Tuesday, April 30, 2013

Susu ku oh susu ku

Disebabkan space yg makin terhad dlm peti ais mama n aku malas nk kacau peti ice luaq tu...maka 3/4 dr stock susu adriana da ditransfer balik ke penang oleh husband aku yg hensem itu...hikhik..kembang idung la tu kalau baca kan...
Xsangka boleh tahan jugak susu den ni haaa...kena trus think positive n berdoa kat Allah semoga Allah murahkan rezeki Adriana utk mnyusu dgn aku smpi la umoq dia 2 thun...seppp uu....
Duet beli susu n diapers pasni leh simpan utk Adriana pnya education you....hihi

Masuk dlm ice box ja..nsib angah beli ice cream cake so ada la ice box kosong yg baru n tak berbau...
Cara2 nk transfer kan susu beku kita ni senang ja...yg penting..kena ada ice box..garam n ice...
So masa nk buh ebm stock aku ni...muka2 buh ice..then layer kan ebm..pastu layer lg dgn ice..n buh garam..so d process repeating lah kan...
Then seal kan ice box tu..aku pkai tape kuning yg tebai tu ja..nk make sure dia tak trbukak..then sedia utk ditransfer...

So skrang ni tgh giat balik kumpul ebm stock for Adriana...seronok sgt breastfeeding ni...jgn tension2 bg yg br strt breastfeeding...aku dulu pun Adriana ni xbrpa reti sgt breastfeed..now da ok...berkat kesabaran n doa kat Allah...

Oklah..quick update....
Ni nk usha jobstreet sat..apply apa yg patut...

posted from Bloggeroid

Thursday, April 25, 2013

Nursing aid

Ckp psal breastfeeding...msti la kena tau segala mak nenek yg perlu masa nursing kan.....antara yg penting masa nursing adalah seperti brikut (cesss...ayat nk skema...so not me!!)

1. Nursing bra
Mcm aku nursing bra ni aku bli jnis yg ada clip on kt tali dpn tu...senang nk pump..senang nk breastfeed adriana skali..klau tak guna nursing bra n guna common bra...msti tobat sakit msa nk pump ker..nk2 kalau susu tgh pnuh dkt breast...so mmg sgt2 pnting nursing bra ni ya...aku bli jnis fabulous mom...design comey2...suka sgt..polkadot la...candy la

Spek mata la

Candy lah....

design ni pun haku ada...comels kan...



2. Nursing cover or poncho...
Ni pun sgt penting lg2 klau hg nk bfeed kt public kn...tp aku pn xbli lg..ingat nk guna pasmina shawl ja...pashmina shawl kn luas jgk bidang dia...pastu pin ja guna brooch sket...
Ok x? Ka kna bli jgk nursing cover or poncho tu?
sumber gambaq..dr mr G...
mcm boleh jahit sendiri ja kan..pashmina pun banyak..boleh la try jahit....jahit jelujur sudeyyyyy....guna mesin?den tak reti haaa...


3. Bra pad..disposable or washable...
This one for me pnting jgk...utk elak leaking...sbb kdg2 mna tau nnt da msk kja ttiba time selalu pump tu kna meeting trgempar ka...kang tetiva lencun plak kt situ....

 washable....
disposable....
*mana satu lagik okeh ya?aku ni kurenggg sket guna yg disposable2 ni...go green la kata kan!tapi kalau guna washable...daya serapan ok dak?kena wat research lagik ni...xleh blah..research laghik haaa
Apa lgi eh? Klau psai nk prepare ebm or pump tu da msuk cita lain dah...
Okla..quick update...
Nk p mkn sat...
Assalamualaikum....
Chow sin chi....
posted from Bloggeroid

