Agoda


Tuesday, May 27, 2014

Thai style daging masak merah recipe

bahan2:
*daging(sukahati byk mana korg nak letak...biar ketul besar pun xpa)
bawang besaq
bawang puteh
pewarna merah
daun limau purut
kacang pjg/buncis
bunga kobis* aku xletak sbb xda
cabai....bkan c!b@i yer!!!
sos cili
sos tiram
garam
aji/ckup rasa

cara2:
1) Rebus daging yg ketul2 besaq tu smpai empuk....(mmg lama gila aku rebus)
2) selesai ja rebus daging tu..angkat n potong lawan ira daging(elak keras..ni mama ajaq...but since da rebus lama td..xkesah pun sebenarnya)
3) dalam kuali, panaskan minyak...tumis bawang besaq dan bawang puteh smpi naik bau
4) masukkan daging yang da dipotong td...
5) masukkan air rebusan td...n pewarna merah...n daun limau purut
6) pastu masukkan sos cili/atau paste cili..sos tiram...garam dan aji ckup rasa...
8) masukkan balance bawang puteh n bawang besaq yg potong td tu
9) pastu boleh masukkan cabai...buncis..bunga kobis...carrot dll kalau ada stok kt umah korg...

tutup api....da siap utk dimakan dgn nasik panas2...

*biasa kalau korg selalu p thailad mcm aku ni...diorg biasa goreng dulu daging tu bgi keras2 skit...but before goreng tu diorg akan perap sat dengan pewarna merah lepas potong hiris daging rebusab tu...tp aku prefer yg lembik2 gini skit....

oklah...
apapun...heppy trying



ber bento ke tmpt kerja adalah amalan yg sihat...hewhew

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png