Thursday, February 28, 2013

isteri bersalin...suami patut teman ke tak?

bersusah payah selama 9 bulan....



Tahukah wahai kaum Adam kebaikan2 menemani isteri anda? Antaranya ialah :

1) Dapat meredakan hati isteri yang berdebar-debar

2) Dapat mengurangkan kesakitan isteri

3) Memberi keinsafan di hati suami

4) Lebih menghargai keluarga

5)Lebih menyayangi dan menghargai isteri.



Suami dapat membantu isteri dengan cara :


- memegang tangan isteri untuk mententeramkannya
- mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- mengelap muka isteri apabila berpeluh

kalau tanya aku..harus lah akau jawab Amir mesti kena ada sebelah aku...sebab tu bila amek keputusan nk deliver kat Hospital Sultanah Bahiyah..rsa lega sangat sbb hospital tu bg husband masuk teman wife msa delivery..kalau kat seberang jaya ni harapan je lah...
lagi satu En Amir..kalau baca ni paham2 lah ya....u must be there!hasil kerjasama dua orang..takkan sorang ja nak tanggung..ye dak...paling tak baru dia tau mcm mana ssh aku nk beranak nnt and dia xkkan kata aku ni manja dah..sket2 cakap aku manja...cisss......







nak tengok lagi

nak tengok n tengok g adam n hawa...
tgk aaron dalam cita ni....aummmm

ado laki mcm ni pun xmau kerrrr...


masa untuk jamu mata.....

My version of....




So dis is my version of cath kidston...but way cheaper....
Where u can get all of dis?
DAISO of coz....
All this items cost me rm5 for each item....suka2...dah la comel...kiut...a touch of vintage lak tuh...
Dat is so me....heee


Dis one for my cute phone...it does fit my phone really well....

*hee leganya phone da back to normal...tunggu nnt la encik husband p beli kt aku...walaupun smlm dia da bg greenlight utk p beli note 2 td..tunggu dulu la...who knows in nx two mnths d price wil drop a lil bit
posted from Bloggeroid

Wednesday, February 27, 2013

kelebihan susu ibu dalam ISLAM

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)


Begitu Agung nya Allah, sebaik bayi dilahirkan proses pengeluaran susu ibu juga bermula..SubhanaAllah.Susu ibu mengandungi khasiat yang diperlukan sebaik bayi dilahirkan, susu pertama berwarna kekuningan, ia dikenali sebagai KOLOSTRUM dan mempunyai 3 kali lebih khasiat dan antibodi serta sel darah putih yang tinggi.

KOLOSTRUM mampu melawan penyakit dan amatlah rugi bagi ibu-ibu yang tidak menyusukan anak-anak mereka di awal waktu kelahiran Susu ibu bersih dan dapat menghapuskan bakteria, tambahan pula susu ibu menganduing DHA dan AA(yang seperti kita biasa dengar dalam iklan tin-tin susu),kandungan DHA dan AA dalam susu ibu adalah yang terbaik berbanding susu buatan.



Maha Suci Allah yang menjadikan pelbagai khasiat susu ibu.....

Ketahui keistimewaan dan kelebihan susu ibu 

Tetapi masih ramai ibu yang tidak tahu manfaat dan kelebihan yang bakal diperoleh oleh ibu dan anak.

Kecutkan rahim
Menyusukan bayi akan bantu anda kembali kepada bentuk tubuh asal dengan lebih cepat. Rahim yang sebelum ini membesar 20 kali lebih besar berbanding sebelum hamil mudah kecut. Hormon oksotosin yang terkandung dalma susu ibu membantu pengecutan rahim dengan menyingkirkan plasenta. Bagi ibu yang tidak menyusukan bayi, rahim mereka sukar untuk mengecut kepada keadaan asal.

Singkir mekonium
Di dalam usus bayi yang lahir, terdapat beberapa jenis bahan yang dikenali sebagai mekonium. Bahan ini jika tidak dibuang akan memberi kesan yang buruk kepada bayi. Oleh yang demikian, kolostrum yang terdapat dalam susu ibu boleh menyingkirkan bahan tersebut daripada tubuh bayi.

Mudah dihadamkan.
Bayi lebih mudah hadam jika menyusu secara ekslusif. Ini disebabkan oleh enzim yang terkandung dalam susu ibu membantu proses penghadaman. Dalam pada itu, khasiat yang terdapat dalam susu ibu lebih cepat diserap ke dalam sistem tubuh bayi berbanding susu formula.

