Agoda


Wednesday, September 10, 2014

resipi burger bakaq Alia

wahhhh kelassss...
ada burger bakaq sndiri lani.....
tak main aaa abg burn ka apa sapa ka....
huhu....

bahan bahan yang diperlukan:
1) daging cincang Ramly ka saudi ka ikut suka korg...aku beli Ramly...satu peket
2) bawang besa 3 bijik..saiz sederhana
3) garlics dalam 6 7 ulas
4) corriander seeds or biji ketumbaq
5)2 sudu tepung gandum
6)2 sudu tepung jagung
7)teloq 1 biji*optional aku xbuh pun
8)garam
9) cukup rasa
10)grind black pepper
11)cheese aku guna ega cheese blok yg dpt free beli cheese keping dia tu
12) parsley leaves..takdak yg fresh aku pkai yg kering jer


cara2:
1)  tunggu daging tu defrost sepenuhnya
2)blend onions ,garlics n corriander tu dlm blender kering
3) gaulkan dalam daging cincang tadi..
4) masukkan tepung gandum,jagung n teloq
5)then seasoned kan dgn garam...cukup rasa n black pepper...n xlupa jgm parsley leaves yerr
6) gaulkan sampai semua bahan2 tadi mesra gitewww...
8)buat adunan burger tadi tu kepada bentuk bulat2 besaq...
7)bila da mesra aku potong kan cheese blok kecik yg dpt tu bg kecik2 n buh dalam bulat2 adunan tadi tu...ehhh paham x instruction aku ni??ke korg blurrr???xpham komen eh nnt aku reply ok??
8)then bila da bulat2 besaq td dah gaul elok ngn cheese...korg amik la plastik yg selalu org bungkuih nasik tu letakkan bulat2 meatball gergasi korg tdi tu...
9) then korg penyetkan...ulang la process tdi ikut berapa byk meatball gergasi korg dpt td...
10)boleh da simpan dalam tupperware or tipuware mcm aku ni ka...then boleh frozeb dah....


sedap hoihhh.....
homemade lg sedap dr process pnya...senang plak tu nk wat..no wonder org putih suka wat sdri ja beef patties ni...sebab senang...n lgi healthy dr process pnya kan

 try la korg wat kt umah korg sendiri...
aku ni pun sbb asyik tgk chef michael ngn jamie oliver la ni...terpengaruh sudaaa...yg penting bebas from peroxide mcm McD tu kannn....SAY NO TO McDONALDS


4 comments:

  1. Singgah dan follow dari KBBA!
    Salam kenal ;)

    ReplyDelete
  2. waa.nice resepi...bw dan follow sini done..tq dan salam ukhwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi lina thnx for dropping by...
      try lah..senang ja wat home made beef patties ni sebenaqnya

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png