Agoda


Wednesday, April 24, 2013

Ebm stock

Ckp psai ebm stock aku...Alhamdulillah...rezeki Adriana lately makin meriah...terima kasih Ya Allah...
Ckp psai ebm stock ni...currently stock ebm aku utk adriana makin memenuhi or conquer ruang peti ais kt dapoq mama...
Ya lah..of coz la aku balik brpantang kt jitra kan...nsib la mama ada dua peti ais...so selamat la..xdak la rsa brsalah sgt...huahua...
Dulu masa awai2 nk kumpul stock ebm adriana tu...awai2 guna bkas dadih yg kecik2 tu ja..pastu up sket guna bekas dadih biasa tu...mai la ni kena guna pkastic storage yg double zip lock tu..biasa pgi2 stock aku meriah sket...boleh dpt dlm lingkungan 8~9.5 oz....so trus msuk dlm plastic storage 12oz tu..n then freeze kn kt bhgian atas..n biasanya for second session n session berikutnya aku selalu dpt 4~6oz...depends la..kalau adriana direct breastfeed tu kurang la sket...tpi xpa..aku lagi suka bonding time dia direct breastfeed.boleh sembang2 ngn dia..pastu cuddle2 dia..hee comels betul la mek ni...gewammmm.....
So biasanya the second n next2 session tu aku akan bubuh dlm bekas dadih ja..sebab kdg2 aku pumo tym adriana tdoq kan..so mau tak mau aku bg la dia stock2 yg aku da perah ni...
Persoalannya lani...peti ais umah mama aku ni nk penuh dah...harus ke dak aku sruh laki aku bwak balik dulu ebm stock yg ada ke penang n simpan kt umah ktorg dulu...acaner tu? Buntu aku tau...


Stock ebm yg makin memenuhi ruang legar peti ais...


Rekod pgi td..9.5oz...go alia go!

N ptg td pun ada satu cita sedeh jugak..satu jitra black out...lbeh kurang dlm sejam jgk la...kira dlm kul 6 mcm tu patutnya aku kena pump kluaq dah...dan nk dijadikan crita letrik plak xdak...adoyaiii...mmg la rumble tuff aku ni leh manual...tp kan ker aku pnya tgan sakit..so xdaya la aku nk manually pump them.lagipun..sebelah pump..sebelah mnjejes2 jugak kuaq kan...trus bg adriana mnum ptg td..while the other side mnjejes2 kluaq tau...abeh basah baju aku...sedeh oi....nk nangeh aku rsa td...
Terus aku msg laki aku suh beli rechargeable battery...senang aku nak guna kalu takdak letrik ka power point ka..

Mmg byk jugak dugaan nk sediakan ebm utk Adriana ni...btw aku br ja try Alfalfa from Shaklee...esok nk tgk kesan dia...sebab Alfalfa ni org kata milk booster..apa pun yg penting kena byk brdoa kat Allah...sbb rezeki ni milik Allah...mind set kena positive...kita boleh merancang n berusaha ja...yg nak bagi tu hak Allah...

posted from Bloggeroid

4 comments:

  1. hi babe:) org utara jugak rupanya u..
    good2 rezeki anak harus kita simpan elok2.
    u i suggest u bawa balik dulu stok susu tu ke penang. i dulu pon suruh hubby bawa balik separuh2.klu tak, nak balik lepas pantang tu mau pening kepala pikir nak bawa balik kotak2 ais tu. penuh keta je..

    satu lg boleh suruh hubby tlg susunkan dulu susu2 yg awal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..tu la...I pun mmg ingt menda yg sama jugak...ingat dis week mntk hubby tlg bwak balik dulu yg mana ada...simpan kt dlm peti ais kt rumah....nnt da abeh pantang xdak fening2 n nk fitam pikiaq mcm mana nk bwk blik byk2 kan...btw tenkiu for visiting my belog yg x semenggah ni

      Delete
  2. a ah..seeloknya bawak balik dulu stok ebm yg sedia ada..pastikan stok ebm yg bawak blk tu tak cair..kena beli cooler box jgk la camtu..

    teruskan pumping..nanti kita leh pumping sama2 kat kilang..haha..

    salah satu keburukan pump letrik..kelam kabut time black out..hehe..

    anyway..bila nak amik deep frezeer? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak..mmg ingat nk sruh husband bwak blik dlu msa dia blik nnt...
      Semalam nk manually pump xleh sbb tangan duk sakit..lgpun da biasa dua2 belah pump serentak...xsuka dia mnjejes jejes kluaq...
      Deep freezer ujung bulan 5 amek leh kak? Tym tu In Sha Allah da blik sana nnt

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png