tu terbabas jgk msuk kt dlm cik Pora...oh i loveeee Cik Pora(Sephora)
bila da terbabas tu paham2 la penangan dia kan.....
kesattttt peluhhhh jantan masa nk mbayaq nya tuuu....phewwww

and pernah tak antara korang2 yg beli2 make up bgai tp jarang pakai?
aku la jgk tu...collect benefit blushers dr 2010 msa awai2 femes dlu....
ada 4 ka 5 ketoi ntah....
tp yg collection latest x collect dah...
mntak adiah bday kt amir pun mintak Benefit jaaa haaa....
ngada2 kau...haiyakkkk....

kenapa aku jarang pakai??
sebab one thing aku keja kt production line....pastu exposed ngn chemicals....pastu aku rsa mcm mngada2 ja kalau aku nk brtempek blusher...mascara...n eye liner bagai...
aku nak tayang kat sapa kan...
lgi pun....
bukannya aku ni handle mcm sales ka jmpa customers ka....jmpa vendor pun pkai mask...so xpyah la nk bermake up bagai....nnt org kata nk tackle sapa pulak pompuan ni....

so....
disebabkan itu.....
aku mempunyai banyak jugak brg2 make up yg jarang bersentuh....
dah sentuh skit...tp tak byk....
boleh kira la brpa kali kan...


so........

aku dah wat keputusan utk sedekahkan kt korg2 yg suka bermake up ni...
sayang tau....
dari duduk ja dlm drawer make up aku tu xberguna....meh aku wat giveaway utk korg....

mama kata baik bg kt org dr tak pakai kan...
nnt kt akhirat dia tnya kenapa membazir beli dia n tak pakai...lgi jenuh nk mnjawab tauuuu T_T
mama aku mmg suka tau buat ayat saiko org mcm tu.....
phewwww....
tp apa dia kata betol ja kan....










ni barang2 make up yg aku nk bg tu....
pakai 2 3 kali ja...bukan sbb tak best...sbbnya aku jarang n xdan nk ber eye shadow bgai ni...


cara dia mudah jerrrr

korang cuma perlu LIKE:
*blog aku yg tak seberapa ni...
*Ig : Mamaarissashoppe
* Fb page: Mama Arissa Shoppe...

and 3 pemenang akan dipilih randomly

In Sha Allah nnt akan ada lg mcm ni....
tpi tak tau la bila...
tunggu aku spring cleaning lgi naaa....

posted from Bloggeroid

Thursday, May 22, 2014

sick....



currently i'm sick...
with ON OFF pain....
hope to recover soon....

penat dah......
but at d same time i redha...
this is d test for me....
thanks Allah for this test....

to my dearest customers,
please be patient....
will post out ur orders by next week...
tak dak istilah nak tipu duit korang tauuu....
i'm not new in this bussiness n i will never kill my bussiness this way....

sorry tau korang....
jgn marah ya.....

gud nite korang....
i lap yu....

posted from Bloggeroid

Sunday, May 18, 2014

insomnia

tolong!!!!
adakah aku insomnia???
now at 4.01am stil awake...
badan da penat but my eyes stil cant shut..
oh my....
what happen to me???
tdi dah la jatuh mcm nangka busuk...
n my pinggang now da sakit gilaaaa....
Allah nak duga lagi sekali...
mungkin sbb selalu lupa kat Dia kot...
haihhhh...

dah mata ni kenapa?
stress n depressed sgt kah aku lately ni?
yes i am...
indeed....
sgt kot...
maybe......

kalau dak....
xkkan la aku nak ni kan....

ok lah...
nk try jugak pejam mata rapat2....
hopefully by 6 am boleh bgun n my pinggang got no problemo...

