Agoda


Friday, March 28, 2014

Wanita tabah...

Selalu tak dengaq hnya wanita tabah ja yg dpt mnyusukan anak depa sampai 2 tahun?
Pernah dak dengaq mcm tu?
Well for me....
Helloooo...
Tak ckup tabah lagi ka kalau mngandung 9 bulan boleh harung...dengan perut boyot...bwak ke sana sini...
Muntah2 alah2...sakit pinggang..kaki bengkak bagai...tak cukup tabah ke tu??

Sebenaqnya bagi aku la kan...yg give up separuh jalan or tak bf anak ni bukan tak tabah...cumanya kurang skit knowledge psal ilmu2 bf ni....
Sebab apa aku kata mcm tu?sebab nya..as preparation nk bf...kita da kena set mind kita...KITA BOLEH!!!BOLEH DAN BOLEH...
xdak istilah..tgk la kalau ada susu mmg nak bf anak pun...
Xpun istilah...untungla hg...susu hg byk..aku takdak...
NO NO NO..
sebagai seorg ibu...kita mng kena set kan otak kita...KITA ADA SUSU!sebab tu la kelebihan mak berbanding ayah...
In Sha Allah with positive thinking...Allah akan kurniakan kita dengan anugerah yg tak ternilai ni...
Positive thinking and doa adalah dua kunci dalam misi bresstfeeding!!!
Sentiasa berdoa...doa dan doa dari start preggy lgi...In Sha Allah...Allah akan permudahkan kita...jangan tak tau...i only breastfeed my baby 3 days after she was born...hari pertama n kedua...susu setitik pun tak keluaq...tapi masa dekat ward da start pump...walaupun pump angin ja..cakap dalam never mind Alia...dont worry...ada tu..jangan sedeh2...In Sha Allah ADA!!! Smpai kakak aku pnggil her nurse yg expert bab bf ni la bg counseling kt aku...aku ok ja..open...sbb mmg aku eksaited sgt nk bf Adriana...
bila balik umah tu hari ke3(cserian so kena tahan ward lama skit ya)..mama kol mak bidan...panggil utk urut susu...
Masa mak bidan tu urut kt tulang belikat she said my susu ni ada..cuma tak kluaq ja lagi...bila dia urut tu..terus bengkak2...n memancut2 keluaq...dat time.... ALHAMDULILLAH...

Key points are postive thinking n never give up!

Then...talking about preparation...ada jugak yg nk bf(niat kalau ada la)...working mother tapi preparation ke arah nk bf baby tu takda...cth dia...invest in pump...NADA...alasan..nnt la..baby da kluaq baru beli..tgk susu ada ka dak...jgn la mcm tu syg2 oi...menda ni kena prepare betul2 tau dak...tau tak time2 baru deliver tu la susu memancut2 n mncurah2..baby pulak mnum ciput ja..time tu la boleh buat stok...
so beli pump tu awai2...takyah nak aim medela freestyle sgtla mcm aku dulu2 tu..walaupun mampu...nasib aku tak jdi beli n bijak pilih Rumble Tuff...sepp duit tau...byk ja pilihan pump2 lain yg best lani...xyah nk freestyle sgt lah..simpan duit tu utk menda2 lain ok;)

Then pendedahan...rasanya lani da meluaskan org brkempen kebaikkan susu ibu ni...kalau tak tau...u can google it...even cara2 nak simpan susu mcm mana pun byk breastfeeding mothers kat luaq sana share kan...tinggai nak type google psai breastfeeding or type beautifulnara...
N percaya lah...kami breastfeeding mother ni sangat supportive for those yg nk brtanyakan bab2 bf ni...
Psai botoi ka...puting ka...plastic ziplock jenis apa yg best...pump apa yg affordable ka bagai....tanya ja kt forum or group tu kompem dpt positive answer...
Even smpai cara nk handle ebm hatta tips2 nk mbanyakkan susu pun kami sydi share...mau ngn takmau ja tanya kat org..
Ingat..lepas ni rajin2 type psai breastfeeding ya...bukan beautifulnara ja..ok?
Plus kami2 yg breastfeeding ni mmg suka brkongsi cerita n ilmu yg kami ada...menda baik...mesti la kena kongsi kan





Together...we support breastfeeding...

