Saturday, June 29, 2013

Cameron Highland again...

Yeah...its Cameron Highland again for a 2nd time dis year...last tym before CNY.. adriana still in my tummy n now here she is with us...amazing the facts she cheers everyone around her...thanx Allah for sending me dis lil angel...n I'm thankful enough with dis amazing feeling everytime I look into her eyes....


Look at Amir's expression. I hate him for doin dat kinda of face! Cisss



Suka sgt wat muka kan...so jangan enterframe ok...mama n Adriana ja nk brgaya


See....everbody gets so xcited around dis lil angel!


Mama (maktok).. adriana. ..me...n angah..


Adriana n her makngah


Flowers at Mardi...cantek kan...mcm swan tgh terbang..ehh boleh ka swan terbang??


Orchids


My fav..hydrangeas

Nothing improve at Mardi's park..I must say...quite frust with their so called "garden"...ya lah..of coz I expect more than b4...but nothing change...fuhhh



Scones and tea at Cameron Highland at Bala Guest house...who could not love them?


High tea at Bala's....beautiful landscape I must say! Would love to stay there in future....rumah pun ala2 English style....feeling2 mat salleh gitewww


Oh no!!! I want scones plizzzz....now!!!


Mama n Adriana feeling2 mat salleh gitewww...silao tak dress up ala2 Blair Waldorf....

Where we stay dis time?


Rumah Peranginan Persekutuan...n its bungalow. ...imagine a big house...n only 4 of us there...supposedly its a family vacation. ..but my big bro's family cannot make it...n adik plak bru ja report his duty early April. ..so its quite hard for him to take leave....klau tak kompem da pos zakwan duk kt suite atas tu...cantek n best oi rumah ni....thnx angah blanja kmi duk sni...nx tym book lg n we make sure everybody's there ok!!


Roses....


Bunga apa ni ehh?


My princess kesejukkan...pitty her

So whats ur fav place n things to do at Cameron Highland?

posted from Bloggeroid

Tuesday, June 25, 2013

My breastfeeding moment...

Talking about my breastfeeding journey...I must admit it is tough...esp for those working moms...lagi2 kalau keja hg jenis kena entertain org ker...keja kt production side mcm aku ni ka..pendek kata...keja kau bukan la sekadar duduk di meja..sambil mnghadap pc n sambil2 tu boleh mngepam selang 3 jam...fuhhh...paham tak maksud aku...
So sekarang ni...masa keja...aku hanya pump 2x ja...pkul 10.30pg n 3.30ptg...pagi kt umah kul 5.30am aku da pump da siap2...tinggai direct feed adriana ja kadang2 tu...
Kenapa aku tak pump selang 3 jam? Sbb aku rsa ianya tak effective n efficient utk aku...sbb aku da pernah try selang 3 jam sekali...aku nk dpt 2.5oz pun bercinta...ni dalam masa selang 5 jam aku boleh dpt 6.0-8oz....kira ok la tu kan...maybe bila 3 jam aku mcm pressure sket kot kn...ye lah...terkejar2 nk kuar production...salin kasut kt changing room bagai..masuk surau nk londeh2 uniform bagai lg...lahai...bila da stress da tak tenang...takut org cri bla2...mula la aku takleh focus n ilang tumpuan n rsa stress masa tgh pump...
So no no no....its not good....
Admit sekarang stock aku pump agk kurang dr dulu...cuma leh dpt dlm 24oz ja shri...but I already consult my personal doctor, my sis....she will gimme some medicine or supplement or wutever to increase back my milk production...
So now...aku mmg tak follow dah org lain pnya schedule yg tight gila2 3 hrs ja kena pump...sebab aku rasa...3 jam tu tetek aku lembik lgi...xsempat lgi nk refill ngn susu bru...lagi pun aku duk kt production mana boleh makan minum air susu bagai nk bg milk supply aku cpt kan...
N my doc sis also told me that all her breastfeeding friends semuanya p pump bila tetek diorg rasa da penuh n cekang...
So I think yg ni pun ikut org jugak kot kan...so as long as ko dpt brpa oz yg ko target utk shri...da kira bgus kan...aku bajet shri 20oz ja...tp aku dpt kdg2 24oz...so kira ok lah kan..cumanya aku mntk angah amek kan aku supplement tu supaya aku dpt cover utk nx coming fasting month...risau milk production aku merudum time tu...
But anyway...aku enjoy breastfeeding. ..n aku harap sgt aku tak patah semangat! Fighting alia!!


