Agoda


Thursday, November 13, 2014

Resipi ikan nyior-nyior masak asam

sebenarnya... resipi ni resipi from mama...kalau rasa sekali-sekala nak tekak kampong bolehlah masak ni.... simple tapi sedap.... Bahan-bahan: 1. Ikan nyior-nyior(aku tak sure org selatan panggil ikan apa...) or ikan ketul/ ikan kembong 2. Bawang besar-2 / 3 biji...potong nipis2...kalau suka banyak letak banyak 3. bawang putih -ikut korang suka banyak or sikit 4. Cili* aku tak letak sebab ni nak bagi Adriana makan since pishhh is her fav dish.... 5. Asam Jawa-wajib...sebab nama pun masak asam kan...aku guna yang Adabi tu jer.... 6. garam 7. cukup rasa 8. gula perang/ gula Cara-cara: 1. Gorengkan ikan macam biasa(letak kunyit garam bagai). 2. put aside ikan yng da digoreng tadi...keluarkan minyak yang balance goring ikan tadi....agak patut padan utk menumis. 3. tumis bawang besar dan bawang putih(bukan semua ya..sikit jer utk menumis) 4. Masukkan paste asam jawa Adabi...masukkan air....kacau bagi paste tu fully diluted. 5. Masukkan garam, cukup rasa dan gula perang.(korang rasa...dah rasa masam2 manis tu kira ok la tu) 6. Then masukkan balance bawang besar, bawang putih dan *cili. 7. Masukkan ikan yang da digoreng tadi...dan biarkan kuah tu pekat sikit.... 8. Then tutup api...dah sudahhh dahhhh.... Senang kan...see told ya... oklah.... apapun...aku tengah kesengalan ni..sebab Note 2 aku da arwah rasanya.... sedih pulak..sebab dalam phone tu ada mcm2 video n gmbq Adriana dri dia beranak dulu...almaklumlah Amir bagi aku sebab lahirkan anak dia. heeee...... boleh pulak kan nak rosak celah2 ni..... dugaan betul

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png