Agoda


Monday, October 21, 2013

MULUT JAHAT..HATI BAIK..PHEWWW

Pernah dengaq pepatah ni? Well I used to it jugak….sbb I used to be cakap very the hentam..n bajet takper mulut aku mmg laser…tp hati aku baik..kau apa tau?hahaha..well dats me before until I read from somewhere our Prophet Muhammad also said to have a good heart…u have to a good mouth…indeed…hermmmm…so here I am…I made a move…ALIA, U HAVE TO CHANGE…u are a mother now….lagipun umoq pun bukan makin muda..makin tua…kubur kata mari..rumah kata poie…n syarat untuk mati bukan tua ya puan2 n adik2..syarat mati adalah HIDUP!
Tapi agk mnyedihkan bila ada jugak yg tak pernah2 grow up..still stuck in a 15 years old girl…seriously I found a lot like dis…come on…u came across somebody’s status on FB n u mngamuk bagai mcm kurang siuman..lpas tu kau ajak kawan2 kau bash pulak…tak ckup dengan tu…whatsapp bagai ajak itu ini…haiyaa..grow up lah…bukan budak2 lagi la korg….tak perlu aku tgk pun..ada kawan2 aku yg sakit hati n marah ngn perangai2 manusia mcm ni…sebab tak sangka da umoq  28 pun ada still mcm ni pnya perangai…bak kata kawan2 aku tu…mulut mcm apa ja…xperlu pun aku ajak org2 lain whatsapp aku utk ni bagai…tetiba ja ada kwan2 yg baik hati ckp mcm tak percaya ja ada org2 mcm tu…aku? Senyum xperlu kata apa2…
Cuma nk diingatkan jer lah…yg korg merepek2 cakap org meroyan tu ingat Allah skit…ada lgi yg belum kawin…ada lgi yg belum ada ank..ada lgi yg lepas ni nak beranak….ingat kuasa Allah tu Maha Hebat…takut semua tu p balik kat korg ja….n satu lagi lah nk pesan…takut nnt kat Padang Masyhar tercari2 org yg korg duk wat perangai “mulut jahat korang..tapi hati korang baik tu”
Rasanya…tak mati pun kalau tak kawan ngn org2 yg mulut mcm ni…n kwan2 aku yg benggang ngn perngai2 depa tu pun kata menda yg sama…see..tak perlu kot nk whatsapp org tu org ni bagai semata2 utk komen itu ini…Allah pun da cakap…”bila kita buka aib orang lain, In Sha Allah….takyah tunggu lama2…org lain akan Nampak aib korg pulak”
Ingatlah…hidup kat dunia ni pun tak lama mana….get a life…move on…jgn terbawak2 perngai lama yang buruk….hidup di dunia ni sekali ja…tak malu kah dengan anak2..dengan suami sendiri tengok status percakapan mcm tu..Nauzubillah…kalau laki aku..mau kena lempang laju2 dah…sekadar peringatan untuk diri sendiri….sama jugak bila kita mgutuk2 org tu kat belakang…rasa tak rugi ka semua amalasn2 yang kita wat selama ni? Tak rasa mcm sampah ke semua kebaikan yang korang wat sebab last2 korang bg free pahala korang kat org lain sebab hobi bebal korang ni…lagi satu…tak tau lah kalau korang rasa seronok sangat nak carik2 aku kat Padang Masyar nnt kan…
Pendek kata cukop cukop sudah…buang la perangai2 yg buruk tu….move on..and move on…be positive and stay with positive people….jangan la duk sekumpulan ngn orang2 yang negative ni…sebab impact dia..sekali sekali ngn kita jadi mcm tu….what I do now is …elakkan n hindarkan diri aku dari orang2 yg negative ni….sbb  xmau jadi rotten mcm tu…ingat takdak istilah….MULUT KAMI JA JAHAT TAPI HATI KAMI BAIK!!...N INGAT PESAN RASUL KITA MUHAMMAD SAW, UNTUK MENDAPAT HATI YANG BAIK, LISAN JUGAK HARUS BAIK!!!

SEKIAN….

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png