Wednesday, April 30, 2014

Muka ini



Muka penuh akai nak pekena mama dia....

posted from Bloggeroid

Cheese baked rice recipe

Recipe ni actually dah lama gila nak share...

Tapi....
Asik lupa jaaa...


Bahan2 nya:
Beras
Brocoli(potong kecik2 sbb nk bg Adriana mkn sama)
Carrot(potong dadu)
Peas(optional-aku xbuh pun)
Fresh milk
Butter
Oil
Chicken stock
Salt(skit jer sbb nk kasi si kenit ni mkn jgk)
Cheese

Cara2:
1) panaskn sedikit minyak...api slow ja..then buh butter skit...
2) masukkn beras yg da dibasuh...
3) tambah ayaq...fresh milk n chicken stck...pndai2 la korg agk utk bg beras korg tu msak
4) then mskkn brocoli..carrot n peas n cheese
5) guna api slow n kacau smpi beras tu msak jd elok...
6) bila da kering...korg da boleh amik nad korg tu letak dlm bowl yg boleh pkai dlm microwave...
7) letak cheese yg da parut n then buh lam dlm microwave for 1 min...
8) da boleh mkn...dia jd mcm crusty skit..klau nk bg ank mkn kna tunggu sat sbb pnas gila kot...



Sedappp..walaupun presentation out...
Adriana smpi bertmbah..aku n amir plak mkn xpuas sbb wat skit jer

Oklah...
Heppy trying k...

posted from Bloggeroid

Nampak ja kecik....tapi...

Ni aku dpt dr emel...
Nampak ja kecik kt luaq ni...
Tapi meh tgk dalam...
Idea gila bapak la gempak...
Rumah ni Andrew n Gabriella Morisson punya..depa ni couple..xsure la kawen ka dak...
Tpi depa ni xmau idup berhutang...
So depa decided nak wat rumah sndri..

Lagipun si lakinya tu contractor n involved dlm constructions....
So kira senang la kan....

Ehh laki aku pun contractor!!
Tapi dapoq aku da 7 bulan delay...asyik dahulukan customers ja....
Dapoq mak jemah ni duk delay jahhh

Hangin betoi haaa

Apa pun meh layan dulu gmbaq2 ni






Macam cabin bodo2 ja tgk kt luaq kan...






























Kagum tak???
Aku tahap melopong da msa tgk emel ni..
Gila syiok..
Org mai klau wat makan ka apa..wat kt luaq sudaa...wat ala2 garden style...open concept....

To my husband,
Kalau kanda baca post dinda ni..bila la kanda nak wat dapoq dinda?menci aa uneven part kt sinki tu...ayaq bertakung...

Tak suka....
Tak suka......
Tak sukaaaaaa.....

Ehhh tunjuk perasaan sat...

posted from Bloggeroid

17 cara mudah utk 5s dan spring cleaning


Gunakan ujung penyodok yg cenggini utk tadah ayaq korg..lg2 musim catuan ayaq kan..nak pulak sinki mcm gini...jenuh..



Guna kan coke kalau pencuci toilet korang da abeh...very acidic ni..patut la yahudi buat bgi kaum2 lain mnum...cuci perut korg skali oi yg suka mnum tu



Gunakan lemon utk cuci water stains



Gunakan dry sheet utk cuci glass



Hang ja korg pnya pencuci tu kalau ada rail mcm gitu..nmpk tersusun kan...



Ni utk yg bela.kucing yg byk bulu2 bagai tu..guna glass scrapper..In Sha Allah bersih carpet korg



Gunakan garam kasaq utk removed pan's stains



Gunakan penyapu n towel kecik utk cuci bhgian yg pyah nk gapai



Lap tv screen guna coffee filter...ermmm...aku xpernah jmp pun coffee filter...
Wakaka



Gunakan old tooth brush n cotton buds utk bersihkan keyboard korg tu...lgi2 utk keyboard warriors kan...mesti da berdaki n keladak kan korg pnya keyboard...aku jarang on kot lappy hatta surface sekalipun...byk guna note 2 aku ni ja..so aku bukan keyboard warrior...ehhh



Guna cuka utk cuci stains kt celah2 ni..aku selalu gak guna cuka utk cuci dlm2 peti sejuk aku tu



Kt malaysia ada dak menda ni?kalau ada kt daiso..dah lama aku beli!!



Guna sarung teloq tu utk jdi pelapik mustard or mayo mcm kewpie yg dlm tube tuu



Dah apply ni utk baju Adriana...senang nk pilih baju...baju aku ngn laki aku masih guna method kuno yg cepat gila sepah...menci!!!



Owh mcm ni ka cara lipat dia...muahaha



Guna razor atau tape utk tarik keluaq kesan kotoran kat baju or seluaq hitam korang



Guna vacuum plastic mcm ni utk simpan baju2 lama korang...aku ada jual..sapa nak beli angkat tangan!!!