Bila sekali sekala dpt 10 oz mcm gini pnya la eksaited uolls...


Some of d stocks....


Xrugi uolls bli deep freezer mcm gini


A great pump! Ringan n setanding dgn medela FS!

posted from Bloggeroid

Monday, June 24, 2013

wanita oh wanita

Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.

Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng? Terlalu minimal? Terlalu sedikit?

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?

"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid." Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.

Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.


Thursday, June 13, 2013

Pengalaman bersalin

PENGALAMAN BERSALIN…

Cakap psal bersalin…semua orang pompuan yang mengandung mesti ada pengalaman masing2 kan…mcm aku ni…mcm ntah hapa2 ja experience aku nak deliver Adriana hari tu…
Aku beranak kan Adriana tu pun msa 37 weeks ++…dua minggu before that rasa nk patah2 ja pinggang aku…sekali satg dia siku la..tendang la mengeliat la…apa la..sekali2 ngn aku mngeliat...hoihhh….ingat part tu rsa nk putus pun ada pinggang tu…
Aku selamat deliver Adriana hari Selasa, 2 nd April…kul 1.37tgh hari…fuhhh….tu pun kena operate..tak merasa mak jemah nk push2…hoihhh…kenapa kena operate?nnt aku cita kesah tuh…
Hah..back to where I am tadi…before aku deliver Adriana…hari Jumaat tu masa keja…aku masuk half day ja…second  half aku blah sbb aku rasa da tak boleh blah nk keja…sakit pinggang..rsa sneak perut mcm nk *berak ja hah…memulas..hari sabtu plak dr tgh hari tu aku ajak husband p Queensbay..jalan2 cari barang baby lg sket2…mcm tau2 ja baby nk kluaq awai kan…padahal baru  30 March time tu walhal due date 19th April tu ha..jauh sangat larik nya…punya la berjalan2 bawak perut..nak bagi baby kluaq cepat punya pasai…tawaf la Queensbay…penat sket…duduk..pastu jalan balik…balik umah membongkang ja keja…esoknya hari Ahad tu..aku ajak amir balik kedah…sbb aku nk angah check aku n bgi MC kat aku..sbb aku mmg da tak lalu sangat nk keja dah…mmg aku selalu cakap ngan baby aku dalam perut please kluaq awai before mak ngah dia pegi jepun..please baby please…so sbb aku mmg da tak daya nk keja dah…aku pun decide la last2 minutes nk balik kedah ahad tu.,..walhal tak plan langsung pun nak balik tapi sbb angah kata dia nk bg mc and she need to check me first..then sbb tu la decide nk balik terus ke sana…alang2 kan..angkut la segala mak nenek barang baby ngn mama baby ni….penuh keta..walhal due date lambat ag tuh….lpas smpai ja umah kt jitra…duk malam tu laki aku pun balik la penang balik sbb esok dia keja kan…
So pagi esok tu p la hospital ngn angah terus dia check n seluk check kot2 la terbukak…padahal tanda semua tak turun langsung kot…angah cakap da bukak 4 cm…n tanya aku xsakit apa2 ka…aku kata dak…so bila aku kata aku tak sakit…angah suh aku balik dulu..makan dulu puas2 nk makan apa…pagi tu makan nasik lemak ngn mama lepas check..balik umah membongkang lg tdoq…then mama masak tgh hri bngun makan lagi…then ptg p hospital balik ngn angah since tgh hari tu dia ada kes ka pa ka kt hospital jitra tu…ptg tu check pun stil 4cm…n angah nya ada rasa apa2 ka…serius aku rsa sneak nk berak ja..tu ja….balik umah ptg tu angah belanja plak cendoi pulut seround..hoyeahhh…amir maghrib tu da smpi jitra dah balik…mlm tu siap p tgk wayang gi Joe lagi tau..pastu makan kuey tiaw kerang…balik dr kluaq tu ngn amir angah tanya ada sakit apa2 takkkk..stil d answer is NO….hahaha….