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Saturday, May 17, 2014

MC

aku tak paham...
kenapa nak kecoh2 psal MC aku?
apa yg peliknya klau aku ke sana sini time aku MC?
helloooo...

aku MC 2 weeks...standard la utk org yg operate buang tonsils...

gila kecoh....

aku update psal bisnes2 aku pun korg nk kecoh...serious aku xpaham gila...

klau nk MC lama2 p la operate buang apa yg hampa nak...

xyah nk kecoh satu dunia...

tolonglah jgn dengki sgt....

yg sakit kt dlm tekak aku...

in between aku MC tu tau ka brpa kali aku sakit n demam sbb body aku nk recover...
sbb tu la standard doc akn bg 2 weeks MC...

sudah2 la nk kecoh2...
mnyampah tau dak...
menyampah.....

motif?
gaji aku pun bukan byk mana...
yg asik dengki kan aku kenapa....

mcm kan xda menda lain....
bila aku sakit...senang2 la cari point itu ini nak cari psai ngn aku...

masa aku all out untuk cmpany macam org gila...ada korang ingat balik?

ka ingat time aku ada masalah ja???

patut kah aku stay tempat mcm ni???

posted from Bloggeroid

Friday, May 16, 2014

tak paham

boleh sapa2 bgtau aku apa mksud ni....

iolls....amenda tu?
uolls aku paham la...
apa yg iolls nya...???
sapa2 boleh xplain kt aku tak?

pastu congrates....
kenapa congrates?should b congrats kot kan...celah mana mai rates tu???

pastu aq...
aq ganti diri aku...
why q????
why???
ssh ka nak type AKU??
xpun guna ja I...satu huruf ja...senang...bunyi pun kelassss...

ok lah....

aku tgh tgk Adriana membebel kat papa dia....


muahaha...
membebel sambil cubit2 pipi papa dia...

posted from Bloggeroid

Thursday, May 15, 2014

hiasan chalkboard wallpaper

bagi korang2 yg ada anak yg aktif conteng2 tu...jgn halang mereka berkarya...

apa kata korang hadiahkan diorg chalkboard/blackboard wallpaper











dah pulak tu senang tanggal kot...
xperlu risau2 melekat bagai...



boleh jugak wat hiasan...
use our imagination k...
sapa yg berangan2 nk jdi cikgu masa kecik2 harus ada ni satu kt rumah...korg ajaq anak korg pulak...


harga??

murah ja....
RM37 /roll
ukuran 45cm x 200 cm...

berbaloi beli ni tauuu

whatsapp ok klau nk beli 0133363775

posted from Bloggeroid

shake and take murah

salam....

bgi pnggemar fruit smoothies mst wajib ada shake and take kan....






senang nk blend fruit korg tu kan...





pastu boleh terus mnum dr botol tu ja..xleceh mcm guna blender2 kt rumah
.kena transfr bagai kan...silap2 nnt ada rasa smoothies bwang or cabai..uhukk uhukkk...tak suka kan..


botol pulak bukan satu...tp 2 hokeyyy.....

harga??
murah ja dik non

RM65 jer.....

cepat whatsapp kak jemah 0133363775 ok...

posted from Bloggeroid

Wednesday, May 14, 2014

Power pumping untuk tambahkan susu

Apa itu Power Pumping?

Power Pumping adalah satu teknik mengepam susu ibu yang boleh meningkatkan penghasilan susu ibu. Teknik mengepam guna cara Power Pumping ni adalah sama seperti kita mengepam selalu. Tapi, ada teknik dan cara perlaksaan yang special bila kita mengepam menggunakan teknik Power Pumping ini. Ideanya adalah untuk meniru gaya bayi menyusu dan secara tak langsung akan meningkatkan hasil susu ibu yang di pam oleh ibu.

Siapa Perlu Buat Power Pumping?

1- Ibu yang kekurangan susu - Kekurangan susu adalah berpunca daripada pelbagai faktor. Period, perubahan hormon, emosi ibu terganggu dan lain-lain.
2- Ibu yang menyusukan anak angkat - Teknik Power Pumping digunakan untuk merangsang susu keluar.
3- Ibu yang ingin relaktasi / menyusukan semula anak yang telah berhenti menyusu susu ibu.

Macam Mana Nak Buat Power Pumping?
Jika anda menggunakan Single Pump: Pam breast kanan selama 10minit kemudian tukar pam breast kiri pula 10minit dan bertukar semula ke breast kanan 10minit dan begitulah seterusnya untuk kedua-dua breast selama 1jam.