Pencegah penyakit
Bayi yang disusukan secara ekslusif jarang sekali dihinggapi penyakit. Ini kerana susu badan mengandungi antibodi kepada pelbagai jenis penyakit. Kira-kira 80 peratus sel dalam susu ibu terdiri daripada makrofaj. Sel berkenaan berfungsi untuk membunuh bakteria, fungus dan virus. Oleh itu, jika bayi disusukan secara ekslusif, mereka terlindung daripada daripada pelbagai jenis penyakit berbahaya termasuklah pneumonia, botulism, bronkitis, jangkitan telinga, influenza dan banyak lagi.

Elak pendarahan
Apabila menyusukan bayi, tubuh anda akan mengeluarkan oksitosin yang merangsang kontraksi. Kontraksi tersebut dapat menutup saluran darah maternal. Dengan itu, masalah pendarahan dapat dielakkan.

Kurangkan insulin
Berita baik untuk anda yang menghidap penyakit kencing manis. Anda dapat mengurangkan kadar insulin hanya dengan menyusukan bayi. Bukankan itu baik untuk anda!

Stabilkan pertumbuhan endometriosis
Kajian klinikal menunjukkan penyusuan dapat menghentikan perkembangan endometriosis untuk sementara waktu. Ini kerana ibu yang menyusukan bayinya tidak akan datang haid untuk tempoh yang tertentu. Jadi apabila anda tidak datang haid, keadaan ini akan mengelakkan diri kesakitan akibat endometriosis.

Lindungi daripada masalah penglihatan
Susu ibu penuh dengan khasiat dan salah satunya ialah vitamin A. Seperti yang diketahui, vitamin A baik untuk kesihatan mata.

Bertindak sebagai ubat penenang
Susu ibu mengandungi oksitosin yang dapat mambantu menenagkan bayi. Apabila disusukan , bayi dengan sendirinya akan tenang setelah meragam.

Penahan sakit semulajadi
Susu ibu mengandungi endorfin yang dapat menahan sakit. Sakit yang dirasai akibat bengkak dapat dilegakan selepas beberapa minit penyusuan bayi dilakukan. Jika bayi manjalani rutin suntikan imunisasi, anda digalakkan untuk menyusukan bayi sejurus disuntik. Penyusuan akan membantu mengurangkan kesakitan sekaligus meningkatkan keberkesanan vaksin yang diterima.


RISIKO YANG MUNGKIN DIHADAPI BAYI TIDAK DIBERI SUSU IBU

Berikut adalah senarai risiko penyakit/masalah yang mungkin dihadapi oleh bayi yang tidak diberi susu ibu hasil kajian pakar:

1. Perkembangan kognitif dan kecerdasan.

Perkembangan otak bayi belum sempurna sebaik dilahirkan, malah pembentukan dan perhubungan sel-sel saraf berkembang pesat dalam 3 tahun pertama hayatnya. Apabila proses ini selesai, sel otak boleh mati namun tidak akan berganti.

Susu ibu yang memang khusus untuk bayi manusia mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk perkembangan otak bayi untuk mencapai potensi maksimum. Sebaliknya susu formula tidak mengandungi semua nutrien tersebut (malah kita tidak mengetahui dengan tepat apakah kandungan sebenarnya!)

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi susu ibu ketika bayi menunjukkan skor yang tinggi dalam ujian kepintaran. Para pengkaji juga mendapati kanak-kanak yang minum susu ibu dalam jangka waktu lama menunjukkan skor kepintaran yang lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang minum susu ibu dalam jangka masa singkat.

2. Diabetes.

Diabetes jenis I (yang diwarisi secara genetik) biasa dikesan di kalangan kanak-kanak . Kajian ke atas kanak-kanak yang tidak diberi susu formula (sekurang-kurangnya sehingga umurnya 1 tahun) mendapati bahawa kanak-kanak tersebut mempunyai kebarangkalian lebih rendah untuk menghidap diabetes.

3. SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).

SIDS ialah situasi kematian mengejut bayi, biasanya ketika tidur. Tidak diketahui penyebab terjadinya kematian begini. Namun begitu kajian menunjukkan bayi yang diberi susu formula lebih tinggi risiko terjadinya SIDS.