Hangkan pkaian korang dalam keadaan terbalik...bila da pakai...alih hanger tu ke depan..tgk dlm masa 6 bulan...pkaian mana yg tak beralih ke depan hanger tu...maksudnya da boleh p antaq kt charity ka juai preloved ka apa yg patut

Sumber:cilok dari internet

posted from Bloggeroid

iHeart organizing

Suka keadaan yg organize...
Tp selalu tak ter organize...
Ada ja yg brselerak kt mata...

Maciam mana tu nak wat....

Adriana pulak suka "kemas" cara dia...

Mama kemas mainan dia...buku dia..toys dia....nnt dia tolong "kemas" jgk...

Pitammmm

Lani...mama start organize mama pnya make up dulu lah...

Nnt mama pikiaq len nak wat maciam mana segala toys..menan Adriana bagai tu...

Nnt mama akan pujuk papa wat bilik belakang tu playroom aka bilik tdoq Adriana skali...walaupun tau...lmbt g kot Adriana nk tdoq lam blik tuu...



Guna bekas putik kapas tu...
Buh segala maskara...
Berus...
N cotton face(ni tiru konsep kat Sephora hari tu)




Lippies...segala mak nenek lipsticks...lipgloss bagai semua dalam ni...beli bekas ni kat ikea..dah lama...ada 3 color semuanya...tpi tak ingat la hrga dia brpa kan



Pastu yg belakang bekas lippies bagai tu...segala mak nenek serum...serum muka...rambut...toner bgai la dalam tu...yg tu guna bekas ferero rocher ja...niat dlm hati nk beli clear vinyl organizer tu xtercapai lagi...maheiii nya lahhh...tak koser makkkk...



Ni pulak bekas letak perfumes n eye pallets bagai....
Guna kotak kasut...balut...siap...guna!



Yg ni plak.drawer yg rona roni td tu...
Dlam ni ada foundation....tak tersusun lgi sbb still serabut



Yg second drawer...ada blusher ngn eye shadow...



Yg ni pun blusher ngn foundation jugak...main letak ja ni...

Caca marba lagi utk drawer comels tu...

Pastu tdi mula la wat project utk label kan...


Tetiba pulak mek.kenit ni.kacau mama dia ajak main...layan lah dulu...
Projek tergendala....


Ermmmm....korang....
Aku ada nak letgo make up aku yg aku tak pakai sgt....

Ada yg nak tak?
Bgi free ja...
Malas nak.semak2

Nanti aku gtau mcm mana ya...

posted from Bloggeroid

Tuesday, April 29, 2014

Volunteer please



Tolong!!!
Ada sesapa volunteer nk tolong lipatkan baju2 yg sebemban ni.....
Pfftttt...
Menda paling x suka adalah lipat baju!!

posted from Bloggeroid

Tak reti ahh

Lately sejak2 lepas operate...aku dah jdi mcm tak reti masak...masak pun mcm tasteless...tak sedapppp....
Mcm apa ntah taste semua ke laut...
Adakah disebabkan tekak aku yg stil sakit ni...
Haih la...
Jumaat ni kena p follow up check up blik...
Tak tau la tmbah MC lg ka mcm mana...
Tpi tekak ni mmg perit la...
Bersin xyah cakap la azab dia...
Mcm nak tercabut kerongkong rasa....

Sabaq ja lah....
Dugaan.......
Allah bagi dugaan kicik saja Alia....
Relaxxx sudahhhh....

Ok lah.....
Go to go....

Tengah berusaha up balik yield susu...
Sebab agk drop sebab kurang mnum sbb tekak sakit nk telan....kena telan ayaq sejuk ja...ketaq gg oiii



Currently ni sumber bacaanku...

posted from Bloggeroid

Ketinggalan....

Disebabkan MC dan boring..dan kebetulan aku mmg nak cari botol baru utk Adriana...maka...aku dengan slamber...drive p ke Queensbay sorg2...
Haihhh laaa...seronoknya p Queensbay time org gheja...nikmat..parking senang...p kt ground level ja...kalau hari cuti..nan hadoo...pastu parking pun murah...RM1 ja aku byaq parking hari ni..
Smpai ja cpat2 p ke Jusco/Aeon...
Cari NUK pnya botol yg wideneck...ada...satu set ada 2 botoi...RM69...pfttt...mahainya....tapiiii....silicone la pulak...aku nak yg latex...Adriana da biasa ngn NUK latex tpi yg narrow neck pnya...saja kot2 aku tukaq wideneck ni dia mnum byk skit kot kt umah Bbsitter dia...kot2 dia rsa mcm mnum dr badan aku...ehhhhh...
Disebabkan xdak botoi wideneck yg ber-teats kan latex...so aku decide beli ja botoi wide neck Baby Kiko...RM9 per bottle...beli 2 bijik...pastu aku beli ja teats NUK latex yg wide neck ja...jimat n seppp duit aku..ehhh...duit laki aku....
Pastu...dari hari tu lg aku nampak Sephora da open kat Queensbay....so harus lah msuk n cari...usha dan beli apa yg patut...

Macam dah lama gila kot tak beli make up...asik shopping kt Adriana ja...
So maka hari ni...setelah ditimbang tara...
Maka....