Jika anda menggunakan Double Pump: Pam kedua-dua belah breast secara serentak selama 10minit. Kemudian rehat atau stop pam 10minit dan sambung semula pam kedua belah breast 10minit dan rehat semula 10minit. Teruskan sehingga 1jam.

Saranan Waktu Mengepam?

Seelok-eloknya pam pada waktu malam menjelang ke subuh. Ini kerana..pada waktu ini hormon untuk penghasilan susu adalah tinggi.

Berapa Lama Tempoh Nak Dapatkan Hasilnya?

Pertama sekali..kita perlu ingat bahawa bukan sekali buat Power Pumping terus susu mencurah penuh botol 5oz. Kita perlu sabar dan konsisten buat Power Pumping. Sekurang-kurangnya satu minggu kita akan dapat hasil yang menakjubkan. Walaupun pada hari pertama mengepam kita hanya dapat beberapa titis susu ataupun hanya mengepam angin semata-mata, tapi teruskan juga mengepam dan teruskan buat Power Pumping selama seminggu sekurang-kurangnya. Paling elok jika kita buat Power Pumping pada masa yang sama setiap hari selama seminggu. Kerana susu akan di demand pada masa yang sama. Demand semakin kerap dan semakin banyak. Yakinlah Allah akan membantu kita yang ikhlas ingin memberikan yang terbaik untuk anak kita. Banyakkan berdoa. InsyaAllah...

Harapnya perkongsian ini membantu ibu-ibu yang terfikir-fikir nak menambah stock susu. Semoga berjaya!

*kopipes....

Apapun korg...jgn give up ok...buat sehari dua mmg xnmpk hasil lg...teruskan dalam seminggu...
In Sha Allah...Dia akan permudahkan utk anda...perjalanan breastfeeding saya mungkin xsama ngn korang...tp...apa yg penting..DON'T GIVE UP!!!

N bagi yg nak cuba Set Menyusu Shaklee....boleh direct whatsapp ok 0133363775....



Ni stok susu Adriana dlm deep freeser...bukan niat nk mnunjuk...tp nk motivate korang yg korang pun boleh ok...

posted from Bloggeroid

Tuesday, May 13, 2014

Where we begin....



Tempat ni la...aku jmpa ngn hasben aku...yg masa aku blajaq dlu bestfren aku...pembuli tegar aku...pembenci aku no 1....

Tiap2 kali gadoh...tiap kali assignment 1 group...tiap kali lab kena 1 group jgk...pastu nama dekat2 plak tu..tiap2 kali final exam dia blakang aku...no id pun after aku ja pon...tiap kali nak exam wat study group rmai2...tiap kali lepas hang aku buli each other...tiap2 kali tu la makin rapat....

Tapi tak berchenta la time blajaq tu...kira mcm kwan baik gilaaaa laaa...mcm best buddy gitewww....aku plak jenis selamba...lantak hg lah....ada aku kesah...

Buli la mcm mana pun....tp aku whatever...bring it on...hahaha...jenis perempuan hati batu dia kata....keringgg....kalau pompuan lain sure dah nangis teresak2 dah....aku???pfftttt.....

Tapi bila da abih study...bila da xjmpa tiap2 hari...stil la kol tnya kabar msing2...everyday ok...

Mula la time tu hati ni rindu...sentap semua ada...hati pun da tak kering lgi dah...dah mula jd mcm jelly...asik ckp kt fon ja...smp la keja kt penang...tp stil x couple2 lg jugak...

Mamat ni poyo gila i tell u...kunun kami buddy bff la jerrr...phewww...mak is sentap...ko caring bgai nk rak kat mak...is bff jerrrrr????ngeng betoi...

Sampai la kunun2 mak is merajuk n membawa diri...xmau kawan lg dah ngn mamat poyo ni...mcm mana mak nk kawan ngn laki laen kalau hari2 mak wajib dengaq sora dia...tp dia???kawan baik jer lah kunun sgt...

Last2 dah hilang sebulan baru terhegeh2 nak cari...baru dia tau rasa lost...baru kau tahu tamparan wanita ni kennnn....wakakaka padan muka...tu la bajet kan....dia taktau...takdak org lain yg sayang dia mcm aku sayang dia....caring dia mcm mana aku caring kt dia...baru dia tauuuuuu.....baru dia tau rasa lostttt...klau dak...apa2 pompuan ni ada kan....bff n merangkap buddy la katakan...hewhew.....