4. Masalah pernafasan.

Peningkatan penyakit asma di kalangan kanak-kanak amat ketara pada masa sekarang. Tidak dinafikan faktor persekitaran menyumbang kepada peningkatan tersebut termasuk pendedahan kepada pencemaran udara dan pertambahan bilangan kanak-kanak di nurseri, tadika serta pusat jagaan mendorong pendedahan kepada virus pada usia muda.

Kajian menunjukkan pemberian susu formula kepada bayi meningkatkan risiko kepada asma dan juga masalah pernafasan lain seperti respiratory syncytial virus (RSV). Kanak-kanak ini juga lambat sembuh berbanding kanak-kanak yang diberi susu ibu.

5. Jangkitan telinga.

Jangkitan telinga agak biasa terjadi di kalangan kanak-kanak. Kajian mendapati risiko terjadinya otitis media (jangkitan telinga) lebih tinggi di kalangan kanak-kanak yang diberi susu formula.
Jangkitan telinga sangat sakit bagi bayi/kanak-kanak dan boleh menyebabkan komplikasi lain pengumpulan cecair di dalam telinga dalam jangka masa yang lama akibat jangkitan itu boleh menyebabkan masalah pendengaran dan perkembangan pertuturan pada kanak-kanak tersebut.

6. Kanser.

Kajian mendapati kanak-kanak kecil yang minum susu formula mempunyai risiko lebih tinggi menghidap kanser pada usia mudanya.

7. Jangkitan saluran pencernaan.

Tidak dapat dinafikan masalah sistem pencernaan berkait rapat dengan apa yang dimakan. Pemberian susu formula meningkatkan risiko terhadap cirit birit dan lebih buruk lagi mengalami fasa penyembuhan yang perlahan. Ini adalah kerana apabila bayi mengalami cirit birit dan muntah-muntah, doktor selalu menasihatkan supaya mengurangkan pemberian susu formula dan banyakkan minum air (untuk mengelakkan kekontangan).

Kurang menyusu bermakna kurang nutrien diperoleh bayi. Sebaliknya bayi yang minum susu ibu masih boleh terus menyusu. Oleh itu bayi akan mendapat nutrien yang cukup dan juga antibodi yang akan membantunya membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan pada saluran pencernaannya.

Bayi yang minum susu ibu juga jarang-jarang mengalami sembelit sebaliknya bayi yang minum susu formula sering mengalami masalah pembuangan air besar.

8. Keberkesanan vaksin.

Pemberian susu formula mengurangkan keberkesanan pemvaksinan dengan mengurangkan respon bayi terhadap penghasilan antibodi di dalam badan.
Sebaliknya bayi yang minum susu ibu memberi respon yang baik kepada pemvaksinan dan menghasilkan lebih banyak antibodi di dalam badannya.

(Catatan peribadi: pemvaksinan ialah kaedah imunisasi dengan cara menyuntik vaksin ke dalam badan. Suntikan vaksin akan merangsang sel darah putih menghasilkan antibodi untuk melindungi badan daripada jangkitan penyakit.)

9. Perkembangan rahang dan otot muka.

Adakah anda menyedari bahawa teknik hisapan bayi yang minum melalui botol (susu formula) berbeza dengan bayi yang minum susu ibu daripada payudara ibunya? Sesetengah orang mengakui bahawa bayi yang minum susu ibu dapat dikenal melalui pipinya yang cantik membulat!

Perkembangan rahang, otot muka dan pipi ini akan ketara kepentingannya apabila bayi ini membesar menjadi kanak-kanak nanti kerana bayi yang minum susu ibu apabila besar kelak kurang memerlukan rawatan pergigian berbanding kanak-kanak yang minum susu formula.
Penyusuan ibu menjadikan pembentukan rahang dan otot muka terbentuk dengan baik dan seterusnya menghasilkan rahang yang cantik dan gigi yang tersusun rapi.

10. Obesiti

Bayi yang minum susu formula juga terdedah kepada masalah obesiti (kegemukan) pada usia muda (kanak-kanak dan remaja).
Kesimpulan: banyak lagi masalah kesihatan lain yang boleh berlaku apabila bayi tidak diberi susu ibu dan diganti dengan permberian susu formula. Ini termasuk eczema, masalah jantung, alergi, kolik, meningitis dan sebagainya.