Wednesday, April 24, 2013

Ebm stock

Ckp psai ebm stock aku...Alhamdulillah...rezeki Adriana lately makin meriah...terima kasih Ya Allah...
Ckp psai ebm stock ni...currently stock ebm aku utk adriana makin memenuhi or conquer ruang peti ais kt dapoq mama...
Ya lah..of coz la aku balik brpantang kt jitra kan...nsib la mama ada dua peti ais...so selamat la..xdak la rsa brsalah sgt...huahua...
Dulu masa awai2 nk kumpul stock ebm adriana tu...awai2 guna bkas dadih yg kecik2 tu ja..pastu up sket guna bekas dadih biasa tu...mai la ni kena guna pkastic storage yg double zip lock tu..biasa pgi2 stock aku meriah sket...boleh dpt dlm lingkungan 8~9.5 oz....so trus msuk dlm plastic storage 12oz tu..n then freeze kn kt bhgian atas..n biasanya for second session n session berikutnya aku selalu dpt 4~6oz...depends la..kalau adriana direct breastfeed tu kurang la sket...tpi xpa..aku lagi suka bonding time dia direct breastfeed.boleh sembang2 ngn dia..pastu cuddle2 dia..hee comels betul la mek ni...gewammmm.....
So biasanya the second n next2 session tu aku akan bubuh dlm bekas dadih ja..sebab kdg2 aku pumo tym adriana tdoq kan..so mau tak mau aku bg la dia stock2 yg aku da perah ni...
Persoalannya lani...peti ais umah mama aku ni nk penuh dah...harus ke dak aku sruh laki aku bwak balik dulu ebm stock yg ada ke penang n simpan kt umah ktorg dulu...acaner tu? Buntu aku tau...


Stock ebm yg makin memenuhi ruang legar peti ais...


Rekod pgi td..9.5oz...go alia go!

N ptg td pun ada satu cita sedeh jugak..satu jitra black out...lbeh kurang dlm sejam jgk la...kira dlm kul 6 mcm tu patutnya aku kena pump kluaq dah...dan nk dijadikan crita letrik plak xdak...adoyaiii...mmg la rumble tuff aku ni leh manual...tp kan ker aku pnya tgan sakit..so xdaya la aku nk manually pump them.lagipun..sebelah pump..sebelah mnjejes2 jugak kuaq kan...trus bg adriana mnum ptg td..while the other side mnjejes2 kluaq tau...abeh basah baju aku...sedeh oi....nk nangeh aku rsa td...
Terus aku msg laki aku suh beli rechargeable battery...senang aku nak guna kalu takdak letrik ka power point ka..

Mmg byk jugak dugaan nk sediakan ebm utk Adriana ni...btw aku br ja try Alfalfa from Shaklee...esok nk tgk kesan dia...sebab Alfalfa ni org kata milk booster..apa pun yg penting kena byk brdoa kat Allah...sbb rezeki ni milik Allah...mind set kena positive...kita boleh merancang n berusaha ja...yg nak bagi tu hak Allah...

posted from Bloggeroid

Sunday, April 21, 2013

Random things..

Few weeks ago...I won some contest from Sabrina...
Here is what I won....few samples from Oslee...yeayyyy.....



Many samples rite? Later on will try them..


Got this from Angah...from her vacation..japan..


Treat myself dis...hihi...



My baby boo...

posted from Bloggeroid

samsung galaxy s4 review...

Malas betul nk describe kemantapan f9n ni...tgk video pun mlas nk cita dah..nsi la aku ni bkn gadjet freak...so xdak la meroyan sgt...hehehe...sebenaqnya citanya da dot note 2...sbb tu kena diam...tgan ke dada...mata ke atas...
Cesss....ingat lgi hr tu beria2 aku nak kan s3...bila note 2 kuaq pun akj ckp kt amir aku nk s3 kalau sl aku lingkup nnt...tup2....sbb aku ni kan jnis nk multitasking la kunun...update blog pun smua nk guna kot celah fon ja...so harus lah cari yg super multitasking mcm note 2 ni..hehe...alasan...tapi bila aku tgk video ni terus aku nyampah pulak dgn samsung ni...paehal korg ni samseng sgt haa...wat mcm2 sgt utk sg4 ni...cesss...sgt cess kan...laki aku yg konon nk sesama pkai note 2 ngn aku trus cancel plan..nk tunggu sg4 katanya...nk search tenet scroll ngn mata katanya....
Ini semua poyo....
Gilosss....malas den nak layan...
Iphone 5 nk challenge sg4? Sg3 pun xlpas spatah lagi sg4...blackberry z10...lagi malas nk cita..RIP ja la blackberry dr dunia sematfon ni....
Oklah..chow...update laju2 ni sbb nk join adriana tdoq...
Babai

