Agoda


Wednesday, August 21, 2013

Resipi siakap 3 rasa

Siakap 3 rasa ni antara menu yg paling simple korang boleh wat...xperlu pun nak tunggu p mkn kola perlih ka nurul ikan bakaq ka...hampa sendiri pun boleh wat...



Bahan2:
Ikan siakap sekoq
Sos cili thai
Namfla (sos ikan)
Daun limau purut
Daun rempah vietnam
Daun ketumbar...
Garam
Pak aji sikit jerrrr
Tomato-potong dadu
Bawang besaq potong dadu
Bawang puteh-aku crash kan dengan pisau ja ala2 jimmy masak! Lol..
Cabai melaka...potong...aku gunting ja senang!

Cara:
1) lumur garam kunyit kt ikan tu n goreng..ikut la korg suka garing ke tak..aku suka sedang2 ja..lpas da msak toskan..put aside mnyak yg byk2 td tu..guna sket ja
2) tumis bawang besaq n puteh td smpai naik bau..then masukkan soso cili thai
3) pastu masukkan namfla or kicap ikan tu
4) rasa..kalau x ckup garam buh gram sket..kalau rsa kureng sedap mcm kedai nurul ikan bakaq tu tmbah aji sikit...SIKIT JA TAU! Ingat to b minimalist dlm mngunakan pak aji ni...kalau tak guna nnt duk heran plak awat la aku masak xsedap mcm kedai masak...rahsia dia ni ja..bezanya..kita kt rumah kita control buh byk mana...depa? Ikut suka hati depa ja..5) tambah ayaq sket kalau suka berkuah..ikut korang la...aku suka sedang2...
6) masukkan daun limau purut...daun rempah vietnam...kacau dua 3 mnit bg naik bau..then baru masuk d rest of bawang besaq n puteh n jugak tomato...duk sat tutup api...n then..tadaaaa
7) da boleh hidang da...time ni la buh sket daun ketumbar bg finishing tu...

Rasanya masak ni xsmpi pun 20 minit skali ngn goreng ikan tu..kos pun x smpi rm12...kalau makan kt kedai...siap laaaa...I shud charge my husband rm10 everytime I cook dinner for him! Cheap kan?!!

Oklah..heppy trying..babai...

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png