Now.....






Here we are....
Happily married with one lovely daughter Adriana Arissa Binti Amir Mohammad Firdaus(phewwww berpeluh den type nama anak den senapas ni haaa...namo anak tak pjg sgt...nama apak nya panjang nauuuu)....
N looking foward with more n more kiddos...hikhik(gatai...oh aku xpregnant pun walaupun nmpk mcm ya...cisss....family planning ok!)

Happy 2nd Anniversary dear husband...a.k.a my bestfriend...my soulmate...my enemy...my bedmate...my roomate n my housemate....

I love u like a love song baby~~




posted from Bloggeroid

Monday, May 12, 2014

Blog da bersawang

Bersawang oiii bersawang...
Jgn malas sgt boleh x?

Mcm mana la org lain boleh giat updare blog...tp aku liat nauu nya haaa...
Tp time gigih tu...1 mlm boleh dpt 3 entry.....

Kool kunun nya..
Pirahhh

Ok lah...

Penat...

Baru smpi dr kl ni...

Mata nk lup dah ni....

Tp jamu mata dlu ngn gmbaq2 ni nohhh

Let pics do d talkin thing...












Ok bai...

Gud nite

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Tuesday, May 6, 2014

Random


View from her back.....

Totally exhausted...
Titik!

posted from Bloggeroid

Thursday, May 1, 2014

Playroom ideas

Since blik blakang tu akan digunakan sebagai playroom n jgk bilik dia nnt...

Maka....

Dengan ini....
Haruslah mula mencari idea2 yg cun n cute...
Sesuai dengan Adriana ni..




Must be colorful okeh!




Blackboard wallpaper ni mmg dalam otak aku dah nk letak dia



Colorful n cute!



Haaa tudia....nala punya besaq....buh baik punya



Senang nnt Adriana n adik2 dia conteng2 kt situ..their art master piece...wahhh adik2 gitu....



Owlie wallpaper ni pun cun gak...haihh

So korg mcm mana?berguna tak klau wat playroom?aku rasa mcm perlu ja...xdak la living hall tu brsepah ngn menan dia ja kan....

posted from Bloggeroid

Mealshake Shaklee

Cakap psal mealshake....org mmg akan familiar sgt dengan Shaklee kan...

Mmg kiranya Shaklee ni tengah meletop la kennnn....

Sama la...setelah rasa sendiri kebaikkan Shaklee...baru la aku berani nk share kebaikkan produk2 Shaklee ni....

*bunyi mcm nk promote Shaklee ja minah ni.....ehhh memang lah.....

Menda baik n bagus kena la promote n share kan...xkkan la nk sihat sorg2 kan....

Oklah...
Berbalik kepada cita Mealshake ni...




Mealshake ni terkenal sebagai vitamin utk kanak2...kiranya kids supervitamin la ni...
Sesuai utk baby yg berusia setahun ke atas.



See??baguskan nutrients yg ada dalam Mealshake ni...sebab tu la aku pnggil kids supervitamin...




Kenapa Mealshakes ni bagus utk kanak2?
*bagus utk tumbesaran
*kurangkan ekzema
*kurangkan sembelit
*perkembangan minda
* perbaiki selera makan
*kekal aktif
* sesuai utk ank2 yg dah brenti mnyusu badan
* perlindungan dr penyakit berjangkit
* tingkatkan berat badan
*membantu anak lebih fokus
*kurangkan asthma
* sesuai utk kanak2 diabetes tahap 1
*turunkan berat anak yg obesity
*sarapan yg lengkap
*mudah disediakan

So korang...apa tunggu lagi....
Bulan ni promotion utk Mealshakes
BELI 6 PERCUMA 1

Harga: RM113.75

MAHAL?
MEH LA JOIN AHLI NGN SAYA...NNT DAPAT LA HARGA MURAH

BERBALOI KOT JDI AHLI RM75 JER SEUMUR HIDUP....

DAPAT DISCOUNT KAW2 PLAK TU....

BERMINAT?

WHATSAPP OR SMS EH 0133363775

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png