Esok pagi masuk hospital..p la ngn angah kat PAC hospital sultanah bahiyah tu…selok lgi…4cm lagi..hoi sakit oi selok2..cuba bayangkan kalau doc lelaki…malu wei..dah la tangan jantan lagi besau wei…pastu angah pecahkan ayaq ketuban..adoiiiyaiii sakit nya pun..xder la…xla sakit sangat…tp sakit la jugak..mnjerit manja gutu…angah pecahkan ayaq ketuban tu dengan harapan contraction makin kuat..dlm kul 9 kot aku da check in labour room…time sebelom tu aku cakap kt amir,aku tak kira..aku nk dia ada sebelah jugak time aku beranak nnt…cuakk dia..last2 mngalah n masuk jugak temankan aku…so  bila kt labour room tu..diorg bg aku ubat utk kuatkan contraction kalau tak slap aku…pastu angah awai2 lagi da request epidural kat aku…mmg best la aku kan dapat epidural…jap2 nurse mai check ada contraction ka dak..still my answer is no….then…sebab da lama n baby punya pulse rate jap naik jap turun…n bila check stil duk 4cm jugak…n no contraction pun…dlm kul 12.30 tu the doc…angah pnya kawen decided (angah refuse untuk sambut any family members yg nak deliver…xsmpai hati katanya…n some more kalau jadi apa2 she cannot bear the consequences) I  have to go for ceaser…oh no!time tu rasa nk teriak sangat….weiiii…aku nak beranak normal kalau leh…tap ink wat mcm mana..dri aku mbahayakan nyawa anak aku…redha lah…lega la amir dia xyah tengok aku  beranak….n masa csear hari tu pun kawan angah yg operate aku..angah kat sebelah tukang tengok n sembang2 ngn aku ja…pastu bila baby kluaq dia kidnap terus bwak larik dari aku…ok fine!aku dengaq ja anak aku teriak..
seriously aku mmg tak rasa lgsung contraction…braxton hicks aku pnya la kaw2 hari tu smpi kena admit kt hospital hari tu masa week 33…smpai ngat aku n ink beranak tak ckup bulan ka..haih la…rasa mcm tak thrill plak aku bersalin hari tu..orang lain meraung2 ke daung…aku muka cuak2 suam2 kuku ja…duk tunggu ja bila contraction nk kunjung tiba…sedeh la jugak sbb tak dapat deliver normal kan have to go for csear…mmg la best tak sakit..tapi azab lepas operate tu? Seminggu aku jalan2 terbongkok2 sakit oi…batuk n bersin pedo2..rsa mcm nk terburai perut aku bila batuk ker bersin ka..bayangkan aku operate appendix dulu pun rasa nk terbarai da urat perut aku masa aku batuk..ni kan pulak luka csear kan….
Sampai sekarang aku tak paham..mcm mana org boleh suka2 request nk go for csear? N kakak aku angah paling pantang kalau patient dia saja2 gatai p request nak csear padahal boleh  beranak normal ja Sbb bagi aku…tu lagi sakit nak mam…baby yg kluaq scara csear nil g sensitive berbanding yg kluaq normal wei..sebab tu kalau baby sakit ka apa..org mesti check beranak operate ke normal….kalau csear org mcm tak heran sangat…so harap sangat2 anak kedua n next aku dapat merasa nikmat sakit contraction n beranak normal macam orang lain….

