Agoda


Tuesday, November 4, 2014

orang lelaki tak boleh buat kerja rumah

haaa...
tajuk panjang nauuuu kannnn....
heee lantaklah...janji hampa semua paham apa aku nk gebang kat blog malam ni

selalukan ada yang kadang-kadang set mentaliti macam ni...
kalau lelaki yang ada mentaliti maciamm ni...dia ada lah kategori lelaki ego...memang saja2 bagi alasan takmau tolong mak..kakak...adik...n bini terutamanya....

lelaki macam ni...harus lah di-puihhhh kan laju2 dan pekat2....

tapi kan....
tak kata jugak...semua ni jadi bila dah asuhan dan didikan kat rumah ti sendiri dah setkan macam tu....
contohnya:
satu family tu...ada 5 org anak....anak perempuan 3 orang..anak lelaki 2 orang...yang anak lelaki semua kerja rumah macam sapu sampah...cuci pinggan...lap meja...cuci baju..jemoq baju...lipat kain...semua takyah buat...
tapi yang dikerah mak ayah cuma 3 orang anak pompuan ni....

hampa rasa la kan...salah sapa dalam hal ni???of coz la salah parents depa ni...yg anak pompuan hampa bedai suruh wat maciam2 kerja rumah...tapi hat anak laki hampa bagi relax ja goyang teloq...sampai kadang2 masyarakat Melayu amnya...kaum perempuan lebih tough berbanding kaum "jantan" katanya....phewww sangat kan..

sebab tu kita as parents ni...kalau nak bahagikan tugas...bahagikan tugas betul2...hari ni si A kemas meja...si B hidang lauk...si C lap meja...si D basuh pinggan...si E sapu sampah....without considering about their gender....fullstop....

kalau kau rasa nak tengok anak laki kau jadi org yg tak berguna...dan hanya tahu mengoyangkan teloq sahaja sepanjang hidupnya..silakan bagi keistimewaan kepada dia...biarkan dia besar kepala dan berasa...helloooo...kerja rumah...is woman things ok!

so to men out there....
please....do help ur wife doing the house chores....tak boleh basuh pinggan sebab allergic sgt dengan sabun tu ker..at least tolonglah wife korang tu jaga anak ka...mandikan anak ka...sidai kain ker apa ka....tak kesian ker kat wife tu sorg2 terkontang-kanting buat kerja2 rumah sorg2...yg mana bekerja lagi....yg WAHM tu lgi la besaq cabaran dia...mana rumah lagi nk kena kemas...anak nak kena tengok..kerja/business nk kena handle...masak..kemas rumah lagi....tdoq pun time2 cenggini la haaa...kul 2 3 pgi baru nak tdoq...

kepada wanita2 semua...stay strong...
kepada lelaki2 di luar sana..please be gentleman...tolonglah bini2 korang tu yer...kesian kat depa tau....

and to my husband....
thanks sebab selalu tolong kemaskan rumah bila Adriana wat sepah and tak makan saman bila kena marah ngn mama dia ni....thanks jugak sebab selalu basuh pinggan sendiri...tak payah nak tunggu bini dia ni basuhkan...thanks jugak sebab iron baju sendiri sebab tau bini dia ni mmg tak suka gila bab meng-iron ni...
Te Amo, Me Amour.....



mampoih kena luku kalau dia tengok aku upload gambaq niiii.....

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png