[Nota peribadi: Susu ibu diciptakan spesifik untuk tiap-tiap bayi di dunia, mengandungi semua yang terbaik untuknya.Menyusu lah demi masa depan bayi yang cemerlang]

Sumber: The Ultimate Breastfeeding Book of Answer, by Jack Newman M.D and Teresa Pitman.

Tuesday, February 26, 2013

da kong...

officially my samsung Sl da kong...da pkai 1thun 8 bulan...
mmg da smpai ajalnya...
kira berbaloi la beli...
dari mula2 dulu nak beli iphone 4...
pastu terbeli ngan samsung sebab terpikat dengan perangai azali nya yang user frenly and tak mcm iphong tu...
so sekarang ni..mmg da mungkin itu ajalnya..ayat nak poyo...
patutkah aku membeli phone baru?!ya mesti harus!wajib!
adakah samsung S3 atau pun samsung Notes 2?
dulu awai2 mmg gila sangat ke samsung s3 tu..tpi lani da makin meroyan plak kat note 2...
amir pun da mlas nk layan bini dia..dia pun da bg green light utk aku beli note 2...
dari smalam tgk aku tak keruan ja...xleh beronline semua...ahaksss...
alasan tu...nnt baby A kuar kompem nk kena camwhore gmba baby A byk2 kan..harus kot...
plan asai Amir nak bagi pas aku deliver nnt..tapi...da fon aku ni terawal plak sampai ajalnya...
uwaaa...
tapi takpa..laki den da bgi da greenlight...
tenkiu so much sayang!
my first samsung....totally love it...

my second samsung..perhaps?


so korang2 yang pakai note 2 ni..best n gempak tak?

vacation-cameron highland part II

feast ur eyes...

penat nak type...

nnt banysk typo

see told ya...































new purse please...

sedang survey mencari purse baru....dah lama da pkai Guess ni..since 2008 kot...stil ok actually tapi ntah mcm dah lunyai ja...kira tgk la da brapa lama aku pkai purse ni...mmg berbaloi pun beli walaupun time tu student...terpaksa bkerja semasa cuti semester...nak pkai branded..sila lah kerja sendri..cari duet sendiri ya..takdak maknanya mama aka makjah nk bagi aku duet beli purse rege dekat2 rm200...mama aku part2 nak spoil kan aku mmg jgn harap lah..harapan je lah...
nak ka?jwab dia kumpul duet beli sendiri....

selalu jugeks mauk butik Guess dengan harapan adalah purse yg aku berkenan di hati...bila tengok ja...cissss design ntah hapa2 ja..baik aku design sdri..silakan design ya Alia!tapi serius purse Guess yg beli utk hantaran hari tu pkai kjap ja dah melepuh2 ja terkeluaq sana sini skin hampeh dia tuh..okai fine...pkai blik yang lama tu...
so now sebab tu la tgh survey2 purse fossil..yeayyy...fossil pun cantek...design agak memenuhi kriteria yg diinginkan....comels kan?
back side dia 

compartment dalam tu..

yang ni mcm comels jugak kan...vintage touch gitu..tapi tak tau compartment dlm dia mcm mana..kena p survey kt butik dulu la kalau getu...
hihihiii

so yang mana satu pilihan hati ku?

Monday, February 25, 2013

cath kidston...

yes...
cakap psai cath kidston....aku lah salah seorang peminat tegar cath kidston dek kerana design nya yang vintage2 n comel bangat tuhhh...
oiiii...mak tertarek kau noks....
dok usha2 dia pnya web..UK mari..nk kena tnya kawan den kat UK la..syib ka anis ka..mana tau kat sana ada promo..leh kirim kiriman kan..kan...alaa korang boleh lah ya....gue teringin bangat ni.....anak gue pun suka bangat dong..ehh pehal lu speaking indo ni?ohoiii
jom menjamu mata...

jug ada...ko hado?

handbag yg kiut...

paisley wristlet yg tomei2


purse yg kiut!

of coz la handbag yg super duper kiut..kaler fav haku lagi..hijau haaa...

barang kat cath kidston bukan limited to handbag..purse saja...malah ada mcm2 ag...ada brang rumah la....sumpah comel giler!aku la rasa comel giler..tak tau la orang lain rasa mcm mana kan...hehehe...
kalau tak caya click here....
kan2...comel kan...
kat malaysia ni xda ka butik cath kidston ni...suka2 kan kalau ada sini....kalau korg pernah jmpa..tlg la habaq mai kat aku kat mana...nnt leh cri...


ok lah chow....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png