Ini lah...

Hasil tangkapan ku....




Ada lagi 1 tapi rahsia...
Xleh reveal k...

Kenapa aku beli Naked 2 and bukan Naked 3?

Sebabnya aku rsa aku lebih suka color2 Naked 2 banding yg 3 pnya...3 mcm soft skit color dia...yg 2 pnya more dark skit...
Tpi both Earthy color la...
Ketinggalan kan...org da beli smpi Naked 3...tapi aku beli yg Naked 2...

Yg bestnya lani Sephora bg freegifts...



*make up pouch
* tarte mascara(yeayyy)
* nail colors
* Clinique moisture surge(maciam tau2 ja duk nak beli ni kan!!)

Apa pun abeh la mama Adriana oi...cik pora da bukak kat Queensbay puleks...jenuh nak tepih la lepaih ni

posted from Bloggeroid

Monday, April 28, 2014

Natural remedies for cough

Gila ahh...
Tajuk nk omputih abih...
Bajet la...

Sejak2 Adriana asik batuk n berkahak...n nangis2 takleh tdoq sebab byk sgt kahak...smpi kul 2 pgi bergegas dr island balik ke kpj seberang ni semata2 utk neb....haihhh...berdarah mata mama ni Adriana oi...sabaq ja lah..kes sayang anak pnya psai...

So banyak la natural remedies yg aku dpt mngunakan natural source yg lebih alami...ehhh...ayat nak poyo ja...

Antaranya....
Guna kan honey....



Dan lemon




Kekdahnya...

Korang slice kan lemon korang tu...
Then lemon slice tu mskkan dalam jar..n then buh honey dlm jar tu...press kan skit lemon slice tu bg kluaq juices dia...

Then sedia utk bg anak korg mnum direct terus or bancuh dgn ayaq suam....

Macam Adriana aku bg direct n bancuh..dua2 dia suka...so takdak la mnjerit2 menangis mcm kena cubit tu haa..

Senang keja mama Adriana ni...

Laki aku pun aku suap ngn menda alah ni since dia pun batuk2...

Yang remaining dlm jar tu korg letak ja dlm peti ais kt bhgian chiller tu haa



Ni stok yg aku wat...
Baru ja bg mnum n mkn semalam kt Adriana nmpk cough n phelgm dia makin ok...kalau tak...nak nangis ja rasa mama dia ni tgk..

Ni pun aku da bancuh siap2 utk bg kt bs dia...hopefully she will drink it

posted from Bloggeroid

Sunday, April 27, 2014

Tonsillacetomy

Apa tu korang? Lacetomy tu mksd dia potong ...kiranya tonsils kena potong...tu la yg jadi kt aku....
Jgn kang ada yg sengal tny plak...ehh hg ada tonsils ehh?face palm betoi!!sama mcm aku buang apendiks dlu..ada gak yg sengai tnya..ehh hg ada apendiks ehh...
Adoihhh...semua org ada apendiks ngn tonsils...sebab kena buang?klau apendiks tu sbb bengkak...sebab asik makan menda pedas..n telas skali ngm biji2 dia..so biji dia akan trlekat kt situ...mcm mana leh terlekat?sila rujuk anatomi badan manusia..nak terang lebih2 aku bukannya doctor! Klau tonsils pulak kena buang sbb aku ni dah kategori accute tonsilitis....mksudnya...tonsils aku bengkak n aku akan demam panas setahun lebih dari 6x... bayangkan badan dah lembik...body temperature nearly 39 degree C...kalau aku kiddos..mau terencat tau...tahap badan panas gila smpai kena mandi ayaq ais...ko ada?
So...
Aku da selamat pun operate buang tonsils aku...harap2 lepas ni takdak la demam selalu mcm dulu kan...sat2 demam...sat bdan panaih gila...tak suka!
Sekarang ni tgh recovery mode....mode penyembuhan.... 2 or 3 weeks In Sha Allah total recovery...
Hopefully...xdak apa2 la kan....
Ok lah korang...
Hibernate mode jap...
Nak tdoq ngn anak kesyangan beta ni...
Rindu kat dia...
Sayang busuk2 ni

posted from Bloggeroid

Monday, April 14, 2014

Food review: Sis's Special, Astaka Perda

Korang pernah makan pasta bawah RM10 zaman inflasi mcm lani?ssh nak percaya kan...tpi tu la yg korang boleh dapat kat gerai diorang ni...



Sesuai ngn tagline dia...
RASA HOTEL..HARGA WARUNG...


Seafood apa ntah..aku lupa nama dia..dia mcm creamy..cheesy..padtu baked...sedap baqq hang...
RM9 jerrrr



Ni aku punya pasta carbonara...sedap!!
RM8 jerrr



Husband's mixed grill
RM15 jerrr...

Overall...mmg puas hati...n mmg sedap...recommended for those yg kat seberang ni yg mncari western food...jemu lak tekak kan asik De Pauh ja kan...sekali sekala layan kt astaka pun cara ja kan

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png