Agoda


Wednesday, August 6, 2014

susun atur: ubat dan vitamin

hoihhh
serabut aku kdg2 tgk stok ubat2 yg aku dpt ms sakit n check in kt kpj hr tu...tu belum dpt yg sebelum2 tu masa asik demam sbb tonsils bengkak la apa la....

apa yg aku wat....
mula2 sorting dlu ubat2 yg ada....
dlm stok aku byk gila paracetamol....
okeh...
yg ni simpan...
yg agk dah lama...buang
yg lain simpan utk jdikan bekalan time2 sakit mnyerang....al maklumlah ai is kerja sendiri sekarang...no panel clinic dah...tp kk kan ada...servis pun tiptop..i liokee...

then ubat2 mcm antibiotics yg mmg aku tak sentuh tu sbb aku ni mmg skeptikal skit la towards antibiotics sejak2 pernah allergic reaction dgn salah 1 antibiotics yg sulphur based walaupun da bgtau kt doc dah yg aku allergic sulphur based tu...lagi 1 pulak..aku jnis slalu lupa nk abihkan antibiotics so sbb tu aku decide xnak amik terus.....phewww....so mari kita buang antubiotics yg tak digunakan iteww

lepas tu mari kita cari bekas yg sesuai utk letak stok2 ubat kitewww...
aku beli tool box kecik comel da bomb ni kt Mr Diy ja....RM6.90 klau tak silap aku...
mmg cun sgt letak ubat dlm ni...siap ada pemegang bagai...

utk supplements Shaklee aku...kata pun SID kan....aku beli bekas ijau ni RM3.30 ja utk letak semua supplements yg aku amik...muat n cun...

dah susun masuk semua....labelkan ok...jgn lupa tu...aku guna chalkboard wallpaper yg aku jual tu jerrr....senang...boleh wat label skali kauuu....



ni bks letak supplements aku semua...


ni letak ubat2



ok da siap...lega aku...dah tak serabut alam dah aku ni...

korang letak supplemets n ubat2 korg mcm mana pulak yer??
bomeh share ngn aku tak??

posted from Bloggeroid

3 comments:

  1. sebulan sekali akak akan clear ubat-ubatan..mana yang dah takleh pakai buang jer..mana yang boleh pakai lagi simpan..

    supplement plak akak letak lam peti ais..lagi tahan lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee....
      kak shila...
      ubat2 tu byk yg stil boleh mkn tu yg x buang tu....
      satu2 ubat tu shelf life dia lama...
      tp kalau ubat batuk...once da bukak...tahan 3 ke 6 bulan ja...
      supplements mmg x pernah simpan dlm peti ais....hihi...takut da biasa duk lam tmpt sejuk kang terlupa...berwap n rosak plak...lgpun peti ais selalunya penuh....huahua

      Delete
  2. Kemasnya susunan supplement bile dok dalam bakul

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png