Sekian laporan kejadian beranak saya hari itu…

Wednesday, June 12, 2013

Food review: swensens autocity

Dah lama nk try mkn kt swensens ni...selalu kan swensens ni fames amos ngn eskrem dia kan...so dis time ajak la hubs dine kt sni....
Selalu lalu mcm xnmpk kt dlm...hr jumaat lpas masa decided nk dinner kt situ..bila bukak pintu...mak aihh...ramai jugak...
So bila nmpk ja menu mula la meroyan semua nk makan...aku ada penyakit ni...korang hado??
Dlm hati bergolak2 nk try burger dia lah...nk try steak la..salmon lah...last2 si amir yg pilihkan salmon kt aku....ok la..ok la fine....takut bini dia yg sedia gemoo ni gemok lg la tu bila mkn steak bagai...so ber dinner salmon la kita mlm tu....
Order ceaser salad jgk...mak aih...big potion nya...suka mak!


Rm29.90 not bad la...tp sedap lg aku wat hr tu...dan pastinya cannot beat salmon yg sedap nk mams kat hard rock kafe penang tu kan...



Hubs' beef lasagna...rm17.90++ kalau xslap...



Creamy mushroom soup rm13.90...gila big portion nk mam....



Cheezy mozarella...rm7.90...sedap..not bad..utk pngemar cheez mcm aku...



Cser salad...ada fried chicken lgi...sedap..sbb salad mmg sedap kan...ko pndai letak dia pnya gravy..maka sedap lah ia...ni pun big portion jugak



My hero..my king



My princess...tdoq je lah keja dia masa kt swensens..tp ni gmbaq p before p

posted from Bloggeroid

Wednesday, June 5, 2013

My pumpkin marshmallow


So now confinement leave aku da abeh...so kena la aku masuk kojer balik...huwaaa sedeh oiii nk kena tinggai anak....
Kalau tak pikiaq psai commitment yg byk...dah lama aku resign aku rasa....hoihhh...
So Adriana ni aku hantaq ke rumah babysitter...blok sebelah apartment ni jer...nasib dpt xjauh....xpun laki aku membebel kata penat nak angkut...cesss...org lelaki mmg cenggitu....pagi2 laki aku hantaq...sebabnya aku masuk keja awai sgt...kang before 7 nk hantaq kesian kt mek tu....aku lagi la byk beg...dengan beg pump nya...beg keja nya..lagi kalau kena angkut Adriana 2 trip la jwabnya...tpi da sbb laki aku willingly to hantaq aku lagi on jer....cuma kadang2 masa balik tu aku amek la...kalau aku rsa mlas nk masak la.
So far ok...baru 4 hari kan...bbsitter Adriana pun mcm ok...willingly to put her on her CD...feed her with my milk...tp before dat...mmg kena ajar dulu la sbb dia xpernah handle dua2 ni....
Tengok cara dia jaga Adriana pun so far ok...kemas n comey ja anak aku...xyah cakap tu la...umah dia pun sentiasa kemas...mcm xdak anak kecik...umah aku? Anak tak leh merangkak lagi..rumah da mcm tongkang pecah. ..esok boleh mrangkak jenuh haaa
CD n bottle susu Adriana semua aku tak bagi dia basuh...biaq letak ja dlm tu...nnt balik aku basuh...sbb aku takmau bebankan dia...lagi satu Adriana ni pe'el dia kadang2 tu ada la tdoq xsmpi 30mins da meraung2 nk susu balik...ye lah...susu ibu kan mudah handam....terkejut pengasuh awai2 tu tengok Adriana yg comey lotey ni meraung2 nk susu...kahkah....ampun ye kak...anak saya mmg cenggitu...cenggeng sehhh...
Tapi apa yg aku best psai bbsitter aku ni dia ada 2 org anak lelaki...yg kecik 4 thun...yg besaq 6 thun...so dia mmg suka sgt baby pompuan ni...Alhamdulillah. ...akak jaga la elok2 ya mcm anak sendiri...



Ni pun aku da strt rindu kat cik mek molek ni....


Haih...mcm mana la anak mama kt umah bbsitter kan...rindu sangat ni....aku plak mcm catch cold sket..so aku xnk la duduk dekat2 ngn dia...takut jangkit...nnt sian kat baby aku tu pulak

Oklah...gtg...

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png