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, April 19, 2013

NUK teats review

Hi since motherhood hit me...I was super bz...bz la sgt kan...adriana tdoq aku pun tdoq...bila mlm ja layan cita korea...haihh...tu pun curi2 sat msuk tgk dia kt dlm blik..takut dia lapaq ka apa ka...hehe...
Ok back to my main purpose of this post...I want to introduce u guys to my super fren..NUK teats...
Y NUK teats? Simply bcoz u can see d design is quite same with the mother's nipple..plus it's anti colic too...
Why d design is super important during feeding ur baby while u're still breastfeed ur baby? Simply bcoz to avoid nipple confusion...
For example I'm still fully breastfeed Adriana...n In Sha Allah will try to breastfeed her till she's 2 years old..
My problem is..sometimes when my breast is full n melimpah ruah dgn milk..she refuse to drink or maybe too lazy to drink because she's fall asleep..so to avoid "bengkak susu" I have to pump out n make a my ebm stock..
So what do I do with my ebm (express bresst milk) stock? I still using it to feed her sometime...sbb kalau dia da lapaq sangat meraung2 anak aku tu taknak suck kt my nipple maybe due to slow flow...haha...so to prevent dat..last time I fed her using syringe but the problem is both of her arms xleh duk diam...nk jgk bersilat dengan mama dia ni...padahal meraung2 lapaq...so sebab kesian I refuse to use the syringe..n start using common teat n bottle..
N then bermula lagi satu episod duka bila start guna common teat ni...sudahla cepat ja dia minum..pastu bila nk menetek kat aku mula la meraung2 lagi...flow lmbat n nipple confusion...
So to avoid this...I remembered...one of my fren k.shila before dis suggested me to 7se this NUK teats due to the design...
Memang before this da pernah tgk kt jusco..tp asik lupa ja nk beli. .so now beli facinh this problem mngelabah nk cri kt jitra ni...nsib la dkt guardian ada..tpi yg tak bestnya sgtla limited..after few research on d net...si for Adriana yg fully consuming her mama's milk ni...we have to go for size 1 or for 0~6months...but if u happen to feed ur baby with formula milk which the molecule is quite big..then have to go for size 2...size 2 also for 6~12 months but if ur baby consuming ebm..then no 1 will be no problem...


Ni stock ebm hasil perahan tiap2 hari..hopefully dpt berikan yg terbaik utk Adriana..


Nak cri teats size 1 saja tapi xdak..ada size 2 ja...quite mahai..dlm rm23.90 for this set..kalau yg 250ml dlm rm25.90..nk beli yg besaq mcm too big for her...belasah ja lah amek yg kecik...so mau tak mau amek la dgn botoi sekali..at least kalau tak muat ngn botoi lain boleh pkai botoi ni kan..tp yg bestnya..nsib la boleh msuk ngn botoi pureen jgk...


Hasik perahan di pagi hari...agak lumayan...syukur kepada Allah...

posted from Bloggeroid

Thursday, April 18, 2013

Sayang...

Husband:hi hello....me:hi b...how are u?
Husband:I'm fine...how's my sayang doing?
Me:which sahang? (I'm askin because he never called me sayang...he only called me b most of d time)
Husband:my new sayang...adriana....
Me:she's fine...then I 'm not ur sayang la?
Husband:u d old one...she's d new one....
Me:ok fine....
Hehehe....
Tell me sapa yang tak syang anak oi...
To my princess...Adriana Arissa...papa n mama love u so much....
We will give u d best of love...education..etc....
Please be a good n solehah daughter ya sayang....


My bundle of joy!


My husband new lover!


The cheeky face


My sugar pie!


Before


After....yooo....I'm scoffield from prison break! Still cute without her hair rite....hehehe...

posted from Bloggeroid

Thursday, April 11, 2013

Presenting.....

Our lil princes....
Our lil precious.....

















On 2nd of April. ...at 1.37pm...i gave birth to our liltle princess named Adriana Arissa binti Amir Mohammad Firdaus.....she was 2.92kg n now at day 10 is 2.95kg...

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png