If u happen to have any personal breastfeeding matters...u can whatsapp me at 0133363775

posted from Bloggeroid

Cheer me..












Ada sesapa nak beli chalkboard wallpaper lg tak??





1 roll RM37 saja...
Ukuran: 45cm x 200cm

Boleh whatsapp terus ke 0133363775

posted from Bloggeroid

Saturday, March 15, 2014

Ikan bilis dan sardine/makerel dlm tin

Tajuk entry mcm apa ja...
Tapi percaya lah...
Benda2 ni harus ada dalam rumah hampa semua...ni kira mcm darurat ka apa ka senang...
Kira mcm aku ni...sejak2 jdi mak2 ni..kalau ada Adriana ja..agk payah aku nak masak proper meals lagi2 kalau kami berdua ja..
Terkedek2 jugak dia nk bersilat kat dapoq yg sekangkang kera tu...
Main bawang lah apa lah...main puting pastu campak2 merata2...tensi mak tauuu...

Tapi takpa...itu tak mematahkan semangat aku nak masak kt laki aku...
Walaupun hanya...

Ikan bilis goreng dengan bawang


Dan


Sardines/ makerel dlm tin tu...

Sat ja...


Potong bawang cabai semua cpt2...
Time Adriana tgh tdoq recharge battery dia tu...
Time tu la aku dan prepare 2 meals yg tak semenggah tpi agak mnyelerakan utk aku dan suami aku....

Kata pun org kampung kennnn....


Ikan bilis goreng...goreng bawang dgn cabai melaka sekali smpi agk2 garing gitu..takyah la nk mntak resipi sgt okeh!!

Dan......


Makerel dlm tin...yg gmbaq sesudah dibelasah oleh kami laki bini...sbb tu gmbaq dia pun agk comots gitu...
Xpa lah...
Janji.kenyang...
Laki makan ayaq tangan bini kennn...
Berkat n barokah gituuuu...

Oklah..
Gud nite....

Jgn lupa restock sardine n ikan bilis korg yerrr....

posted from Bloggeroid

Monday, March 10, 2014

It could be us...



MH370...where ever u are...please come back...

There are mothers & fathers waiting for their son/daughter
There are wife waiting for husband
There are daughters &sons waiting for their mom&dad
There are sisters waiting for their brothers..



Sebak....dats the word to describe my feeling....

I wonder how I'll feel if this happen to my family's members....

It could be us...
It could be our family's members..

Tapi perancangan Allah tu lebih hebat..
Allah uji kita maybe sebab kita as Malaysians ni terlampau leka and berpecah especially Muslims...jadi Allah bagi kita ujian ni utk tengok sejauh mana kebergantungan kita kepada Nya....

Apa yang boleh...keep on praying....semoga Allah beri kita petunjuk...



posted from Bloggeroid

Thursday, March 6, 2014

Bila sakit menjengah

Bila sakit...mula la otak ni pikiaq mcm2..
Hishhhh...nk kata pun xtau la...
Tpi yg pasti...sakit itu penghapus dosa..
Semoga diampunkan Allah dosa2 aku...
Apapun...dis is d 2nd nite I sleep without my baby boo...
Mama miss u so much syg...
Tp boleh pulak Adriana bgun skali ja time dia ngn papa dia...mayb she knew her mother wasnt there for her..so no nenen kan..bgun pun dpt susu dlm botoi ja...
Sungguh tak feel kata Adriana..ok..yg tu aku mnambah2 ja..

Oklah...nk tdoq ni...
Gud nite all...

P/s:
Korg rsa org mcm hanez suraya tu patut kna jijak tak kt muka dia???

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png