Agoda


Saturday, July 5, 2014

masak sendiri

mak aku kata...kalau boleh tu masak la sendiri makan kat umah...sebab setiap suapan yg anak2 dan suami makan akn ada keberkatan kt situ..
dah pulak tu...kita tak tau org tu msak mcm mana...ntah2 korek2 idung pastu relaks ja sambung masak tanpa basuh tangan bagai...euhhhhh...pastu ntah2 kuku dia panjang...kan kotoq tu..aku paling pantang kalau tgk org yg masak tu kuku pjg ka...kotoq kot weiii...xpsai2 benak anak kita weiiii...ingat makanan kita mempengaruhi tahap IQ kita...sbb tu la org yg tahfiz ka depa xmkn sebarangan...
pastu bila masak sendiri ni...bila duk basuh beras tu kan...sambil basuh sambil selawat dan doa supaya anak2 dan suami lembut hati...doa la time2 ni...mujarab kot...tapi jgn la duk p wat nasik kangkang...tu nak mampos namanya....khurafat n tak bau syorgaa weiii...

pastu...satu lagi la isu...selalu org kata n mengaku...aku tak makan ajinomoto....tpi hari2 menkedarah kt luaq....choyyyy...mmg dogeng la kata2 mu tu...bgi aku kedai mana hat tak pakai msg ni wei...silap pkai hat koman punya..haa hat tu bahaya weiii...semua pakai...chef two pun pakai wei sbb tu dia boleh kalahkan ramsey bagai kot...mcm aku...aku mmg ngaku aku pkai ajinomoto sbb mak aku masak pun pakai...aku dibesarkan dengan ajinomoto dan sgt2 jarang makan dekat luaq sbb mama aku mmg saving n suka masak kot...mama aku kata...makan kat kedai mmg la sedap contoh nasik royale kegilaan aku tu...masak nasik pun silap2 buh ajinomoto...bendi rebus pun silap2 buh aji...patut la sedapppp oiiiii....
pastu aku teringat...ada kawan aku pernah tnya lecturer bioprocess aku pak usop...psal bahaya aji letak kat rumput..rumput mati...pastu pak usop kesayangan aku tu ckp...helooo...yg pegi test kat rumput apesal?rumput ngn manusia sama ka?dah sah2 tak sama2...menda apa pun kalau amik overdose mmg bahaya....contoh gula garam...menda ok ja...tp bila amik overdose..tu yg kencing manis...darah tinggi...sama la jugak aji pun...ada jgk kata yg mkn aji ni nnt otak lembs n bodo...Alhamdulillah...otak kami adik beradik tak lembs tara mana pun la...sbb tu mak aku kata...masak kat umah...kita boleh control sdri byk mana kita buh aji tu...
lagipun ajinomoto tu brand ja kat Jepun...msg or penambah perisa tu adalah rasa umami or rasa sixth sense kt lidah kita...ya la...lidah kita kan rasa..masin..manis..masam..pahit...so ni kira mcm additional la ni kan...tp selalu la org highlite aji tu bahaya...tp kau pkai knorr cukup rasa tu apa menda kak...sama ja tu kak oiii....hentam twisties like no one bisnes..tak pikiaq plak aji yg berkilo2 dalam tu...hentam McD tu pun sama ja kak oi...byk gak tu penambah perisa depa duk buh....
so pendek kata..sama2 la mulai hari ni kita start masak kat umah..so that we can control apa yang patut kan...
entry ni xda nak kata kt sapa2...just peringatan untuk diri aku sendiri yg kadang2 baloq Ya Rabbi nak masak kadang2 tew...tpi2 kadang2 tu kira cheat day la kot ya???

ok lah..since today kat umah mentua..laki aku ajak mkn kt luaq..so lyankan ja lah...selalu2 sangat makin nipis la duit n rambut laki aku yg semakin nipis ozone layer nya...



kadang2 masak sendiri yang simple2 tu pun rsa sedap sgt...even ikan goreng ngn sambai belacan ja pun haaa...kannn???


lagi satu...aku nak la bila besaq2 nnt Adriana n adik2 dia kalau duk boarding school mcm aku dulu tu rasa rindu ja nam balik makan masakan aku...macam aku selalu homesick sbb rindu masakan mama yg sedap gils tu kan....orang kata..pikat suami dan anak2 melalui masakan ye dok???

ok lah...

got to go...
babai...
geram pulak Adriana duk freestyle smbil menyusu kat aku ni....haih laa

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png